Vielä ehtii vaeltaa unen ja mystiikan maailmaan ja nähdä sekä yleisöltä että taidekriitikolta hyvää palautetta saaneen näyttelyn Jyväskylän taidemuseossa

 

– Näyttely viihdyttää. Museo on valinnut sille punaiseksi langaksi arvoituksellisuuden. Jokainen teos on kuin ratkaisuaan odottava kysymys, salaperäinen tutkimuskohde, kirjoittaa Raisa Jäntti juuri ilmestyneessä Taide-lehdessä Toisia todellisuuksia –näyttelystä, joka on esillä Jyväskylän taidemuseossa 7.10. saakka.

– Näyttely tuntuu kertovan, että on olemassa todellisuus, johon taiteilijat näkevät. He käyvät siellä ja kertovat meille sitten tarinoita vierailuiltaan. Tuollaisen mystisen luovuuden lähteen ajatus on varsin romanttinen (ja virheellinen), mutta sellaiseen uskominen istuu näyttelyn luomaan satumaailmaan, Jäntti jatkaa.

Myös yleisö on pitänyt näkemästään – ja näyttelyn mobiilioppaasta kuulemistaan Pasi Ilmari Jääskeläisen kertomuksista. Teosten korkea laatu on yllättänyt kävijät. – Nämä upeat teokset voisivat olla esillä Kiasmassa, antoi ihastunut kävijä palautetta poistuessaan. Myös salaperäisestä tunnelmasta ja jokaiselle teokselle tilaa antavasta ripustuksesta on pidetty.

Kaupungin kuudesluokkalaiset tutustuvat parhaillaan Kompassi-käynneillä opastetusti näyttelyyn. Koululaisten suosikeiksi ovat nousseet unkarilaisen István Oroszin kuvamysteeri Edgar Allan Poen muotokuvasta, Ulu Braunin surrealistinen puistopanoraamavideo sekä Jari Haanperän liikkuvien valojen ja varjojen installaatio. Koululaiset ovat myös innokkaasti vastanneet näyttelyn mobiilioppaan kysymyksiin.

Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvia, piirustuksia, installaatioita ja videoita pääasiassa keskisuomalaisilta tai Keski-Suomeen sidoksissa olevilta taiteilijoilta, suomalaisilta taidegraafikoilta ja valokuvataiteilijoilta sekä kansainvälisten taidegrafiikkatriennaali Graphica Creativan ja taidevalokuvatriennaali LUMOn taiteilijoilta. Näyttelyn teokset kuuluvat Jyväskylän kaupungin kokoelmiin.

 

Taiteilijat
Mari Antjärvi, Alessandro Bavari (Italia), Kalle Berg, Nina Bondeson (Ruotsi), Ulu Braun (Saksa), Espen Dietrichson (Norja), Jari Haanperä, Mika Heinonen, Outi Heiskanen & Janne Laine, Markus Henttonen, Marko Hämäläinen, Kati Immonen, Petri Juntunen, Ya-chu Kang (Taiwan) & Christian Nicolay (Kanada), Harald Karsten, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Tuula Lehtinen, Riitta Lähdesmäki, Sari Mansala, Jyrki Markkanen, Marko Mäetamm (Viro), Zadoc Nava (Iso-Britannia), Matti Niinimäki, Maija Ojanen, István Orosz (Unkari), Ari Pelkonen, Tuukka Peltonen, Liliana Porter (Argentiina), Sandra Ramos (Kuuba), Satu Rautiainen, Vappu Rossi, Riitta Rönkkö, Tomiyuki Sakuta (Japani), Antti Salokannel, Yuichiro Sato (Japani), Timo Sälekivi, Hanna Tammi, Nora Tapper

 

Toisia todellisuuksia
8.6.–7.10.2018
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18
6/3/0 €, vapaa pääsy 2018 alle 24-vuotiaille ja perjantaisin
https://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Näyttelytiedote www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/vaihtuvatnayttelyt/toisia_todellisuuksia

Taide-lehden artikkeliin: http://www.taidelehti.fi/taide_4-18/artikkelit

Näyttelyluettelo: https://www.jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/jyvaskylawwwstructure/100240_ToisiaTodellisuuksia_vihko_Nettiin.pdf

 

Lisätietoja
Laura Korhonen, amanuenssi, puh. 050 467 0673, laura.korhonen(at)jkl.fi

Keittokehotus pysyy voimassa Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueella – muulla Joutsassa ja Luhangassa vettä ei tarvitse enää keittää

 

Joutsan ja Luhangan talousvesiverkoston vedenkeittokehotus pidetään edelleen voimassa Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueella. Kaikilta muilta Joutsan ja Luhangan talousvesiverkostojen jakelualueilta keittokehotus on poistettu tänään maanantaina 17.9.2018.

 

Tammijärven osuuskunnan jakelualue on haasteellinen verkoston puhdistuksen osalta, sillä verkosto on pitkä ja vedenkäyttäjiä on paikoin vähän, joten veden vaihtuvuus on tietyissä putkilinjoissa hyvin hidasta. Osuuskunnan jakelualueelta haetaan vesinäytteet huomenna tiistaina ja niiden alustavat tulokset valmistuvat ylihuomenna keskiviikkona.

 

Ympäristöterveydenhuolto tiedottaa erikseen, kun keittokehotus Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueelta poistetaan. Tammijärven tilanteesta tiedotetaan seuraavan kerran ylihuomenna keskiviikkona iltapäivästä.

 

Ympäristöterveydenhuolto muistuttaa etenkin loma-asukkaita juoksuttamaan vettä kiinteistöillään, kun he palaavat loma-asunnoilleen. Tämä on hyvä tapa normaalitilanteessakin, kun kiinteistön tonttijohto on ollut pitkään käyttämättä.

 

Joutsan Vesihuolto Oy ja Jyväskylän ympäristöterveydenhuolto seuraavat veden laatua edelleen tehostetusti ja kloorin syöttöä verkostoon jatketaan. Puhtaan veden jakelupisteet kerätään pois mahdollisimman pian.

 

Vedenkäyttöohjeet

 

Keitä vettä 5–10 minuuttia. Muista keittää myös mehun laimennukseen käytettävä vesi. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

- Kahvinkeittimissä tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

- Muistathan, että myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

- Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

- Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti.

- Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.

 

 

Lisätietoja:

- toimitusjohtaja Tapio Kämppi, Joutsan Vesihuolto Oy, p. 0400 799 038

- rakennustarkastaja Risto Salonen, Luhangan kunta, p. 040 555 8204

- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380

Jyväskylän Laulusta voimaa -tilaisuuksissa nautitaan yhteislaulun hyvästä fiiliksestä

 

Syksyn Laulusta voimaa- yhteislaulutilaisuuksia vetävät viime keväältä tutut maestrot. Ensimmäisen kerran lauletaan perjantaina 14.9. klo 13 Jyväskylän pääkirjaston Minnansalissa (Vapaudenkatu 39-41) Niko Saloheimon johdolla. Musiikkipedagogiksi valmistunut Saloheimo on monille tuttu Lounaispuiston lavan yhteislaulutilaisuuksista Energia-yhtyeen kanssa.

 

Minnansalin lisäksi tänä syksynä yhteislaulu raikaa lokakuun alussa Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Seniorimessujen yhteydessä. Silloin lavalla laulattamassa on Laulusta voimaa -tilaisuuksien ”äiti” Jaana Eloranta, joka on ollut mukana alusta saakka vetämässä yhteislaulutilaisuuksia. Marras- ja joulukuussa lauletaan yhdessä Kruuvaus Duon eli Tiina Laitisen ja Emmi Aarnion säestyksellä.

 

– Jokaisella Laulusta voimaa -tilaisuudella on teema, jonka mukaan yhdessä laulettavat kappaleet on valittu. Vanhojen tuttujen klassikoiden lisäksi mukaan mahtuu tuoreempia iskelmiä ja muutakin ohjelmistoa ja ennen varsinaisia lauluja virittäydytään oikeaan tunnelmaan yhteisellä alkuverryttelyllä ja äänenavauksella, kertoo kulttuurituottaja Terho Valkonen. Syksyn teemoista löytyy mm. iskelmämusiikin helmiä, nostalgiaa, rakkautta ja kultaisia joululauluja.

 

Laulusta voimaa -tilaisuuksiin on vapaa ja esteetön pääsy.

 

Minnansalin yhteislaulutilaisuudet järjestää Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut ja kaupunginteatterin tilaisuuden Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelut.

 

Yhteislaulutilaisuudet syyskaudella 2018

 

Pe 14.9. klo 13 Iskelmämusiikin helmiä, Niko Saloheimo

Jyväskylän pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)

 

Ma 1.10. klo 13 Iloa toimeliaisuudesta, Jaana Eloranta

Jyväskylän kaupunginteatteri (Vapaudenkatu 36)

 

Pe 12.10. klo 13 Nostalgiaa syysiltapäivässä, Niko Saloheimo

Jyväskylän pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)

 

Pe 2.11. klo 13 Niin paljon kuuluu rakkauteen, Kruuvaus Duo

Jyväskylän pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)

 

Pe 14.12. klo 13 Kultaisia joululauluja, Kruuvaus Duo

Jyväskylän pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)

 

 

Kuvia tiedotuskäyttöön: http://bit.ly/1mZAWZZ

 

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Terho Valkonen, terho.valkonen(at)jkl.fi, p. 014 266 4045

www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/laulustavoimaa

Lasten varhaiskasvatuksen tarve syyslomaviikolla ilmoitettava 21.9.2018 mennessä

 

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelun syysloma on ajalla 15.–19.10. Tuolloin varhaiskasvatuspalvelua järjestetään vain tarpeen mukaisesti. Perheiden tulee ilmoittaa 21.9. mennessä, tarvitseeko lapsi varhaiskasvatusta syysloman aikana. Perheet ovat saaneet koteihin kyselyn ja tarkemmat ohjeet varhaiskasvatuksen tarpeesta ilmoittamiseen.

 

Syysloman aikana avoinna ovat Huhtasuon, Väinölän, Keltinmäen, Keljonkankaan, Haukkamäen, Liinalammin, Tapiolan, Cygnaeuksen ja Kotimäen päiväkodit. Iltahoito on keskitetty Tapiolan, Liinalammin, Haukkamäen ja Väinölän päiväkotiin. Korpilahdella syysloman aikana avoinna on 1.10. aukeava uusi Korpilahden päiväkoti, jonne keskitetään myös alueen iltahoito. Yö- ja viikonloppuhoito on Tapiolan päiväkodissa. Perhepuistoista avoinna syyslomaviikolla on Mäki-Matin perhepuisto. Perheet saavat tiedon syysloman ajan varhaiskasvatuspaikasta lapsen omasta päiväkodista.

 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin myönnetään hyvitystä loma-ajalta, kun poissaolosta on ilmoitettu määräaikaan mennessä. Maksuhyvityksen saa ennalta ilmoitetuista kokonaisista poissaolopäivistä, jotka vähentävät kuukausittaista tuntimäärää. Maksuhyvitykseen oikeuttavia päiviä ovat vain arkipäivät.

 

Lisätietoja:

palvelujohtaja Päivi Koivisto, varhaiskasvatus, p. 014 266 3198

asiakasmaksusihteerit, p. 014 266 3095, 014 266 3096, 014 266 1698

päiväkodinjohtajat

Lapset puheeksi –menetelmä tukee lasta ja perhettä – Keski-Suomessa Saarikan alueen kunnissa menetelmästä on hyviä kokemuksia

 

Lapset puheeksi -menetelmän avulla tuetaan lasta ja perhettä ja keskitytään yhteistyöhön ja vahvuuksiin ongelmien sijaan. Keski-Suomessa Saarikan ja Wiitaunionin alueet ovat edelläkävijöitä Lapset puheeksi -menetelmän käytössä. Esimerkiksi Saarikan kunnissa Lapset puheeksi -keskustelua tarjotaan muun muassa kaikille perheille ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan alussa. Lapset puheeksi -menetelmää otetaan laajempaan käyttöön Keski-Suomessa kouluttamalla lisää menetelmän osaajia.

 

Lapset puheeksi -keskustelun avulla tuetaan lasta ja perhettä tunnistamaan lasta suojaavia tekijöitä. Samalla nostetaan esille perheen vahvuuksia ja voimavaroja. Keskustelu sopii käytettäväksi esimerkiksi peruskoulun arviointikeskustelujen tai varhaiskasvatuksen vasu-keskustelujen yhteydessä.

– Keskustelussa tuetaan vanhemmuutta ja vahvistetaan lapsen ja aikuisen myönteistä suhdetta sekä sujuvaa ja turvallista arkea, kertoo LAPE-muutosagentti Hanna Hämäläinen.

 

Ennaltaehkäisevää työotettava korostava Lapset puheeksi -keskustelu on matalan kynnyksen menetelmä, joka soveltuu käytettäväksi laajasti kuntien sivistys-, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sekä kolmannen sektorilla.

– Menetelmän säännönmukainen käyttö esimerkiksi kaikkien ikäryhmien lasten kohdalla tukee menetelmän vaikuttavuutta, kun näin tunnistetaan ajoissa lapset ja perheet, joilla on tuen tarvetta, muutosagentti Hämäläinen selvittää.

 

Saarikassa keskusteluja käydään tietyillä luokka-asteilla, huolten ilmetessä ja tarvittaessa

 

Keski-Suomessa Saarikan ja Wiitaunionin alueet ovat edellä kävijöitä Lapset puheeksi-menetelmän käytössä. Saarikan kunnissa keskustelua tarjotaan muun muassa kaikille perheille ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan alussa. Lapset puheeksi -keskustelua käytetään esimerkiksi ensimmäisellä luokalla tutustumisen välineenä vanhempien ja opettajan tasavertaisen yhteistyösuhteen luomiseen.

– Jatkossa on helppo toimia yhteistyössä lapsen arjen sujuvuuden ja toimivuuden hyväksi. Luottamuksellisen suhteen syntymisestä hyötyvät kotiväki ja koulun väki ja kaikilla on yhteinen ymmärrys lapsen vahvuuksista ja haavoittuvuuksista. Mitään ei tarvitse piilotella, jännittää, pohtia yksin tai odotella, että tilanne pahenee, sanoo Saarijärvellä menetelmän parissa toiminut, tällä hetkellä Petäjävedellä erityisluokanopettajana toimiva Riitta Malinen.

 

Lapset puheeksi -keskustelua tarjotaan ja on suositeltavaa tarjota myös silloin, kun lapsen asioihin liittyy vanhemmilla tai opettajalla jotain huolta.

– Tällöin keskustelun hyötynä on vahvuuksien ja suojaavien tekijöiden esiinnouseminen. Usein huolen ilmetessä keskitytään helposti ongelmiin ja unohdetaan, mitkä kaikki asiat arjessa sujuvat hyvin. Keskustelussa tehdään aina toimintasuunnitelma, johon kirjataan, mitä toimia kotona ja koulussa tehdään, jotta pulma voidaan ennaltaehkäistä tai poistaa, Malinen kuvaa.

– Mikäli keskustelussa todetaan, että lapsen arjen sujumiseen tarvitaan lisää toimijoita, kutsutaan koolle neuvonpito, jonne kutsuttavat asiantuntijat ja mahdolliset muut osanottajat sopivat vanhemmat ja opettajat yhdessä, Malinen jatkaa.

 

Lapset puheeksi –kouluttajakoulutus Jyväskylässä 4.-5.9.2018 ja seminaari 4.9.

 

Keski-Suomessa käynnistyy Lapset puheeksi -kouluttajakoulutus 4.-5.9. Koulutuksen käyneet voivat jatkossa kouluttaa Keski-Suomessa muita toimijoita menetelmän käytössä. Kouluttajakoulutuksen yhteydessä tiistaina 4.9. klo 12-15 pidetään Lapset puheeksi -avausseminaari, jossa kuullaan puheenvuorot Lapset puheeksi -kouluttaja, FT Mika Niemelältä ja Saarikan alueen kuntien toimijoilta.

 

Lapset puheeksi -koulutus on osa Keski-Suomen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPEn ja Kasvun tuki-hankkeen yhteistyötä, jossa koulutetaan lasten ja perheiden parissa työskenteleviä ammattilaisia Näyttöön perustuvan varhaisen tuen, hoidon ja vanhemmuustaitojen työkalupakin menetelmiin.

 

www.ks2021.fi/tapahtuma/lapset-puheeksi-verkostot-suojaksi-lapset-puheeksi-tyon-avausseminaari/?instance_id=459<http://www.ks2021.fi/tapahtuma/lapset-puheeksi-verkostot-suojaksi-lapset-puheeksi-tyon-avausseminaari/?instance_id=459

 

Lisätietoja:

LAPE-muutosagentti Hanna Hämäläinen p. 050 304 6670 / hanna.k.hamalainen(a)jkl.fi

erityisluokanopettaja Riitta Malinen, p. 040 572 3095

palvelujohtaja Heli Vertanen, p. 044 459 7840, Saarikka

luokanopettaja Miia Äänismaa p. 044 7114 638, Saarijärvi

Tekstiviestillä muistutetaan vastaanotolle valmistautumisesta Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveysasemilla

 

Lääkärin tai hoitajan vastaanotolle varatusta ajasta on halutessaan saanut muistutuksen tekstiviestillä jo vuosien ajan Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksessa (Jyte). Muistutusviesti kilahtaa potilaan puhelimeen pari päivää ennen varattua aikaa. Syyskuun alusta alkaen tekstiviestissä on myös linkki sairauskohtaisiin valmistautumisohjeisiin, jotka on hyvä huomioida ennen tulevaa vastaanottoa.

 

– Pitkäaikaissairaan potilaan on tärkeää tuoda vastaanotolle seurantatietoa sairauden hoitoon liittyen. Tällä hetkellä potilaiden kotona keräämissä tiedoissa voi olla hyvinkin paljon puutteita, mikä voi hankaloittaa kullekin potilaalle parhaan hoidon löytymistä, kertoo kehittäjäsairaanhoitaja Johanna Pekkilä Jytestä.

 

Terveysasemilla otetaan käyttöön myös kaikille potilaille suunnattu muistilista, jonka voi halutessaan tulostaa ja täyttää ennen vastaanottoa. Lomake helpottaa asiointia vastaanotolla, kun omaan terveydentilaan liittyviä huomioita on koottu yhteen jo etukäteen. Lyhyellä lomakkeella kysytään tarkemmin esimerkiksi oireista ja käytössä olevista lääkkeistä.

– On harmillista, jos vastaanottokäynnin jälkeen potilaalle jää olo, että jotakin tärkeää jäi kertomatta. Lyhyellekin vastaanottoajalle kannattaa valmistautua, niin käynnistä saa itselleen parhaan mahdollisen hyödyn, kannustaa Pekkilä.

 

Tekstiviestimuistutus lähetetään automaattisesti kaikille potilaille, joille varattuun vastaanottoon on aikaa vähintään 2 vuorokautta. Viestin lähettäminen edellyttää, että potilas on antanut etukäteen luvan tekstiviestimuistutuksen käyttöön.

 

Potilaan muistilista ja ohjeet vastaanotolle valmistautumiseen löytyvät verkkosivulta http://www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/omahoito/ennen_kayntia

 

Lisätietoja: Johanna Pekkilä, kehittäjäsairaanhoitaja, Jyte, p. 014 266 3205, johanna.pekkila(at)jkl.fi

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut etsii uusia vapaaehtoisia mukaan liikuntaluotsitoimintaan

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut etsii uusia liikuntaluotseja mukaan toimintaansa. Liikuntaluotsit ovat Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen sekä vapaaehtoistoiminnan palvelut Vaparin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka toimivat liikuntakavereina sellaista tarvitseville. Liikuntakaveria kaipaavat ihmiset tulevat eri ikäryhmistä sekä erilaisista liikuntataustoista. Liikuntaluotsin pyytäminen on maksutonta kuntalaisille.

 

Liikuntaluotseiksi haluaville järjestetään koulutuksia, jotka antavat valmiudet toimia tukijana ja kannustajana omatoimisessa liikkumisessa tai liikunnan harrastamisessa. Liikuntaluotsia voi pyytää kaveriksi hyvin monenlaisiin liikunta-aktiviteetteihin, kuten kävelylle, kuntosalille tai hiihtolenkille. Luotsilta ei vaadita minkäänlaista aiempaa koulutusta eli vain kiinnostus liikkumiseen ja vapaaehtoistoimintaan riittää. Toimintaan sitoudutaan vapaaehtoisena omien aikataulujen mukaisesti ja luotsattavia voi ottaa silloin kuin itselle sopii.

 

Syksyllä 2018 järjestetään kaksi liikuntaluotsikoulutusta:

·         Tiistaina 18.9. klo 16.30 - 20.30 Kansalaistoiminnankeskus Matara

·         Keskiviikkona 31.10. klo 14-18 Korpilahden päiväkeskus

Liikuntaluotsitoiminta on ollut käynnissä jo vuodesta 2014 lähtien ja vuosien saatossa yli 2000 ihmistä on saanut luotsin avulla liikuntasuorituksen. Liikunta edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, ja jokaisella jyväskyläläisellä tulisi olla mahdollisuus liikunnan harrastamiseen. Joillekin liikkuminen tai liikunnan harrastaminen ei ole mahdollista omatoimisesti ja tällöin avuksi voi pyyttä liikuntaluotsia. Kysyntää luotseille on jo pitkään ollut enemmän kuin tarjontaa, eli lähde rohkeasti mukaan iloiseen joukkoomme!

 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen koulutukseen:
liikuntaluotsi[a]jkl.fi
Liikuntaluotsikoordinaattori: Tiina Kurittu p. 014 266 3144, tiina.kurittu[a]jkl.fi https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/info/liikuntaluotsi

Jyväskylän kaupungin pääkirjaston uusi lehtialue ja palvelupiste asiakkaiden käyttöön keskiviikkona 5.9.

 


Pääkirjaston muutostöiden ensimmäisessä vaiheessa uusittu lehtialue ja palvelupiste avataan asiakkaille keskiviikkona 5.9. talon pääaulassa (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs).

 

Keskiviikosta lähtien asiakkaita palvellaan 1. kerroksen palvelupisteessä, jossa voi kysyä neuvoa, hankkia kirjastokortin ja suorittaa kirjastomaksuja. 2. kerroksen lainaustiski poistuu tuolloin käytöstä. Palvelupisteessä on myös palautus- ja lainausautomaatti.

 

Vapaudenkadun sisäänkäynti avataan asiakkaille maanantaina 3.9. Ovet avataan aamuisin kello 8.00. Vapaudenkadun sisäänkäynnin yhteydessä oleva lainojen palautusluukku on asiakkaiden käytössä maanantaista lähtien. Myös kahvila Novelli on auki.

 

Muutostyöt etenevät vanhaan lehtilukusaliin ja 3. kerrokseen

 

Maanantaina 3.9. käynnistyy muutostöiden toinen vaihe, jolloin vanha lehtilukusali muokataan uutuuksien alueeksi. Muutostyöt alkavat myös pääkirjaston 3. kerroksessa: ryhmätyötilat kunnostetaan ja maakuntakokoelmahuoneesta tehdään hiljaisen työskentelyn tila. Tilojen akustiikkaa korjataan ja kalustus uusitaan ergonomiseksi. Asiakkaat pääsevät uusittuihin tiloihin lokakuun lopussa.

 

Lokakuun puolivälissä muutostöissä siirrytään 3. kerroksen toiseen päähän, musiikkiosastolle ja hiljaisen kohtaamisen alueelle, johon tulee istuinryhmiä ja työtilakuutioita. Musiikkiosaston muutokset tulevat olemaan niin laajoja, että osaston palveluihin tulee käyttökatko. Työt valmistuvat marraskuun lopussa.

 

Talossa tehdään muutoksia myös sprinklerijärjestelmään. Tästä johtuen kirjastoalueita tullaan tilapäisesti sulkemaan pois asiakaskäytöstä. Näistä tiedotetaan hyvissä ajoin muutostöiden edistyessä.

 

Lisätietoja:

Seija Laitinen-Kuisma, kirjastotoimenjohtaja, Jyväskylän kaupunginkirjasto, p. 014 266 4093, seija.laitinen-kuisma[at]jkl.fi

Lea Hassinen, osastosihteeri, lainauspalvelut, Jyväskylän kaupunginkirjasto, p. 014 266 4101, lea.hassinen[at]jkl.fi

 

www.jyvaskyla.fi/kirjasto
www.facebook.com/jyvaskylankaupunginkirjasto

Jyväskylän perusturvalautakunnan seuraava kokous on torstaina 6.9.2018

 

Jyväskylän kaupungin perusturvalautakunnan kokouksessa 6. syyskuuta on käsiteltävänä muun muassa seuraavat asiat:

 

-      Lausunto hallituksen esitykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen lakiluonnoksesta

-      Perusturvalautakunnan lausunto talonrakennuksen investointiohjelmasta vuosille 2019–2023

 

Kokouksen esityslistan ja liitteet voi lukea osoitteesta http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=6935

 

Kokouksen jälkeen päätöksistä julkaistaan tiedote kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.jyvaskyla.fi.

Jyväskylän varhaiskasvatukseen vieraita Japanista 1.-6.9.2018

 

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut isännöi 1.-6.9. Japanin Osakasta ja Tokiosta saapuvia vieraita.  Jo neljättä kertaa Jyväskylään saapuvan seurueen tämänkertaisen vierailun teemana on varhaiskasvatusikäisten luonto- ja liikuntakasvatus.

 

Puistoretkien lisäksi vieraat tutustuvat Mäki-Matin päiväkodin luonto- ja liikuntapainotteiseen esiopetukseen, Kortetupaan ja lasten kuntoutustyöryhmän toimintaan. Puistokadun ja Tikkalan päiväkotikoulut esittelevät luonnossa toteutettavaa toimintaa, Keski-Palokan koululla seurataan luokkaopetusta ja Jyväskylän yliopistolla tutustutaan varhaiserityisopettajakoulutukseen. Aikaisemmilla vierailuilla on varhaiskasvatuksen toimintojen lisäksi tutustuttu Jyväskylän neuvolapalveluihin sekä Keski-Suomen luontoon.

 

Lisätietoja:
varhaiserityiskasvatuksen koordinaattori Raija Kauppinen,  varhaiskasvatuspalvelut, puh. 014 266 3186
palveluesimies Kirsi Tarhanen, Kortetupa, p. 014 266 3915

Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 30.8.2018

 

Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien yhteinen joukkoliikennejaosto kokoontui torstaina 30.8. Muuramessa. Päätettävänä oli muun muassa puolustusvoimien Waltti-kertakortin hinnoittelu, Linkin mobiililipun liittäminen osaksi OP Pivo -mobiilipalvelua sekä esitys joukkoliikenteen vuoden 2019 talousarvioksi.

 

 

Puolustusvoimien käyttöön otetun Waltti-kertakortin hinnoittelu

 

Puolustusvoimat ja valtakunnallista Waltti-lippu- ja maksujärjestelmää hallinnoiva TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy ovat heinäkuussa 2018 sopineet Waltti-kertakorttien valtakunnallisesta käyttöönotosta. Puolustusvoimat maksaa Waltti-kertakortin käytöstä paikallisliikenteen järjestämisestä vastaavalle viranomaiselle nousukorvauksen. Nousukorvaus vastaa puolustusvoimien käytössä olevalla arvolipulla tehdyn, keskimääräisen matkan hintaa alueella. Joukkoliikennejaosto päätti hyväksyä 1.9.2018 alkaen puolustusvoimien Waltti-kertakortin nousukorvaukseksi Jyväskylän seudun paikallisliikenteessä 3,05 euroa nousua kohden. Seuraava nousukorvauksen hinnantarkistus tehdään kesäkuussa 2019.

 

Joukko-osaston luovuttamalla Waltti-kertakortilla varusmies voi tehdä tarvittavat paikallisliikennematkat. Kertakortteja voidaan hyödyntää esimerkiksi varusmiehen palvelukseen astuessa ja palveluksesta poistuessa. Palvelusaikana varusmiehillä on käytössä Waltti-järjestelmän matkakorttimuotoiset arvoliput. Puolustusvoimat maksaa joukkoliikenneviranomaiselle kertakortin käytöstä Waltti-järjestelmässä raportoitujen, alueellisten nousujen mukaisesti.

 

 

Linkin mobiililipun liittäminen osaksi OP Pivo -mobiilipalvelua

 

Joukkoliikennejaosto päätti hyväksyä mobiililippujen myynnin aloittamisen osana OP Pivo -mobiilipalvelua. OP Pivo on niin sanottu mobiililompakko, jonka kautta käyttäjä voi maksaa ostoksiaan. Lisäksi jaosto hyväksyi, että Jyväskylän seudun joukkoliikenteen (Linkin) nykyisestä mobiililippupalvelusta vastaava PayIQ perii OP Pivo -palvelun kautta ostetusta lipputuotteesta 1 prosentin komission. Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen Linkki-paikallisliikenteessä Pay IQ:n mobiililippusovellus on ennestään käytössä, ja jatkossa mobiililipun yhdeksi maksutapavaihtoehdoksi tulee OP Pivo.

 

 

Joukkoliikenteen talousarvio 2019

 

Joukkoliikennejaosto päätti esittää Jyväskylän kaupungille ja Laukaan sekä Muuramen kunnille joukkoliikenteen vuoden 2019 talousarvioehdotuksen hyväksymistä.

 

Jyväskylän seudun joukkoliikenteen vuoden 2019 talousarviota on valmisteltu Jyväskylän kaupungin laatiman talousarvioraamin pohjalta. Valmistelussa on otettu huomioon edellisen vuoden toteuma, vuoden 2018 alkuvuoden toteuma ja tiedossa olevat muutokset. Olennaisiin muutoksiin kuuluu Waltti-lippu- ja maksujärjestelmän käytön laajentuminen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) kilpailuttamaan sopimusliikenteeseen ja markkinaehtoiseen liikenteeseen. Vuoden 2019 liikenteen asiakastulot ja liikenteestä maksettavat korvaukset on arvioitu loppuvuoden 2017 ja alkuvuoden 2018 toteutuneiden kustannusten mukaisina. Joukkoliikenteen matkamäärien arvioidaan kasvavan noin 4,5 prosenttia. Lippu- ja maksujärjestelmiä koskevan lakisääteisen tunnistepohjaisuuden vaatimukseen varaudutaan Waltti-lippu- ja maksujärjestelmän vuosille 2018–21 jakautuvissa kehittämiskustannuksissa.

 

Talousarvion seudullinen osuus sisältää Jyväskylän kaupungin henkilökuljetusyksikön palkkamenot, seudullisen asiakaspalvelupisteen kustannukset, joukkoliikenteen viestintään ja markkinointiin sekä seudullisen liikenteen hankintoihin ja projekteihin varattavat määrärahat. Henkilökuljetusyksikön ja erillisten projektien kustannukset jaetaan kuntien asukasluvun perusteella. Joukkoliikenteen hankintakustannukset ovat kokonaisuudessaan seudullisen joukkoliikenteen kustannusta ja ne jaetaan yhteistoimintasopimuksen mukaisesti asukkaiden matkustuksen (lipputulojen) suhteessa. Jakoperusteena on vuoden 2017 kuntakohtainen matkustustoteuma, josta jyvittyi Jyväskylälle 89,2 %, Laukaalle 6,56 % ja Muuramelle 4,23 %. Joukkoliikenteen lipputulot on arvioitu talouden syksyn 2017 ja alkuvuoden 2018 toteuman perusteella. Lipputuloissa ovat mukana yksittäisten käyttäjien ostamat liput ja kertamatkat, Matkahuollon valtakunnallisten lipputuotteiden käytöstä saadut korvaukset sekä eri toimialojen (esim. koulujen) ja Kelan maksamat korvaukset joukkoliikenteellä tehdyistä matkoista.

 

Seudullisen joukkoliikenteen tuloiksi vuonna 2019 arvioidaan 13 490 200 euroa ja menoiksi 18 547 800 euroa. Toimintakate on –5 057 600 euroa. Laukaan ja Muuramen kuntien maksuosuudet seudullisen joukkoliikenteen kustannuksista koostuvat seudullisen yksikön yleisistä kustannuksista, PSA-liikenteen sopimuskustannuksista, muuhun liikenteeseen maksettavista sopimuskorvauksista ja matkalippujen nousukorvauksista sekä seudullisista kehittämishankkeista. Laukaan kunnan maksuosuudeksi vuonna 2019 arvioidaan 472 900 euroa ja Muuramen osuudeksi 280 000 euroa. Muuramen osuus kustannuksista nousee vuoden 2018 tasolta noin 33 500 euroa ja Laukaan kustannukset laskevat noin 12 400 eurolla, taustalla muuttunut matkustustoteuma. Lisäksi Laukaan osalta on otettava huomioon joukkoliikenteen järjestämistavan muutoksen vaikutus kustannusjakaumaan, kun Jyväskylän ja Laukaan välinen linja 41 muuttui kesällä 2018 bruttoliikenteeksi.

 

Jyväskylän kaupunkiseutu kuuluu keskisuuriin kaupunkiseutuihin ja on saanut Liikennevirastolta valtionavustusta seudullisen joukkoliikenteen kehittämiseen. Vuonna 2018 valtionavusta myönnettiin 1 164 000 euroa. Vuonna 2019 Jyväskylän seudun joukkoliikenteen valtionavustusten tuen arvioidaan pysyvän samalla tasolla.

 

Joukkoliikenteen vuoden 2019 talousarvio mahdollistaa linjasto-, liikennöintikustannus- ja lippujärjestelmähankkeiden rahoituksen tiedossa olevien muutosten ja kehittämistarpeiden osalta. Talousarviovalmistelussa ei ole huomioitu Valtiontalon ja Kirkkopuistoon rakennettavan pysäköintitalo P-paraatin aiheuttamia muutoskustannuksia, jotka syntyvät Vapaudenkadun paikallisliikennekeskuksen siirtämisestä väliaikaisesti Asemakadulle. Lisäkustannuksia aiheutuu reittien siirrosta Vapaudenkadulta Hannikaisenkadulle, mikä lisää käytännössä kaikkien vuorojen ajomatkaa ja -aikaa keskustan läpi ajettaessa. Toteutuvat kustannukset tulee kohdistaa Jyväskylän kustannuspisteelle.

 

Talousarvioon ei vielä sisälly rahoitusta kausilippujen hintojen laskemiseen. Hinnanalennuksiin on kuitenkin painetta, koska Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen paikallisliikenteessä kausilippujen, erityisesti lasten, nuorten ja opiskelijoiden lippuhinnat, ovat muihin kaupunkiseutuihin verrattuna selvästi kalliimpia.

 

 

 

Päätökset kaikista asioista tehtiin päätösesitysten mukaisesti. Lisäksi joukkoliikennejaosto päätti kokoontua seuraavan kerran aiemmin päätetystä aikataulusta poiketen 18.10.2018.

 

Kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteesta http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=6946.

 Lisätietoja:
– Joukkoliikennejaoston varapuheenjohtaja Riitta Lätti, p. 050 414 7423, riittalatti2[at]gmail.com
– Palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi
Keski-kirjastoissa uusi palvelu: Luku- ja musiikkineuvojat räätälöivät asiakkaalle kirjallisuutta ja musiikkia toiveiden mukaan
 
 

Keski-kirjastot tarjoavat asiakkaille uuden luku- ja musiikkineuvontapalvelun. Lukuneuvonta on yksilöllistä, asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityä kirjallisuuden suosittelua. Vastaavasti musaneuvonnassa annetaan yksilöllisiä vinkkejä musiikin kuunteluun. Neuvojina toimivat kirjastojen omat ammattilaiset.
 

Mitä ihmettä lukisin? Kysy apua lukuneuvojalta

Lukuneuvonta sopii kaikille kirjaston asiakkaille, olipa lukenut paljon tai vähän. Vinkkejä voi kysyä sekä aikuisten, lasten- että nuortenkirjallisuudesta.

– Suosituksemme voivat innostaa tutustumaan vaikkapa aivan uuteen kirjallisuuden lajiin tai aihepiiriin – tai löytämään lisää saman tyyppisiä kirjoja, jos oman lempikirjailijan koko tuotanto on jo luettu. Meiltä saa kirjavinkkejä myös unohtuneen lukemisharrastuksen herättelyyn, kannustaa kirjastonhoitaja Anna Kainulainen Jyväskylän kaupungin pääkirjastosta.

Asiakas kertoo lukutottumuksistaan ja -toiveistaan verkkolomakkeella, minkä jälkeen hän saa kahden viikon kuluessa 5–10 suositusta sisältävän listan omaan sähköpostiinsa. Lukuneuvontapyynnön voi jättää Keski-kirjastojen verkkokirjastossa osoitteessa www.keskikirjastot.fi/web/arena/lukuneuvonta.

Osassa kirjastoista voi myös varata henkilökohtaisen tapaamisajan lukuneuvojalle. Lukuneuvojien suosittelemat kirjat on myös mahdollista koota valmiiksi kirjapaketiksi, jonka asiakas noutaa toivomastaan kirjastosta.

Lukuneuvoja on tavattavissa henkilökohtaisesti näissä kirjastoissa:

- Jyväskylän kaupungin pääkirjasto (Vapaudenkatu 39–41)
- Vaajakosken aluekirjasto (Urheilutie 36 B, Jyväskylä)
- Kortepohjan lähikirjasto (Isännäntie 3, Jyväskylä) 
- Jämsän pääkirjasto (Kenraalintie 12)
- Joutsan pääkirjasto (Länsitie 6)
- Leivonmäen lähikirjasto, Joutsa (Leivonmäentie 6)
- Karstulan kirjasto (Koulutie 15)
- Keuruun pääkirjasto (Pitäjäntuvantie 5)
- Saarijärven pääkirjasto (Sivulantie 12)
- Uuraisten kirjasto (Topintie 2)


Lisää Keski-kirjastoja liittyy mukaan Lukuneuvontapalveluun kevään aikana ja mahdollisesti myöhemminkin. Uusien lukukokemuksien etsijöitä palvellaan myös entiseen tapaan kirjaston asiakaspalvelutiskeissä, joista lukuvinkit saa mukaansa lennosta.

 

Musaneuvojalta tärpit uuden musiikin valloittamiseen tai vanhan laajentamiseen

Haluaisitko tehdä uusia löytöjä musiikkimaailmassa, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tilaa itsellesi musaneuvoja! Hän antaa vinkkejä musiikin kuunteluun. Musaneuvonta toimii samaan tapaan kuin lukuneuvonta. Musaneuvontapyynnön voi tehdä verkkokirjastossa osoitteessa www.keskikirjastot.fi/web/arena/musaneuvonta.

 
Musaneuvoja on tavattavissa henkilökohtaisesti näissä kirjastoissa:

- Jyväskylän kaupungin pääkirjasto (Vapaudenkatu 39–41)
- Saarijärven pääkirjasto (Sivulantie 12)
- Äänekosken pääkirjasto (Wessmanninkatu 2)
 
 
Lukuneuvontapäivät Jyväskylän pääkirjastossa, Kortepohjassa ja Vaajakoskella viikolla 17

Kirjaston henkilökunta esittelee Lukuneuvonta-palvelua viikolla 17. Kirjan ja ruusun päivänä maanantaina 23.4. lukuneuvojat ovat tavattavissa pääkirjastossa (Vapaudenkatu 39–41, 2. krs) klo 10.00–12.00 ja klo 16.00–17.30. Samalla voi selailla kirjastolaisten valitsemia kirjoja, joita he ovat valinneet vinkattavaksi. Jokaisen kirjan välistä löytyy lappunen, jossa on perustelut kirjan valintaan.

Lukuneuvontapalveluun voi tutustua myös Vaajakosken aluekirjastossa tiistaina 24.4. klo 13.00–16.00. Kortepohjan lähikirjastossa lukuneuvontaesittelyn vuoro on keskiviikkona 25.4. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta vinkataan klo 13.00–15.00 ja aikuisten kirjallisuutta klo 18.00–19.00.

 

Lisätietoja: Anna Kainulainen, hanketyöntekijä, Lue tässä ja nyt – monilukuneuvojia Keski-kirjastoihin, p. 014 266 4138, anna.kainulainen[at]jkl.fi

 

www.keskikirjastot.fi

Jyväskylässä toivotaan läheisten olevan pikaisesti yhteydessä jyväskyläläisvanhuksiin, joilla on kaupungin turvapuhelinpalvelu

 

Läheisten toivotaan tarkistavan Jyväskylässä turvapuhelinpalvelun piirissä olevien vanhusten vointi ja turvapuhelimen toiminta Elisan matkapuhelinverkossa keskiviikon ja torstain välisenä yönä olleen katkon jäljiltä. Turvapuhelimen tulisi palautua katkon jälkeen verkkoon automaattisesti, mutta jos näin ei ole tapahtunut puhelin täytyy käynnistää uudelleen, asian voi testata koesoitolla. Tätä tarkastustyötä on tehty vanhuspalveluista etänä iltapäivästä lähtien, kun katkon laajuus alkoi selvitä. Kaikkia asiakkaita ei ole vielä tavoitettu ja työn arvioidaan kestävän viikonlopulle asti.


Läheisten toivotaankin nyt olevan yhteydessä vanhukseen ja tarkistavan hänen vointinsa. Jos vanhusta ei tavoita puhelimitse tai käymällä hänen luonaan, läheisiä pyydetään olemaan yhteydessä ympäri vuorokauden päivystävään vanhuspalvelujen turvapalvelun numeroon 014 266 7445. Erityisesti tätä toivotaan niiden asiakkaiden kohdalla, joilla on turvapalvelu, mutta he eivät ole Jyväskylän kotihoidon asiakkaita. Samasta numerosta saa teknistä apua, jos turvapuhelin ei jostain syystä toimi.


Elisalta ei saatu tietoa huoltotyön laajuudesta


Jyväskylän vanhuspalveluissa on tänään selvitetty viimeöisen Elisan matkapuhelinverkon huoltotöistä aiheutuneen katkoksen laajuutta ja seurauksia. Elisan etukäteen viime yölle ilmoittama matkapuhelinverkon katko on osoittautunut vanhuspalvelujen oman selvityksen perusteella huomattavasti Elisan ilmoittamaa laajemmaksi, eikä Elisalta osattu torstaina kertoa kuinka laajaa aluetta matkapuhelinverkon hetkellinen alasajo keskiviikon ja torstain välisenä yönä koski.

 

Jyväskylän kaupungin turvapalvelun piirissä on noin 1700 asiakasta, joista valtaosa on vanhuksia. Asiakkaista noin 1000 on vanhuspalvelujen kotihoidon piirissä. Lisäksi pelkkä turvapuhelinpalvelu on noin 700 asiakkaalla. Kaikki asiakkaat pyritään tavoittamaan puhelimitse viikonloppuun mennessä, mutta pääsiäisestä johtuen työ etenee normaalia hitaammin. Siksi läheisten apu voi olla korvaamaton.

 

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen turvapalvelunumero 014 266 7445
Vanhuspalvelujen palvelujohtaja, Maarit Raappana, p. 0142663634

Keski-Suomen museon näyttelyarkkitehti on valittu

 

Keski-Suomen museon uuden perusnäyttelyn arkkitehti on valittu. Matkallemme keskisuomalaisuuteen olemme saaneet mukaan tamperelaisen arkkitehtitoimisto N.e.o Ark Oy:n.  Vastuuarkkitehtinä toimii Taina Väisänen työparinaan senior designer Seija Kuusinen. Taina Väisäsen viimeisimpiä näyttelysuunnitelmia ovat Helsingin kaupungin museon Helsinki-näyttely (2016) ja Tampereen Muumimuseo (2017).


Keskisuomalaisuutta etsimässä

10 000 vuotta Keski-Suomessa eläneiden ihmisten elämää ja kahdessa kerroksessa näyttelytilaa Alvar Aallon suunnittelemassa museorakennuksessa. Siinäpä lähtökohdat Keski-Suomen museon uuden perusnäyttelyn arkkitehtisuunnittelulle! ”Yhteistyön aloittaminen museon kanssa on kiinnostavaa ja varsinkin kun pääsemme heti käsikirjoitusvaiheeseen mukaan. Olemme suunnitelleet useita kulttuurihistoriallisia näyttelyitä eripuolille Suomea, joten aihepiiri on tuttu. Koska rakennus on suojeltu, asettaa se tietenkin lisähaasteita näyttelyn suunnittelulle. Alvar Aallon suunnittelema rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus luo puitteet ja ympäristön näyttelylle,” toteavat Taina Väisänen ja Seija Kuusinen.


Näyttelyssä huomioidaan erityisesti perheet, koululaiset ja opiskelijat, ja tarkoituksena on luoda elämyksellinen paikka ihmisten väliselle kohtaamiselle. ”On hienoa päästä näkemään millaiseen visuaaliseen ilmeeseen, tunnelmaan ja esittämistapoihin vuoden aikana tehty käsikirjoitus- ja suunnittelutyö alkaa muotoutua,” kertovat amanuenssit Anna Muittari ja Johanna Puhakka näyttelytyöryhmästä.


Keski-Suomen museon museorakennuksessa on parhaillaan meneillään peruskorjaus. Uudenlainen aktiivinen ja nuorekas Keski-Suomen museo avaa ovensa syksyllä 2019.

 
#keskisuomalaisuuttaetsimässä

 

Lisätietoja:
Tuula Vuolio-Vallenius
Keski-Suomen museo
p. 040 716 7118
tuula.vuolio-vallenius@jkl.fi

Jyväskylä on muuttokohteena kolmanneksi mieluisin ja kokonaismielikuvassa neljäs
 
Jyväskylän vetovoima ja mielikuva edelleen korkealla
 
Jyväskylä on muuttokohteena Suomessa kolmanneksi mieluisin. Useampi kuin joka neljäs (27 %) voisi  ajatella muuttavansa Jyväskylään eli lähes saman verran kuin vuoden 2016 tutkimuksen mukaan (28% ja kakkostila). Jyväskylän kokonaismielikuva tuo neljännen sijan (yleisarvosanojen keskiarvo 7,61). Kaksi vuotta sitten sijoitus oli kolmas lähes samalla luvulla (7.64). Nykyisiltä tai entisiltä asukkailta arvosana on vuoden 2018 tutkimuksessa 8,26. Jyväskylän vahvuudet mielikuvatekijöiden perusteella ovat opiskelu- ja harrastusmahdollisuudet sekä hyvä kasvuympäristö lapsille ja viihtyisä asuinympäristö.
 
- Jyväskylän elinvoima on vahva. Kaupungin talous on tasapainossa, muuttajia on viime vuosinakin ollut runsaasti ja mm. rakentaminen on ollut ennätysvilkasta. Työttömyys on laskenut, jopa ennätysvauhtia. Jyväskylän tulevaisuus on hyvin valoisa, iloitsee kaupunginjohtaja Timo Koivisto.
 
Valitsemassaan vertailuryhmässä (Turku, Tampere, Oulu, Kuopio, Lahti) Jyväskylä sijoittuu muuttohalukkuuskohteena kolmanneksi. Vertailuryhmän parhaan arvion Jyväskylä saa edelleen hyvänä kasvuympäristönä lapsille.
 
Jyväskylän imago seuraavissa tekijöissä on vuosien 2010 - 2018 aikana kasvanut (itseensä verrattuna): opiskelumahdollisuudet, hyvä kasvuympäristö lapsille, viihtyisä asuinympäristö, kunnalliset palvelut, monipuolinen kulttuuritarjonta, kehittyvä talousalue ja työpaikkojen tarjonta. Aavistuksen laskua kahden vuoden takaiseen on harrastusmahdollisuuksissa ja jonkin verran laskua sijainnin osalta. 
 
Suosittelutodennäköisyydessä (kaikki suosittelukysymykseen vastanneet) Jyväskylä sijoittuu neljänneksi. NSI-luku on parantunut hieman kahden vuoden takaisesta. Selkeästi korkeamman NSI-tuloksen Jyväskylä saa niiltä suomalaisilta, jotka ovat asuneet siellä aiemmin/asuvat nyt siellä.
 
Asuinpaikan valintaan liittyvät tekijät ovat pysytelleet Suomessa kahden vuoden aikana samoina eli tärkeimmät ovat edelleen työpaikka, sitten sijainti ja kolmantena asuinympäristön viihtyisyys. Mikäli asuinpaikkaa oltaisiin vaihtamassa juuri nyt, valintaan vaikuttaisi eniten viihtyisä asuinympäristö, sitten työpaikka ja kolmantena sijainti.
 
Kokonaismielikuvat kaupungeista eli yleisarvosanat (4-10) vaihtelevat vuoden 2018 tutkimuksessa välillä 8,17–5,92 ja painotetuksi keskiarvoksi muodostuu 6,92 (Jyväskylä 7,61). Tutkimuksessa oli mukana 37 kaupunkia.
 
Taloustutkimus Oy:n muuttohalukkuustutkimus toteutetaan kahden vuoden välein. Vuoden 2018 tutkimuksen vastaajajoukko koostui 3496 suomalaisesta, jotka olivat iältään 15-79 -vuotiaita. Otanta oli valtakunnallinen (pl. Ahvenanmaa). Tutkimuksen yhteyshenkilö on tutkimusjohtaja Outi Salonen, puh. 010 758 5425, outi.salonen@taloustutkimus.fi.


 
 Valon kaupunki 2018: Jyväskylän Kirkkopuistosta tulee Salainen puutarha

 

Kolmastoista Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään torstaista lauantaihin 27.–29.9. Tapahtumassa esitellään yli 50 valoteosta tai oheistapahtumaa, joissa voi kokea valon ainutlaatuisen vaikutuksen. Keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat Kirkkopuisto, kävelykeskusta, Tourujokilaakso, Kangas sekä Mattilanniemi ja Ylistönrinne

 

Kirkkopuistoon rakentuu Salainen puutarha, kun taiteilijapariskunta Maro Avrabou ja Dimiri Xenakis Ranskasta asettaa ihasteltavaksi puutarha-aiheiset valoteoksensa Guardian Angels ja Flower Power #2. Itävaltalainen Leonardo Bettinelli tuo puolestaan mukanaan luontoaiheisen Lumi Seeds -teoksensa. Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -taidekollektiivi tuovat puistoon kymmeniä erikokoisia ultraviolettiperhosia käsittävän Lux creatura -teoksen. Elisa Hillgenin kierrätettyihin valopylväisiin suunnittelemat Kakkarat hämmästyttävät valtavalla koollaan.

 

Kuvanveistäjä Samuli Alonen kutsuu kaikki Kirkkopuistoon Puutarhakutsuille – tule katsomaan, kuka on lentänyt sinne ja tuonut valoa tullessaan. Marika Helmisen ja Riikka Helmisen kierrätysmateriaalista valmistettu Lohikäärme-teos ottaa kantaa jätteiden lisääntyvään määrään maapallolla ja samanaikaisesti kiihtyvällä vauhdilla häviäviin eläimiin.

 

– Kaiken kaikkiaan Kirkkopuistossa nähdään pitkälle toista sataa yksittäistä valoinstallaatiota, jotka alueelle rakennetun ympäristövalaistuksen myötä muuttavat puiston pimeään aikaan aivan erinäköiseksi kuin millaisena se on totuttu näkemään. Puisto yllättää kävijän aivan varmasti, Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen vakuuttaa.

 

Kauppakatu muuttuu Valokaduksi

 

Kauppakatu muuttuu Kirkkopuiston ja Arenaukion väliseltä alueelta teemalliseksi Valokaduksi, jossa voi kierrellä ostoksilla ja nauttia katuruoasta sekä kadun uudesta ja upeasta tapahtuma-aikaisesta teemavalaistuksesta. Valon kaupunki -tapahtuman myyntipisteestä voit tulla hakemaan tapahtumainfoa tai ostamaan valomuiston itsellesi.

 

Hollantilaisen Jonas Vorwerkin Pixels-teos osallistaa leikkimään Arenaukiolla. Jonaksen lähes 50 isoa valonoppaa ovat tapahtumakävijöiden leikitettävissä. Jokainen saa liikutella noppia ja ikuistaa itsensä niiden kanssa.

 

Ranskalainen BIBI tuo puolestaan Red Elephant -teoksen Kompassille. Teos ottaa kantaa muovin määrään maailmassa ja ihmisten kyvystä ”tuottaa tuhoa ja luoda turhaa roskaa”. Teos on muotoiltu elefantin muotoon 800:sta kierrätetystä vesikanisterista.

 

Lapsille ja lapsenmielisille väriä ja valoa

 

Perinteinen koko perheen Valo virtaa -tapahtuma Tourujoenpuistossa ja sen ympäristössä tarjoaa perjantai-iltana huikean elämyksellisiä hetkiä, kun sadat valoteokset lipuvat Tourujokeä pitkin kohti Jyväsjärveä.

 

Ultraviolettivaloa hyödyntävä lasten Loistodisko on tänä vuonna lauantaina Paviljongin A-hallissa. Tapahtumasta voi myös ostaa valovälineitä tai hankkia itselleen kasvomaalauksen. 

 

Mattilanniemessä valoteoksia ja Valon sauna

 

Valon kaupunki -tapahtuma ja Sauna from Finland luovat hotelli Alban rantaan Valon sauna -pop-up-tapahtuman, jossa pääsee testailemaan erilaisia saunoja ja altaita sekä fiilistelemään Sauna Lounge -alueella. Alueella toteutetaan myös valoteokset puistoalueelle sekä Korkeakoskenlahdelle.

 

Ylistönsillan toisella puolen kampuksen alueella kemian laitoksen julkisivussa on myös nähtävillä unkarilaisen Daniel Besnyon ja hänen työryhmänsä Nexus-valoteos. Yliopistolla järjestetään suosittu Tutkijoiden yö -tapahtuma perjantaina 28.9.

 

Paikallista väriä Valon kaupunki -tapahtumaan tuovat lukuisat seudulliset toimijat, yritykset sekä oppilaitokset. Luvassa on runsaasti valoteemaista katsottavaa kaikenikäisille.

 

Löydä tärpit Valon kaupunki -tapahtumaan

 

Valon kaupunki -tapahtumaesite jaetaan jokaiseen mainospostijaon sallivaan kotitalouteen keskiviikkona 19.9. Jyväskylässä, Muuramessa ja osin Laukaassa.

 

Tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/ohjelma.

 

 

Lisätietoja: Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

Jyväskylän Palokassa juhlitaan baanan avajaisia keskiviikkona 19.9.

 

Jyväskylässä rakennetaan määrätietoisesti parempia olosuhteita pyöräilyyn ja kävelyyn. Tuorein esimerkki tästä on pyöräilijöille ja kävelijöille juuri valmistunut Seppäläntien-Ritopohjantien baanaosuus Palokassa.

 

Kulkuväylän valmistumista juhlistetaan keskiviikkona 19.9.2018 kello 14–16 avajaisilla, jotka järjestetään Seppäläntien-Ritopohjantien uudella baanaosuudella välillä Ukonniementie–Heinälammintie. Kaikille kävellen ja pyörällä kulkeville on tarjolla kahvia ja mehua sekä pientä purtavaa. Tilaisuudessa on mahdollisuus koeajaa Trekin sähköpyörää. Lisäksi tarjolla on tietoa reitin toteuttamisesta ja baanan rakentumisesta Palokan keskustan suuntaan. Paikalla on Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenneasiantuntijoita kertomassa Jyväskylän alueen tulevista pyöräilyn ja kävelyn edistämistoimista.

 

Avajaistapahtumalla juhlistetaan keskustasta Palokkaan johtavan, baanaksi kutsutun kävely- ja pyöräilyväylän ensimmäisen osuuden valmistumista. Baanan valmistumisen ensimmäisessä vaiheessa on parannettu olemassa olevaa väylää leventämällä se reilun kilometrin matkalta 4,3 metriseksi ja muuttamalla reittiä pyöräilyn sekä kävelyn kannalta paremmaksi.

 

Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry, Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen ELY-keskus. Tervetuloa kävellen tai fillarilla!

 

 

Lisätiedot:

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry, puheenjohtaja Teemu Tenhunen, 041 544 2195, pj(at)jyps.fi,
Keski-Suomen ELY-keskus, yksikön päällikkö Janne Jaatinen, p. 0295 024 683, janne.jaatinen(at)ely-keskus.fi
Jyväskylän kaupunki, rakennuttajainsinööri Tapio Koikkalainen, p. 014 266 7594, tapio.koikkalainen(at)jkl.fi

Jyväskylän kaupunginhallituksen päätöksiä 17.9.2018

 

Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Leppälahden osayleiskaavaa koskevista valituksista

 

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on 11.6.2018/51 hyväksynyt Leppälahden osayleiskaavan. Kaavan hyväksymispäätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

 

Leppälahden osayleiskaavan aineisto on nähtävillä osoitteessa
http://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/854.


 

Kaupunginhallitus vaatii, että Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkää yleiskaavasta tehdyt valitukset kokonaisuudessaan perusteettomina. Kaupunginhallitus viittaa valitusten kiistämisen perusteina esitettyyn lausuntoon sekä asiassa aikaisemmin kertyneeseen kaava-aineistoon, sekä erityisesti kaavoittajan muistutuksista antamiin vastauksiin kyseisille valituksen jättäneille kiinteistönomistajille. Kaupunginhallitus vaatii, että hallinto-oikeus kumoaa valituksessa esitetyn oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksen kokonaisuudessaan.

 

Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle asemakaavan muutosta koskevassa valitusasiassa (Keljonkatu 28 asemakaavan muutos ja tonttijaon hyväksyminen)

 

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 11.6.2018/50 hyväksynyt asemakaavan muutosehdotuksen 5. kaupunginosan korttelin 123 tontille 12, korttelin 137 tontille 1 sekä katu- ja liikennealueelle sekä hyväksynyt sitovan tonttijaon asemakaavan yhteydessä tontille 5-137-2. (Keljonkatu 28). Kaupunginvaltuuston päätöksestä on määräajassa jätetty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

 

Jäsenen nimeäminen veteraaniasiain neuvottelukuntaan

 

Kaupunginhallitus nimesi veteraaniasiain neuvottelukuntaan Jyväskylän Rintamaveteraanit ry:n esityksen mukaisesti uudeksi jäseneksi Pasi Kapasen.

 

Mauno Vanhalan (Kesk. sit.) ym. valtuutettujen valtuustoaloite sosiaalisesti vähempiosaisten huomioiminen päätöksenteossa

 

Mauno Vanhala ja 43 muuta valtuutettua ovat tehneet 30.10.2017 valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Jyväskylän kaupunki arvioi jatkossa päätöksenteossaan erikseen ja kirjaa päätökseen sen, kuinka päätös kohtelee heikompiosaisia.

 

Vastauksessa todetaan mm., että kaupunkistrategia ylimpänä kaupungin toimintaa ohjaavana asiakirjana edellyttää asukkaiden yhdenvertaisuuden edistämistä sekä kulttuurisen moninaisuuden huomioimista. Esimerkkinä mainittakoon lapsivaikutusten arviointiprosessi, jonka tuloksena alennettiin iltapäiväkerhotoimintaan osallistuvien vähävaraisten perheiden maksuja. Vähempiosaisten asemaa huomioidaan jo nyt eri tavoin kaupungin palveluiden suunnittelussa ja päätöksenteossa ja asiaa seurataan muun muassa hyvinvointikertomuksen avulla.

 

Kaupunginhallitus päätti saattaa esitetyn selvityksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle ja ehdottaa, että se toteaa annetun vastauksen riittäväksi.

 

Hallituksen kokouksen pöytäkirja on osoitteessa:
http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_asil_tweb.htm?+bid=7000

 

 

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167

kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Eila Tiainen, 050 5120353

kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut etsii uusia vapaaehtoisia mukaan liikuntaluotsitoimintaan

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut etsii uusia liikuntaluotseja mukaan toimintaansa. Liikuntaluotsit ovat Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen sekä vapaaehtoistoiminnan palvelut Vaparin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka toimivat liikuntakavereina sellaista tarvitseville. Liikuntakaveria kaipaavat ihmiset tulevat eri ikäryhmistä sekä erilaisista liikuntataustoista. Liikuntaluotsin pyytäminen on maksutonta kuntalaisille.

 

Liikuntaluotseiksi haluaville järjestetään koulutuksia, jotka antavat valmiudet toimia tukijana ja kannustajana omatoimisessa liikkumisessa tai liikunnan harrastamisessa. Liikuntaluotsia voi pyytää kaveriksi hyvin monenlaisiin liikunta-aktiviteetteihin, kuten kävelylle, kuntosalille tai hiihtolenkille. Luotsilta ei vaadita minkäänlaista aiempaa koulutusta eli vain kiinnostus liikkumiseen ja vapaaehtoistoimintaan riittää. Toimintaan sitoudutaan vapaaehtoisena omien aikataulujen mukaisesti ja luotsattavia voi ottaa silloin kuin itselle sopii.

 

Syksyllä 2018 järjestetään kaksi liikuntaluotsikoulutusta:

·         Tiistaina 18.9. klo 16.30 - 20.30 Kansalaistoiminnankeskus Matara

·         Keskiviikkona 31.10. klo 14-18 Korpilahden päiväkeskus

Liikuntaluotsitoiminta on ollut käynnissä jo vuodesta 2014 lähtien ja vuosien saatossa yli 2000 ihmistä on saanut luotsin avulla liikuntasuorituksen. Liikunta edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, ja jokaisella jyväskyläläisellä tulisi olla mahdollisuus liikunnan harrastamiseen. Joillekin liikkuminen tai liikunnan harrastaminen ei ole mahdollista omatoimisesti ja tällöin avuksi voi pyyttä liikuntaluotsia. Kysyntää luotseille on jo pitkään ollut enemmän kuin tarjontaa, eli lähde rohkeasti mukaan iloiseen joukkoomme!

 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen koulutukseen:
liikuntaluotsi[a]jkl.fi
Liikuntaluotsikoordinaattori: Tiina Kurittu p. 014 266 3144, tiina.kurittu[a]jkl.fi https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/info/liikuntaluotsi

Jyväskylän liikuntapalvelut järjestää maksuttomia kehokoostumusmittauksia ympäri kaupunkia

 

Jyväskylän liikuntapalvelut järjestää syksyn 2018 aikana maksuttomia kehonkoostumusmittauksia ympäri kaupunkia. Mittauksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan mittaukset tehdään nonstop-periaatteella. Mittauksessa seisotaan hetki paljain jaloin mittauslaitteen päällä, jonka jälkeen asiakas saa pienen palautteen kehonkoostumuksesta. Mittausta ei voida suorittaa, jos asiakkaalla on sähköinen sydämentahdistin eikä sitä suositella raskaana oleville.

 

Mittauspaikat ja ajankohdat:

Ma 17.9. Vaajakosken apteekki klo 15-17

To 20.9. Keskustan uusi apteekki, Sokoksen alakerta klo 15-17

Ma 24.9. Keltinmäen kirjasto klo 15-17

Ke 26.9. Huhtasuon terveysasema klo 14-16

To 27.9. Palokan apteekki klo 15-17

Ti 2.10. Kuokkalan apteekki klo 15-17

Ke 3.10. Korpilahden apteekki klo 15-17

To 4.10. Tikkakosken apteekki klo 15-17 

Ma 12.11. Säynätsalon apteekki klo 15-17

 

Maksuttomat kehonkoostumusmittaukset ovat osa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen uutta NytLiikkeelle –palvelukokonaisuutta. Se tarjoaa maksuttomia luentokokonaisuuksia, liikunnallisia testauksia ja tempauksia ympäri vuoden eri puolella kaupunkia. Kokonaisuuden tarkoitus on tarjota kuntalaisille omaan hyvinvointiin, jaksamiseen ja liikuntaan liittyviä helppoja ja kannustavia vinkkejä.

 

Lisätietoja:

Vastaava liikunnanohjaaja
Elina Oinonen p. 014 266 7736
elina.oinonen[a]jkl.fi

Jyväskylässä lapsille ja nuorille tarjolla runsaasti maksuttomia harrastuksia

 

 

Valtakunnallinen harrastusviikko 3.-9.9. käynnistää lasten ja nuorten syksyn harrastamisen Jyväskylässä. Eri-ikäisille lapsille ja nuorille on tarjolla runsaasti maksuttomia vaihtoehtoja mieluisaksi harrastukseksi. Liikkuva koulu järjestää liikunnallisia aktiviteetteja koulupäivän aikana. Iltapäivisin koulun kerhoista löytyy mahdollisuuksia liikunnan, musiikin, kädentaitojen tai kokkauksen harrastamiseen. Kerhojen sisällöt vaihtelevat kouluittain.

 

Koulujen kerhotoiminnan rinnalla perusopetusikäisille on tarjolla myös Taidelaturin taide- ja kulttuurisisältöisiä kerhoja, joiden sisältöön oppilaat ovat päässeet vaikuttamaan. Kerhoissa on uv-maalausta, graffitia, räppiä, bändiä, kädentaitoa ja paljon muuta. Maksuttomat Taidelaturikerhot ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hallituksen kärkihanketta, jolla halutaan taata yhä useammalle peruskoululaiselle taiteen ja kulttuurin harrastusmahdollisuus. Lisätietoja www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/aitta/toiminta/jyvaskyla/harrastustoiminta/harrastelaturi.

 

Jyväskylässä kaikkiin museoihin pääsee ilmaiseksi joka perjantai. Lisäksi Jyväskylän taidemuseoon pääsevät joka päivä maksutta kaikki alle 24-vuotiaat. Museot järjestävät näyttelyjen lisäksi kerhoja ja työpajoja eri ikäisille nuorille. www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/museot

 

Nuorisotilojen toiminta on suunnattu yli 13-vuotiaille. Ohjatun toiminnan rinnalla tiloilla voi pelailla ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Jyväskylän kaupungin ja jyväskyläläisten toimijoiden järjestämää harrastetoiminta 13-29-vuotiaille löytyy osoitteesta http://nuorten.jyvaskyla.fi.

 

 

Liikkumaan ilmaiseksi LiikuntaVeturissa ja LiikuntaLaturissa

 

LiikuntaVeturi on maksutonta ja ohjattua liikuntaa 9-12-vuotiaille ja perheille eri puolilla Jyväskylää.  Aiempaa kokemusta mistään liikuntalajista ei tarvitse olla. Päätavoitteena on liikunnanriemu yhdessä ikäkavereiden kanssa. Osaan ryhmistä on etukäteisilmoittautuminen. www.jyvaskyla.fi/liikuntaveturi

 

LiikuntaLaturi tarjoaa maksuttomia ja ohjattuja liikuntavuoroja 13-19-vuotiaille. Eri puolilla Jyväskylää kokoontuviin ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osallistuminen edellytä aiempaa kokemusta, vaan LiikuntaLaturissa on mahdollisuus kokeilla yhtä lajita tai osallistua vaikka kaikkiin vuoroihin. www.jyvaskyla.fi/liikuntalaturi

 

 

Lisätietoja:

suunnittelija Tella Vuolle-Oranen, perusopetuspalvelut, puh. 014 266 4036

hankekoordinaattori Kirsti Tuuri, Taidelaturi, puh. 014 266 4046

liikunnanohjaaja Reeta Jääskeläinen, liikuntapalvelut, puh. 014 266 7530

projektityöntekijä Rita Suhonen, Nuorten Jyväskylä –hanke, puh. 014 266 8720

hankekoordinaattori Jon Salminen, Liikkuva koulu, puh. 014 266 0880
hankekoordinaattori Sami Talvensola, Liikkuva koulu, puh. 014 266 3163

koordinaattori Turo Teittinen, Jyväskylän Lastenparlamentti, puh. 044 515 5336

Jyväskylän kaupunki hakee palveluntuottajaa yksityiselle päiväkodille Kauramäkeen

 

Jyväskylän kaupunki tarjoaa Kauramäestä haettavaksi ALY-tonttia, johon haetaan palveluntuottajaa yksityiselle päiväkodille. Tontti sijaitsee osoitteessa Vävypojanpolku 1. Tontti on kooltaan 4 582 neliömetriä ja sillä on rakennusoikeutta 1 375 kerrosalaneliömetriä.

 

Tulevan päiväkodin toivotaan olevan pedagogiikaltaan luonto- ja liikuntapainotteinen, ja päiväkodin tulee lähtökohtaisesti rakentua puurakenteisena. Tonttia haetaan vapaamuotoisella hakemuksella. Hakuaika tontille on 3.9.–28.9.2018.

 

Kauramäen uusi kaupunginosa rakennetaan Jyväskylän keskustasta etelään, valtatie 9:n länsipuolelle Keljonkankaan naapuriksi. Kauramäestä on tulossa yli 700 asukkaan asuinalue, jossa omakotitalojen, rivitalojen ja kerrostalojen rinnalle on kaavoitettu tontteja yrityksille ja palveluille.

 

 

Lisätietoja tontista ja palvelutuottajan hausta:

- www.jyvaskyla.fi/tontit

- palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, varhaiskasvatuspalvelut, p. 014 266 3269, tarja.ahlqvist[at]jkl.fi

- maankäyttöinsinööri Piia Sipinen, kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö, p. 014 266 8695, piia.sipinen[at]jkl.fi

Joutsan ylävesisäiliön huoltotyöt alkavat tiistaina 4.9.

 

Perjantaina 17.8. havaitun Joutsan ja Luhangan kuntia koskevan talousveden mikrobiologisen laadun heikkenemisen on todettu aiheutuneen Joutsan taajamassa sijaitsevassa ylävesisäiliössä eli vesitornissa tapahtuneesta mikrobien lisääntymisestä. Vesilaitos on teettänyt Vesikaivohuolto Vipe Oy:llä ylävesisäiliön riskikartoituksen sunnuntaina 2.9.

 

Joutsan Vesihuolto Oy aloittaa ylävesisäiliön puhdistustyöt tiistai-iltana 4.9. Työ tehdään yön aikana, jolloin veden kulutus on pienimmillään ja huollosta aiheutuu vähiten haittaa asiakkaille.

 

Paineenvaihteluiden seurauksena verkostosta voi irrota sakkaa ja vesi voi samentua hetkellisesti. Sakkaista ja sameaa vettä ei tule juoda.

 

Keittokehotus pidetään vielä voimassa, kunnes säiliö on saatu puhdistettua ja varmistutaan, että veden laatu on jakeluverkostossa kauttaaltaan hyvä. Kloorin syöttöä jatketaan edelleen mikrobiologisen laadun varmistamiseksi.

 

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran viimeistään torstaina 6.9.

 

 

Lisätietoja:

- toimitusjohtaja Tapio Kämppi, Joutsan Vesihuolto Oy, p. 0400 799 038

- rakennustarkastaja Risto Salonen, Luhangan kunta, p. 040 555 8204                                  

- ympäristöterveyspäällikkö Kari Lampivuo, p. 014 266 2376

- johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen, p. 014 266 2378                                       

- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380

Talousvesi keitettävä yhä edelleen Joutsan ja Luhangan kuntien talousvesiverkoston alueella

 

Vesi tulee edelleen keittää Joutsan Vesihuolto Oy:n jakelualueella Joutsan ja Leivonmäen taajamissa sekä Kivisuon, Pappisten, Tammihaara-Savenahon ja Uimaniemen vesiosuuskuntien jakelualueilla ja Pohjois-Hartolan vesiosuuskunnan Joutsan kunnan puoleisella osuudella. Luhangan kunnassa vesi tulee keittää Luhangan vesilaitoksen ja Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueilla.

 

Keittokehotus ei koske Joutsan Mieskonmäen vesiosuuskuntaa, jolla on oma vedenottamo.

 

Ylävesisäilötä ja sen veden laatua tutkittu

 

Asian selvittelyn yhteydessä ei ole tullut esille selvää syytä koliformisten bakteerien esiintymiselle. Tutkimusten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että syystä tai toisesta koliformit ovat lisääntyneet Joutsan vesitornissa eli ylävesisäiliössä. Eilen 30.8. säiliön eri kerrostumista otetut näytteet osoittavat, että koliformisia bakteereita on edelleen säiliön vedessä.

 

Joutsan Vesihuolto Oy on aloittanut ylijuoksutukset säiliön veden vaihtumisen varmistamiseksi. Säiliö tarkastetaan ja puhdistetaan ulkopuolisen asiantuntijan avulla pikaisella aikataululla. Säiliön huoltotöistä tiedotetaan erikseen.

 

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto jatkaa tilanteen selvittämistä Joutsan Vesihuolto Oy:n kanssa. Keittokehotus on voimassa toistaiseksi ja verkoston kloorausta jatketaan edelleen. Tilanteen jatkosta tiedotetaan seuraavan kerran Joutsan ja Luhangan kuntien ja Jyväskylän kaupungin internetsivuilla viimeistään tiistaina 4.9. iltapäivällä.

 

Vedenjakelupisteet ovat edelleen käytettävissä

 

Joutsan Vesihuolto Oy:n järjestämistä tilapäisistä vedenjakelupisteistä voi hakea talousvettä omiin puhtaisiin astioihin veloituksetta. Jakelupisteet sijaitsevat Leivonmäen Teboil-huoltamon parkkipaikalla ja Hyvämieli-kaupan edustalla osoitteessa Leivonmäentie 11. Joutsan taajamaan on pystytetty jakelupisteet kunnanviraston eteen ja terveyskeskuksen parkkipaikalle, Joutsan ABC:n parkkipaikalle sekä Joutsan Palvelukodin ja Attendo Erikinpuisto -hoivakodin väliselle alueelle Perttulanpolulle. Luhangassa jakelupisteet sijaitsevat kunnanviraston pihassa sekä Tammijärven osuuspankin pihassa.

 

Ympäristöterveydenhuolto muistuttaa, että asiakkaiden tulee huolehtia vesiastioiden puhtaudesta hakiessaan vettä jakelupisteiltä. Lisäksi vesi tulee säilyttää kylmässä jääkaappilämpötilassa. Vettä ei ole syytä varastoida kuin parin päivän tarpeisiin kerrallaan.

 

Talousveden laadun mikrobiologinen heikkeneminen havaittiin alunperin 15.8. otetuissa vesinäytteissä, minkä johdosta perjantaina 17.8. annettiin varotoimenpiteenä keittokehotus Leivonmäen taajaman ja Kivisuon vesiosuuskunnan jakelualueille.

 

Vedenkäyttöohjeet

 

Keitä vettä 5–10 minuuttia. Muista keittää myös mehun laimennukseen käytettävä vesi. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

- Kahvinkeittimissä tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

- Muistathan, että myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

- Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

- Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti.

- Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.

 

 

Lisätietoja:

- toimitusjohtaja Tapio Kämppi, Joutsan Vesihuolto Oy, p. 0400 799 038

- rakennustarkastaja Risto Salonen, Luhangan kunta, p. 040 555 8204                                  

- ympäristöterveyspäällikkö Kari Lampivuo, p. 014 266 2376

- johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen, p. 014 266 2378                                       

- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380

Asemakaavoja kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn Jyväskylässä

 

Tulevassa 4.9. järjestettävässä kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa käsitellään Lounaispuiston korttelin, Suuruspään, Tourujoki II sekä Hämeenpohjantien yritysalueen asemakaavamuutoksia. Lisäksi lautakunta saa käsittelyynsä Tourujoen kunnostuksen yleissuunnitelman.

 

Lounaispuiston korttelin asemakaavaa päivitetään

 

Lounaispuiston korttelin asemakaavamuutos on luonnosvaiheessa ja etenee kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn. Asemakaavamuutos on käynnistetty yksityisten maanomistajien aloitteesta ja siinä tutkitaan kiinteistöille uutta käyttöä sekä tarkistetaan lisärakentamisen reunaehtoja ja mahdollisuuksia kulttuuriympäristön suojelutavoitteet huomioon ottaen.

 

Voimassa olevassa asemakaavassa tontit on osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi, mikä rajoittaa vanhojen rakennusten käyttömahdollisuuksia. Päärakennukset on suojeltu asemakaavalla ja pihoille on osoitettu vaihtelevasti rakennusaloja ja rakennusoikeutta lisärakentamista varten. Lisärakennukset evät ole toteutuneet, joten asemakaavat ovat maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti vanhentuneita.

 

Kaupungin omistamassa Lounaispuistossa on voimassa alueen alkuperäinen asemakaava vuodelta 1910. Puiston rajat eivät kaikilta osin vastaa toteutunutta tilannetta, eikä puistossa sijaitsevia rakennuksia ole merkitty voimassaolevaan asemakaavaan.

 

Kaavamuutoksen tavoitteena on tukea elävän kulttuuriympäristön kehittämistä. Alueen ainutlaatuisuuden vuoksi kaupunki on laatinut koko korttelista kokonaisselvityksen kaavoituksen pohjaksi.

 

Kaavan tiedot sekä selvityksen tulokset: http://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/997

 

Lisätiedot: asemakaava-arkkitehti Nana Pentti, p. 014 266 5043, nana.pentti@jkl.fi

 

Suuruspään Käpälä luonnosvaiheen käsittelyyn

 

Kuokkalan sillan kupeessa sijaitsevaan Suuruspäähän on suunnitteilla kerrostalovaltainen asuinkortteli ensi- ja turvakotitoiminnan siirtyessä toisaalle. Alueelle järjestettiin arkkitehtuurin kutsukilpailu vuonna 2017. Kilpailun tarkoituksena oli laatia suunnittelualueelle asuinrakentamisen korttelisuunnitelma, joka on arkkitehtuuriltaan korkealuokkainen, kaupunkikuvallisesti mielenkiintoinen ja ottaa huomioon alueen maisema- ja luontoarvot. Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto OOPEAA:n suunnittelema ”Käpälä”, jonka pohjalta asemakaavasuunnittelua ja hankkeen toteutussuunnittelua on jatkettu.

 

Kaavan tiedot: http://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/978

 

Lisätiedot: kaavoitusarkkitehti Mari Raekallio, p. 014 266 5047, mari.raekallio[at]jkl.fi

 

Tourujoki II asemakaavamuutos hyväksymisvaiheeseen

 

Tourujoki II asemakaavamuutos on edennyt hyväksymisvaiheeseen. Kaavamuutos mahdollistaa Tourujoen kunnostuksen luonnonmukaisempaan tilaan, kevyenliikenteen pohjois- eteläsuuntaisten reittien täydentymisen sekä suojeltavien rakennusten uuden käytön.

 

Asemakaavamuutoksen sisältö noudattaa Tourujoen kunnostuksen yleissuunnitelmaa ja siinä osoitettua Tourujoen kunnostusratkaisua. Tourujoen kehittämisen ja uuden koskiosuuden rakentamisen yhtenä tavoitteena on mahdollistaa vaelluskalojen nousu koskea pitkin yläpuoliseen vesistöön. Asemakaavamuutos määrittää kulttuurihistoriallisesti tärkeiden pato- ja kanavarakenteiden suojeltavat osat. Vanhaa betonista tulvakanavaa käytetään jatkossa tulvavesien johtamiseen.

 

Kaavan tiedot: http://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/967

 

Lisätiedot: suunnitteluarkkitehti Pirjo Heinänen, p. 014 266 5033, pirjo.heinanen[at]jkl.fi

 

Tourujoen kunnostus etenee

 

Tourujoen kunnostuksen yleissuunnitelma on valmistunut ja etenee kaupunkirakennelautakunna hyväksymiskäsittelyyn. Yleissuunnitelma esittää kunnostusratkaisun yleispiirteisesti, ja ennen toteutusta on edessä vielä tarkempi rakennussuunnitteluvaihe. Kunnostus pääsee alkamaan aikaisintaan vuonna 2020, ja toteutus tulee kestämään 2-3 vuotta.

 

Yleissuunnitelmassa esitetyssä ratkaisussa Palokkajärven luusuaan rakennetaan pohjapato. Palokkajärven ja Kankaan välillä joen vedenpinta laskee, ja joki muuttuu tällä kohtaa nykyistä monimuotoisemmaksi ja virtaamaltaan vaihtelevammaksi. Erityisesti tällä osuudella soraistetaan taimenen kutualueiksi soveltuvia virranosia. Kiveämällä uomaa myös joen muissa osissa, luodaan suojapaikkoja eri-ikäisille kaloille sekä monipuolistetaan alueen virtauksia.

 

Kankaan kohdalla rakennetaan ns. tulvakanavan itäpuolelle, Kankaan vanhan paperitehtaan kohdalle uusi koskiosuus. Tulvatilanteissa koskeen menevää vesimäärää rajoitetaan ja pääosa tulvavedestä johdetaan betoniseen tulvaränniin.

 

Oleskelun ja virkistyskäytön mahdollisuuksia on lisätty osoittamalla jokivarteen oleskelupaikkoja, uusia reittejä sekä laiturirakenteita. Ranta-alueita kehitetään myös uusin istutuksin ja viher- sekä maarakentamisen keinoin maisemallisesti monipuolisemmiksi.

Kaupunkirakennelautakunnan käsittelyn jälkeen yleissuunnitelma siirtyy valtuuston käsiteltäväksi.

Lisätiedot:      

kaavoitusbiologi Anne Laita, p. 014 266 5032, anne.laita[at]jkl.fi

maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, puh. 014 266 5060, mervi.vallinkoski[at]jkl.fi

 

Kuokkalan Hämeenpohjantielle yritysalue

 

Hämeenpohjantien yritysalueen asemakaavamuutos on edennyt luonnosvaiheeseen. Asemakaavamuutos mahdollistaa yritystoimintaa sisältävän korttelialueen muodostamisen.  Hämeenpohjantien pohjoisosaan on suunnitteilla pienimuotoista pienteollisuustoimintaa sekä varastointia. Lisäksi alueelle on suunnitteilla toiminnan kannalta tarpeellista asumista.

 

Muutokseen on ryhdytty, koska Kuokkalan kehäväylävaraus on nähty tarpeettomaksi. Hämeenpohja tulisi toimimaan kehäväylä tyyppisenä katuna jatkossakin, mikä huomioidaan kaavamuutoksessa.

 

Kaavan tiedot: http://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/1002

 

Lisätiedot: projektipäällikkö Tuija Solin, p. 014 266 5054, tuija.solin[at]jkl.fi

Jyväskylän vuoden 2019 talousarvion valmistelutilannetta esiteltiin sivistyksen lautakunnille


Jyväskylän sivistyslautakunnalle ja kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle esiteltiin 29.8. iltakoulussa sivistyksen toimialan ensi vuoden talousarvion valmistelutilannetta.

 

Kaupungin 2019 talousarvion valmisteluohjeen mukaan kaupungin nettomenojen kasvu saa olla ensi vuonna 2,5 %. Sivistyksen toimialalla nettomenot saavat olla annetun talousarviokehyksen mukaan ensi vuonna noin 244 miljoonaa euroa. Varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, ja nuorisopalveluissa kasvua on noin 7,3 miljoonaa euroa (3,7%) ja kulttuuri- ja liikuntapalveluissa miljoona euroa (2,5%).

 

Kehyksessä on huomioitu valtakunnallisten sopimusten mukaiset palkkamuutokset sekä osa työn vaativuuteen liittyvistä palkkausmuutoksista, tilavuokrien nousu ja liikelaitosten veloitusten kasvu sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain sekä sijoitettujen lasten kuntakorvausten vaikutus tulojen pienenemiseen.

 

Lisätarpeita on 11,25 miljoonaa kehyksen päälle

 

Sivistyksen budjettivalmistelun yhteydessä palveluilta on kerätty asiat, jotka palvelujen näkökulmasta pitäisi myös huomioida budjetissa. Näitä kehyksen ylittäviä lisätarpeita on varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja nuorisopalveluissa noin 10 miljoonaa euroa ja kulttuuri- ja liikuntapalveluissa 1,25 miljoonaa euroa. Palvelujen lisätarpeet huomioiden talousarvion kasvupaine olisi varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja nuorisopalveluissa 8,7% ja kulttuuri- ja liikuntapalveluissa 6,2%. Kaupungin tasapainoisen talouden näkökulmasta näin suuret korotukset eivät ole mahdollisia.

 

Valtaosaa esitetyistä lisätarpeista pidetään palvelujen näkökulmasta välttämättöminä, vaikka niitä ei ole saatu talousarviokehykseen. Lisätarpeita perustellaan muun muassa lakimuutosten aiheuttamilla muutoksilla palveluissa, palvelujen nykytason säilyttämisellä kaupungin kasvaessa ja työllisyystilanteen parantuessa sekä palvelutarpeiden muutoksella yhteiskunnallisen kehityksen myötä, jossa palvelutarpeet muuttuvat yhä vaativimmiksi ja yksilöidymmiksi.

 

Lisätarpeet varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja nuorisopalveluissa

 

Tällä hetkellä budjettikehyksen ulkopuolelle jääviä lisätarpeita ovat varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja nuorisopalveluissa perusopetuksen viime vuoden talousarvion ylityksen sekä 2018 ennakoidun ylityksen kattaminen 1,1 miljoonaa euroa, varhaiskasvatuksen tämän vuoden ennakoidun ylityksen 500 000 € kattaminen 500 000 €, työehtosopimusten työaikamuutosten vaikutukset 600 000 €, lapsimäärän kasvusta ja palvelusetelihinnan nostosta johtuvat lisätarpeet 800 000 €, uusista Savulahden ja Kangasvuoren päiväkodeista ja varhaiskasvatuksen lapsimäärän kasvusta johtuvat lisätarpeet 2,75 miljoonaa euroa, oppilasmäärän kasvu ja palveluverkon muutokset perusopetuksessa 700 000 €, koulunkäynnin ohjaajien ja oppilashuollon henkilöstöresurssin lisätarpeet 640 000 €, perusopetuksen vuosityöaikakokeilu 200 000 €, nuorisopalvelujen yhdistyminen ja palkkaharmonisointi 150 000 € sekä palveluiden hankerahoituksen omavastuuosuuksien kasvu 400 000 €. Lisäksi toiminnallisiin muutoksiin tarvittaisiin noin 500 000 €, oppimateriaaleihin ja laitehankintoihin 650 000 € sekä lukiotoiminnan tuen lisäämiseen 700 000 €.

 

Lisätarpeet kulttuuri- ja liikuntapalveluissa

 

Kulttuuri- ja liikuntapalveluissa kehyksen ulkopuolelta nousevat lisärahoitustarpeet ovat yksikkökohtaisesti pienempiä. Selvästi suurimmaksi nousee liikuntapalvelujen arviolta 500 000 € talousarvion ylitysennusteen paikkaaminen ensi vuonna. Palvelutarpeista johtuvia muutoksia liikuntapalveluissa esitetään ensi vuodelle noin 160 000 €, kulttuuri- ja hallintopalveluissa ja palvelualueen yhteisiissä menoissa 145 000 €, kirjastolla 109 000 €, museoilla 93 000 €, sinfonialla 95 000 €, kansalaisopistolla 75 000 € ja teatterilla 70 000 €.  

 

Lautakuntien esitykset syyskuussa avaavat syksyn budjettikäsittelyn

 

Lautakunnan iltakoulussa keskusteltiin valmisteluvaiheen tilanteesta. Päätöksiä ei vielä ole tehty, joten eri vaihtoehtoja tullaan etsimään ja puntaroimaan tulevina viikkoina kuumeisesti. Palveluista kerätyt tarpeet huomioiden annettu kehys on liian pieni, mikä tarkoittaa tarpeista tinkimistä. Toimialajohtajan on tehtävä budjettiesitys kehykseen talousarvion laadintaohjeen mukaisesti.

Päätösasiana talousarvioesitys tulee sivistyslautakuntaan 19.9. ja kulttuuri- ja liikuntalautakuntaan 20.9. Sivistyksen toimialan virkamiesesitykset lautakunnalle julkaistaan esityslistalla internetissä sivistyslautakunnan osalta 13.9 ja kulttuuri- ja liikuntalautakunnan osalta 14.9.

 

Lautakuntakierroksen jälkeen kaupunginjohtaja esittelee oman ehdotuksensa kaupungin talousarvioksi 22.10. Kaupunginvaltuusto käy talousarvion lähetekeskustelun 29.10. Kaupunginhallitus antaa oman talousarvioesityksensä kaupunginvaltuustolle 19.11. ja valtuusto päättää talousarviosta 26.11.

 

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki,
- sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 014 266 4033
- sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja, Anna-Leena Sahindal, p. 050 558 4697
- kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Antti Saleva, p. 040 734 8106

Jyväskylän Tourujoki kunnostetaan luonnonmukaiseksi virkistysympäristöksi

 

Tourujoen kunnostuksen yleissuunnitelma on valmistunut. Suunnitelman mukaan Kankaalla sijaitseva vesivoimalaitos lakkautetaan, yläpuolisten järvien säännöstely puretaan ja Tourujoki kunnostetaan luonnonmukaiseksi virtavesiuomaksi.

 

Yleissuunnitelma esittää kunnostusratkaisun yleispiirteisesti, ja ennen toteutusta on edessä vielä tarkempi rakennussuunnitteluvaihe. Kunnostus pääsee alkamaan aikaisintaan vuonna 2020, ja toteutus kestää 2–3 vuotta. Toteutuksen kustannusarvio on noin 5,5 miljoonaa euroa.

 

Keskustelutilaisuus keskiviikkona 6.6.

 

Yleissuunnitelma on nähtävillä 5.–29.6.2018 välisen ajan. Suunnitelmaa koskeva keskustelutilaisuus järjestetään keskiviikkona 6.6.2018 kello 18–20, osoitteessa Rajakatu 35 (sisäänkäynti ammattikorkeakoulun pääovesta D1, Auditorio Tulikari).

 

Yleissuunnitelmaan voi antaa palautetta nähtävilläoloaikana. Suunnitelma hiotaan loppuun nähtävilläolon jälkeen, ja se on tarkoitus saada hyväksymiskäsittelyyn elokuussa. Kunnostussuunnitelman hyväksyy kaupunginvaltuusto. Suunnitelma löytyy kokonaisuudessaan verkosta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/tourujoki.

 

Kunnostuksen lähtökohtana kalojen nousu

 

Kunnostuksen suunnittelussa on otettu huomioon virkistyskäytön ja reittiverkoston kehittäminen, maiseman ja kulttuuriympäristön erityispiirteet, kalan nousun ja lisääntymisen mahdollistaminen sekä alueen pitkän vesivoimahistorian näkyvyyden säilyttäminen. Tourujoella järvitaimen on kunnostuksen pääasiallinen kohdelaji, mutta kunnostuksessa pyritään mahdollistamaan myös harjuksen, pikkunahkiaisen, järvinahkiaisen ja kivisimpun nousu ja lisääntyminen.

 

Suunnitelman mukaan Palokkajärven luusuaan rakennetaan pohjapato. Palokkajärven ja Kankaan välillä joen vedenpinta laskee, ja joki muuttuu tällä kohtaa nykyistä monimuotoisemmaksi ja virtaamaltaan vaihtelevammaksi. Erityisesti tällä osuudella kivetään vanhoja nivapaikkoja ja soraistetaan taimenen kutualueiksi soveltuvia virranosia. Kiveämällä uomaa myös joen muissa osissa luodaan suojapaikkoja eri-ikäisille kaloille sekä monipuolistetaan alueen virtauksia.

 

Jokiuoman kunnostus haasteellisinta Kankaalla

 

Kunnostuksen toteutusvaihtoehdoksi valittiin Kankaan kohdalla ratkaisu, jossa nykyisiä betonirakenteita hyödynnetään tulvavesien johtamisessa. Samalla voidaan säilyttää pääosa kulttuurihistoriallisesti merkittävästä vesivoimamaisemasta. Kankaan kohdalla kyseessä on kompromissiratkaisu, jossa sovitetaan yhteen monia arvoja ja reunaehtoja.

 

Tulvakanavan itäpuolelle, Kankaan vanhan paperitehtaan kohdalle, rakennetaan uusi koskiosuus kivetyistä altaista. Allastus mahdollistaa kalannousun Jyväsjärvestä Palokkajärveen. Tulvatilanteessa koskeen menevää vesimäärää rajoitetaan ja pääosa tulvavedestä johdetaan betoniseen tulvakanavaan.

 

– Kankaan kohdalla luonnonmukaisen jokiuoman kunnostus on haasteellisinta, toteaa suunnittelua ohjannut kaavoitusbiologi Anne Laita Jyväskylän kaupungilta.

 

Osuus on jyrkkä, ja siihen tulee yhteensä jopa 40 kynnystettyä allasta kalojen nousun mahdollistamiseksi. Kankaan kohdalla vaaditaan myös mittavia geoteknisiä rakenneratkaisuja.

 

Joen virkistyskäyttömahdollisuudet paranevat

 

Tourujoki on keskeinen osa Kehä Vihreää eli Jyväskylän keskustaa kehystävää viher- ja virkistysalueiden kokonaisuutta. Tourujoen varren reitistöä kehitetään yhtenäisemmäksi rakentamalla uusia rantapolkuja Koskenharjun kentän ja Kankaan alueen luonnonmukaisen kosken kohdalle.

 

Oleskelun ja virkistyskäytön mahdollisuuksia on lisätty osoittamalla jokivarteen oleskelupaikkoja sekä terassi- ja laiturirakenteita. Kankaan alueen luonnonmukaisen koskipaikan ylä- ja alakynnykselle tulee rantautumispaikat esimerkiksi melojille.

 

Yleissuunnitelmaa laadittiin kaksi vuotta

 

Tourujoen kunnostuksen yleissuunnittelu alkoi parisen vuotta sitten. Suunnitelman on laatinut Ramboll Oyj, jossa suunnitelmaa on laatinut monialainen asiantuntijaryhmä. Suunnittelua on ohjannut laajapohjainen sidosryhmä, johon on kaupungin lisäksi kuulunut edustajat muun muassa Keski-Suomen ELY-keskuksesta ja Keski-Suomen museosta.

 

Yleissuunnitelman luonnoksia esiteltiin yleisölle noin vuosi sitten, ja ratkaisun peruspiirteet ovat säilyneet samana. Viimeisen vuoden aikana on selvitetty erityisesti geoteknisiä ratkaisuja ja betonirakenteiden kuntoa Kankaalla. Yleissuunnitelman ohessa on valmistunut vesilupahakemus, joka yleissuunnitelman hyväksymisen jälkeen lähetetään aluehallintoviranomaiselle

 

 

Lisätietoja:                      

- kaavoitusbiologi Anne Laita, p. 014 266 5032, anne.laita[at]jkl.fi

- maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, p. 014 266 5060, mervi.vallinkoski[at]jkl.fi

Jyväskylän kansalaisopiston rehtorina aloittaa 1.9.2018 Mikko Saikkonen

 

Jyväskylän kansalaisopiston uudeksi rehtoriksi on valittu 52-vuotias jyväskyläläinen filosofian maisteri (musiikkitiede) Mikko Saikkonen. Hän aloittaa virassa 1.9.2018, nykyisen rehtorin Sini Louhivuoren jäädessä eläkkeelle. Saikkonen siirtyy Jyväskylän kansalaisopistoon Viitaseudun opiston sekä Viitasaaren alueen musiikkiopiston rehtorin tehtävästä.

 
Rehtorin tehtävää haki 20 henkilöä, joista kuusi valittiin haastatteluun. Hakijoita oli eri puolilta Suomea.

 
Jyväskylän kansalaisopisto kuuluu suurimpiin kansalaisopistoihin Suomessa. Vuosittainen valtionosuustuntien määrä on 38 000 tuntia. Tämän lisäksi laajan oppimäärän mukaista kuvataiteen perusopetusta on 3000 tuntia ja kotoutumiskoulutusta noin 8000 tuntia vuodessa.

 
Vuosittainen opiskelijamäärä on noin 23 000 opiskelijaa. Kansalaisopistossa on 42 vakinaista työntekijää ja määräaikaista opetushenkilöstöä vuosittain yli 300 henkilöä. Opetusta annetaan noin sadassa toimipisteessä. Opetusta järjestetään Jyväskylän lisäksi Luhangassa, Muuramessa ja Uuraisilla, jotka ostavat opistopalvelut Jyväskylän kansalaisopistolta.

 
Lisätietoja: Sini Louhivuori, rehtori, Jyväskylän kansalaisopisto, p. 014 266 4087 

Copyright (c)2017, All Rights Reserved.