Huhtasuon Koulukeskuksen ruokalassa YLIJÄÄMÄRUOKAA  12.30 alk.

Kouluruokalista  Suur- Jyväskylän- lehdessä.

Ruokailupaikka havaittavissa  värikkäistä tuoleista.

Syötyäsi....  Mukaan voit ostaa omaan rasiaan... 1,50 € / 

Maksuna  vain käteinen!

Kutsutaiteilijaresidenssi vanhuspalvelujen asumisessa - Teatteritaiteilija Jarmo Skön tuo sirkusta Huhtasuolle ja Jokikartanoon
 
Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen palveluasumisessa viidennen kerran vietettävällä taiteilijaresidenssillä tuodaan iloa ikäihmisten arkeen.

Tänä vuonna vanhuspalvelut kutsui teatteritaiteilija -taidekasvattaja Jarmo Skönin Tampereen taidekasvatus ry:stä toteuttamaan taiteilijaresidenssin teemalla ”Sosiaalinen sirkus”.

Residenssi toteutetaan tällä kertaa Huhtasuon palvelutalossa (Ahola) ja Jokikartanon ryhmäkodeilla (1-2) elo-syyskuussa.

 

-Tavoitteena on saada mukaan kaikki asukkaat osallistumaan yhteiseen sirkustoimintaan. Sirkus ei katso ikää. Toiminta suunnitellaan osallistujien tarpeet ja toiveet huomioiden. Hoitajat tai läheiset pääsevät toimimaan asukkaiden sirkuskavereina. Yhteinen tekeminen tukee myös hoitajien kulttuurisen työotteen kehittymistä, kertoo Jarmo Skön residenssin tavoitteista.

 

Jarmo Skön on koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja YAMK, ja keskittynyt taiteen soveltamiseen uudenlaisissa ympäristöissä. Lisäksi hän on perehtynyt sosiaalisen sirkuksen ja tanssi-innostamisen® menetelmiin.

 

Naurua, oivalluksia ja yhdessäoloa

 

Tärkein tavoite on toiminnallisen sisällön löytyminen yhdessä. Residenssi tarjoaa sekä yksilöllistä taidetoimintaa että ryhmäohjausta.

 

- Työskentelen yksilötasolla siten, että teen taiteilijavierailuita asukkaiden huoneisiin. Kohtaamisen kautta räätälöin asukkaalle mieleisen taide-elämyksen. Se voi olla sirkusta, sanataidetta, teatteria, musiikkia tai vaikka taikatemppuja. Ryhmätoiminnan osalta perustamme kumpaankin yksikköön oman sirkusryhmän, joka kokoontuu viikoittain. Harjoittelemme sirkusta aina jongleerauksesta ja akrobatiasta klovneriaan, kuvailee Jarmo Skön.

 

Kaikki asukkaat voivat osallistua residenssiin, toimintakyvystä riippumatta.

 

-Ikäihmisten hoivapalveluun halutaan tuoda uudenlaista toimintakulttuuria. Monipuolisia impulsseja tarjoava arkielämä luo hyvinvointia ja tukee toimintakykyä, kertoo palvelupäällikkö Eeva-Liisa Tammi.

Taitelijaresidenssitoiminta on hyväksi koettu, merkityksellinen ja mielenkiintoinen toimintamuoto Jyväskylässä.

Residenssin lopuksi molemmissa toimintayksiköissä järjestetään ”sirkusjuhlat”.

 

Lisätietoa: residenssitaiteilija Jarmo Skön, puh. 044 501 5939, palvelupäällikkö Eeva-Liisa Tammi, Ympärivuorokautinen asuminen ja hoito, puh. 014 266 3825

 

Liitteenä kuva residenssitaiteilijasta, kuvaaja: Janina Ahlfors
Jyväskylän Leirikallion ja Mämminiemen virkistysalueiden kesäkausi käynnistyy pe 31.5.

 

Jyväskylän kaupungin Leirikallion ja Mämminiemen virkistysalueiden kesäkausi alkaa perjantaina 31.5.2019 ja päättyy 1.9.2019. Alueiden hoidosta ja valvonnasta vastaa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut.

 

Leirikallio on Päijänteen rannalla Mämminiemen välittömässä läheisyydessä sijaitseva upea leiripaikka. Aluetta vuokrataan yksityisvarauksin. Alueella on kaksi mökkiä ja aitta. Alamökissä mahtuu yöpymään neljä ihmistä ja ylämökissä parvi mukaan luettuna noin 4 – 8 yöpyjää. Retkeilyhengessä lisäyöpymistilaa antaa aitta, jossa yhteensä 12 makuupaikkaa. Leirikallion varaushakemuksessa täytetään hakulomake, joka lähetetään sähköpostilla liikuntapalvelujen varausyksikköön. Leirikallion mökkivuokra on 80 euroa vuorokaudelta.

 

Mämminiemen ulkoilu-, veneily- ja virkistysalue sijaitsee Toivakan kunnan alueella, Pohjois-Päijänteellä Ristiselän rannassa (itäpuoli). Alue on ulkoilijoiden vapaassa käytössä ja lisäksi kesäkaudella on valvottuja aukioloaikoja yleisine saunavuoroineen. Alueelle pääsee niin veneillä vesitse kuin autolla maitse n. 300m päässä olevalle pysäköintipaikalle osoitteeseen Rappukalliontie 217, 41630 Oravasaari.

 

Mämminiemen valvotut aukioloajat

·       keskiviikko, perjantai, lauantai klo 15 - 21

·       sunnuntai klo 12-18

Mämminiemen valvottuina aukioloaikoina valvojan puhelinnumero on p. 050 65438.

 

Mämminiemen yleiset saunavuorot

keskiviikko, perjantai ja lauantai

·       naiset klo  18 - 19

·       miehet klo 19 - 20

sunnuntai

·       naiset klo 14 -15

·       miehet klo 15 -16

Mämminiemen hinnasto

·       Saunamaksu 6 € / kerta / henkilö (käteis- ja korttimaksu)

·       Perhesauna: 30 € / h (2 h ennen ja 1 h jälkeen yleisten vuorojen)

·       Tilaussauna: 200 € / 4 h. Tilattava ja sovittava erikseen.

Lisätietoa virkistysalueista, niiden käytöstä ja varaamisesta Jyväskylän liikuntapalvelujen verkkosivuilla osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/ulkoilu-ja-virkistys/virkistysalueet

 

Lisätietoja

Kari Häkkinen, liikuntakoordinaattori
p. 014 266 4291, kari.hakkinen[a]jkl.fi

Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteet siirtyvät kesäaukioloaikoihin 1.6. 

 

Toimipisteissämme noudatetaan kesäaukioloaikoja 1.6.–14.8. Kesän aukioloaikaesitteitä on saatavilla kaikissa toimipisteissämme ja Jyväskylä-Infossa (Asemakatu 7) viikon 23 alkupuolella.

 

Juhannus tuo muutoksia aukioloaikoihin. Kirjastot ovat suljettu juhannuksena perjantaista sunnuntaihin 21.–23.6. lukuun ottamatta Keltinmäen, Korpilahden, Kortepohjan, Kuokkalan ja Tikkakosken lähikirjastoja sekä Palokan aluekirjaston lehtilukusali Rauhaa. Näihin toimipisteisiin pääsee sisäänkirjautumaan kirjastokortilla ja pin-koodilla päivittäin kello 8.00–21.00 ja Tikkakosken kirjastoon kello 8.00–19.00. Tarkemmat tiedot laajennetuista aukioloista näet toimipisteiden omilla verkkosivuilla.

 

PÄÄKIRJASTO

 

Pääkirjaston osastot ja lehtilukusali

ma–to            9–19

pe                  9–18

la                   9–15

Itsepalveluajat: ma–pe 9–10, la osastot 9–11 ja lehtilukusali 9–10.

 

Pääkirjasto on auki juhannuksen aatonaattona to 20.6. kello 17 saakka.

 

ALUEKIRJASTOT

 

Vaajakosken aluekirjasto

ma–to            10–19

pe                  10–17

Itsepalveluajat: ma–to 10–12, pe 10–11.

 

Vaajakosken aluekirjasto on auki juhannuksen aatonaattona to 20.6. kello 17 saakka.

 

Palokan aluekirjasto          

lehtilukusaliin pääsee kirjastokortilla ja pin-koodilla

ma–to            10–19            8–10 ja 8–21

pe                  10–17            8–10 ja 17–21

la–su             -                     8–21

Itsepalveluajat: ma–to 10–12, pe 10–11.

 

Palokan aluekirjasto on auki juhannuksen aatonaattona to 20.6. kello 17 saakka.

 

LÄHIKIRJASTOT

 

Keltinmäen, Korpilahden, Kortepohjan, Säynätsalon, Kuokkalan ja Tikkakosken lähikirjastot

Kesän aukioloajat toimipisteen omilla nettisivuilla: www.jyvaskyla.fi/kirjasto/aukiolo.

 

Halssilan, Huhtasuon, Keljonkankaan Lohikosken ja Vesangan lähikirjastot

ovat suljettu 24.6.–28.7. Poikkeavat aukioloajat muun kesän osalta toimipisteen omilla nettisivuilla:

www.jyvaskyla.fi/kirjasto/aukiolo.

 

KIRJASTOAUTOT

 

Kirjastoautot eivät liikennöi 1.–14.7. Koulupysäkkejä ei ajeta koulujen kesäloman aikana.

Aikataulut: www.jyvaskyla.fi/kirjasto/kirjastoauto.

 

Lisätietoja:

Seija Laitinen-Kuisma, kirjastotoimenjohtaja

Jyväskylän kaupunginkirjasto, p. 014 266 4093

 

www.facebook.com/jyvaskylankaupunginkirjasto/

https://www.jyvaskyla.fi/kirjasto

Suomen Terveystalo ei ota uusia asiakkaita 20.5.2019 alkaen Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeilussa

 

Suomen Terveystalo on ilmoittanut, ettei se ota uusia asiakkaita valinnanvapauskokeilun asiakkaiksi 20.5.2019 alkaen. Taustalla on Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen valinnanvapauskokeilun päättyminen lokakuun 2019 lopussa. Kokeilun päättymisen jälkeen yksityiselle palveluntuottajalle vaihtaneet asiakkaat palaavat omien asuinalueidensa julkisten terveysasemien asiakkaiksi.

 

Kokeilu päättyy, sillä sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä rahoitus loppuu lokakuun lopussa. Jyväskylä ja Uurainen ovat päätyneet siihen, etteivät he jatka kokeilua esimerkiksi palvelusetelin turvin lokakuun jälkeen vaan keskittyvät oman toimintansa kehittämiseen. Hankasalmen osalta valinnanvapauden jatkoa selvitetään parhaillaan. Päätöksentekoon asia on etenemässä kesäkuussa.

 

INFO ASUKKAIDEN PALVELUISTA KOKEILUN LOPPUVAIHEESSA

 

-          Valinnan tehneitä asukkaita palvellaan seuraavilla yksityisillä palveluntuottajilla 31.10.2019 asti: Suomen Terveystalo, Medics24, Hankasalmen Kunnanlääkärit.

-          Mehiläinen Oma Lääkärisi irtaantui kokeilusta  toukokuun alussa. Heillä valinnan tehneitä asiakkaita palvellaan 4.8.2019 asti.

-          Asiakkaat voivat kokeilun puitteissa listautua uusia asiakkaita vastaanottaville yksityisille palveluntuottajille (Medics24 ja Hankasalmen kunnanlääkärit) 30.9.2019 saakka. Valinnat ovat voimassa lokakuun loppuun asti.

-          Valinnan tehneille asiakkaille lähetetään kesäkuussa asiakaskirje, jossa kokeilun päättymisestä, aikatauluista ja mahdollisista muista huomioitavista asioista kerrotaan erikseen.

-          Hankasalmen kunnan asukkaille tiedotetaan mahdollisuudesta jatkaa valitsemallaan yksityisellä palveluntuottajalla, kun selvitys palvelusetelin käyttöönotosta etenee.

 

Lisätietoa valinnanvapauskokeilusta: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/valinnanvapauskokeilu-jyvaskylassa-hankasalmella-ja-uuraisilla

 

Lisätietoja:
Jyväskylän avoterveydenhuollon palvelujohtaja Anu Mutka, p. 014 266 3210 tai Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen, p. 014 26 61630
Jyväskylän keskusta pidetään siistinä koko kesän ajan

 

Jyväskylän keskustassa voi 13.5.2019 lähtien törmätä värikkäisiin huomioliiveihin pukeutuneisiin nuoriin. Kyseessä on Kollektoripartio. Se koostuu 18–23-vuotiaista paikallisista 4H-nuorista, joiden tehtävänä on pitää Jyväskylän keskustan alue siistinä. Työhön kuuluu sekä roskien kerääminen ympäristöstä, että väärin pysäköityjen polkupyörien siirtäminen pyöräparkkeihin.

Keskustan alueella pyöräillessä polkupyörä kannattaa jättää aina pyöräparkkiin, joita Jyväskylän ydinkeskustan alueella on noin parikymmentä. Näin kulkuväylät eivät täyty eikä omaa pyörää tarvitse etsiä siirtämisen jäljiltä. Parhaiten polkupyörille löytyy tilaa Aren aukion, torin ja Puistokadun pyöräparkeista.

 

Kollektoripartion toiminta jatkuu arkisin ja lauantaisin syyskuulle saakka. Kollektoripartio toimii tällä nimellä nyt neljättä vuotta. Toiminnan mahdollistavat Jyväskylän kaupunki, keskustan kiinteistöt, Jyvässeudun 4H-yhdistys ja Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry.

 

Keskustaluotsi toimii yhteyshenkilönä

 

Kollektoripartion ohella on työssään aloittanut keskustaluotsi Matti Leinonen. Jyväskylän kaupungin työntekijänä keskustaluotsi huolehtii keskusta-alueen promootiopaikkojen varauksista ja toimii tapahtumajärjestäjien yhteyshenkilönä. Tehtäviin kuuluu myös yleisen järjestyksen ja turvallisuuden seuranta. Lisäksi keskustaluotsi koordinoi Kollektoripartion toimintaa ja toimii sen yhdyshenkilönä. Keskustaluotsin toiminta-aika jatkuu 30.9.2019 saakka.

 

 

Lisätietoja:

Matti Leinonen, keskustaluotsi, Jyväskylän kaupunki, matti.leinonen@jyvaskyla.fi, p. 050 370 6230.

Minna Kankainen, toiminnanjohtaja, Jekku ry, minna.kankainen@jekku.fi, p. 050 413 9889.

Jyväskylässä subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaus poistuu 1.8.2019 alkaen

 

Jyväskylän varhaiskasvatuksen subjektiivisen oikeuden palauttaminen täysimääräisenä tarkoittaa sitä, että Jyväskylän kaupunki ei enää 1.8.2019 alkaen rajoita varhaiskasvatusoikeutta lain sallimaan 20 tuntiin viikossa esimerkiksi vanhempien kotonaolon takia. Huoltajilla on vapaampi mahdollisuus valita, kuinka monta tuntia päivässä lapsi on varhaiskasvatuksessa sekä miten lapsen tarvitsemat hoitotunnit sijoittuvat viikonpäivien sisään.  Jyväskylän kaupunginvaltuuston 26.11.2018 tekemä päätös subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajauksen poistamisesta koskee noin 700 lapsen varhaiskasvatusjärjestelyjä kunnallisissa ja yksityisissä palveluissa.

 

Perheiden palveluntarve arvioidaan kevään 2019 aikana

 

Kevään 2019 aikana jokaisen asiakasperheen palveluntarve arvioidaan uudelleen yhdessä perheen kanssa keskustellen.

 

–Nykyisten asiakasperheiden palveluntarve päivitetään varhaiskasvatuskeskustelussa (vasu-keskustelussa) ja uusien asiakkaiden kanssa palvelusopimuksen laatimisen yhteydessä, kertoo palvelujohtaja Tarja Ahlqvist.

 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut määräytyvät perheen koon, tulojen ja käytettyjen hoitotuntien mukaan. Jyväskylässä käytössä oleva viisiportainen maksutaulukko antaa perheelle mahdollisuuden vaikuttaa lapsen hoitoaikoihin ja sitä kautta hoitomaksujen suuruuteen melko laajasti.

 

–Jatkossa vanhemmat sopivat henkilökunnan kanssa kellonajat ja viikonpäivät, jolloin lapsi on päiväkodissa. Sovitun palvelun laajuus vaikuttaa hoitomaksuun. Kunnallisen perhepäivähoidon paikat ovat edelleen tarkoitettu kokoaikaista varhaiskasvatusta tarvitseville lapsille, sanoo Tarja Ahlqvist.

 

Avoimet varhaiskasvatuspalvelut jatkossakin hyvä vaihtoehto perheille

 

Varhaiskasvatuksen kerhot, perhekerhot, perhekahvilat ja perhepuistot ovat osa varhaiskasvatusta ja hyvä vaihtoehto 2-5-vuotiaille lapsille, jotka eivät tarvitse hoitoa kokopäiväisesti. Kerhotoiminta sopii hyvin myös kotona hoidettaville lapsille, joille halutaan säännöllistä ja ohjattua ryhmätoimintaa. Jyväskylässä perinteisten kerhojen rinnalla toimii luonto- ja liikuntapainotteisia kerhoja eri puolilla Jyväskylää.

 

Lisätietoja:
palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, varhaiskasvatuspalvelut, puh. 014 266 3269

Lasten Lystin syksyssä laadukasta kulttuuriohjelmaa kaiken ikäisille jyväskyläläisille

 

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden tuottama Lasten Lysti on täynnä monipuolista ja laadukasta ohjelmaa. Hauskaa pidetään teatterin, musiikin, tanssin, tapahtumien ja elokuvien parissa. Lystin tämän syksyn teemana on Lystiä kaiken ikää, joten tervetulleita esityksiin ovat lasten lisäksi erityisesti isovanhemmat ja varamummit sekä -vaarit.

 

Lasten Lystin tapahtumasyksy avataan Lelujen karnevaaleilla torstaina 15.8. klo 17-19 Lounaispuistossa. Lavalla nähdään niin tanssia, teatteria, musiikkia kuin akrobatiaakin. Mukana on lastenkirjoista tuttuja hahmoja, kuten Viiru ja Pesonen sekä Liisa Ihmemaassa kavereineen. Akrobatiaa ja balettia yhdistävän tanssiteatteriteoksen esittää Saga Elgland ja Visa Niemelä. Puistoalueelta löytyy erilaisia puuhailupisteitä ja Jyväskylän kaupunginkirjaston puistokirjasto mukanaan lukumummit ja lukukoira EI-NO sekä Tartu tarinaan -hanke. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Lystin ohjelmaa järjestetään eri puolilla kaupunkia

 

Lasten Lysti juhlii kirjailija Timo Parvelan 30-vuotista taiteilijauraa Ella ja kaverit -juhlakonsertilla kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä perjantaina 13.9. Lavalla nähdään kirjailija itse tarinakonsertin kertojana sekä näyttelijä Saara Jokiaho, joka esittää kaupunginteatterin Ella ja Paterock -musiikkiseikkailussa Ellaa. Konsertin musiikista vastaa Loiskis-orkesteri.

 

Loistodiskossa fiilistellään upeaa valotaideteosta osana Valon kaupunki -tapahtumaa lauantaina 28.9. Aalto-salissa. Paikan päällä on DJ, tanssin opetusta ja pimeässä hohtavia kasvomaalauksia. Lokakuun alussa järjestetään teemalla Leikkiä kaiken ikää! yhteiset toimintatuokiot ikäihmisille ja lapsille Keltinmäen hyvinvointikeskuksessa ja lähikirjastossa sekä Piippurannan klubilla Kankaalla.

 

Pikku Papun Musiikkisirkus saapuu Huhtasuon yhtenäiskoululle lauantaina 26.10. Lastenmusiikkia ja leikkisää nykysirkusta yhdistävässä esityksessä on mukana Pikku Papun orkesterin lisäksi sirkusryhmä Blind Gut Company. Linnateatteri vierailee Vaajakummun koululla tiistaina 5.11. makuhermoja kutkuttelevalla Tatu ja Patu -seikkailulla, jonka aiheena on syöminen ja ruokailu. Monipuolista ohjelmaa ja puuhaa sekä kivoja esityksiä on koko syksyn ajan muun muassa kirjastoissa ja museoissa. Marras- ja joulukuussa ohjelmakalenterista löytyy esityksiä, jotka on kohdennettu erityisesti vauvoille ja taaperoikäisille.

 

Liput tilaisuuksiin kannattaa ostaa ennakkoon, sillä paikkoja on rajoitetusti. Osaan esityksistä on vapaa pääsy. Lasten Lystin esite on saatavilla avaustilaisuudessa ja Jyväskylän kaupungin palvelupisteissä mm. museoissa, kirjastoissa ja neuvoloissa.

 

Lasten Lystin koko ohjelmisto löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/lasten-lysti.

 

Valokuvia tiedotuskäyttöön: https://bit.ly/1SKTWp3

 

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Päivi Kaski, p. 014 266 4043, paivi.kaski(at)jkl.fi

www.jyvaskyla.fi/lasten-lysti

Alle 3-vuotiaiden uudet sanataideryhmät käynnistyvät Jyväskylän kansalaisopistossa

 

Vauvojen ja taaperoiden sanataideryhmät aloittavat elokuussa toimintansa kansalaisopiston sanataidekoulussa. Jyväskylässä ei ole aikaisemmin järjestetty säännöllistä sanataideopetusta alle 3-vuotiaille.

 

Sananmaistajien (6–12 kk) ja Sananmetsästäjien (1–3-v.) ryhmissä lapset ja vanhemmat pääsevät yhdessä iloitsemaan kielen ja vuorovaikutuksen vivahteista. Kokoontumisissa leikitään, lorutellaan ja sukelletaan satujen maailmaan. Kiireetön yhdessäolo hellittelee lasta, tukee kielellistä kehitystä sekä aktivoi aisteja. Sanataideryhmät kokoontuvat kerran viikossa Jyväskylän pääkirjastossa. Ryhmiin ilmoittaudutaan lukukaudeksi kerrallaan osoitteessa https://opistopalvelut.fi/jyvaskyla/.

 

Jyväskylän kansalaisopisto tarjoaa lasten ja nuorten taiteen perusopetusta viidellä eri taiteen alalla. Arkkitehtuurin, kuvataiteen, musiikin, sanataiteen ja teatteritaiteen vapaille oppilaspaikoille ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Perusopetuksen ryhmät aloittavat maanantaina 19.8.

 

Lisätietoja:

 

Jyväskylän kansalaisopiston sanataidekoulu

Vauva- ja taaperosanataide, sanataiteen opettaja Pia Niskanen, p. 014 266 4084

 

Jyväskylän kansalaisopisto

Taiteen perusopetus, opistosihteeri Pirjo Linna, p. 014 266 4079

Haitallisia vieraskasveja torjuva hanke kannustaa luonnonsuojelutekoihin Jyväskylässä

Suomen luonnonsuojeluliiton johtama VieKas LIFE on kunnianhimoinen vieraslajihanke, joka tarjoaa luonnonystäville helppoja tapoja suomalaisen luonnon vaalimiseen. Vieraslajit ovat suuri uhka paitsi luonnolle, myös taloudelle. Arvioiden mukaan vieraslajien aiheuttamat kustannukset EU:n alueella ovat noin 20 miljardia euroa vuosittain.

VieKas (VierasKasvi) LIFE -hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta vieraslajeista ja edistää niiden kartoitusta ja torjuntaa luonnossa vapaaehtoisten kansalaistieteilijöiden avulla. Hankkeen tärkeimmät kohdelajit ovat kasvit ja niistä erityisesti EU:n vieraslajilistalla olevat jättipalsami, jättiputki ja keltamajavankaali.

Hanke tarjoaa suomalaisille uusia työkaluja, joiden avulla jokainen luonnossa liikkuja voi oppia tunnistamaan vieraslajeja ja ilmoittaa havainnoistaan. Hankkeen mukana pääsee myös käytännössä puhdistamaan luontokohteita haitallisista vieraskasveista.

Vahvat kumppanit varmistavat hankkeen menestyksen

VieKas LIFE -hankkeessa on mukana laaja joukko kumppaneita, joiden yhteistyöllä varmistetaan vieraslajitiedon ja käytännön toimien tehokas leviäminen. Kansalaisten, kuntien, järjestöjen ja maanomistajien yhteistyön kehittäminen on yksi hankkeen keskeisiä tavoitteita. Luonnonsuojeluliiton pääkumppaneina hankkeessa ovat Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Marttaliitto, Luonto-Liitto, Luonnonvarakeskus sekä Riihimäen ja Jyväskylän kaupungit.

Luonnonsuojeluliiton aluekoordinaattorit vastaavat hankkeen toiminnasta omissa maakunnissaan. Mukana ovat Keski-Suomi, Pohjois- ja Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Uusimaa. Kesän aikana järjestetään kuntien, järjestöjen ja muiden yhteistyökumppanien kanssa avoimia infotilaisuuksia, kartoitustempauksia, vieraskasvilajien kitkentätalkoita ja retkiä. Lisäksi luonnonsuojeluliitto ja Varsinais-Suomen kunnat poistavat yhdessä jättiputkia maakunnan alueelta. Jättipalsamin ja keltamajavankaalin kitkentätyöhön toivotaan paljon vapaaehtoisia mukaan, mutta terveyshaittoja aiheuttavaa jättiputkea torjuvat vain ammattilaiset.

– VieKas LIFE tekee käytännön luonnonsuojelutoiminnan helpoksi ja tuo sen lähelle suomalaisia. Ilmastoahdistukseenkin löytyy helpotusta, kun pääsee tekemään konkreettisia toimia suomalaisen luonnon hyväksi, toteaa hankkeen koordinaattori Kati Salovaara Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Marttajärjestön asiantuntijat ja vapaaehtoiset koulutetut puutarhamartat tarjoavat vieraslajitietoa erityisesti kotipuutarhureille sekä järjestävät paikallisia koulutustilaisuuksia, tapahtumia ja vieraskasvien kitkentätalkoita eri puolilla Suomea. Luonto-Liitto vie vieraslajit kouluvierailutoiminnallaan peruskouluihin ja ammattioppilaitoksiin. Hanke tekee yhteistyötä myös kuntien kanssa, jotta haitalliset vieraslajit ja niiden leviämistavat huomioitaisiin paremmin viheralueiden rakentamisessa ja hoidossa.

– Haitalliset vieraslajit ovat haitta paitsi luonnolle, usein myös ihmisten terveydelle. Ongelma on erittäin merkittävä taloudellisestikin. On arvioitu, että vieraslajien aiheuttamat kustannukset EU:n alueella ovat noin 20 miljardia euroa vuosittain. Mitä varhaisemmin ongelmaan puututaan, sitä pienemmillä kustannuksilla selvitään, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntija Markus Seppälä.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen hallinnoima Suomen Lajitietokeskus ylläpitää myös vieraslajit.fi-sivustoa, johon on koottu tietoa haitallisista vieraslajeista ja niiden esiintymisestä Suomessa. Suomalaisia vieraslajityöhön kannustava uusi verkkosivusto tarjoaa taustatietoa vieraslajeista ja hankkeen tapahtumista. Vieraslajihavaintojen ilmoittamiseen on kehitetty tabletille ja älypuhelimelle suunniteltu ilmoituslomake, jonka avulla voi vaivattomasti välittää tiedon löytämistään vieraslajiesiintymistä ja yksittäisistä havainnoista. Jokainen luonnossa liikkuja pääsee näin kätevästi mukaan vieraslajityöhön kansalaistiedetoiminnan kautta.

Luonnonvarakeskus puolestaan kehittää ympäristöystävällisiä torjuntamenetelmiä jättiputkille. Riihimäen ja Jyväskylän kaupungit näyttävät, miten jättipalsamista voi päästä eroon uusilla tavoilla. Riihimäellä torjuntaa tehdään kuntouttavan työtoiminnan muotona, ja Jyväskylässä jättipalsamit katoavat lampaiden suihin.

Vieraslajihavaintojen ilmoittaminen avainasemassa

Jättipalsami ja jättiputket kasvavat puutarhoista karanneina lähes koko maassa. Keltamajavankaali on Suomessa levinnyt istutuksista muutamille paikoille luontoon. Laji on vielä mahdollista poistaa kokonaan Suomesta, ja siksi aivan jokainen kasvupaikka halutaan nyt saada kartalle.

– Tuhansien järvien maassamme on keltamajavankaalille lähes rajattomasti sopivia kasvupaikkoja, mutta sen leviäminen vesistöjen rannoille on estettävä. Muuten seuraukset ovat todella vakavat niin kosteikkojen ja rantojen alkuperäiselle lajistolle kuin myös maisemalle ja vesien virkistyskäytölle, painottaa hankekoordinaattori Kati Salovaara.

VieKas LIFE on osittain EU:n LIFE-ympäristöohjelman rahoittama hanke, joka kestää vuoden 2023 loppuun. Hankkeen budjetti on lähes 2,5 miljoonaa euroa. LIFE on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on toteuttaa yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.

Viekas LIFE -sivuilta löytyy tiedotusvälineiden käyttöön logoja ja kuvia:

www.sll.fi/viekas-life/yhteystiedot-ja-media/

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki
Tarja Ylitalo, ylläpitohortonomi
p. +358 50 632 96, tarja.ylitalo[at]jyvaskyla.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto

Markus Seppälä, asiantuntija, VieKas LIFE -hanke (haastattelut, vieraslajitieto)
p. +358 44 3069 546, markus.seppala[@]sll.fi

Kati Salovaara, hankekoordinaattori, VieKas LIFE -hanke
p. +358 40 632 7578, kati.salovaara[@]sll.fi

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS:
Kari Lahti, päällikkö, Johtaja ja Biodiversiteetti-informatiikan yksikkö
p. +358 400 727 955, kari.lahti[@]helsinki.fi

Marttaliitto
Asta Kuosmanen, johtava asiantuntija
p. +358 50 573 1765, asta.kuosmanen[@]martat.fi

Tiina Ikonen, kotipuutarha-asiantuntija
p. +358 50 339 4262, tiina.ikonen[@]martat.fi

Luonto-Liitto
Malva Green, ympäristökasvatuspäällikkö
p. +358 44 045 8898, malva.green[@]luontoliitto.fi

Luonnonvarakeskus Luke
Terho Hyvönen, erikoistutkija
p. +358 29 532 6154, terho.hyvonen[@]luke.fi

Riihimäen kaupunki
Päivi Sundman, vs. kaupunginpuutarhuri
p. +358 19 758 4924, paivi.sundman[@]riihimaki.fi

Kevättä kohden, valoa päin


Terveisiä Huhtasuon terveysasemalta tai melkein soteasemalta. Mitenkähän soten loppuunsaattamisessa tänä keväänä käy? Varmaa on kuitenkin se, että täällä tehdään työtä ihmisen hyvinvointiin, sairauksien ennaltaehkäisyyn, varhaiseen toteamiseen, hoitoon ja seurantaan liittyvien asioiden parissa nyt ja tulevaisuudessa.

Huhtasuon terveysaseman aukioloajat ovat ma-to klo 8-16 ja pe 9-16. Ajanvaraus lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotolle ma – to 8-16 ja pe 9-16 p. 014 2660121. Aikoja voi varata sähköisesti verkkopankkitunnuksien tai mobiilivarmenteen avulla. Sähköisiä aikoja sairaanhoitajalle voi varata perusrokotuksiin, injektioihin, ompeleiden/hakasten poistoon ja lasten sekä aikuisten infektiotautien sairausloman tarpeessa. Lääkärin sähköiset ajanvaraukset ovat tarkoitettu 10 minuutin nopeissa asioissa kuten korvan, luomen tai ihottuman tarkastamisessa. Netissä tekemiä ajanvarauksia voi siirtää tai perua itse.

Omia potilastietoja ja vuoden alusta myös laboratoriotietoja voi tarkastella omakantapalvelussa, Kanta.fi. Kantapalveluissa voi lähettää reseptin uudistamispyynnön. Näihin tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Palveluiden kehittäminen asiakaslähtöiseksi jouhevaksi toiminnaksi on kaikkien yhteinen etu. Kehittämistyöhön kuuluu kokeiluja, palautteen saamista ja toiminnan suuntaamista saadun palautteen mukaiseksi. Puhelimessa tapahtuvaa asiointia on muutettu alkuvuodesta alkaen. Palvelunumeron 014 2660121 palveluvalikosta 1-3 voi rajata mitä asiaa puhelu koskee. Kiireellisissä asioissa valitaan 1 ja jäädään jonottamaan tai jätetään soittopyyntö. Kiireelliseen soittopyyntöön vastataan mahdollisimman nopeasti. Valikko 2 tarkoittaa kiireetöntä ajanvarausta. Valikko 3 on tarkoitettu kiireettömien laboratoriokokeiden kysymistä, reseptien uusimista tai muuta kiireetöntä asiaa varten. Valikkoon 2-3 vastataan saman päivän kuluessa. Puhelinvastaajan ohjeistus kannattaa kuunnella loppuun saakka, jotta soittopyyntö tallentuu oikein. Jatkossa asiakkaalta tullaan pyytämään puhelun loputtua palaute. Palautteeseen vastaaminen on tärkeää, jotta asiakasnäkökulma saadaan aidosti esiin ja toimintaa päästään kehittämään edelleen.

Terveyden edistäminen, oman terveyden lukutaidon opettaminen ja oman terveyden riskitekijöiden tunnistaminen kuuluvat jokaiseen terveysaseman kontaktiin jollakin tapaa. Tupakoinnista kysytään, kartoitetaan tupakkahistoriaa, kehotetaan tupakanpolton lopettamiseen ja tarjotaan tukea. Tupakoinnin lopettaminen on rokotusten jälkeen kustannustehokkain toiminta sairastavuuden ehkäisyssä ja hoidossa.

Terveysaseman valtimotautien yhteisvastaanotto on kertaluonteinen tapaaminen terveysriskissä (kohonnut diabetesriski, kohonnut sokeri, verenpaine, kolesteroli, ylipaino) oleville tai vasta valtimotautiin sairastuneille. Tarkoituksena on motivoida elämäntapamuutoksiin. Vastasairaustuneille tyypin 2 diabeetikoille on yhteisvastaanotto, jossa saa perustiedot diabeteksesta, hoidosta ja seurannasta. Keuhkosairauksien diagnostiikkaan tähtäävä PEF-seurannan opetus tapahtuu myös omana yhteisvastaanottona. Yhteisvastaanotolle pääsee hoitajan tai lääkärin ohjaamana ja sitä voi myös pyytää potilas itse.

Terveysasemalla hyvinvointiaiheiset keskiviikkotapahtumat jatkuvat tänäkin keväänä. Tervetuloa!
Jyväskylän Länsiväylän katusaneeraus alkaa

 

Kukkumäessä sijaitsevalla Länsiväylällä alkaa katusaneeraus tällä viikolla. Urakassa toteutetaan kiertoliittymä Hoitajantien risteykseen sekä kaksi alikulkukäytävää Keskussairaalantien ja Savelankadun alitse. Hanke ajoitetaan kahdelle vuodelle siten, että alikulkusillat sekä työhön tarvittavat liikennejärjestelyt rakennetaan vuoden 2019 aikana ja Hoitajantien kiertoliittymä syksyyn 2020 mennessä.

 

Muutoksia kevyelle liikenteelle

 

Ensimmäiset muutokset liikennejärjestelyissä kohdistuvat kevyen liikenteen väyliin. Keskussairaalantien ja Länsiväylän risteyksestä toinen Länsiväylän suuntaan lähtevä kevyen liikenteen väylä suljetaan väliaikaisesti. Lisäksi osa risteyksen suojateistä joudutaan sulkemaan ja kevyt liikenne ohjataan kiertoreittiä pitkin. Sulkeminen johtuu alikulkukäytävien rakennustyömaasta. Alikulkukäytävien arvioitu valmistumisaika on marraskuun puoliväliin mennessä.

 

Linkki katusuunnitelmaan: https://www.jyvaskyla.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/liikenne-ja-katusuunnittelu/nahtavilla-olevat-4

 

Lisätiedot: rakennuttaja Juha Vento, P. 014 266 5142, juha.vento[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupunginteatterin syyskausi tarjoaa neljä ensi-iltaa

 

Syksyllä 2019 Jyväskylän kaupunginteatteri tarjoaa katsojilleen kaikkiaan neljä ensi-iltaa, joista kolme nähdään suurella näyttämöllä ja yksi pienellä näyttämöllä.  Kauden päätuotantona toteutetaan upea musikaaliklassikko Phantom – Pariisin oopperan kummitus, sen lisäksi suurella näyttämöllä saa ensi-iltansa tuore brittikomedia Tämä on ryöstö! sekä koko perheen musiikillinen seikkailu Ella ja Paterock. Pienen näyttämön ensi-iltana nähdään Elämä on juhla -lauluilta.

 

Klassikkomusikaali Phantom – Pariisin oopperan kummitus starttaa suuren näyttämön syksyn

Syksyn ensi-illat aloittaa Arthur Kopitin ja Maury Yestonin musikaali Phantom – Pariisin oopperan kummitus. Maiju Sallaksen ohjaamassa teoksessa yhdistyy onnistuneella tavalla viihdyttävyys ja herkkyys.

– Sen musiikki on kuin karkkia, juoni on jännittävä ja henkilöt mielenkiintoisia ja vivahteikkaita, ohjaaja Maiju Sallas lupaa. Phantom on tarina siitä, kuinka musiikki voi yhdistää sielut ja siitä kuinka kiehtovaa ja vaarallista täydellisyyteen pyrkiminen ja musiikillinen kunnianhimo voi olla. Toisaalta se on tarina saavuttamattomasta rakkaudesta ja toisen täydellisestä hyväksymisestä. Jyväskylän kaupunginteatterin suurmusikaalin nimiroolissa vierailee Riku Pelo. Musikaalin ensi-ilta on 7.9.2019.

 

Syksyn komediana Tämä on ryöstö!

Komedian nälkää taltuttamaan suurelle näyttämölle saadaan ensi-iltaan 5.10. Snoopi Sirenin ohjaama tuore brittikomedia Tämä on ryöstö! Tämän poskettoman hauskan näytelmän tarina sijoittuu 1950-luvun lopulle vieden katsojan yllätyksellisten käänteiden ytimeen seuraamaan mittaamattoman arvokkaan timantin epäonnisia ryöstöpuuhia. – Luvassa on ennennäkemättömän akrobaattisia roolisuorituksia, rikollisen hauskoja tilanteita ja poikkeuksellisia näyttämöratkaisuja, ohjaaja Snoopi Siren hehkuttaa. Tämä on ryöstö! jatkaa käsikirjoittajatrio Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin menestysputkea, jonka aiempia tuotoksia ovat muun muassa Näytelmä joka menee pieleen sekä Peter Pan Goes Wrong. Komediahitti saa katsojan hyvälle tuulelle myös esityksessä kuultavien popmusiikin klassikoiden ansiosta. Esitys avaa yhteistyön Suomalaisen musiikkikampuksen kanssa.

 

Koko perheen musiikkiseikkailuna Timo Parvelan Ella ja Paterock

Rakastetun Timo Parvelan Ella-tarina riemastuttaa Jyväskylän kaupunginteatterissa 16.11. alkaen. Ella ja Paterockin on käsikirjoittanut Timo Parvelan kirjan pohjalta Katriina Honkanen. Hän vastaa myös näytelmän musiikista ja ohjaa sen teatterin suurelle näyttämölle. – Koko perheen musiikkiseikkailun tuoksinassa rakennetaan laivaa, suojellaan eläimiä ja opettajaa isännöitsijältä, etsitään kadonnutta rokkitähteä, opetellaan kertotaulua ja tanssiaskeleita sekä vieraillaan pankissa ja levy-yhtiössä, ohjaaja Katriina Honkanen luettelee.

 

Pienen näyttämön ensi-iltana Elämä on juhla -lauluilta 

Elämänmakuiset laulut täyttävät pienen näyttämön lokakuun 5. päivästä lähtien, kun Anssi Valtosen ohjaama Elämä on juhla -lauluilta saa ensi-iltansa. ­– Luvassa on lauluja niin supertähdille kuin seinäruusuille, ohjaaja Anssi Valtonen luonnehtii ja kertoo, että illan musiikillinen kokonaisuus muotoutuu työryhmän yhteistyönä. Solisteina kuullaan teatterin näyttelijöitä, joita säestää kapellimestari Jari Puhakka.

 

Luvassa myös vilkas vierailu-, yhteistyö- ja keikkasyksy

Omien syksyn ensi-iltojen lisäksi teatterin näyttämöillä nähdään myös kiinnostavia vierailuja, yhteistyöesityksiä ja keikkoja. Syyskuussa suurella näyttämöllä nähdään kolme vierailuesitystä; Miitta Sorvalin, Sanna Stellanin ja Pirjo Heikkilän tähdittämä Kaikki äitini, kaikki tyttäreni 7.9., Susanna Haaviston Varamummo-musikaali 21.9. sekä Riku Suokkaan ja Johanna Tohnin stand-up –esitys Mars vs. Venus 28.9. Pienelle näyttämölle saadaan yhteistyössä Zero Gravity Companyn kanssa Liljat-nykysirkusesitys, jonka ensi-ilta on 12.9. Perheen pienimmille on tarjolla lokakuussa Pessi ja Illusia -esitys, sen toteuttaa Nukketeatteri Sytkyt. Loppuvuodesta pienen näyttämön perinteisenä yhteistyönä nähdään Jyväskylän tanssiopiston Pähkinänsärkijä-tanssisatu. Syksyn keikkaohjelmisto tulee olemaan myös tapansa mukaan hyvin monipuolinen. Lisätietoa syksyn ohjelmistosta löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri.  

Syksyn ohjelmisto tulee myyntiin teatterin lippumyymälään ja www.lippu.fi -verkkokauppaan keskiviikkona 20.3. ja sitä täydennetään vielä uusilla vierailuilla ja sunnuntaikeikoilla lähiaikoina.

 

Lisätietoja:

teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen p. 050 311 8705
viestintä- ja tuotantokoordinaattori Outi Kasanen p. 050 340 7293

Sveitsiläinen lippuvälitysfirma Viagogo häiritsee Jyväskylän kaupunginteatterinkin lippukauppaa

 

Sveitsiin rekisteröity ja netissä lippukauppaa harjoittava tapahtumalippujen jälleenmyyntisivusto Viagogo on häirinnyt tapahtumajärjestäjiä ympäri maailmaa. Myös Jyväskylän kaupunginteatterin esityslippuja on sivustolla myynnissä korotetuilla hinnoilla. Viagogo-sivustolla lippuja myydään tapahtumiin tuplahinnalla tai jopa kalliimmalla. Lisäksi esitys saatetaan ilmoittaa loppuunmyydyksi, vaikka todellisuudessa se ei sitä ole. Kaupunginteatterin lipunmyyntikumppani on Lippupiste ja lippuja kannattaa hankkia teatterin lippumyymälän lisäksi vain Lippupisteen toimipaikoista, R-kioskeista sekä osoitteesta www.lippu.fi. – Pyydämme asiakkaitamme tarkkaavaisuuteen juuri netistä tehtävissä lippuostoissa, epäviralliset kanavat ovat erittäin kalliita ja epäluotettavia. Paras väylä nettiostoihin on seurata linkkejä teatterin nettisivuilta, ei esimerkiksi Google-mainosten kautta, markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi muistuttaa.

 

Lisätietoja:

markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi p. 040 556 9810
viestintä- ja tuotantokoordinaattori Outi Kasanen p. 050 340 7293

Copyright (c)2017, All Rights Reserved.