Huhtasuon Koulukeskuksen ruokalassa YLIJÄÄMÄRUOKAA  12.30 alk.

Kouluruokalista  Suur- Jyväskylän- lehdessä.

Ruokailupaikka havaittavissa  värikkäistä tuoleista.

Syötyäsi....  Mukaan voit ostaa omaan rasiaan... 1,50 € / 

Maksuna  vain käteinen!

Vanhustenviikkoa vietetään Jyväskylässä lokakuussa teemalla " Varaudu vanhuuteen"

 

Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietetään Jyväskylässä 6.-13. lokakuuta. Teemaviikolla kiinnitetään huomiota ikäihmisiin ja ikääntyneiden palveluihin tänä vuonna teemalla ”Varaudu vanhuuteen”. Jyväskylässä vanhustenviikolla on perinteiseen tapaan monipuolista ohjelmaa.

 

Vanhustenviikolla tuodaan esiin tapoja, joilla ikäihminen voi pitää huolta itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan. Luvassa on monipuolisesti kulttuuria, liikkumista ja elämäniloa.

 

Vanhustenviikon avaa vanhustenpäivänä 6. lokakuuta teatterilla vietettävä pääjuhla.

Juhlapuheen pitää Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela. Juhlassa kuullaan sinfonian säveliä ja Kannel-kuoroa ja nähdään nuorten tanssiesitys Illusion junioreilta.

 

Tänä vuonna seniorimessuilla juhlitaan Taideapteekkia

 

Ikäihmisten oma valtakunnallinen Armas-festivaali vietetään vuosittain lokakuussa. Tänä vuonna ARMAS-festivaalin avajaisjuhla vietetään Jyväskylässä yliopiston juhlasalissa 1. lokakuuta. Tilaisuuden avajaispuheen pitää kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Avajaisjuhlassa esiintyy muun muassa Janne Tulkki.

 

Seniorimessut vietetään kaupunginteatterilla maanantaina 7. lokakuuta kello 10.00-15.00. Messut vietetään tänä vuonna poikkeuksellisesti viikkoa ennen vanhustenviikon alkua tilajärjestelyistä johtuen. Seniorimessut ovat osa ikääntyneiden Armas-festivaalin ohjelmistoa. Hyvin suosittuja seniorimessuja on vietetty Jyväskylässä jo 15 vuotta.

 

Messut avaa kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. Päivän aikana kuullaan yhteistyöstä ikäihmisten hyväksi ja lääkäri Tapani Kiminkisen vinkkejä vanhuuteen varautumisesta. Seniorimessut päättää tänä vuonna Taideapteekin 10-vuotisjuhla. Tilaisuuden juhlapuheen pitää kulttuuripäällikkö Mari Aholainen. Juhla päättyy tenori Reijo Ikosen, sellisti Iida Sinivalon ja harpisti Ulla-Stina Ikosen Kertokaa se hänelle -konserttiin, jossa kuullaan tunnetuimpia Mauno Kuusiston ohjelmistoon kuuluneita lauluja.

 

Seniorimessut ovat viihdesisältönsä lisäksi erinomainen paikka hankkia hyödyllistä tietoa. Messuilla on runsaasti näytteilleasettajia, jotka esittelevät toimintojaan ja tuotteitaan.

Sekä pääjuhla että seniorimessujen ohjelma suurella näyttämöllä on tulkattu viittomakielelle.

 

Poimintoja viikon ohjelmasta

 

Tiistaina 8.10 kaupunginkirkossa esiintyy Kristillisten eläkeläisten Lähteelä-kuoro. Tilaisuus on myös ehtoollisjumalanpalvelus.

 

Torstaina 10. lokakuuta vietetään iäkkäiden ulkoilupäivää. Vapaaehtoisia ulkoilutovereita kaivataan kovasti ikääntyneiden ympärivuorokautisessa asumisessa ja kotihoidon asiakkaiden keskuudessa. Palvelutaloista ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vaparista voi tiedustella ulkoiluystävän tarvetta.

 

Perjantaina 11.10 aamupäivällä Jyväskylän taidemuseossa järjestetään muistiystävällinen museokierros. Kierros tehdään pienissä ryhmissä ja ryhmiä vetää kulttuuriluotsit. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen. Iltapäivällä senioreilla on vapaa pääsy taidemuseon näyttelyihin.

 

Lisäksi viikon aikana on tiedossa muun muassa konsertteja, eri toimintojen esittelyä ja luentoja. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 

Hae painettu ohjelma ja tutustu viikon tapahtumiin

 

Vanhustenviikon painettuja ohjelmalehtisiä jaetaan ikääntyneiden päiväkeskuksissa, Jyväskylä-infossa sekä OIVA -keskuksessa. Sähköisessä muodossa ohjelma löytyy osoitteesta: https://www.jyvaskyla.fi/sites/default/files/atoms/files/vanhustenviikon_tapahtumakalenteri_2019.pdf

 

ARMAS-festivaali: http://armasfestivaali.fi/

 

Lisätietoja: projektityöntekijä Outi Savonen, Jyväskylän vanhus- ja kulttuuripalvelut, p. 014 266 7320

Jyväskylän kaupunki jakaa haalarimerkkejä uusille opiskelijoille

 

 

Jyväskylä on koulutuksesta ja opiskelijoistaan tunnettu kaupunki, joka tekee monipuolista yhteistyötä oppilaitosten ja muiden opiskeluun liittyvien organisaatioiden kanssa.  

 

Tänä syksynä Jyväskylän kaupunki kokeilee yhdessä opiskelijajärjestöjen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun JAMKOn ja Jyväskylän yliopiston JYYn, kanssa uutta tapaa esittäytyä uusille opiskelijoille. Ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana toteutettavilla tutorkierroksilla opiskelijaryhmillä on mahdollisuus vierailla kaupungintalolla ja kuulla keskeisistä opiskelijoille tarjottavista kaupungin palveluista.  

 

Idea kokeiluun on syntynyt säännöllisissä opiskelijajärjestöjen ja kaupungin tapaamisissa, joissa on tunnistettu tarve kehittää yhteistyötä.

 

Kaupunki kuuntelee aktiivisesti meitä opiskelijoita ja on aidosti kiinnostunut siitä, mitä meille kuuluu. Odotamme mielenkiinnolla tutoreiden välityksellä palautetta tästä uudenlaisesta kaupungin esittäytymisestä, kiittelee JAMKOn hallituksen puheenjohtaja Jarkko Patteri. 
 

Tutorryhmien vierailu kaupungintalolle on napakka kokonaisuus, jossa kuullaan lyhyt tarinamuotoinen esittely Jyväskylästä suomeksi tai englanniksi. Lisäksi tilaisuudessa on muutamia kaupungin työntekijöitä esittelemässä kaupungin palveluita. Kirsikkana kakun päällä opiskelijoille lahjoitetaan kaupungintalolla Jyväskylä-haalarimerkki, joka on nyt jaossa ensimmäistä kertaa.  

 

Jyväskylän kaupunki haluaa toivottaa kaikki opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi. Katukuvamme on nuorekas ja eläväinen, kiitos opiskelijoiden. Olemme kasvava ja alati liikkeessä oleva kaupunki. Toivon uusien opiskelijoiden myös osallistuvan aktiivisesti kaupunkielämämme kehittämiseen. Keskusteleva ja resurssiviisas liikuntapääkaupunki tarjoaa monia yhdessä tekemisen muotoja, lupaa Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.  
 

Joka kolmas on opiskelija

 

Opiskelijoiden merkitys kaupungille näkyy jo asukasmäärässä. Yli 142 000 asukkaan kaupungissa on noin 42 000 opiskelijaa. Tämä tarkoittaa, että joka kolmas vastaantulija on opiskelija, joten kaupungin katukuva on nuorekas. Uusia opiskelijoita aloittaa yliopistolla ja ammattikorkeakoulussa yhteensä lähes 3600. Jyväskylässä sivistys elää aidosti ajassa. Nuorekkuus, avoimuus ja elävyys näkyvät laajassa kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjonnassa sekä kaupungissa järjestettävien tapahtumien suuressa määrässä. Kaupungissa tehdään aktiivisesti yhteistyötä ja kokeiluihin sekä uusiin avauksiin osallistutaan innolla.

 

Yhteistyö oppilaitosten kanssa on jatkuvaa. Jyväskylän kaupunki esittäytyy alkusyksyisin korkeakoulujen uusien opiskelijoiden tapahtumissa ja avajaisissa. Myöhemmin syksyllä Jyväskylän kaupunkia esitellään korkeakouluopinnoista kiinnostuneille hakijoille Jyväskylän yliopiston Hakijan päivässä ja JAMK tutuksi -päivässä. Loppuvuodesta Jyväskylän kaupunki on esillä Helsingissä järjestettävillä Studia-messuilla yhteisosastolla Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Gradia Jyväskylän ja Urheiluakatemian kanssa. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös muissa tapahtumissa ja näkyvyyksissä.

 

Lisätietoja:

erikoissuunnittelija (osallisuusasiat) Jukka Laukkanen, Jyväskylän kaupunki, p. 040 5758260

viestintäjohtaja Helinä Mäenpää, Jyväskylän kaupunki, p.050 5487422

Jyväskylän kaupunginteatterin ja pääkirjaston yhteisessä lukupiirissä käsitellään näytelmäkirjallisuutta


Jyväskylän kaupunginteatterin ja kirjaston yhteisessä näytelmien lukupiirissä käsitellään Uuden Näytelmän Antologiasta löytyvää uutta suomalaista näytelmäkirjallisuutta ja keskustellaan ennakkoon luettujen näytelmien pohjalta. Syksyn aikana kokoonnutaan kolme kertaa.

 

Syksyn lukupiirit ja käsiteltävät näytelmät:

Ma 23.9. klo 12.00–13.30

Taija Helminen: Merkkipäivä

 

Ma 28.10. klo 12.00–13.30

Pipsa Lonka: Helmi - yksi äiti muiden joukossa

 

Ma 25.11. klo 12.00-13.30

Tuomas Timonen: Elämänmäki

 

Näytelmiä on varattu lukupiiriin osallistuville valmiiksi. Lukupiiristä kiinnostuneet voivat noutaa tekstit luettavaksi pääkirjaston 2. kerroksesta tai kaupunginteatterin lippukassalta.

Lukupiiri kokoontuu Jyväskylän pääkirjaston kokoushuoneessa (Vapaudenkatu 39–41, 2. krs). Lukupiiri on maksuton ja avoin kaikille.

– Syksyn tapaamisten aiheena on Uuden näytelmän antologia, joka sisältää uusia 2000-luvulla valmistuneita suomalaisia näytelmiä, lukupiirin vetäjänä toimiva näyttelijä-yleisötyöntekijä Tytti Vänskä kertoo.

Tervetuloa keskustelemaan nykynäytelmistä; maailmankuvasta, ihmiskuvasta, aiheista ja teemoista, jotka koskettavat meitä kaikkia.


Lisätietoja:
Tytti Vänskä, näyttelijä-yleisötyöntekijä, p. 014 266 8782, 050 341 0457, Jyväskylän kaupunginteatteri
Anna Kainulainen, kirjastonhoitaja, p. 014 266 4138, Jyväskylän kaupungin pääkirjasto

Ehdotuksia Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinnon saajaksi voi esittää syyskuun aikana

 

Kulttuuriaitta on Keski-Suomessa yhdeksän kunnan alueella toimiva lastenkulttuurin yhteistyöverkosto. Kulttuuriaitta jakaa joka toinen vuosi lastenkulttuuripalkinnon, jonka tavoitteena on lisätä lastenkulttuurityön ja taidekasvatuksen tunnettuutta ja alalla toimivien arvostusta.

 

Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinnon saajaa voivat ehdottaa kaikki halukkaat ja asiasta kiinnostuneet. Palkinto voidaan myöntää keskisuomalaiselle työryhmälle, yksittäiselle henkilölle, hankkeelle tai toimintamallille, mutta ei virkatyönään lastenkulttuuria tekevälle henkilölle. Palkittavan valitsee Kulttuuriaitan ohjausryhmä ja palkinnon suuruus on 1 000 €.

 

Ehdotuksia lastenkulttuuripalkinnon saajaksi vuodelle 2019 voi tehdä 30.9. saakka verkkolomakkeella, joka löytyy osoitteesta: https://www.jyvaskyla.fi/lomakkeet/kulttuuri/ehdota-lastenkulttuuripalkinnon-saajaksi

 

Palkittava julkistetaan Lapsen oikeuksien päivänä

 

­ ­– Lastenkulttuuripalkinnolla halutaan antaa tunnustusta pitkäjänteiselle, vaikuttavalle ja saavutettavalle taidetoiminnalle lasten ja nuorten parissa Keski-Suomessa. Ohjausryhmä huomioi erityisesti uudenlaiset ja innovatiiviset toiminta ja -työskentelytavat, jotka auttavat taiteen integroitumisessa lasten arkeen, valaisee palkinnon perusteita Kulttuuriaitan koordinaattorina työskentelevä Marjo Tiainen-Niemistö.

 

Lastenkulttuuripalkinnon saaja julkistetaan Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. järjestettävässä juhlassa Jyväskylän kaupunginteatterissa. Ensimmäisen kerran palkinto jaettiin vuonna 2015 seniori-ikäisten ja esikouluikäisten yhteiselle monitaiteelliselle Arjen Sankarit -hankkeelle. Vuonna 2017 palkinnon sai Arja Antikainen vuosikymmenten pitkäjänteisestä työstä lasten ja nuorten ilmaisutaidon kerhojen ohjaajana.

 

Lisätietoja:

koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö, p. 014 26 64048, marjo.tiainen-niemisto(at)jyvaskyla.fi

 

www.jyvaskyla.fi/kulttuuriaitta

 

www.jyvaskyla.fi/lomakkeet/kulttuuri/ehdota-lastenkulttuuripalkinnon-saajaksi

 
Lähde mukaan liikunnan vapaaehtoistoimijaksi – Jyväskylän kaupunki järjestää koulutuksia syyskuussa

 

Jyväskyläläisillä on mahdollisuus toimia liikunnan vapaaehtoistoimijana kaupungin liikuntapalvelujen piirissä joko liikuntaluotsina tai vertaisohjaajana. Liikunnan vapaaehtoistoiminta tarjoaa mahdollisuuksia sosiaalisiin suhteisiin, uuden oppimiseen, osallisuuteen ja virkistykseen. Liikunnan vapaaehtoistoiminnan pariin hakeudutaan omien mielenkiinnonkohteiden mukaan ja tekemisen perustana on vapaaehtoisesta itsestään nouseva into ja motivaatio. Vapaaehtoistoiminnasta ei makseta palkkaa, mutta siitä saa hyötyä ja iloa senkin edestä. Vapaaehtoistoimijoiden tukena toimii kaupungin erityisliikunnanohjaaja, jonka kanssa voi suunnitella liikuntaluotsausta tai vertaisohjattuja ryhmiä.

 

Liikuntaluotsit ovat vapaaehtoisia, jotka toimivat liikuntakavereina sellaista tarvitseville. He haluavat antaa oman aikansa ja tukensa toisten ihmisten liikuttamiseen ja siten edistää luotsattavien hyvinvointia. Liikuntaluotsit toimivat omien aikataulujensa mukaisesti ja voivat valita itselleen mieluisimman liikuntamuodon ja tavan luotsaamiseen. Liikuntakaveria kaipaavat ihmiset voivat tulla eri ikäryhmistä sekä erilaisista liikuntataustoista. Liikuntaluotsin pyytäminen on maksutonta kuntalaisille.

 

Vertaisohjaajina toimivat liikunnasta ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet aktiiviset henkilöt. Vertaisohjattujen liikuntaryhmien toiminta perustuu mukavaan yhdessä tekemiseen, missä ryhmään osallistuvilla on yhdistäviä tekijöitä, kuten ikä tai asuinalue. Vertaisohjaajilta ei vaadita liikunta-alan koulutusta, vaan riittää, että on kiinnostunut liikunnallisen ryhmän ohjaamisesta tai juuri tietystä liikuntalajista. Vertaisohjaajana tarjoat muille samassa elämäntilanteessa oleville harrastusmahdollisuuden, saat mahdollisuuden oman terveyden ylläpitämiseen sekä pääset liikkumaan itsellesi mieluisalla tavalla. Vertaisohjaaja toimii koko kauden ajan.

 

Tutustu liikuntaluotsi- ja liikunnan vertaisohjaajatoimintaan osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikkumaan-ohjatusti-ja-omatoimisesti/vapaaehtoistoiminta

 

Koulutukset liikunnan vapaaehtoistoimijaksi järjestetään syyskuussa

 

Liikuntaluotsikoulutus järjestetään torstaina 5.9.2019 kello 16.30-20.30. Koulutus on Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, osoitteessa Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä.

 

Liikunnan vertaisohjaajakoulutus järjestetään keskiviikkona 18.9. klo 13.00 alkaen. Koulutus on Vaajakosken uimahalli Wellamossa, osoitteessa Savonmäentie 7, 40800 Vaajakoski.

 

Molempien koulutuksien lisätiedot ja ilmoittautuminen erityisliikunnanohjaaja Tiina Kuritulle, tiina.kurittu[a]jyvaskyla.fi tai p. 014 266 3144.

 

Lisätietoja

erityisliikunnanohjaaja Tiina Kurittu
p. 014 266 3144, tiina.kurittu[a]jyvaskyla.fi

 

vapaaehtoistoiminnan palvelut Vapari, Leila Koskinen
p. 014 266 7649, leila.k.koskinen[a]jkl.fi

Yhteislaulun riemua Laulusta voimaa -tilaisuuksissa Jyväskylässä

 

Kesällä yhteislaulut raikasivat Lounaispuistossa ja syyskauden laulutuokiot käynnistetään myös ulkona, sillä Kuokkalan torilla lauletaan yhdessä lauantaina 31.8. klo 11.15-11.45 ja 13.15-13.45. Tilaisuudet liittyvät Kuokkalan basaari -tapahtumaan. Teemana ovat vanhat koululaulut ja laulujen vetäjinä toimivat Jenna Bågeberg ja Loiskis-orkesteri. Kaiken ikäiset – niin nykyiset kuin entiset koululaiset -  ovat tervetulleita laulamaan!

 

Syksyn Laulusta voimaa -yhteislaulutilaisuudet järjestetään Minnansalissa ja lisäksi marraskuussa vieraillaan Palokan kirjastossa. Laulaminen sujuu vauhdikkaasti kokeneiden maestrojen johdolla ja he pitävät huolen siitä, että tilaisuuksissa laulun lisäksi raikaa myös nauru! Vetäjinä toimivat Jaana Eloranta, Niko Saloheimo ja Tiina Laitisen ja Emmi Aarnio-Metsäsen Kruuvaus Duo.

 

– Laulamaan voi tulla kuka vaan – niin kokeneet yhteislaulukonkarit kuin vasta-alkajatkin. Yhdessä laulamiseen jää helposti koukkuun ja siitä voi saada uuden, mukavan harrastuksen, rohkaisee kulttuurituottaja Terho Valkonen uusia laulajia mukaan. – Yhteislaulutilaisuuksien teemat antavat osviittaa siitä, minkä aihealueen ympärille kunkin tilaisuuden laulut on koottu.

 

Yhteislaulutilaisuudet syyskaudella 2019

 

La 31.8. klo 11.15-11.45 ja klo 13.15-13.45 Vanhoja koululauluja

Loiskis ja Jenna Bågeberg, Kuokkalan tori

 

Pe 6.9. klo 13.00-14.30 Luonnon helmassa

Kruuvaus Duo, Pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)Pe 11.10. klo 13.00-14.30 Valoa syysiltoihin

Kruuvaus Duo, Pääkirjaston MinnansaliPe 8.11. klo 13.00-14.30 Miesten lauluja – kaiken takana on nainen

Jaana Eloranta, Palokan kirjasto (Koivutie 5)
 

Pe 29.11. klo 13.00-14.30 Kynttilöiden syttyessä

Niko Saloheimo, Pääkirjaston Minnansali

 

Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalveluiden järjestämiin yhteislaulutilaisuuksiin on vapaa ja esteetön pääsy.

 

Kuvia tiedotuskäyttöön: http://bit.ly/1mZAWZZ

 

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Terho Valkonen, terho.valkonen(at)jkl.fi, p. 014 266 4045

 

http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/laulustavoimaa

Muutoksia jalankulun ja pyöräilyn reitteihin Jyväskylän Yliopistonkadulla

Yliopistonkadun saneeraus aiheuttaa muutoksia jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reitteihin ja Yliopistonkadun ylityskohtiin perjantaista 30.8. klo 7.00 alkaen.

Harjun puolella jalankululta ja pyöräilyltä suljettu osuus on välillä Oikokatu - Gummeruksenkatu. Kadun toisen puolen jalkakäytävä muutetaan väliaikaisesti jalankulku- ja pyörätieksi. Yliopistonkatu 2-8 kohdalla (sijaitsee välillä Vaasankatu – Cygnaeuksenkatu) tehdään Jyväskylän Energia Oy:n vesihuoltotyötä, joten tilan ahtauden vuoksi tällä kohdalla suositellaan käytettävän Yliopistonkadun Harjun puoleista jalankulku- ja pyöräilyväylää.

Muutoksia suojateiden sijainteihin

Oikokadun kohdalla oleva suojatie on edelleen käytössä työnaikaisena kadun ylityspaikkana, mutta Cygnaeuksenkadun kohdalla oleva suojatie poistetaan käytöstä toistaiseksi. Vaasankadun kohdalla olevat kevyen liikenteen ylityskohdat ovat jo lopullisilla paikoillaan.

- Viimeisen päällystekerroksen vielä puuttuessa suojateiden ajoratamerkinnät puuttuvat, minkä vuoksi katujen ylityskohdissa kaikkien on syytä olla tarkkana vahinkojen välttämiseksi, korostaa rakennuttajainsinööri Erja Mutanen Jyväskylän kaupungilta.

Päällystekerroksen puuttuessa myös suojateiden reunakiveysten kohdilla on vielä porras, joka poistuu uuden päällysteen myötä. Liikennevalo-ohjaus saadaan käyttöön myöhemmässä vaiheessa.

Saneeraushankkeen valmistuessa lokakuun lopussa jalankulkijat ja pyöräilijät saavat omat kulkuväylät Yliopistonkadun molemmille puolille. Kohteen rakennuttamisesta vastaa Jyväskylän kaupunki pääurakoitsijanaan Oteran Oy.

Seuraa saneerausta verkossa: www.jyvaskyla.fi/kadut/yliopistonkadun-saneeraus

Lisätiedot: rakennuttajainsinööri Erja Mutanen, p. 014 266 4086, erja.mutanen[at]jyvaskyla.fi

Kutsutaiteilijaresidenssi vanhuspalvelujen asumisessa - Teatteritaiteilija Jarmo Skön tuo sirkusta Huhtasuolle ja Jokikartanoon
 
Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen palveluasumisessa viidennen kerran vietettävällä taiteilijaresidenssillä tuodaan iloa ikäihmisten arkeen.

Tänä vuonna vanhuspalvelut kutsui teatteritaiteilija -taidekasvattaja Jarmo Skönin Tampereen taidekasvatus ry:stä toteuttamaan taiteilijaresidenssin teemalla ”Sosiaalinen sirkus”.

Residenssi toteutetaan tällä kertaa Huhtasuon palvelutalossa (Ahola) ja Jokikartanon ryhmäkodeilla (1-2) elo-syyskuussa.

 

-Tavoitteena on saada mukaan kaikki asukkaat osallistumaan yhteiseen sirkustoimintaan. Sirkus ei katso ikää. Toiminta suunnitellaan osallistujien tarpeet ja toiveet huomioiden. Hoitajat tai läheiset pääsevät toimimaan asukkaiden sirkuskavereina. Yhteinen tekeminen tukee myös hoitajien kulttuurisen työotteen kehittymistä, kertoo Jarmo Skön residenssin tavoitteista.

 

Jarmo Skön on koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja YAMK, ja keskittynyt taiteen soveltamiseen uudenlaisissa ympäristöissä. Lisäksi hän on perehtynyt sosiaalisen sirkuksen ja tanssi-innostamisen® menetelmiin.

 

Naurua, oivalluksia ja yhdessäoloa

 

Tärkein tavoite on toiminnallisen sisällön löytyminen yhdessä. Residenssi tarjoaa sekä yksilöllistä taidetoimintaa että ryhmäohjausta.

 

- Työskentelen yksilötasolla siten, että teen taiteilijavierailuita asukkaiden huoneisiin. Kohtaamisen kautta räätälöin asukkaalle mieleisen taide-elämyksen. Se voi olla sirkusta, sanataidetta, teatteria, musiikkia tai vaikka taikatemppuja. Ryhmätoiminnan osalta perustamme kumpaankin yksikköön oman sirkusryhmän, joka kokoontuu viikoittain. Harjoittelemme sirkusta aina jongleerauksesta ja akrobatiasta klovneriaan, kuvailee Jarmo Skön.

 

Kaikki asukkaat voivat osallistua residenssiin, toimintakyvystä riippumatta.

 

-Ikäihmisten hoivapalveluun halutaan tuoda uudenlaista toimintakulttuuria. Monipuolisia impulsseja tarjoava arkielämä luo hyvinvointia ja tukee toimintakykyä, kertoo palvelupäällikkö Eeva-Liisa Tammi.

Taitelijaresidenssitoiminta on hyväksi koettu, merkityksellinen ja mielenkiintoinen toimintamuoto Jyväskylässä.

Residenssin lopuksi molemmissa toimintayksiköissä järjestetään ”sirkusjuhlat”.

 

Lisätietoa: residenssitaiteilija Jarmo Skön, puh. 044 501 5939, palvelupäällikkö Eeva-Liisa Tammi, Ympärivuorokautinen asuminen ja hoito, puh. 014 266 3825

 

Liitteenä kuva residenssitaiteilijasta, kuvaaja: Janina Ahlfors
Suomen Terveystalo ei ota uusia asiakkaita 20.5.2019 alkaen Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeilussa

 

Suomen Terveystalo on ilmoittanut, ettei se ota uusia asiakkaita valinnanvapauskokeilun asiakkaiksi 20.5.2019 alkaen. Taustalla on Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen valinnanvapauskokeilun päättyminen lokakuun 2019 lopussa. Kokeilun päättymisen jälkeen yksityiselle palveluntuottajalle vaihtaneet asiakkaat palaavat omien asuinalueidensa julkisten terveysasemien asiakkaiksi.

 

Kokeilu päättyy, sillä sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä rahoitus loppuu lokakuun lopussa. Jyväskylä ja Uurainen ovat päätyneet siihen, etteivät he jatka kokeilua esimerkiksi palvelusetelin turvin lokakuun jälkeen vaan keskittyvät oman toimintansa kehittämiseen. Hankasalmen osalta valinnanvapauden jatkoa selvitetään parhaillaan. Päätöksentekoon asia on etenemässä kesäkuussa.

 

INFO ASUKKAIDEN PALVELUISTA KOKEILUN LOPPUVAIHEESSA

 

-          Valinnan tehneitä asukkaita palvellaan seuraavilla yksityisillä palveluntuottajilla 31.10.2019 asti: Suomen Terveystalo, Medics24, Hankasalmen Kunnanlääkärit.

-          Mehiläinen Oma Lääkärisi irtaantui kokeilusta  toukokuun alussa. Heillä valinnan tehneitä asiakkaita palvellaan 4.8.2019 asti.

-          Asiakkaat voivat kokeilun puitteissa listautua uusia asiakkaita vastaanottaville yksityisille palveluntuottajille (Medics24 ja Hankasalmen kunnanlääkärit) 30.9.2019 saakka. Valinnat ovat voimassa lokakuun loppuun asti.

-          Valinnan tehneille asiakkaille lähetetään kesäkuussa asiakaskirje, jossa kokeilun päättymisestä, aikatauluista ja mahdollisista muista huomioitavista asioista kerrotaan erikseen.

-          Hankasalmen kunnan asukkaille tiedotetaan mahdollisuudesta jatkaa valitsemallaan yksityisellä palveluntuottajalla, kun selvitys palvelusetelin käyttöönotosta etenee.

 

Lisätietoa valinnanvapauskokeilusta: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/valinnanvapauskokeilu-jyvaskylassa-hankasalmella-ja-uuraisilla

 

Lisätietoja:
Jyväskylän avoterveydenhuollon palvelujohtaja Anu Mutka, p. 014 266 3210 tai Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Riitta Pylvänen, p. 014 26 61630
Jyväskylän kaupunginteatterin syyskausi tarjoaa neljä ensi-iltaa

 

Syksyllä 2019 Jyväskylän kaupunginteatteri tarjoaa katsojilleen kaikkiaan neljä ensi-iltaa, joista kolme nähdään suurella näyttämöllä ja yksi pienellä näyttämöllä.  Kauden päätuotantona toteutetaan upea musikaaliklassikko Phantom – Pariisin oopperan kummitus, sen lisäksi suurella näyttämöllä saa ensi-iltansa tuore brittikomedia Tämä on ryöstö! sekä koko perheen musiikillinen seikkailu Ella ja Paterock. Pienen näyttämön ensi-iltana nähdään Elämä on juhla -lauluilta.

 

Klassikkomusikaali Phantom – Pariisin oopperan kummitus starttaa suuren näyttämön syksyn

Syksyn ensi-illat aloittaa Arthur Kopitin ja Maury Yestonin musikaali Phantom – Pariisin oopperan kummitus. Maiju Sallaksen ohjaamassa teoksessa yhdistyy onnistuneella tavalla viihdyttävyys ja herkkyys.

– Sen musiikki on kuin karkkia, juoni on jännittävä ja henkilöt mielenkiintoisia ja vivahteikkaita, ohjaaja Maiju Sallas lupaa. Phantom on tarina siitä, kuinka musiikki voi yhdistää sielut ja siitä kuinka kiehtovaa ja vaarallista täydellisyyteen pyrkiminen ja musiikillinen kunnianhimo voi olla. Toisaalta se on tarina saavuttamattomasta rakkaudesta ja toisen täydellisestä hyväksymisestä. Jyväskylän kaupunginteatterin suurmusikaalin nimiroolissa vierailee Riku Pelo. Musikaalin ensi-ilta on 7.9.2019.

 

Syksyn komediana Tämä on ryöstö!

Komedian nälkää taltuttamaan suurelle näyttämölle saadaan ensi-iltaan 5.10. Snoopi Sirenin ohjaama tuore brittikomedia Tämä on ryöstö! Tämän poskettoman hauskan näytelmän tarina sijoittuu 1950-luvun lopulle vieden katsojan yllätyksellisten käänteiden ytimeen seuraamaan mittaamattoman arvokkaan timantin epäonnisia ryöstöpuuhia. – Luvassa on ennennäkemättömän akrobaattisia roolisuorituksia, rikollisen hauskoja tilanteita ja poikkeuksellisia näyttämöratkaisuja, ohjaaja Snoopi Siren hehkuttaa. Tämä on ryöstö! jatkaa käsikirjoittajatrio Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin menestysputkea, jonka aiempia tuotoksia ovat muun muassa Näytelmä joka menee pieleen sekä Peter Pan Goes Wrong. Komediahitti saa katsojan hyvälle tuulelle myös esityksessä kuultavien popmusiikin klassikoiden ansiosta. Esitys avaa yhteistyön Suomalaisen musiikkikampuksen kanssa.

 

Koko perheen musiikkiseikkailuna Timo Parvelan Ella ja Paterock

Rakastetun Timo Parvelan Ella-tarina riemastuttaa Jyväskylän kaupunginteatterissa 16.11. alkaen. Ella ja Paterockin on käsikirjoittanut Timo Parvelan kirjan pohjalta Katriina Honkanen. Hän vastaa myös näytelmän musiikista ja ohjaa sen teatterin suurelle näyttämölle. – Koko perheen musiikkiseikkailun tuoksinassa rakennetaan laivaa, suojellaan eläimiä ja opettajaa isännöitsijältä, etsitään kadonnutta rokkitähteä, opetellaan kertotaulua ja tanssiaskeleita sekä vieraillaan pankissa ja levy-yhtiössä, ohjaaja Katriina Honkanen luettelee.

 

Pienen näyttämön ensi-iltana Elämä on juhla -lauluilta 

Elämänmakuiset laulut täyttävät pienen näyttämön lokakuun 5. päivästä lähtien, kun Anssi Valtosen ohjaama Elämä on juhla -lauluilta saa ensi-iltansa. ­– Luvassa on lauluja niin supertähdille kuin seinäruusuille, ohjaaja Anssi Valtonen luonnehtii ja kertoo, että illan musiikillinen kokonaisuus muotoutuu työryhmän yhteistyönä. Solisteina kuullaan teatterin näyttelijöitä, joita säestää kapellimestari Jari Puhakka.

 

Luvassa myös vilkas vierailu-, yhteistyö- ja keikkasyksy

Omien syksyn ensi-iltojen lisäksi teatterin näyttämöillä nähdään myös kiinnostavia vierailuja, yhteistyöesityksiä ja keikkoja. Syyskuussa suurella näyttämöllä nähdään kolme vierailuesitystä; Miitta Sorvalin, Sanna Stellanin ja Pirjo Heikkilän tähdittämä Kaikki äitini, kaikki tyttäreni 7.9., Susanna Haaviston Varamummo-musikaali 21.9. sekä Riku Suokkaan ja Johanna Tohnin stand-up –esitys Mars vs. Venus 28.9. Pienelle näyttämölle saadaan yhteistyössä Zero Gravity Companyn kanssa Liljat-nykysirkusesitys, jonka ensi-ilta on 12.9. Perheen pienimmille on tarjolla lokakuussa Pessi ja Illusia -esitys, sen toteuttaa Nukketeatteri Sytkyt. Loppuvuodesta pienen näyttämön perinteisenä yhteistyönä nähdään Jyväskylän tanssiopiston Pähkinänsärkijä-tanssisatu. Syksyn keikkaohjelmisto tulee olemaan myös tapansa mukaan hyvin monipuolinen. Lisätietoa syksyn ohjelmistosta löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri.  

Syksyn ohjelmisto tulee myyntiin teatterin lippumyymälään ja www.lippu.fi -verkkokauppaan keskiviikkona 20.3. ja sitä täydennetään vielä uusilla vierailuilla ja sunnuntaikeikoilla lähiaikoina.

 

Lisätietoja:

teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen p. 050 311 8705
viestintä- ja tuotantokoordinaattori Outi Kasanen p. 050 340 7293

Loistodisko tanssittaa lapsia Jyväskylässä 28.9.

 

Lasten Lystin supersuosittu Loistodisko järjestetään lauantaina 28.9. klo 12-15 Aalto-salissa (Väinönkatu 7) osana Valon kaupunki -tapahtumaa. Diskon uniikista somistuksesta ja valaistuksesta vastaa Flowers of Life -taidekollektiivi, joka luo saliin mahtavan, värikylläisen ja diskofiilistä nostattavan UV-koristelun. Oleellinen osa diskoilua on tietenkin tanssimusiikki ja siitä vastaa itsekin kolmen lapsen isä DJ Tiskijoni, joten luvassa on taatusti diskoyleisön mieleistä tanssimusaa. Lisäksi diskossa on esiintymässä ja tanssifiilistä nostattamassa katutanssijat Sara Pitkänen ja Bboy Elmo (Elias Niskanen).

 

Tanssin lomassa voi hankkia itselleen ilmaisen hohtomaalauksen, sillä visuaalisen alan taiteilija Janette Leinon johdolla loihditaan kaikille halukkaille pimeässä hohtava kasvomaalaus. Puffetissa on myynnissä pientä naposteltavaa ja juotavaa ja paikan päältä voi ostaa myös valoleluja (maksut vain käteisellä). Disko on suunnattu 5-11 -vuotiaille ja heidän huoltajilleen.

 

Liput: 6 €

-ennakkomyynti Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälä ja www.lippu.fi (lipun hintaan lisätään palvelumaksu)

-ovimyynti tapahtumapäivänä alkaa tuntia ennen tilaisuuden alkua (vain käteismaksu)

 

Kuva tiedotuskäyttöön: https://bit.ly/2koTTcL

 

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Päivi Kaski, p. 014 266 4043, paivi.kaski(at)jyvaskyla.fi

 

https://www.jyvaskyla.fi/lasten-lysti

Tieto, vinkit ja inspiraatio Jyväskylän keskustan yrityksistä ja palveluista löytyvät nyt yhdestä paikasta

 Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry on avannut uuden nettisivuston, johon kootaan kaikki Jyväskylän keskustassa toimivat yritykset ja palvelut. Sivusto helpottaa kuluttajan asioimista keskustassa ja tiedon löytymistä Jyväskylän keskustan myymälöistä, palveluista, kahviloista ja ravintoloista. Sivustolla kerrotaan keskustan ajankohtaisista tapahtumista ja sieltä löytyy esimerkiksi vinkkejä siitä, missä voi ladata kännykän akun maksutta ja missä sijaitsevat lastenhoitohuoneet.

Keskustan yrittäjät ja toimijat ovat toivoneet yhteistä sivustoa, jossa ajankohtaiset, innostavat ja käytännön asiat saadaan esille niin, että ne ovat kuluttajalle mahdollisimman helposti löydettävissä. 

Sivusto on osa Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry:n koordinoimaa Jyväskylän sydämessä -yhteismarkkinointia, joka kokoaa erityisesti keskustan palveluyrityksiä yhteen. Yhdessä toimien vahvistetaan Jyväskylän kaupunkikeskustan näkyvyyttä ja tuodaan sen tarjoamia mahdollisuuksia aktiivisesti ja positiivisesti esille.

Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry järjestää myös keskustan yritysten yhteisiä tapahtumia vuoden aikana ja ylläpitää sometilejä. Uutena kuluttajia innostavana ideana on, että käyttämällä Instagramissa tunnistetta #jyväskylänsydämessä nousee  postaus myös nettisivuilla esille.

Sivuston osoite on www.jyvaskylansydamessa.fiLisätietoa:

Minna Kankainen, toiminnanjohtaja

Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry

p. 0405488480

minna.kankainen@jekku.fi

Hae Jyväskylän nuorten rockkuoroon RockAlliin ilman laulukokeita

 

Jyväskylän nuorten RockAll-kuoroon otetaan uusia kuorolaisia tiistaina 10.9. järjestettävissä treeneissä. Kuoro on tarkoitettu kaikille 13-29-vuotiaille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita rockmusiikista ja sen laulamisesta mukavassa porukassa.

 

RockAll-kuorossa ei järjestetä koelauluja eikä aikaisempaa kokemusta vaadita. Kuorotreenit järjestetään tiistaisin Jyväskylän Veturitalleilla osoitteessa Veturitallinkatu 6. RockAll-kuoroon voi ilmoittautua mukaan treeneissä tiistaina 10.9. klo 18:30 tai ottamalla yhteyttä suoraan kuoronjohtajaan: seppo.pohjolainen(at)jyvaskyla.fi tai p. 040 777 4073.

 

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut on järjestänyt RockAll-kuoron toimintaa vuodesta 2009 alkaen. Kuoronjohtajana on toiminut alusta asti nuorisonohjaaja ja muusikko Seppo Pohjolainen. RockAll-kuoron toimintaan ja levytyksiin voi tutustua YouTubessa (www.youtube.com/user/Rokkikuoro) ja Facebookissa (www.facebook.com/rockall).

 

Kymmenvuotiaan rock-kuoro RockAllin juhlakonsertti 16.11. 2019

 

RockAll perustettiin nuorten aloitteesta vuonna 2009.  RockAllin 10 v. –juhlakonsertti järjestetään lauantaina 16.11. Veturitalleilla. Lavalle kiipeävät uusien kuorolaisten lisäksi kaikki kynnelle kykenevät vanhat laulajat sekä RockAll -bändi. 

 

Lisätiedot:

Seppo Pohjolainen

nuorisonohjaaja

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut

p. 040 777 4073

seppo.pohjolainen@jyvaskyla.fi

Kulttuuritoimijat kokoontuvat säännöllisesti yhteisille aamukahveille Jyväskylässä

 

Kulttuuritoimijoiden vapaamuotoisia kokoontumisia aamukahveille jatketaan nyt syksyn tullen. Yhteisiä kahvituokioita vietetään rennossa tunnelmassa vaihtuvien teemojen äärellä. Syyskuun ensimmäisen tapaamisen alustajana toimii Jyväskylän kaupungin kulttuuripäällikkö Mari Aholainen ja syksyn aikana aamukahveilla vierailevat erityisasiantuntija Sari Ilmola Taiteen edistämiskeskuksesta, kehittämispäällikkö Raija Partanen Keski-Suomen liitosta ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Antti Rajala Jyväskylän kaupungilta.

 

Aamukahvien vietto aloitettiin viime keväänä. Tilaisuuksiin kokoontui eri toimialojen kulttuurityöntekijöitä ja taiteilijoita kuulemaan alan ajankohtaisista aiheista. Asiasisältöjen lisäksi tapaamisten tarkoituksena on kuulumisten vaihtaminen sekä vuorovaikutuksen ja verkostoitumisen mahdollistaminen.

 

Aamukahvit järjestetään kerran kuussa keskiviikkoisin 4.9., 2.10., 6.11. ja 4.12. klo 9-10 The Local Culture Hostel & Caféssa (Seminaarinkatu 32). Kahvilan tarjoiltavat ovat osallistujille omakustanteisia.

 

Syksyn tapaamiset ovat kaikille avoimia ja ne on koonnut yhteen Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut.

 

Kulttuuritoimijoiden aamukahvit

The Local Culture Hostel & Café (Seminaarinkatu 32)

 

4.9. klo 9-10 Mari Aholainen, Jyväskylän kaupunki: Tervetuloa aamukahveille!

2.10. klo 9-10 Sari Ilmola, Taiteen edistämiskeskus: Taiken kuulumiset

6.11. klo 9-10 Raija Partanen, Keski-Suomen liitto: Kulttuurihyvinvointi

4.12. klo 9-10 Antti Rajala, Jyväskylän kaupunki: Vapaaehtoistoiminta

 

Lisätietoja:

suunnittelija Riikka Polso, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, riikka.polso(at)jyvaskyla.fi, p. 014 266 1663

 

Kulttuuritoimijoiden aamukahvit -tapahtuma Facebookissa:

https://www.facebook.com/events/311982573089406/


 

 
Suupirssi on jälleen liikkeellä Jyväskylässä

 

Suupirssi vierailee Jyväskylän Kyllön hammashoitolan alueelle kuuluvien koulujen pihoilla myös syksyllä 2019. Suupirssissä 1. ja 3.luokkalaiset saavat suun terveystarkastukset kätevästi koulupäivän yhteydessä.

 

Kutsun Suupirssin vastaanotolle oppilaat saavat kotiin kirjeitse sekä sähköisesti Wilman kautta. Vanhempia pyydetään myös täyttämään esitietolomake ja mahdollisuuksien mukaan osallistumaan lapsen tarkastuskäynnille.

 

Suupirssi sujuvoittaa koululaisten hammashuoltoa

 

Suupirssin tarina on ollut menestyksekäs ja positiivista palautetta on tullut niin lapsilta, vanhemmilta kuin hammashuollon työntekijöiltä.

 

Pirssistä voi olla apua myös hammaslääkärikäyntiä jännittäville lapsille. Lisäksi renkaiden päällä oleva hammashoitola kulkee helposti esimerkiksi palvelutalojen ja hoitolaitosten pihoihin. Pakettiautossa toimiva hammashoitola on myös kustannustehokas vaihtoehto Jyväskylässä, jossa hammashoitoloilla on tilahaasteita. Jyväskylän kaupunki vuokraa Suupirssiä käyttöönsä Savonia-ammattikorkeakoululta.

 

Suupirssi vierailee tänä syksynä tekemässä 1. ja 3. luokkalaisten suuntarkastuksia 2.9.-31.10.2019. Koulukohtaiset aikataulut voi tarkistaa kaupungin verkkosivuilta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/terveys/suupirssi. Suupirssiä odotellessa paras ohje hohtavaan hymyyn on harjata hampaat huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla.

 

Lisätietoja:

Osastonhoitaja Teija Närvä p. 014 266 2267

Phantom – Pariisin oopperan kummitus avaa Jyväskylän kaupunginteatterin syyskauden

 

Jyväskylän kaupunginteatterin syyskauden aloittaa suurmusikaali Phantom – Pariisin oopperan kummitus. Arthur Kopitin ja Maury Yestonin musikaaliklassikko saa ensi-iltansa teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 7.9. klo 19.

 

Kaupunginteatterissa nähdään musikaalista uudistettu versio, jonka on suomentanut Marika Hakola.

Esityksen ohjauksesta vastaa Maiju Sallas. – Musiikkiteatterissa minulle ykkösasia on musiikki, ennen kaikkea se, ettei se ole tylsää tai kaavamaista. Tämän klassikkomusikaalin musiikki on jaksanut puhutella minua koko työprosessin ajan. Musikaalia on ollut mukava tehdä ennen kaikkea siksi, koska Jyväskylän kaupunginteatterin työryhmä on paneutunut aiheeseen, musiikin haltuunottamiseen sekä työskentelyyn näyttämöllä musikaalin tyylin mukaisesti suurella intohimolla, kertoo ohjaaja Maiju Sallas. Musikaalin kapellimestarina toimii Jari Puhakka ja nimiroolissa vierailee Riku Pelo. Uutena vahvistuksena Christinen roolissa nähdään vierailijana sopraano Johanna Isokoski. Christinen rooli on kaksoismiehitetty ja sen jakaa Isokosken kanssa Saara Jokiaho.  

 

Tarina alkaa siitä, kuinka nuori kadulla laulava tyttö ”löydetään” ja lähetetään koelauluun oopperaan samana päivänä, jolloin valta vaihtuu oopperassa. Viraltapantu johtaja on suojellut oopperan kellarissa asuvaa mielipuolista ja kasvoiltaan epämuodostunutta kummitusta, joka rakastuu tyttöön ja alkaa opettaa tätä laulamaan. Tarinasta löytyy yhtymäkohtia Kaunotar ja hirviö -tarinaperinteeseen ja esimerkiksi tarinaan Notre Damen kellonsoittajasta. Phantom on tarina siitä, kuinka musiikki voi yhdistää sielut ja siitä kuinka kiehtovaa ja vaarallista täydellisyyteen pyrkiminen ja musiikillinen kunnianhimo voi olla. Toisaalta se on tarina sielujen yhteydestä ja toisen täydellisestä hyväksymisestä. Se on kasvutarina, kauhukertomus ja yltiöromanttinen aikuisten satu.

 

Arthur Kopitin ja Maury Yestonin (v. 1991 ensiesitetty) Phantom – Pariisin oopperan kummitus perustuu ranskalaisen lehtimiehen ja seikkailijan Gaston Lerouxin goottikauhuklassikkoon Pariisin oopperan kummitus vuodelta 1910. Samaan aikaan kantaesitetyn Lloyd Webberin säveltämän Oopperan kummituksen menestys lykkäsi kuitenkin Kopit-Yeston -version esittämistä ja teoksesta tehtiin ensin TV-versio, jonka suosio sai aikaan sen, että musikaalia alettiin myös esittää teattereissa. Musikaalista on tehty yli 1000 esitystä eri puolilla maailmaa ja sitä kutsutaankin eniten esitetyksi musikaaliksi, joka ei ole saanut ensi-iltaansa Broadwaylla.

 

Phantom – Pariisin oopperan kummitus, ensi-ilta 7.9.2019 klo 19

 

Teksti Arthur Kopit, musiikki Maury Yeston, suomennos Marika Hakola, ohjaus Maiju Sallas (vier.), lavastaja Annukka Pykäläinen (vier.), pukusuunnittelija Tuovi Räisänen, koreografi Jouni Prittinen (vier.), kapellimestari Jari Puhakka, valosuunnittelija Japo Granlund, äänisuunnittelija Mika Filpus, kampaukset ja maskeeraus Suvi Taipale ja Anniina Saari, lauluvalmentaja Juho Eerola (vier.)

 

Rooleissa

Riku Pelo (vier.), Saara Jokiaho / Johanna Isokoski (vier.), Pekka Hiltunen, Jouni Salo, Henri Halkola, Tytti Vänskä, Hannu Lintukoski, Markus Virtanen, Hanna Liinoja, Ringa Aflatuni (vier.), Anneli Karppinen, Asko Vaarala, Piia Mannisenmäki, Hegy Tuusvuori, Taina Reponen, Pietari Pentikäinen (vier.), Joonatan Pihlainen, Heikki Niininen, Dora Seitovirta, Alma-Ruut Karjalainen, Eveliina Holm, Joel Nurmi, Kia Grönlund ja Sofia Sallinen.

 

Orkesteri

Jari Puhakka (kapellimestari), Heta Forstén / Kaisa Ivars / Lotta Laaksonen, Saara Renvall / Juha Malmivaara, Matti Ekman, Matti Laukkanen / Panu Korhonen, Jani Saaranen / Ilpo Soikkeli, Jussi Järvenpää / Marielle Harri, Esa-Veli Riuttamäki / Markus Lajunen, Kristjan Parts / Mikko Tourunen, Jani Koskela / Veli-Matti Silanterä ja June Binnie / Hannu Leppänen.

 

https://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/ohjelmisto/phantom-pariisin-oopperan-kummitus

 

Kuvat:

http://kuvat.jyvaskyla.fi/julkinen/phantom.do

 

 

Lisätietoa:

teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen p. 050 311 8705

markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi p. 040 556 9810
viestintä- ja tuotantokoordinaattori Outi Kasanen p. 050 340 7293

Jyväskylän seudun henkilöliikennetutkimus käynnistyy– osa asukkaista kutsuttu vastaamaan
 
 Jyväskylän seudulla on käynnistynyt laaja henkilöliikennetutkimus. Tutkimuksella selvitetään Hankasalmen, Jyväskylän, Laukaan, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan ja Uuraisten asukkaiden arjen matkoja, kulkutapavalintoja ja liikkumiskäyttäytymisen muutosta. Edellinen vastaava tutkimus tehtiin vuonna 2009.

Tutkimuskutsun saaneita kehotetaan vastaamaan

Tutkimukseen kutsutaan 7 000 satunnaisesti valittua yli 15-vuotiasta Jyväskylän seudun asukasta. Kutsuttavat saavat lähiviikkoina kirjallisen tutkimuskutsun, jossa pyydetään vastaamaan yhden arkipäivän matkoja koskeviin kysymyksiin. Taustatietojen lisäksi vastaajalta pyydetään tietoja esimerkiksi matkojen pituudesta, määrästä ja ajankohdasta, kulkutavoista sekä matkan tarkoituksesta.

Tutkimukseen voi vastata paperilomakkeella, internetin kautta tai osallistumalla puhelinhaastatteluun. Ohjeet osallistumiseen löytyvät tutkimuskutsusta.

Tutkimuksesta suuntaviivoja liikenteen ja maankäytön suunnitteluun

Henkilöliikennetutkimuksen tuloksia hyödynnetään monipuolisesti etenkin maankäytön- ja liikenteen suunnittelussa, päästövähennystavoitteiden seurannassa ja liikenne-ennustemallien lähtötietona. Jyväskylän seudun liikenneympäristön tilaa ja kehittämistyön vaikuttavuutta on hyvä arvioida aika ajoin. On oleellista tietää, miten seudun asukkaat liikkuvat ja miten liikennepolitiikan tavoitteet sekä erilaiset liikennejärjestelmän kehittämistoimet ovat vaikuttaneet asukkaiden arjen matkoihin ja kulkutapavalintoihin. –

– Tutkimus on avain nykytilan ja viime vuosikymmenen kehityksen arviointiin. Asukkaiden vastausaktiivisuus on puolestaan avain tutkimuksen onnistumisen. Kannustan kaikkia kutsun saaneita tutustumaan materiaaliin huolellisesti ja käyttämään hetken vastaamiseen riippumatta siitä, miten ja kuinka paljon he tutkimuspäivänä liikkuivat, Jyväskylän kaupungin liikennejärjestelmäpäällikkö Hannu Onkila kehoittaa.

Tutkimuksen käytännön toteutuksesta vastaa Kantar TNS Oy ja tiedon analysoinnista WSP Finland Oy. Tutkimus valmistuu helmikuussa 2020 ja sen rahoittavat Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen ELY-keskus sekä Laukaan ja Muuramen kunnat.


Lisätiedot:

liikennejärjestelmäpäällikkö Hannu Onkila, p. 014 266 8514, hannu.onkila[at]jyvaskyla.fi, Jyväskylän kaupunki

kehittämisjohtaja Julia Virtanen, p. 0400 489 901, julia.virtanen[at]muurame.fi, Muuramen kunta

tekninen johtaja Janne Laiho, p. 050 347 5247, janne.laiho[at]laukaa.fi, Laukaan kunta

liikennejärjestelmäasiantuntija Toni Myyryläinen, p. 0295 024 059, toni.myyrylainen@ely-keskus.fi, Keski-Suomen ELY-keskus

Nuorten Jyväskylän Tietäjät tietää! -ryhmä käynnistyy 2.9.2019
 

Tietäjät tietää! on Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen uusi, 13-17-vuotiaille suunnattu avoin ryhmä, jossa osallistujat pääsevät ideoimaan ja toteuttamaan tietosisältöjä nuorten elämään liittyvistä aihepiireistä muille nuorille. Ryhmä kokoontuu maanantaista 2.9. klo 15.30 alkaen viikoittain Jyväskylän Veturitaleilla. Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista ja on maksutonta. Toiminnasta vastaa Nuorten Jyväskylä - nuorten tieto- ja neuvontatyön palvelu.

 

Nuoret oman elämänsä asiantuntijoina

 

Tietäjät tietää -ryhmän myötä halutaan lisätä nuorten osallisuutta omien tiedontarpeidensa määrittelyyn sekä niihin liittyvän tiedon tuottamiseen vertaisilleen. Ryhmässä nuoret pääsevät käytännössä vaikuttamaan siihen, mistä aiheista Nuorten Jyväskylän kautta jaetaan tietoa, missä muodossa ja minkä kanavien kautta.

 

- Ennakkotietämystä tai -taitoja osallistuja ei tarvitse, sillä asioita lähdetään selvittelemään yhdessä. Ryhmä on kuitenkin hyvä paikka hyödyntää esimerkiksi omia kirjoitus-, piirustus-, some- tai videontekotaitoja, sillä ryhmäläiset voivat päättää itse, millä tavoilla ja välineillä he tietomateriaalia tuottavat, kertoo nuorisonohjaaja Rita Suhonen.

 

Toimintaan voi tulla mukaan myöhemminkin syksyllä, vaikka ei pääsisi osallistumaan ensimmäisin tapaamisiin.

 

Lisätietoja:

nuorisonohjaaja Rita Suhonen, nuorisopalvelut / Nuorten Jyväskylä, p. 050 320 5933

nuorisonohjaaja Carita Hänninen, nuorisopalvelut, p. 050 365 6964

Lasten Lystin syksyssä laadukasta kulttuuriohjelmaa kaiken ikäisille jyväskyläläisille

 

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden tuottama Lasten Lysti on täynnä monipuolista ja laadukasta ohjelmaa. Hauskaa pidetään teatterin, musiikin, tanssin, tapahtumien ja elokuvien parissa. Lystin tämän syksyn teemana on Lystiä kaiken ikää, joten tervetulleita esityksiin ovat lasten lisäksi erityisesti isovanhemmat ja varamummit sekä -vaarit.

 

Lasten Lystin tapahtumasyksy avataan Lelujen karnevaaleilla torstaina 15.8. klo 17-19 Lounaispuistossa. Lavalla nähdään niin tanssia, teatteria, musiikkia kuin akrobatiaakin. Mukana on lastenkirjoista tuttuja hahmoja, kuten Viiru ja Pesonen sekä Liisa Ihmemaassa kavereineen. Akrobatiaa ja balettia yhdistävän tanssiteatteriteoksen esittää Saga Elgland ja Visa Niemelä. Puistoalueelta löytyy erilaisia puuhailupisteitä ja Jyväskylän kaupunginkirjaston puistokirjasto mukanaan lukumummit ja lukukoira EI-NO sekä Tartu tarinaan -hanke. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Lystin ohjelmaa järjestetään eri puolilla kaupunkia

 

Lasten Lysti juhlii kirjailija Timo Parvelan 30-vuotista taiteilijauraa Ella ja kaverit -juhlakonsertilla kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä perjantaina 13.9. Lavalla nähdään kirjailija itse tarinakonsertin kertojana sekä näyttelijä Saara Jokiaho, joka esittää kaupunginteatterin Ella ja Paterock -musiikkiseikkailussa Ellaa. Konsertin musiikista vastaa Loiskis-orkesteri.

 

Loistodiskossa fiilistellään upeaa valotaideteosta osana Valon kaupunki -tapahtumaa lauantaina 28.9. Aalto-salissa. Paikan päällä on DJ, tanssin opetusta ja pimeässä hohtavia kasvomaalauksia. Lokakuun alussa järjestetään teemalla Leikkiä kaiken ikää! yhteiset toimintatuokiot ikäihmisille ja lapsille Keltinmäen hyvinvointikeskuksessa ja lähikirjastossa sekä Piippurannan klubilla Kankaalla.

 

Pikku Papun Musiikkisirkus saapuu Huhtasuon yhtenäiskoululle lauantaina 26.10. Lastenmusiikkia ja leikkisää nykysirkusta yhdistävässä esityksessä on mukana Pikku Papun orkesterin lisäksi sirkusryhmä Blind Gut Company. Linnateatteri vierailee Vaajakummun koululla tiistaina 5.11. makuhermoja kutkuttelevalla Tatu ja Patu -seikkailulla, jonka aiheena on syöminen ja ruokailu. Monipuolista ohjelmaa ja puuhaa sekä kivoja esityksiä on koko syksyn ajan muun muassa kirjastoissa ja museoissa. Marras- ja joulukuussa ohjelmakalenterista löytyy esityksiä, jotka on kohdennettu erityisesti vauvoille ja taaperoikäisille.

 

Liput tilaisuuksiin kannattaa ostaa ennakkoon, sillä paikkoja on rajoitetusti. Osaan esityksistä on vapaa pääsy. Lasten Lystin esite on saatavilla avaustilaisuudessa ja Jyväskylän kaupungin palvelupisteissä mm. museoissa, kirjastoissa ja neuvoloissa.

 

Lasten Lystin koko ohjelmisto löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/lasten-lysti.

 

Valokuvia tiedotuskäyttöön: https://bit.ly/1SKTWp3

 

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Päivi Kaski, p. 014 266 4043, paivi.kaski(at)jkl.fi

www.jyvaskyla.fi/lasten-lysti

Haitallisia vieraskasveja torjuva hanke kannustaa luonnonsuojelutekoihin Jyväskylässä

Suomen luonnonsuojeluliiton johtama VieKas LIFE on kunnianhimoinen vieraslajihanke, joka tarjoaa luonnonystäville helppoja tapoja suomalaisen luonnon vaalimiseen. Vieraslajit ovat suuri uhka paitsi luonnolle, myös taloudelle. Arvioiden mukaan vieraslajien aiheuttamat kustannukset EU:n alueella ovat noin 20 miljardia euroa vuosittain.

VieKas (VierasKasvi) LIFE -hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta vieraslajeista ja edistää niiden kartoitusta ja torjuntaa luonnossa vapaaehtoisten kansalaistieteilijöiden avulla. Hankkeen tärkeimmät kohdelajit ovat kasvit ja niistä erityisesti EU:n vieraslajilistalla olevat jättipalsami, jättiputki ja keltamajavankaali.

Hanke tarjoaa suomalaisille uusia työkaluja, joiden avulla jokainen luonnossa liikkuja voi oppia tunnistamaan vieraslajeja ja ilmoittaa havainnoistaan. Hankkeen mukana pääsee myös käytännössä puhdistamaan luontokohteita haitallisista vieraskasveista.

Vahvat kumppanit varmistavat hankkeen menestyksen

VieKas LIFE -hankkeessa on mukana laaja joukko kumppaneita, joiden yhteistyöllä varmistetaan vieraslajitiedon ja käytännön toimien tehokas leviäminen. Kansalaisten, kuntien, järjestöjen ja maanomistajien yhteistyön kehittäminen on yksi hankkeen keskeisiä tavoitteita. Luonnonsuojeluliiton pääkumppaneina hankkeessa ovat Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Marttaliitto, Luonto-Liitto, Luonnonvarakeskus sekä Riihimäen ja Jyväskylän kaupungit.

Luonnonsuojeluliiton aluekoordinaattorit vastaavat hankkeen toiminnasta omissa maakunnissaan. Mukana ovat Keski-Suomi, Pohjois- ja Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Uusimaa. Kesän aikana järjestetään kuntien, järjestöjen ja muiden yhteistyökumppanien kanssa avoimia infotilaisuuksia, kartoitustempauksia, vieraskasvilajien kitkentätalkoita ja retkiä. Lisäksi luonnonsuojeluliitto ja Varsinais-Suomen kunnat poistavat yhdessä jättiputkia maakunnan alueelta. Jättipalsamin ja keltamajavankaalin kitkentätyöhön toivotaan paljon vapaaehtoisia mukaan, mutta terveyshaittoja aiheuttavaa jättiputkea torjuvat vain ammattilaiset.

– VieKas LIFE tekee käytännön luonnonsuojelutoiminnan helpoksi ja tuo sen lähelle suomalaisia. Ilmastoahdistukseenkin löytyy helpotusta, kun pääsee tekemään konkreettisia toimia suomalaisen luonnon hyväksi, toteaa hankkeen koordinaattori Kati Salovaara Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Marttajärjestön asiantuntijat ja vapaaehtoiset koulutetut puutarhamartat tarjoavat vieraslajitietoa erityisesti kotipuutarhureille sekä järjestävät paikallisia koulutustilaisuuksia, tapahtumia ja vieraskasvien kitkentätalkoita eri puolilla Suomea. Luonto-Liitto vie vieraslajit kouluvierailutoiminnallaan peruskouluihin ja ammattioppilaitoksiin. Hanke tekee yhteistyötä myös kuntien kanssa, jotta haitalliset vieraslajit ja niiden leviämistavat huomioitaisiin paremmin viheralueiden rakentamisessa ja hoidossa.

– Haitalliset vieraslajit ovat haitta paitsi luonnolle, usein myös ihmisten terveydelle. Ongelma on erittäin merkittävä taloudellisestikin. On arvioitu, että vieraslajien aiheuttamat kustannukset EU:n alueella ovat noin 20 miljardia euroa vuosittain. Mitä varhaisemmin ongelmaan puututaan, sitä pienemmillä kustannuksilla selvitään, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntija Markus Seppälä.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen hallinnoima Suomen Lajitietokeskus ylläpitää myös vieraslajit.fi-sivustoa, johon on koottu tietoa haitallisista vieraslajeista ja niiden esiintymisestä Suomessa. Suomalaisia vieraslajityöhön kannustava uusi verkkosivusto tarjoaa taustatietoa vieraslajeista ja hankkeen tapahtumista. Vieraslajihavaintojen ilmoittamiseen on kehitetty tabletille ja älypuhelimelle suunniteltu ilmoituslomake, jonka avulla voi vaivattomasti välittää tiedon löytämistään vieraslajiesiintymistä ja yksittäisistä havainnoista. Jokainen luonnossa liikkuja pääsee näin kätevästi mukaan vieraslajityöhön kansalaistiedetoiminnan kautta.

Luonnonvarakeskus puolestaan kehittää ympäristöystävällisiä torjuntamenetelmiä jättiputkille. Riihimäen ja Jyväskylän kaupungit näyttävät, miten jättipalsamista voi päästä eroon uusilla tavoilla. Riihimäellä torjuntaa tehdään kuntouttavan työtoiminnan muotona, ja Jyväskylässä jättipalsamit katoavat lampaiden suihin.

Vieraslajihavaintojen ilmoittaminen avainasemassa

Jättipalsami ja jättiputket kasvavat puutarhoista karanneina lähes koko maassa. Keltamajavankaali on Suomessa levinnyt istutuksista muutamille paikoille luontoon. Laji on vielä mahdollista poistaa kokonaan Suomesta, ja siksi aivan jokainen kasvupaikka halutaan nyt saada kartalle.

– Tuhansien järvien maassamme on keltamajavankaalille lähes rajattomasti sopivia kasvupaikkoja, mutta sen leviäminen vesistöjen rannoille on estettävä. Muuten seuraukset ovat todella vakavat niin kosteikkojen ja rantojen alkuperäiselle lajistolle kuin myös maisemalle ja vesien virkistyskäytölle, painottaa hankekoordinaattori Kati Salovaara.

VieKas LIFE on osittain EU:n LIFE-ympäristöohjelman rahoittama hanke, joka kestää vuoden 2023 loppuun. Hankkeen budjetti on lähes 2,5 miljoonaa euroa. LIFE on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on toteuttaa yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.

Viekas LIFE -sivuilta löytyy tiedotusvälineiden käyttöön logoja ja kuvia:

www.sll.fi/viekas-life/yhteystiedot-ja-media/

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki
Tarja Ylitalo, ylläpitohortonomi
p. +358 50 632 96, tarja.ylitalo[at]jyvaskyla.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto

Markus Seppälä, asiantuntija, VieKas LIFE -hanke (haastattelut, vieraslajitieto)
p. +358 44 3069 546, markus.seppala[@]sll.fi

Kati Salovaara, hankekoordinaattori, VieKas LIFE -hanke
p. +358 40 632 7578, kati.salovaara[@]sll.fi

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS:
Kari Lahti, päällikkö, Johtaja ja Biodiversiteetti-informatiikan yksikkö
p. +358 400 727 955, kari.lahti[@]helsinki.fi

Marttaliitto
Asta Kuosmanen, johtava asiantuntija
p. +358 50 573 1765, asta.kuosmanen[@]martat.fi

Tiina Ikonen, kotipuutarha-asiantuntija
p. +358 50 339 4262, tiina.ikonen[@]martat.fi

Luonto-Liitto
Malva Green, ympäristökasvatuspäällikkö
p. +358 44 045 8898, malva.green[@]luontoliitto.fi

Luonnonvarakeskus Luke
Terho Hyvönen, erikoistutkija
p. +358 29 532 6154, terho.hyvonen[@]luke.fi

Riihimäen kaupunki
Päivi Sundman, vs. kaupunginpuutarhuri
p. +358 19 758 4924, paivi.sundman[@]riihimaki.fi

Kevättä kohden, valoa päin


Terveisiä Huhtasuon terveysasemalta tai melkein soteasemalta. Mitenkähän soten loppuunsaattamisessa tänä keväänä käy? Varmaa on kuitenkin se, että täällä tehdään työtä ihmisen hyvinvointiin, sairauksien ennaltaehkäisyyn, varhaiseen toteamiseen, hoitoon ja seurantaan liittyvien asioiden parissa nyt ja tulevaisuudessa.

Huhtasuon terveysaseman aukioloajat ovat ma-to klo 8-16 ja pe 9-16. Ajanvaraus lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotolle ma – to 8-16 ja pe 9-16 p. 014 2660121. Aikoja voi varata sähköisesti verkkopankkitunnuksien tai mobiilivarmenteen avulla. Sähköisiä aikoja sairaanhoitajalle voi varata perusrokotuksiin, injektioihin, ompeleiden/hakasten poistoon ja lasten sekä aikuisten infektiotautien sairausloman tarpeessa. Lääkärin sähköiset ajanvaraukset ovat tarkoitettu 10 minuutin nopeissa asioissa kuten korvan, luomen tai ihottuman tarkastamisessa. Netissä tekemiä ajanvarauksia voi siirtää tai perua itse.

Omia potilastietoja ja vuoden alusta myös laboratoriotietoja voi tarkastella omakantapalvelussa, Kanta.fi. Kantapalveluissa voi lähettää reseptin uudistamispyynnön. Näihin tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Palveluiden kehittäminen asiakaslähtöiseksi jouhevaksi toiminnaksi on kaikkien yhteinen etu. Kehittämistyöhön kuuluu kokeiluja, palautteen saamista ja toiminnan suuntaamista saadun palautteen mukaiseksi. Puhelimessa tapahtuvaa asiointia on muutettu alkuvuodesta alkaen. Palvelunumeron 014 2660121 palveluvalikosta 1-3 voi rajata mitä asiaa puhelu koskee. Kiireellisissä asioissa valitaan 1 ja jäädään jonottamaan tai jätetään soittopyyntö. Kiireelliseen soittopyyntöön vastataan mahdollisimman nopeasti. Valikko 2 tarkoittaa kiireetöntä ajanvarausta. Valikko 3 on tarkoitettu kiireettömien laboratoriokokeiden kysymistä, reseptien uusimista tai muuta kiireetöntä asiaa varten. Valikkoon 2-3 vastataan saman päivän kuluessa. Puhelinvastaajan ohjeistus kannattaa kuunnella loppuun saakka, jotta soittopyyntö tallentuu oikein. Jatkossa asiakkaalta tullaan pyytämään puhelun loputtua palaute. Palautteeseen vastaaminen on tärkeää, jotta asiakasnäkökulma saadaan aidosti esiin ja toimintaa päästään kehittämään edelleen.

Terveyden edistäminen, oman terveyden lukutaidon opettaminen ja oman terveyden riskitekijöiden tunnistaminen kuuluvat jokaiseen terveysaseman kontaktiin jollakin tapaa. Tupakoinnista kysytään, kartoitetaan tupakkahistoriaa, kehotetaan tupakanpolton lopettamiseen ja tarjotaan tukea. Tupakoinnin lopettaminen on rokotusten jälkeen kustannustehokkain toiminta sairastavuuden ehkäisyssä ja hoidossa.

Terveysaseman valtimotautien yhteisvastaanotto on kertaluonteinen tapaaminen terveysriskissä (kohonnut diabetesriski, kohonnut sokeri, verenpaine, kolesteroli, ylipaino) oleville tai vasta valtimotautiin sairastuneille. Tarkoituksena on motivoida elämäntapamuutoksiin. Vastasairaustuneille tyypin 2 diabeetikoille on yhteisvastaanotto, jossa saa perustiedot diabeteksesta, hoidosta ja seurannasta. Keuhkosairauksien diagnostiikkaan tähtäävä PEF-seurannan opetus tapahtuu myös omana yhteisvastaanottona. Yhteisvastaanotolle pääsee hoitajan tai lääkärin ohjaamana ja sitä voi myös pyytää potilas itse.

Terveysasemalla hyvinvointiaiheiset keskiviikkotapahtumat jatkuvat tänäkin keväänä. Tervetuloa!
Jyväskylän Länsiväylän katusaneeraus alkaa

 

Kukkumäessä sijaitsevalla Länsiväylällä alkaa katusaneeraus tällä viikolla. Urakassa toteutetaan kiertoliittymä Hoitajantien risteykseen sekä kaksi alikulkukäytävää Keskussairaalantien ja Savelankadun alitse. Hanke ajoitetaan kahdelle vuodelle siten, että alikulkusillat sekä työhön tarvittavat liikennejärjestelyt rakennetaan vuoden 2019 aikana ja Hoitajantien kiertoliittymä syksyyn 2020 mennessä.

 

Muutoksia kevyelle liikenteelle

 

Ensimmäiset muutokset liikennejärjestelyissä kohdistuvat kevyen liikenteen väyliin. Keskussairaalantien ja Länsiväylän risteyksestä toinen Länsiväylän suuntaan lähtevä kevyen liikenteen väylä suljetaan väliaikaisesti. Lisäksi osa risteyksen suojateistä joudutaan sulkemaan ja kevyt liikenne ohjataan kiertoreittiä pitkin. Sulkeminen johtuu alikulkukäytävien rakennustyömaasta. Alikulkukäytävien arvioitu valmistumisaika on marraskuun puoliväliin mennessä.

 

Linkki katusuunnitelmaan: https://www.jyvaskyla.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/liikenne-ja-katusuunnittelu/nahtavilla-olevat-4

 

Lisätiedot: rakennuttaja Juha Vento, P. 014 266 5142, juha.vento[at]jyvaskyla.fi

Copyright (c)2017, All Rights Reserved.