Huhtasuon Koulukeskuksen ruokalassa YLIJÄÄMÄRUOKAA  12.30 alk.

Kouluruokalista  Suur- Jyväskylän- lehdessä.

Ruokailupaikka havaittavissa  värikkäistä tuoleista.

Syötyäsi....  Mukaan voit ostaa omaan rasiaan... 1,50 € / 

Maksuna  vain käteinen!

Jyväskylän kaupunki perustaa infektiovastaanotot jokaiselle terveysasemalleen

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina 13.3., että koronavirusnäytteenoton kysyntä ylittää Keski-Suomen keskussairaalan resurssit. Jatkossa lieväoireisilta, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, ei oteta koronavirustestiä.

 

- Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, ettei tartuntaketjuja enää pyritä tunnistamaan vaan tauti leviää kevään aikana väestön keskuudessa flunssan tavoin ja hoidamme potilaita terveysasemillamme tarvittaessa oireiden mukaisesti, toteaa Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

 

Suurin osa tartunnan saavista tulee sairastamaan koronaviruksen lieväoireisena kotonaan. Tuolloin kotihoito-ohjeet ovat samat, kuin tällä hetkellä liikkuvissa flunssatartunnoissa: lepoa, paljon nestettä sekä tarvittaessa kotiapteekista löytyvää särkylääkettä.

 

Terveysasemalle ei lievissä tapauksissa tarvitse soittaa, vaan voi sairastaa ihan rauhassa kotona ja seurata itse omaa vointiaan.

 

- Kipeänä ei pidä mennä töihin, kouluun, hoitoon eikä kauppaan vaan malttaa pysyä oireiden ajan kotosalla, Ilkka Käsmä ohjeistaa.

 

Jos vointi kuitenkin huononee, henkilöllä on kova kuume tai hengenahdistusta, tulee ottaa puhelimella yhteys terveysasemien tai päivystyksen keskitettyyn puhelinneuvontaan, jossa annetaan tarvittaessa vastaanottoaika. Puhelimessa annetaan tarkat ohjeet, mihin potilaan tulee saapua.

 

- Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemille perustetaan maanantaista lähtien erilliset infektiovastaanotot, joihin potilaat ohjataan puhelimessa annettavan ajanvarauksen perusteella, Ilkka Käsmä lupaa.

 

Jyväskylän kaupungin terveysasemilla ollaan valmiudessa tarvittaessa lisäämään vastaanottoaikoja.  Potilaat, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa, hoidetaan pääsääntöisesti Keski-Suomen keskussairaalassa. Jos tarve on, potilaita voidaan sijoittaa myös Jyväskylän kaupunginsairaalaan perustettaville erillisille infektio-osastoille.

 

- Muutenkin lisäpalveluiden tarvetta arvioidaan koko ajan, kun alamme nähdä, minkä verran meille potilaita tulee. Palveluissa henki on kuitenkin rauhallinen ja samaa toivotaan myös asukkaiden keskuuteen, Ilkka Käsmä kuvaa Jyväskylän kaupungin valmistautumista.

 

Samalla Käsmä muistuttelee, että jokainen asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa viruksen leviämiseen ja riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseen. 

 

- Jokainen meistä voi suojautua taudilta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä suojata muita tartunnoilta pysymällä kipeänä kotona. Tärkeää on, että huolehdimme jokainen osaltamme riskiryhmistä, emmekä mene kipeinä tervehtimään esimerkiksi ikääntyneitä omaisia vaan maltamme pysyä kotona, kunnes olemme terveitä, Käsmä tiivistää.

 

Koronaviruksen neuvontanumerot ja palveluajat Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaiden osalta

 

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117. 

 

Kaupungin puhelinnumerosta soitetaan takaisin jokaiselle soittopyynnön jättäneelle vielä saman päivän aikana. Puhelimessa annetaan kotiohjeita ja kerrotaan, jos on tarvetta tulla vastaanotolle. 

 

Lisätietoa THL:n sivuilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

 

Lisätietoa Jyväskylän kaupungin sivuilla: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

 

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin palveluiden osalta:

- sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302

- vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

- avoterveydenhuollon palvelujohtaja Hanna Vihavainen, p. 050 520 9868

- kaupunginsairaalan palvelujohtaja Kati Seppänen, p. 050 368 0240

- avosairaanhoidon palvelupäällikkö Anu Mutka, p. 050 311 8507

Terveyttä ja hyvää oloa naisten kävelyistä!

Huhtasuolla asuva on onnekas, kun koti on lähellä luontoa! Vihreä asuinympäristö vaikuttaa myönteisesti immuunipuolustusjärjestelmään ja vastustuskykyyn. Luonnossa oleskelun on myös todettu lapsilla lisäävän vuorovaikutus- sekä empatiataitoja. Myös aikuisten on helpompi tutustua vieraisiin ihmisiin ja saada uusia ystäviä luontoa yhdessä ihmettelemällä. Tämän olemme huomanneet Luontovoimaa! -hankkeessa, joka on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hanke.
 

Hanke tarjoaa maahanmuuttajanaisille ohjattuja kävelyjä Huhtasuolla viikoittain. Myös suomalaiset naiset pääsevät kävelyille mukaan kouluttautumalla luontoystäväksi maahanmuuttajanaiselle. Järjestämme lyhyen luontoystäväkoulutuksen, jonka jälkeen voit osallistua ohjatuille kävelyille. Näin pääset mukaan vapaaehtoistoimintaan, joka on mielekästä ja edistää terveyttäsi monella tapaa! Kävelyjen aikana juttelemme, mutta myös hiljennymme luonnon äärelle ja teemme harjoituksia, joissa tietoisesti kasvatamme yhteyttämme luontoon. Lisäksi Luontovoimaa! -hanke tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua monipuolisesti eri taustaisiin naisiin, jotka ovat muuttaneet Suomeen toisesta maasta. Kävelyitä vedämme me kaksi hankkeen työntekijää. Kävelyt ovat osallistujille ilmaisia.
 

Jos olet muuttanut Suomeen toisesta maasta eli olet maahanmuuttajanainen, voit tulla kävelyille mukaan milloin vain. Huhtasuolla kävelemme aina torstaisin kello 13 alkaen. Sekä luontoystävänä että maahanmuuttajana voit osallistua toimintaamme vain kerran tai vaikka säännöllisesti silloin, kun se sinulle sopii. Tarkemman aikataulun voit katsoa Facebook-sivultamme tai kotisivuiltamme www.kyt.fi/luontovoimaa. Voit myös soittaa meille tai lähettää viestin (Tiina 050 382 3273 tai Jenni 050 477 7337). Yhteiset ohjatut kävelyt antavat sinulle mahdollisuuden nauttia naisenergiasta, positiivisesta vuorovaikutuksesta, luonnosta, rentotutumisesta sekä sinulla on mahdollisuus rauhoittua ja saada ajatukset irti arjesta.
 

Luonnossa oleskelulla on konkreettisia terveysvaikutuksia elimistöömme. Useissa tutkimuksissa on todettu, että luonnossa oleskelu laskee sykettä ja verenpainetta. Jo 10 minuutin luonnossa oleskelun jälkeen verenpaine laskee, 20 minuutin jälkeen mieliala alkaa kohentua ja tunnin oleskelu lisää tarkkaavaisuutta.
 

Hektinen elämänrytmi, työelämän kuormittavuus, tietotulva sekä jatkuva tarkkaavaisuus, stressi ja huolet kuormittavat kehoamme. Vastapainoksi tarvitsemme elpymistä. Asuinalueidemme lähiluonto tarjoaa sitä meille. Tutkimusten mukaan hyödyt luonnon läheisyydestä erityisesti, jos olet pienituloinen, koska luonto lisää ihmisen hyvinvointia ja terveyttä siinä määrin, että erot terveydessä tasa-arvoistuvat hyvätuloisiin verrattuna. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vaikka emme itse kokisi merkittävästi elpyvämme luonnossa, niin tahdostamme riippumatta näin käy, kunhan vain oleskelemme luonnossa. Tule siis mukaan nauttimaan luonnosta ja mukavasta seurasta naisten kävelyille!
14 nuorten hanketta saa rahoituksen Jyväskylän nuorisovaltuustolta 

Jyväskylän nuorisovaltuuston Huippukokouksessa torstaina 20.2. päätettiin nuorisovaltuuston 17 000 euron hankerahan jaosta. Huippukokouksen julkaistiin nuorisovaltuuston mielipidekirjoitus nuorten harrastusmahdollisuuksista. Nuorisovaltuuston hankerahalla toteutetaan tämän vuoden aikana 14 hanketta yhteensä 16161,92 euron edestä.  

 

Hankerahan saajat

 

Korpilahden yhtenäiskoulu, jumppapallojen ja säkkituolien hankkiminen kouluviihtyvyyden lisäämiseksi, 214,52 euroa 

Tikkakosken yhtenäiskoulu, sohvien hankkiminen kouluviihtyvyyden lisäämiseksi, 1730 euroa 

Mankolan yhtenäiskoulu, yhdeksäsluokkalaisten jäähyväisjuhlan koristeiden hankkimiseen, 141,02 euroa 

Vaajakosken yhtenäiskoulu, OFFLINE – monipuolisen välituntitoiminnan lisääminen ja kännyköiden käytön vähentäminen, 989,76 euroa 

Reippaat Pojat ry, LAPPI 20 -erä- ja selviytymistaitojen koulutus, 1900 euroa 

Nuorten teatteriryhmä (Art-Master ry), teatterikoulutusta nuorille, 603,14 euroa 

Jyväskylän kristillinen yläkoulu, ryhmähenkeä lisäävän retken kustannuksiin, 408,18 euroa 

Tanssi- ja voimisteluseura Illusion Vaajakoski ry, tarvikkeiden hankkiminen seuran toimintaan, 2279,76 euroa 

Palokan yhtenäiskoulu, iWall-liikuntapeliseinän vuokran maksaminen, 2380 euroa 

Nuorten omaehtoinen ryhmä Mahdollisuuksia – nuorten installaatioprojekti, Nuorten taideinstallaatioprojektin toteuttaminen, 881,25 euroa 

Jyväskylän Metsänkävijät, telttojen hankkiminen vaellusta varten, 1961,76 euroa  

Jyväskylän Lyseon lukion opiskelijakunnan hallitus, kuplafutisturnauksen järjestäminen Vehkahallilla, 675,63 euroa 

Vaajakummun yhtenäiskoulu, säkkituoleja koululle, 496,92 euroa  

MUN (Model United Nations/Malli Yhdistyneet kansakunnat) -hanke, kolmen edustajan lähettäminen FWWMUN –konferenssiin Sveitsin Geneveen, 1500 euroa 

Jakamatta jäi   838,08 euroa. Nuorisovaltuusto päättää loppusumman jakamisesta seuraavassa kokouksessa.  

 

Nuorisovaltuusto jakaa vuosittain 17 000 euroa hankerahaa nuorten ideoimiin tapahtumiin, toimintoihin ja projekteihin. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 18 hankkeesta. Hankeraha on tarkoitettu yläkoulujen, lukioiden, ammatillisten oppilaitosten, nuorisotilojen, järjestöjen hankeryhmille ja nuorten omaehtoisille ryhmille.  

 

Nuorisovaltuusto on 13–20 -vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamiskanava. Sen tehtävänä on parantaa nuorten vaikuttamismahdollisuuksia, huolehtia että nuoria kuullaan heitä koskevissa asioissa ja toimia sanansaattajana nuorten ja päättäjien välillä.   

 

Nuorisovaltuuston mielipidekirjoitus nuorten harrastusmahdollisuuksista ja Huippukokouksen pöytäkirja ovat luettavissa osoitteesta www.jyvaskyla.fi/nuva perjantaina 21.2.2020. 

 

Lisätietoja:     
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Atte Kunnari, p. 014 266 4240  
Nuorisovaltuuston tiedottaja Åsa-Sofia Viittanen, p. 014 266 7515  
Osallisuus ja yhdenvertaisuus koordinaattori Niina Ekstam, nuorisopalvelut, p. 014 266 4230   
www.jyvaskyla.fi/nuorisovaltuusto

 
Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston päätöksiä 20.2.2020

 

Joukkoliikennejaoston kokouksessa 20.2.2020 käsiteltiin Linkki-paikallisliikenteen kesäaikatauluja ja -reittejä 3.6.–11.8.2020. Jaosto hyväksyi alustavat aikataulut esityksen mukaisina ja antoi palvelupäällikölle valtuudet tehdä tarvittavia korjauksia tarkempiin aikataulusuunnitelmiin.

 

Kesäaikana paikallisliikenteen matkustajamäärät vähenevät tuntuvasti talviajasta, joten tarjonta vähenee kysyntää vastaavaksi. Muun muassa eräät talviaikana liikennöivät linjat eivät kesäaikana kulje lainkaan. Matkustajien pienempi määrä ei johdu pelkästään koululaisten ja opiskelijoiden lomailusta, myös työmatkakulkijoita on talviaikaa vähemmän.

 

Kesän 2020 aikatauluihin on tehty parannuksia, jotka ovat pääosin pieniä aikataulu- ja reittimuutoksia. Selkeälle tarjonnan lisäämiselle ei ole tarvetta, koska kesäliikenteen vuorotarjontaa on aikaisempina kesinä lisätty. Aikataulumuutosten taustalla ovat asiakkailta sekä liikennöitsijältä saapuneet palautteet sekä havainnot riittämättömistä ajoajoista, toimimattomista aikatauluista sekä palvelun laadun parantamisen tarpeesta. Helmikuussa 2020 käynnistyy joukkoliikenteen linjastosuunnittelutyö, joka tulevina vuosina aiheuttanee suuria muutoksia linjastoon ja palvelutasoon.

 

Kesän alussa varaudutaan siihen, että P-Paraatin sekä Reimarin huoltokäytävän katkaisevat käynnistyessään Vapaudenkadun Kilpisenkadun kohdalta. Tällöin Vapaudenkadun paikallisliikennekeskuksen käyttö estyy, ja Linkkien pysäkit joudutaan siirtämään Asemakadulle. Muutos vaikuttaa toteutuessaan sekä reitteihin että aikatauluihin. Rakentamisen käynnistymisen ajankohdasta ei ole varmaa tietoa, joten sen vaikutuksia ei ole voitu ottaa huomioon kesän 2020 aikataulu- ja reittisuunnittelussa.

 

 

Kesäkauden 2020 aikataulu- ja reittimuutokset linjoittain

 

Linja 2: Linjan 42 kello 16.20 M-P päivinä keskussairaalasta ajettava lähtö on käynyt Lievestuoreelle mennessä Kaunisharjussa. Käynti jää nyt vähäisen käytön vuoksi pois kesäajalta, sama muutos tehtiin jo talvikauden 2019–20 liikenteeseen.

 

Linja 3: Myöhästetään M–P kello 7.05 lähtöä Vaajakoskelta keskustaan viidellä minuutilla, jolloin uusi lähtöaika Vaajakoskelta on 7.10. Vuoro on asiakaspalautteiden mukaan ollut liian aikaisin keskustassa varsinkin kello 8 töihin tulijoille, lisäksi sillä on vaikeuksia ehtiä Vaajakoskelle kello 7.05 lähtöaikaan.

 

Linja 4: Viherlandian lähtöaika M-P-vuorolla 7.40 aikaistuu viidellä minuutilla, uusi lähtöaika on kello 7.35. Matkustajat ehtivät muutoksen myötä paremmin keskustan vaihtoyhteyksille ja töihin ennen kello 8.00. Jotta vuoro ehtii Viherlandiaan kello 7.35 lähdölle, myös keskussairaalalta lähtevää kello 7.10 vuoroa aikaistetaan viidellä minuutilla, uusi lähtöaika keskussairaalalta on kello 7.05 ja keskustasta kohti Viherlandiaa kello 7.15.

 

Linja 15: Lisätään lauantain ja sunnuntain keskustasta kello 2140 lähtevälle vuorolle käynti Nenäinniemessä. Tällä vastataan asiakastoiveisiin paremmista yhteyksistä viikonlopun iltoina keskustan ja Nenäinniemen välillä. Linjalla 15 on yksittäisiä muitakin lähtöjä, jotka poikkeavat Nenäinniemen kautta keskustaan ja Viherlandiaan ajettaessa.

 

Linja 16: Kesällä ruuhka-aikoina linjalla on ollut haasteita aikatauluissa pysymisen kanssa arkisin M-P. Keskustasta Muuratsaloon ajavat vuorot ovat jääneet suunnitellusta aikataulusta jälkeen. Aikatauluongelmien vuoksi kello 15.00, 16.00 ja 17.00 lähtöaikoja Muuratsalossa siirretään viidellä minuutilla eteenpäin, jolloin uudet lähtöajat Muuratsalosta ovat kello 15.05, 16.05 ja 17.05. Samalla vuorojen lähtöaikoja keskustasta keskussairaalalle siirretään viisi minuuttia eteenpäin, jolloin kesän lähtöajat keskustasta kohti keskussairaalaa ovat kello 15.45, 16.45 ja 17.45. Sama muutos on ollut voimassa jo talviajan liikenteessä.

 

Linja 18: Aikaistetaan viidellä minuutilla Ristikivestä arkisin M-P ajettavaa kello 7.20 lähtöä, jolloin uusi lähtöaika Ristikivestä on kello 7.15. Tällä varmistetaan, että Ristikiven, Kuokkalan ja Lutakon suunnasta ehtii paremmin keskussairaalan vaihtoyhteyksille keskustasta. Samalla aiempia kyseisen autokierron lähtöjä aikaistetaan viidellä minuutilla. Muutos tehdään saapuneiden asiakaspalautteiden perusteella.

 

Linja 18K: Kello 12.00–15.00 ja kello 16.50 vuorojen lähtöaikoja on myöhästetty viidellä minuutilla Kortepohja-keskusta -reitillä. Muutoksen ansioista aikataulut saadaan toiminaan vuoroilla paremmin ja vuorot pääsevät lähtemään suunnitellun aikataulun mukaisesti Kortepohjasta.

 

Linja 20: Arkipäivien M–P aikatauluja on Pupuhuhdan ja koko reitin osalta muutettu 10 minuuttia myöhemmäksi. Muutos yhtenäistää M-P -liikenteen aikataulut talviliikenteen aikataulujen mukaiseksi ja porrastaa samalla saman suunnan liikennettä sekä aikatauluja suhteessa linjaan 25. Myös asiakkaat ovat toivoneet aikataulujen yhtenäistämistä talviliikenteen kanssa.

 

Linja 22: Linjan Tikkakosken reitti muutetaan talvikauden reittiä vastaavaksi. Arkisin M-P liikennöitävän Palokankeskus–keskusta -vuoron kello 7.55 lähtöaikaa myöhästetään viidellä minuutilla, uusi lähtöaika on kello 08.00. Muutoksen taustalla on se, että vuoro ei ole ennättänyt ajoissa Länsirannalta aikaisempaan lähtöaikaan. Arkipäivien M-P lähtö keskustasta kello 5.20 sekä sunnuntain lähtö keskustasta kello 20.15 poikkeavat Länsirannalla kuten talvellakin. Vuorot palvelevat kasarmille kulkevia varusmiehiä sekä työmatkaliikennettä. Arkisin M-P ajettava kello 7.45 vuoro päättyy Länsirannalle ja jatkaa siitä takaisin päin linjan 36 lähtönä. Lisäksi on mahdollista, että yksittäisiä vuoroja käy ruuhka-aikojen ulkopuolella Länsirannalla kääntymässä sotilaskodin työntekijöiden ja asiakkaiden palvelemiseksi, mutta näistä tarpeista käydään vielä keskusteltua sotilaskodin kanssa. Länsirannalle on talviajokauden 2019–2020 aikana lisätty myös yksittäisiä vuoroja sotilaskodin toiveista. Länsirannalla käynti ei ruuhka-aikojen ulkopuolella vaaranna aikatauluissa pysymistä eikä vaikuta kustannuksiin oleellisesti.

 

Linja 36: Myöhästetään arkipäivien M–P keskustasta lähtevien vuorojen Palokasta lähtöaikoja viidellä minuutilla, jolloin uudet ajat Palokasta ovat kello 8.45, 10.45, 12.45, 14.45 ja 15.45. Näin vuorot ehtivät paremmin poikkeamaan Heinälammella ja pysyvät aikatauluissaan. Muutokset tehdään asiakkailta ja kuljettajilta saatujen palautteiden perusteella.

 

Linja 41: Asiakkaiden toivomuksesta muutetaan arkisin M-P keskustasta kello 8.05 lähtevä vuoro kulkemaan Vihtavuoresta suoraan Laukaaseen Laukaantietä/Jyväskyläntietä pitkin. Viime kesänä ei kulkenut yhtään keskustasta ennen kello 10.20 lähtevää vuoroa Laukaantietä-Jyväskyläntietä pitkin välillä Vihtavuori–Laukaa. Samoin asiakkaiden toivomuksista muutetaan Laukaasta kello 17.20 lähtevä vuoro kulkemaan Laukaasta suoraan Vihtavuoreen Laukaantien-Jyväskyläntien kautta. Samalla lähtöajaksi Laukaasta vaihdetaan kello 17.25, jolloin Jyväskylästä tuleva vuoro pääsee lähtemään suunnittelussa ajassa Laukaasta. Viime kesänä aikavälillä 12.15–20.20 ei Laukaasta kulkenut yhtään vuoroa Laukaantietä-Jyväskyläntietä pitkin. Lisäksi linjan yksittäisiin M-S -vuoroihin tehdään viiden minuutin ajoaikamuutoksia aikataulujen toimivuuden varmistamiseksi. Linjasta 41 on tullut myös palautetta kuljettajilta ja asiakkailta, että keskussairaalalta M–S Laukaaseen kello 10.10 lähtevän vuoron ajoaika oli viime kesänä liian tiukka. Jotta vuoron autokiertoihin saadaan lisää ajoaikaa, poistetaan vuoron keskussairaalalla käynti. Kello 9.15 Laukaasta lähtevä vuoro ei mene keskussairaalalle vaan lopettaa keskustaan, jolloin se pääsee lähtemään keskustasta kello 10.10 Laukaaseen ja saadaan 10 minuuttia lisää ajoaikaa välille keskusta–Laukaa. Samalla aikataulu muuttuu tältä osin yhteneväiseksi talviaikataulujen osalta. Keskussairaalalta keskustan matkustaminen onnistuu jatkossa vaihdollisilla vuoroilla.

 

Linja 42: Arkisin M-P kello 16.20 keskussairaalasta ajettava lähtö on käynyt Lievestuoreelle mennessä Kaunisharjussa kääntymässä, mikä on tuonut lisätarjontaa linjalle 2 välillä keskusta–Kaunisharju. Kaunisharjun käynti jätetään pois kyseiseltä vuorolta, koska matkustajia Kaunisharjuun on ollut erittäin vähän. Käynnin takia linjan aikataulut ovat Leppävedestä eteenpäin olleet haastavat, ja Kaunisharjun pistokäynnin poisjäänti korjaa tämän tilanteen. Sama muutos tehtiin jo talvikauden liikenteeseen 2019 – 2020.

 

Linjojen 1, 5, 7, 10, 12, 12K, 13, 13M, 14, 14M, 21, 21M, 25, 27, 32, 37 ja 38 liikennöintiin ei tehdä muutoksia kesäajalle 1.6.-11.8.2020, vaan vuorot ajetaan vuoden 2019 kesäliikenteen mukaisina.

 

Kesäaikana ei liikennöidä linjoja 1M, 2M, 3K, 4K, 5K, 8, 15K, 16M, 19, 22M, 23, 26, 31, 34, 38K, 38R ja 39.

 

 

Palvelusopimus joukkoliikenteen lippu-, maksu- ja informaatiojärjestelmäpalveluiden toimittamisesta

 

Joukkoliikennejaosto päätti hyväksyä lippu-, maksu- ja informaatiojärjestelmää koskevan palvelusopimuksen päivityksen ja valtuuttaa palvelupäällikön allekirjoittamaan 1.3.2020 voimaan tulevan palvelusopimuksen.

 

Jyväskylän kaupunki on seudullisena toimivaltaisena viranomaisena tehnyt vuonna 2016 sopimuksen TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n kanssa sopimuksen Waltti- joukkoliikennepalveluiden hankkimisesta. Sopimus on voimassa viisi vuotta kerrallaan. TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy on kaupunkien omistama yhtiö ja toimii kaupunkien sidosryhmäyksikkönä kilpailuttamalla kaikki kaupunkien käytössä olevat lippu-, maksu- ja informaatiopalvelut keskitetysti.

 

Lippu-, maksu-, informaatiojärjestelmät ovat kehittyneet nopeasti ja järjestelmäkehityspuolella on siirrytty keskitetystä toimittajasta monitoimijaympäristöön. Siinä järjestelmä koostuu usean toimittajan tuottamista palveluista, mutta vastuu järjestelmän toimivuudesta on kuitenkin TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:llä. Toimintaympäristön muuttumisen vuoksi viranomaisten kanssa tehtyjä palvelusopimuksia on tarve päivittää vastaamaan nykytilannetta.

 

Lippu-, maksu-, informaatiojärjestelmiä tulee kehittää vastamaan liikennepalvelulain vaatimuksia lippurajapintojen avaamiseksi. Lippu-, maksu- ja informaatiopalveluita kehitetään tällä hetkellä kohti reaaliaikaista ja tunnistepohjaista lippu- ja maksujärjestelmää. Jyväskylän seudullinen joukkoliikenneviranomainen on ottanut ja hankkinut käyttöönsä useita eri palveluita TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:ltä. Viimeisimpinä palveluina käyttöön on otettu muun muassa linja-autojen reaaliaikainen seuranta ja tietojen yhdistely reittioppaaseen, linja-autojen infonäyttöjen tiedonsiirto sekä Waltin mobiililippupalvelu. Uusista palveluista käyttöön on tulossa tunnistepohjainen lippujärjestelmä, Waltti-Pro -työnantaja ja tapahtumalippuosio, pysäkeillä ja palvelupisteissä olevien infonäyttöjen ohjausjärjestelmä sekä mobiililippujen laajentaminen kausituotteisiin.

 

Joukkoliikenteen kehittämiseksi ja helppokäyttöisyyden lisäämiseksi on tarve lippujärjestelmän edelleen kehittämiselle kohti ID-taustaista lippujärjestelmää. Siinä maksaminen on mahdollista millä tahansa tunnisteella ja matkojen clearing sekä raportointi siirtyvät taustajärjestelmään. Lippu-, maksu- ja informaatiojärjestelmän kustannusvaikutus Jyväskylän seudulliselle viranomaiselle on vuositasolla noin 490 000 euroa vuodessa. Kustannukset jaetaan kuntien yhteistoimintasopimuksen mukaisesti kuntien asukasmäärän suhteessa (Jyväskylä 83,06 %, Laukaa 11,02 % ja Muurame 5,92 %).

 

Palvelusopimuksen päivittäminen ei vaikuta järjestelmän käytöstä maksettaviin kustannuksiin. Palvelusopimuksen päivittämisen yhteydessä palveluiden laskutusrakenne selkiytyy, kun järjestelmän kustannukset kohdennetaan jatkossa tuotelinjojen kautta palvelua käyttäville viranomaisille ja järjestelmän kehittämiskustannukset saadaan eriytettyä jatkuvan toiminnan kustannuksista. Sopimuksen voimassaoloaika on viisi vuotta ja siihen sisältyvien palveluiden irtisanomisaika 6 kuukautta.

 

 

Kaikki kokouksen päätökset tehtiin esitysten mukaisesti.

 

Kokouksen esityslistan liitteineen voi lukea pöytäkirjan julkaisuun saakka osoitteessa https://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=9459. Materiaali on pdf-tiedostomuodossa.


Hyväksytty pöytäkirja julkaistaan sen valmistuttua osoitteessa http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_kokl_tweb.htm?+kirjaamo=951.  

 

 

Lisätietoja:

– joukkoliikennejaoston puheenjohtaja Tom Nevanpää, p. 050 586 0368, tom.nevanpaa[at]jyvaskyla.fi

– joukkoliikennejaoston varapuheenjohtaja Riitta Lätti, p. 050 414 7423, riittalatti2[at]gmail.com

– palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunnan kokous pidetään keskiviikkona 26.2.2020 kello 16.30.

 

Sivistyslautakunnan kokouksen aiheita ovat mm.

Kulttuuriyhdistys Väristys ry:n ostopalvelusopimus 2020
Kasvun ja oppimisen palvelujen irtaimen käyttöomaisuuden uudelleenbudjetointi vuodelle 2020
Sivistyslautakunnan selonteko sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä vuodelta 2019
Sivistyslautakunnan tehtäväalueen toimintasäännön tarkistaminen
 

Esityslista on luettavissa pöytäkirjan julkaisuun saakka kaupungin verkkosivuilla osoitteessa

https://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=9350

(Linkeissä esiintyneiden teknisten ongelmien vuoksi pyydän ottamaan yhteyttä, mikäli esityslistalinkki ei toimi.)


 

Seniori-infoissa tietoiskuja, liikettä ja kohtaamisia

 

Jyväskylässä järjestetään seniori-infotilaisuuksia eri puolilla kaupunkia kevään aikana. Seniori-infoissa on tarjolla laaja kattaus ikääntymiseen liittyviä tietoiskuja ja samalla on mahdollisuus tutustua eri toimijoiden palveluihin ja toimintoihin. Kaikki tapahtumat ovat avoimia kaikille. Seniori-infot korvaavat aiempina vuosina järjestetyt 70-vuotiaiden hyvinvointitilaisuudet.

 

Tilaisuuksissa kaupungin toimijoiden lisäksi eri yhdistykset, järjestöt ja alueiden yrittäjät esittelevät toimintaansa.

Tietoiskujen yhteydessä on varattu aikaa keskustelulle ja osallistujat voivat esittää kysymyksiä mieltä askarruttavista asioista.

 

Palokan kirjastossa seniori-infon yhteydessä pääsee laittamaan jalalla koreasti Hopeatanssit -tapahtumassa. Taidemuseossa järjestettävän seniori-infon aikana on mahdollisuus tutustua samalla Taidemuseon näyttelyihin.

 

-Tapahtumissa pääsee kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ryhmäliikunnan näytetunneilla. Tarjolla on esimerkiksi Vire-Lavista ja kehonhuoltoa. Kokeilun lisäksi tapahtumissa on mahdollisuus keskustella uusista ikääntyneiden liikuntasuosituksista, koordinaattori Outi Savonen kuvailee tapahtuman sisältöä.

 

Tilaisuudet ovat osa Jyväskylän kaupungin Ikääntyneiden palveluiden hyvinvointia edistävää toimintaa ja ovat osanottajilleen maksuttomia. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

 

Seniori-infot:

 

- Tiistai 3.3 klo 13-16
Kylätupa, Vapaudenkatu 48-50

 

- Tiistai 10.3 klo 13-16
Väkkärän kuntouttava päivätoiminta ja Hyvinvointikeskus, Väkkärätie 3

 

- Maanantai 23.3 klo 13.30-16
Säynatsalon kunnantalo
Parviaisentie 9

 

- Torstai 26.3 klo 13-15.30
Jyväskylän Taidemuseo, Kauppakatu,

 

- Perjantai 17.4 klo 14-16
Korpilahden kuntouttava päivätoiminta, Levästentie 4-6

 

- Tiistai 19.5 klo 14.30-16.30
Kortepohjan kuntouttava päivätoiminta, Pehtorintie 9

 

- Keskiviikko 6.5 klo 13-16
Palokan kirjasto, Koivutie 4

 

- Perjantai 8.5 klo 13-16
Tikkakosken nuorisotila, Kirkkokatu 3

 

- Maanantai 11.5 klo 13-16
Keltinmäen hyvinvointikeskus, Keltinmäentie 15 B

 

- Keskiviikko 3.6 klo 13-16
Huhtasuon hyvinvointi- ja kulttuurikeskus, Nevakatu 2

 

- Perjantai 12.6 klo 13-16
Piippurannan Klubi, Paperitehtaankatu 1

 

 

Lisätietoa: koordinaattori Outi Savonen, puh. 014 266 7320

Talvilomaviikolla nähdään uutuuselokuvia Jyväskylän Tikkakoskella

 

Tikkakoskella järjestetään perjantaina 28.2. koko perheen elokuvatapahtuma. Talvilomalystiä-iltapäivään Tikkakosken koululle (Koulukatu 10) ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta. Elokuvat esitetään koulun kulttuurisalissa ja ensimmäisenä on vuorossa klo 13.00 Antti J. Jokisen ohjaama Helene, joka kertoo taiteilija Helene Schjerfbeckin elämästä ja perustuu Rakel Liehun samannimiseen Runeberg-palkittuun romaaniin. Tammikuussa ensi-illassa ollut elokuva keräsi satatuhatta katsojaa alle kahdessa viikossa.

 

Toisessa näytöksessä klo 16.00 nähdään Disneyn animaatio Frozen 2, joka sai ensi-iltansa viime vuonna ja on jatko-osa huippusuositulle Frozen – huurteinen seikkailu -elokuvalle. Iltapäivän ohjelmaan kuuluu myös klo 14.30-16.00 järjestettäviä vapaapääsyisiä taidepajoja. Laura Piston ohjaamassa saippuapajassa tehdään timantin muotoisia saippuoita ja Helene-elokuvan inspiroimana voi kokeilla maalaamista käyttäen maalausvälineitä ja -telineitä, jotka löytyvät paikan päältä. Luonetjärven Sotilaskodin pitämästä kahviopisteestä voi ostaa virvokkeita ja pientä naposteltavaa.

 

Liput elokuvanäytöksiin:

- ennakkoon ilmoittautuneille 6 € / näytös ja ovelta 8 € / näytös. Ennakkoilmoittautumiset 26.2. mennessä osoitteissa www.lyyti.in/helene ja www.lyyti.in/frozen2

- lipunmyynti alkaa paikan päällä klo 12.00

-kummankin elokuvan ikäraja on 7 vuotta, josta voidaan joustaa 3 vuotta, jos lapsi on aikuisen seurassa. Huoltajan tulee kuitenkin huomioida lapsen yksilöllinen kehitystaso ja elokuvan haitalliseksi arvioidun sisällön laatu.

 

Iltapäivätuokio Helenen elämään tutustuen

 

Helene-elokuvan tunnelmiin voi virittäytyä jo ennakkoon perjantaina 21.2. klo 12.30 Tikkakosken hyvinvointikeskuksessa (Myllylammenkatu 6), jossa yhteisen iltapäivän teemana on Helene Schjerfbeck ja hänen elämänsä. Tilaisuudessa on mukana kulttuuriluotsi ja Jyväskylän taidemuseosta lainattu Ateneumin taidesalkku, jonka sisältö tuo tuulahduksen tuon ajan kuvataiteesta. 

 

Talvilomalystiä-tapahtuman järjestävät Keski-Suomen elokuvakeskus, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut ja Jyväskylän kaupungin ikääntyneiden palvelut.


 

Lisätietoja:

koordinaattori Outi Savonen, p. 014 266 7320, outi.savonen(at)jyvaskyla.fi

Linkki-matkustajien lippuhintoja tippuu 24.2.2020 alkaen

 

Linkki-paikallisliikenteen uudet lippuhinnat astuvat voimaan 24.2. alkaen Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Uudessa hinnastossa on laskettu lasten, nuorten, opiskelijoiden ja seniorien arvo- ja kausilippujen hintoja. Näiden asiakasryhmien liput ovat Jyväskylän seudulla ovat olleet kalliimpia kuin muissa kaupungeissa, esimerkiksi Kuopiossa, Tampereella ja Turussa.

 

Aikuisen ikäryhmään kuuluvien, 25 vuotta täyttäneiden asiakkaiden lippuhinnat säilyvät entisinä. Myöskään Linkissä kuljettajalta ostettavien kertalippujen hinnat eivät nouse eivätkä laske. Hinnanalennuksen ulkopuolelle jäävät myös mobiililiput.

 

– Jyväskylän seudulla asuu paljon lapsia, nuoria ja opiskelijoita. Tarjoamalla heille kohtuuhintaisempaa matkustamista haluamme helpottaa arjen kulkutapavalintoja. Linkki on fiksu valinta niin koulu- kuin vapaa-ajan matkoille, sanoo Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Ström.  

 

Arvolippuhinta laskee automaattisesti, kun uudet hinnat astuvat voimaan. Ennen 24.2. hankitun kausilipun ja alennushintaisen kausilipun hinnanerotusta ei hyvitetä tai palauteta. Kausilipun voi ladata alennetulla hinnalla heti 24.2. alkaen ja ottaa käyttöön, kun matkakortin edellinen kausi päättyy.

 

Uusia etuuksia ei Linkki-matkustajille hinnanalennusten lisäksi ole luvassa, mutta olemassa olevat etuudet säilyvät ennallaan. Joukkoliikennejaoston 18.12.2019 tekemän hinta-alepäätöksen mukaisesti kohtuuhintaisten lippujen tarjoaminen kaikille käyttäjille vähentää tarvetta lisätä tai laajentaa erityisryhmien erillisiä lippualennuksia.

 

Lippuhinta-alen taustalla on valtuustojen loppuvuodesta 2019 hyväksymä Linkki tulevaisuuteen 2030 -kehittämisohjelma. Siitä johdetuilla toimenpiteillä pyritään kaksinkertaistamaan joukkoliikenteellä tehtyjen matkojen määrät seuraavien 10 vuoden aikana 7,5 miljoonasta matkasta 15 miljoonaan. Halvemmat lippuhinnat ovat yksi keino tavoitteeseen pääsemiseksi.

 

 

Esimerkkejä 24.2. laskevista lippuhinnoista

 

Esimerkit ovat yhden maksuvyöhykkeen lippuhintoja. Jos matka tehdään useammalla maksuvyöhykkeellä, lippuhinta nousee maksuvyöhykkeiden määrän mukaisesti.

 

Arvolippumatkat

Arvolippu tarkoittaa Waltti-matkakortille ladattavaa matkustusrahaa. Arvolippuun sisältyy aina vaihto-oikeus, joka on 1-2 vyöhykkeen matkoilla 60 minuuttia, 3-4 vyöhykkeen matkoilla 120 minuuttia.

lapsi alle 17-vuotias alk. 1,05 euroa
nuori (17-24-vuotta) alk. 1,50 euroa
opiskelija (25 vuotta täyttänyt) alk. 1,50 euroa
seniori 65 vuotta täyttänyt klo 9.00–14.00 alk. 1,05 euroa (etuusajan ulkopuolella seniori maksaa matkasta aikuisen lippuhinnan alk. 2,10 €)
 

Kausilippu 30 päivää

Kausilippu tarkoittaa Waltti-matkakortille ladattavaa matkustusaikaa, valittavana ovat 30, 90, 180 päivän tai vuoden mittaiset kaudet.

lapsi alle 17-vuotias alk. 27 euroa
nuori (17-24-vuotta) alk. 38 euroa
opiskelija (25 vuotta täyttänyt) alk. 38 euroa
seniori 65 vuotta täyttänyt alk. 38 euroa
 

Linkin koko hinnasto: https://linkki.jyvaskyla.fi/hinnasto.

 

 

Syksylle 2020 kaavaillaan maksuvyöhykeuudistusta

 

Loppuvuoteen 2020 suunnitellaan Linkki-paikallisliikenteen maksuvyöhykkeiden vähentämistä neljästä kahteen. Tarkoituksena on yhdistää vyöhykkeet A ja B uudeksi A-vyöhykkeeksi sekä C ja D-vyöhykkeet uudeksi B-vyöhykkeeksi. Vyöhykemuutoksen seurauksena vyöhykkeiden välisten matkojen hintojen arvioidaan laskevan suurimmalla osalla matkustajista. Maksuvyöhykeuudistuksesta kerrotaan tarkemmin, kun hankkeen etenemisestä on olemassa tarkempaa tietoa.  

 

 

Lisätiedot:

- palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän seudun joukkoliikenne, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jyvaskyla.fi

- https://linkki.jyvaskyla.fi

Täysin uudistuneen Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailun finaalit kuullaan Jyväskylä Sinfonian säestäminä 4.–5.3.
 
 

Jyväskylä Sinfonian kanssa soitettaviin kansainvälisen sarjan orkesterifinaaleihin huipentuva Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailu on osa 1970-luvulta lähtien Jyväskylässä järjestettyjen musiikkikilpailujen jatkumoa. Ilmari Hannikainen veljineen muodosti Suomen ensimmäisen ammattimaisen kamariyhtyeen, Trio Hannikaisen. Se oli inspiraationa, kun Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön kutsuma kilpailutoimikunta professori Erik T. Tawaststjernan johdolla uudisti Ilmari Hannikaisen nimissä käytävää kilpailua. Ylikapellimestari Ville Matvejeffin johtamat kilpailufinaalit kuullaan Jyväskylän teatteritalolla keskiviikkona ja torstaina 4.–5.3. klo 19 alkaen.
 
Kilpailussa on kaksi sarjaa, ja se käydään esikarsinnasta finaaleihin saakka yhtyeinä. Yhtyemuotoina kilpailussa ovat pianotrio, viulu-pianoduo ja pianoduo sekä nelikätisesti että kahdella pianolla. Finaalikonserttien lopullisen ohjelmiston ratkaisevat finaaliin edenneiden yhtyeiden teosvalinnat säveltäjäniminä W. A. Mozart, Alfredo Casella, Bohuslav Martinů ja Francis Poulenc.
Kilpailu järjestetään yhteistyönä Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön, Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston, Suomalaisen musiikkikampuksen, Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylä Sinfonian kesken.


Tuomariston jäseniä mukana taiteilijatapaamisissa

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Ivari Ilja, puheenjohtaja (Viro), Seppo Kimanen, Terhi Dostal (Suomi/Saksa), Heini Kärkkäinen ja Ellen Nisbeth (Ruotsi). Puheenjohtaja Ivari Ilja on vieraana taiteilijatapaamisessa keskiviikkona, ja pianisti Heini Kärkkäinen, joka esiintyy Jyväskylä Sinfonian solistina 6.5., on vieraana torstain tapaamisessa. Molemmat tilaisuudet ovat teatteritalon kulmalämpiössä klo 18.15 alkaen.

Kilpailun etenemistä voi seurata Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön nettisivuilta https://kesmes.fi/musiikkikilpailut-2019-ja-2020/ilmari-hannikainen-pianokamarimusiikkikilpailu-28-2-5-3-2020/.
 

Liput:
Lippu.fi: 29,50 / 27,50 / 11,50 € + toimitusmaksut alk. 1 €  
Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälä: 27 / 25 / 10 €; S-Etukortilla 25 / 23 / 8 €

Yhteislippu molempiin finaaleihin:
Lippu.fi: 43,50 / 39,50 / 17,50 € + toimitusmaksut alk. 1 €
Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälä: 40 / 36 / 15 €
 
 

Lisätiedot: 
Asiamies Helvi Kangas, Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö
p. 040 483 7756
asiamies.kesmes[at]gmail.com

Viestintä- ja hallintopäällikkö Jenni Hakola
p. 014 266 4167
jenni.hakola[at]jyvaskyla.fi

Helmikuun viittomakielinen tiedotevideo katsottavissa nettisivulla

Jyväskylän kaupungin viittomakielinen tiedotevideo ovat nyt nähtävissä kaupungin viittomakielisten nettisivulla. Tiedotteet kuvattiin tällä kertaa Jyväskylän pääkirjastossa.

 

Viittomakieliset tiedotteet kuvataan merkittävissä, tunnetuissa jyväskyläläisissä kohteissa. Vaihtelevat kuvauspaikat ovat saaneet paljon hyvää palautetta.

 

Viittomakielisessä videossa on aina myös ääni, joten uutiset voi katsella ja kuunnella, vaikkei viittomakieltä hallitsekaan.

 

Viittomakielisten tiedotteiden aiheita:

Palveluopas ilmestyy helmikuussa
Jyväskylän perusturvapalvelut sosiaali- ja terveyspalveluiksi vuoden alusta
Kirjastoissa runsaasti ohjelmaa kevään aikana
Omaolo-verkkopalvelussa voi arvioida hoidontarvetta
Nuorten aikuisten verkkojulkaisu Painovirhe uudistuu

Uutiset ovat nähtävissä viittomakielisten verkkosivulla:
www.jyvaskyla.fi/vammaiset/viittomakieliset

 

Viitotut tiedotteet kuvataan seuraavan kerran maanantaina 6. huhtikuuta.

Jyväskylän varhaiskasvatuksen asiakasraati kokoontuu 18.2.2020 

 

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelujen asiakasraadin seuraava tapaaminen on tiistaina 18.2.2020. Illan teemana on varhaiskasvatuksen palveluverkko. Illan aikana kuullaan, miten varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelmaa tehdään, miten syntyvyyden lasku ja varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrän kasvu vaikuttavat palveluverkkoon sekä millaisia eroja eri asuinalueilla on varhaiskasvatuksen kysynnässä.  

 

Asiakasraatilaisten mukana illassa ovat varhaiskasvatuksen aluevastaavat päiväkodin johtajat ja palvelujohtaja Tarja Ahlqvist. Iltaan osallistuvat myös kaavoitustutkija Anna Isopoussu ja hankearkkitehti Kaisa Jokinen Jyväskylän Tilapalvelusta sekä tonttipäällikkö Paula Hartman ja maankäyttöinsinööri Saara Vasama Jyväskylän kaupungin kaupunkirakennepalveluista.   

 

Kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen asiakkaat voivat jättää kommentteja ja kysymyksiä asiakasraadin käsittelyyn 17.2. mennessä osoitteessa https://peda.net/jyvaskyla/asiakasraati.  

 

Asiakasraati voi käsitellä kokouksessaan yleisellä tasolla olevia varhaiskasvatukseen liittyviä kehittämis- ja parannusehdotuksia. Yksittäisten päiväkotien, perhepäivähoitajien tai kerhojen toimintaan raati ei voi ottaa kantaa.  

 

Jyväskylän varhaiskasvatuksen asiakasraati on eri puolilta Jyväskylää olevien kunnallisten ja yksityisten päiväkotien, perhepäivähoidon, lasten kerhojen ja perhepuistojen asiakkaiden osallisuus- ja vaikuttamisfoorumi. Asiakasraatitoiminnassa lasten vanhemmat pääsevät osallistumaan, arvioimaan ja kehittämään varhaiskasvatuspalveluja. 

 

Lisätietoja: 
palvelukoordinaattori Heli Arnberg, varhaiskasvatuspalvelut, p. 014 266 7746 
palvelukoordinaattori Sari Koivisto, varhaiskasvatuspalvelut, p. 014 266 3102 

Kaupunkistrategian kärkien ohjelmatyön käynnistäminen

 

Asia jätettiin pöydälle.

 

Jyväskylän kaupungin vuoden 2020 talousarviossa linjataan, että kaupungin palvelujärjestelmää lähdetään kehittämään poikkihallinnollisesti, asiakaslähtöisesti ja monialaisesti laaja-alaisen kaupungin strategian kärkiä toteuttavan ohjelmatyön kautta.

Talousarviossa määritellyt kärjet vuoden 2020 osalta ovat:

-resurssien viisas käyttö ja

-osallistuvat ja hyvinvoivat asukkaat; nuorten palveluprosessit.

Lisäksi talousarviossa linjataan, että kevään 2020 aikana arvioidaan muiden kaupunkistrategian kärkien ohjelmatyön käynnistäminen.

 

Kisakatu 13-15 asemakaavan muutos sekä tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä

 

Asemakaavalla mahdollistetaan viisikerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Täydennysrakentaminen sijoittuu osittain purettavaksi aiotun liikerakennuksen paikalle.

 

Kaavaan liittyvä aineisto on nähtävillä kaavoituksen internetsivuilla osoitteessa:

https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/1022

 

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy asemakaavan muutosehdotuksen sekä asemakaavan muutokseen liittyvän sitovan tonttijaon.

 

Eron myöntäminen Eelis Loikkaselle (Kok.) luottamustehtävistä

 

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto myöntää Eelis Loikkaselle eron varavaltuutetun tehtävästä.

 

Jyväskylän kaupunki keskeyttää Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöomistusosuuden myyntiselvityksen

 

Kaupunginhallitus otti asian pöydältä käsiteltäväksi kokouksessaan 10.2.2020.                      

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti keskeyttää 16.12.2019/242 käynnistämänsä selvitystyön Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöomistusosuuden myymisestä.

 

Jyväskylän kaupunginhallitus käynnisti 16.12.2019/242 Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöosuuden myynnin selvityksen. Tavoitteeksi yritysjärjestelylle asetettiin pitkäaikaisen ja ammattimaisen vähemmistöomistajakumppanin mukaantulo yhtiöön, pääomien kierrätys kaupungin elinvoiman ja investointikyvyn parantamiseksi sekä energia- ja vesitoimialan murroksen tunnistaminen ja siihen liittyvien riskien hajauttaminen. Yritysjärjestelylle asetettiin reunaehtoja, joista keskeisin oli kaupungin enemmistöomistuksen säilyttäminen omistajaohjauksen, kohtuullisen hinnoittelun, toimintaedellytysten ja ilmastotavoitteiden toteuttamisen varmistamiseksi.

                             

Valmistelun aikana on käynyt ilmeiseksi, ettei mahdollisella vähemmistöosuuden myyntiesityksellä ole edellytyksiä menestyä Jyväskylän kaupungin päätöksenteossa. Asiasta on keskusteltu selvityksen tekemiseen sitoutuneiden valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa ja todettu yhdessä, että myyntiselvitystä ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa. Selvityksen jatkaminen sitoisi merkittävästi Jyväskylän kaupungin ja Alva-yhtiöt Oy:n resursseja, eikä myyntiselvityksen jatkovalmistelusta ole enää saatavissa prosessin etenemisen tai päätöksenteon kannalta tarvittavaa lisäinformaatiota. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisen avoimen tarjouskilpailun käynnistäminen helmikuussa sitoisi myös vähemmistöosakkuudesta kiinnostuneiden ostajatahojen aikaa ja resursseja.

 

Jyväskylän kaupunki tulee jatkamaan aktiivista omistajapolitiikkaa ja selvittää jatkossakin erilaisia keinoja vahvistaakseen Alva-yhtiöiden kannattavan liiketoiminnan perusteita nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Selvityksen taustalla olevat perusteet energia- ja vesitoimialan murroksesta ja riskeistä ovat edelleen olemassa.

 

Jyväskylän kaupungin neuvonantajaksi yritysjärjestelyyn valittiin hankintamenettelyn perusteella kokonaistaloudellisesti parhaimman tarjouksen antanut KPMG Oy Ab.

    

Selvitystyön tuloksena Jyväskylän kaupunki on saanut vaihtoehtotarkasteluja yhtiön omistusjärjestelyistä ja niihin liittyvistä hyödyistä ja riskeistä, arvonmäärityksen sekä markkinainformaation vesi- ja energiatoimialalla tehdyistä yritysjärjestelyistä, arvostustasoista sekä kartoituksen Alva-yhtiöt Oy:n mahdollisista kumppaneista. Selvitystyöstä kaupungille on aiheutunut kustannuksia 50.000 euroa syksyn 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana. Selvitystyön tuloksia hyödynnetään Alva-yhtiöt Oy:n omistajapolitiikan ja kehitystyön tukena jatkossa.

 

 

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167

kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Suonperä, p. 045 2668089

kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501

Menovinkki: Ystävänpäivän aikoihin sekä nykyiset että tulevat ystävät ovat mielessä Jyväskylän taidemuseon avoimessa pajassa sekä Taidetreffeillä

 

 

Ystävänpäivä lähestyy ja ystävät ovat mielessä myös taidemuseon tapahtumissa. Perjantaina 14.2. pääset ilmaisen sisäänpääsyn siivittämänä toteuttamaan jotain uniikkia ystävällesi avoimessa pajassa. Ehkä annat oman pienen taideteoksesi pitkäaikaiselle parhaalle kaverillesi tai uudelle tuttavuudelle, joka voi olla tuleva ystäväsi. Avoimessa pajassa on ohjaaja paikalla antamassa vinkkejä tekemiseen ja innostamassa kokeiluihin. Työpajaan osallistuminen on maksutonta ja voit piipahtaa siellä oman aikataulusi mukaan kello 14–17 välillä.

 

Lauantaina 15.2. järjestettäville Taidetreffeille voit puolestaan tulla tutustumaan uusiin ihmisiin. Taideteoksia tarkastellaan rennossa ilmapiirissä ystävänpäivän tunnelmissa. Taiteesta keskusteleminen onnistuu kaikilta ja saatat saada kaverin tulevillekin taidenäyttelykäynneille. Kaikille avoin tapahtuma aloitetaan kahvituksella. Yhteistyössä Jyväskylän seurakunnan kanssa. Sekä avoimeen pajaan että Taidetreffeille on ilmainen sisäänpääsy.

 

 

Avoin paja perjantaisin klo 14–17, 3. krs

Taidetreffit lauantaina 15.2. klo 14–16

 

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18

 

 

Lisätietoja:

Sanna Lahti
tp. amanuenssi
tiedotus ja tapahtumat
Vapaudenkatu 28
PL 165, 40101 JYVÄSKYLÄ
puh. 014 266 7288, 050 467 0673
Jyväskylän taidemuseo
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Jyväskylän kaupunki keskeyttää Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöomistusosuuden myyntiselvityksen

                     

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti keskeyttää 16.12.2019/242 käynnistämänsä selvitystyön Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöomistusosuuden myymisestä. Kaupunginhallitus otti asian pöydältä käsiteltäväksi kokouksessaan 10.2.2020.

 

Jyväskylän kaupunginhallitus käynnisti 16.12.2019/242 Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöosuuden myynnin selvityksen. Tavoitteeksi yritysjärjestelylle asetettiin pitkäaikaisen ja ammattimaisen vähemmistöomistajakumppanin mukaantulo yhtiöön, pääomien kierrätys kaupungin elinvoiman ja investointikyvyn parantamiseksi sekä energia- ja vesitoimialan murroksen tunnistaminen ja siihen liittyvien riskien hajauttaminen. Yritysjärjestelylle asetettiin reunaehtoja, joista keskeisin oli kaupungin enemmistöomistuksen säilyttäminen omistajaohjauksen, kohtuullisen hinnoittelun, toimintaedellytysten ja ilmastotavoitteiden toteuttamisen varmistamiseksi.

                             

Valmistelun aikana on käynyt ilmeiseksi, ettei mahdollisella vähemmistöosuuden myyntiesityksellä ole edellytyksiä menestyä Jyväskylän kaupungin päätöksenteossa. Asiasta on keskusteltu selvityksen tekemiseen sitoutuneiden valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa ja todettu yhdessä, että myyntiselvitystä ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa. Selvityksen jatkaminen sitoisi merkittävästi Jyväskylän kaupungin ja Alva-yhtiöt Oy:n resursseja, eikä myyntiselvityksen jatkovalmistelusta ole enää saatavissa prosessin etenemisen tai päätöksenteon kannalta tarvittavaa lisäinformaatiota. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisen avoimen tarjouskilpailun käynnistäminen helmikuussa sitoisi myös vähemmistöosakkuudesta kiinnostuneiden ostajatahojen aikaa ja resursseja.

 

Jyväskylän kaupunki tulee jatkamaan aktiivista omistajapolitiikkaa ja selvittää jatkossakin erilaisia keinoja vahvistaakseen Alva-yhtiöiden kannattavan liiketoiminnan perusteita nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Selvityksen taustalla olevat perusteet energia- ja vesitoimialan murroksesta ja riskeistä ovat edelleen olemassa.

 

Jyväskylän kaupungin neuvonantajaksi yritysjärjestelyyn valittiin hankintamenettelyn perusteella kokonaistaloudellisesti parhaimman tarjouksen antanut KPMG Oy Ab.

    

Selvitystyön tuloksena Jyväskylän kaupunki on saanut vaihtoehtotarkasteluja yhtiön omistusjärjestelyistä ja niihin liittyvistä hyödyistä ja riskeistä, arvonmäärityksen sekä markkinainformaation vesi- ja energiatoimialalla tehdyistä yritysjärjestelyistä, arvostustasoista sekä kartoituksen Alva-yhtiöt Oy:n mahdollisista kumppaneista. Selvitystyöstä kaupungille on aiheutunut kustannuksia 50.000 euroa syksyn 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana. Selvitystyön tuloksia hyödynnetään Alva-yhtiöt Oy:n omistajapolitiikan ja kehitystyön tukena jatkossa.

 

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, puh. 050 554 7167

kaupunginjohtaja Timo Koivisto, puh. 050 336 2819

talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä, puh. 050 599 9545

Jyväskylän rakennus- ja ympäristöjaoston seuraava kokous on 11.2.2020

 

Rakennus- ja ympäristöjaoston 11.2.2020 pidettävän kokouksen esityslistalla on käsiteltävänä muun muassa lausunto Salola Wind Park Oy:n Salolan tuulivoimapuisto -hankkeesta.

 

Lisäksi kokouksessa käsitellään seuraavia asioita:

- oikaisuvaatimus maastoliikennelupaan 179-2019-2 (Valkeamäki)

- lausunnon antaminen kaupunkirakennelautakunnalle Kisakatu 13-15:tä sekä katualuetta koskevasta asemakaavan muutosehdotuksesta

 

Päätöstiedote, esityslista ja pöytäkirja

 

Kokouksen jälkeen sen päätöksistä julkaistaan tiedote Jyväskylän kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.jyvaskyla.fi. Tiedote lähetetään samanaikaisesti viestimille.

 

Kokouksen esityslistan liitteineen voi lukea pöytäkirjan julkaisuun saakka osoitteessa https://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=9368. Materiaali on pdf-tiedostomuodossa.


Hyväksytty pöytäkirja julkaistaan osoitteessa http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_tek_tweb.htm.

Mitkä uudet ruoat valitaan Jyväskylän koulujen ruokalistalle? 

Kouluruokafoorumi Makuraati kokoontuu 12.2.2020 Palokan yhtenäiskoululla 

 

Jyväskylän kouluruokafoorumi Makuraati kokoontuu keskiviikkona 12.2.2020 klo 13-14 Palokan yhtenäiskoulun ruokalassa. Makuraadissa perusopetuksen oppilaat ja koulujen henkilökunta pääsevät vaikuttamaan koulujen ruokalistaan kertomalla näkemyksiä ja toiveitaan kouluruokailun suunnitteluun ja vaikuttamaan, millaisia uusia ruokavaihtoehtoja koulujen ruokalistalle valitaan. Iltapäivän aikana päästään myös maistelemaan uusia tarjolla olevia vaihtoehtoja.  

 

Makuraatiin on kutsuttu jokaiselta perusopetuksen koululta oppilas ja oppilaskuntaa ohjaava opettaja. Tilaisuuden järjestävät Kylän Kattaus, Lasten Parlamentti ja nuorisovaltuusto.  

 

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta Palokan yhtenäiskoululle osoitteeseen Koivutie 5.  

 

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen huomioidaan kouluarjessa  

 

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen on yksi opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen osa-alueista. Oppitunneilla mietitään ja pohditaan käytännön tekoja, joilla oppilas voi itse vaikuttaa myönteisten muutosten puolesta. 

 

Unicefilta lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen saanut Jyväskylä on sitoutunut edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina. Heidät otetaan mukaan palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Makuraati-toiminta yksi keino osallistua ja vaikuttaa kouluruokailun kehittämistyöhön.  

 

Koulujen ruokalistat muodostuvat kahdesta kuuden viikon runkoruokalistasta. Listoihin yksittäisiä poikkeuksia tuovat muun muassa eri vuoden aikojen kausituotteet ja juhlapyhät.   

 

-Ruokalistojen kehitystyötä tehdään koko ajan ja Makuraatia varten valitaan vuosittain eri ruokalajeista vaihtoehtoja maisteltaviksi. Asiakkaiden mielipide on tärkeä. Palautetta ruuasta kerätään säännöllisesti ja tuotekehitystyötä tehdään jatkuvasti saadun palautteen perusteella, kertoo palvelupäällikkö Paula Puikkon Kylän Kattaukselta.  

 

Lisätietoja: 
palvelupäällikkö Paula Puikkonen, Kylän Kattaus, puh. 014 266 8330 
koordinaattori Turo Teittinen, Jyväskylän Lasten Parlamentti, puh. 044 515 5336 

Jyväskylässä perheillä on vielä muutama päivä aikaa ilmoittaa lapsi ensimmäiselle luokalle

 

Jyväskylässä vuonna 2013 tai sitä aikaisemmin syntyneet lapset, jotka eivät vielä ole aloittaneet koulunkäyntiään aloittavat koulutien elokuussa 2020. Ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen on käynnissä ja ilmoittautumisaikaa on vielä torstaihin 6.2. saakka.  

Väestörekisteritietojen mukaan Jyväskylässä on koulun aloittavia tulevia eppuluokkalaisia on 1550 lasta. Ensimmäiselle luokalle ilmoittaudutaan Wilma-järjestelmässä, osoitteessa https://wilma.jkl.fi. Tarkemmat ohjeet ilmoittautumisen käytänteistä on tullut kotiin kirjeellä. Jyväskylän kaupungin kouluihin, Jyväskylän normaalikouluun, Jyväskylän kristilliseen kouluun ja Jyväskylän steinerkouluun ilmoittaudutaan samalla lomakkeella. 

 

-Sähköinen ilmoittautuminen on sujunut hyvin, mutta vielä odotamme reilun 400 lapsen ilmoittautumisen tietoja, kertoo palveluesimies Päivi Haapajoki. 

 

Palveluohjaus ja ohjevideot huoltajien tukena ja apuna 

 

-Palveluohjauksemme auttaa, jos sähköisessä ilmoittautumisessa on ongelmia tai lapsen koulunkäynnin järjestelyissä on kysyttävää. Palvelupuhelin 014 266 0180 palvelee torstaihin saakka klo 8.30-15, sanoo Päivi Haapajoki.  

Jos huoltajien käytössä ei ole internet-yhteyttä, voi ilmoittautumisen tehdä myös perusopetuksen palveluohjauksessa. Osoite on Väinönkatu 1, 4.krs. Paikan päällä asiointi onnistuu parhaiten ajanvarauksella palvelupuhelimesta tai sähköpostitse perusopetus.palveluohjaus@jyvaskyla.fi.  

 

Sähköisen ilmoittautumislomakkeen täyttämisestä ja Wilma-tunnusten luomisesta laaditut ohjevideot löytyvät 1. luokalle ilmoittautumisen nettisivuilta

 

Tieto oppilaaksiottosta tulee Wilma-viestinä tai kirjeitse kotiin 1.4.2020 jälkeen. Yksityiset koulut ilmoittavat oppilaaksiotosta omien käytänteidensä mukaisesti. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäriin ilmoittaudutaan Wilman kautta ajalla 2.-16.4.2020, kun on tiedossa, missä koulussa lapsi elokuussa aloittaa. 

 

Lisätietoja: 
palveluesimies Päivi Haapajoki, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluohjaus, p. 014 266 7670

Kulttuuri-investointien raporttiluonnos esiteltiin Jyväskylän kaupunginvaltuustolle

 

Jyväskylän kaupunginvaltuustolle esiteltiin maanantaina 3.2.2020 tiedonantotilaisuudessa Jyväskylän sydän -projektia, jossa tehtävänä on ollut laatia kulttuuri-investointien kokonaissuunnitelma mukaan lukien mahdollinen musiikkisali. Valtuusto oli tyytyväinen saamaansa selvitykseen ja korosti puheenvuoroissaan kulttuurin merkitystä.

 

Projektin lähtökohtana on ollut lähivuosien mittava kulttuuritilojen peruskorjaus- ja rakentamistarve. Taide- ja kulttuurilaitosten tilainvestoinneista valmistuu loppuraportti maaliskuussa 2020. Raporttiluonnoksen ensimmäisiä tuloksia esitteli valtuustolle Jyväskylän sydän -projektipäällikkö Janne Viitamies Jyväskylän kaupungilta.

 

Jyväskylän sydän -projektissa on ollut mukana runsaasti kulttuurialan ammattilaisia ja myös kuntalaiset ovat voineet osallistua ideointiin – projekti alkoi vuonna 2018.

 

Kehittämistyössä on kulttuuri-investointeja ja kulttuurin toimintakonseptia tarkasteltu useiden vaihtoehtojen kautta. Selvitystyössä on saatu tarkennettua eri vaihtoehtojen kustannusrakennetta ja toiminnallisia yhdistelmiä kulttuuripalvelujen uudistamiseksi ja kaupunkikeskustan elävöittämiseksi. Keskittämällä kulttuuritiloja on mahdollista sekä parantaa kulttuuritoimintojen synergiaa ja että saada tehostettua tilankäyttöä. Jos kokonaisuudessa on mukana mahdollisimman monta kulttuuritoimintoa, on vaikuttavuus keskustan elävöittämisen näkökulmasta suurin.  

Myös musiikkisalin toteuttamiselle edullisin vaihtoehto on toteuttaa se yhdessä muiden kulttuuritoimintojen kanssa.

Raporttiluonnoksen johtopäätöksenä skenaariovaihtoehdoista Ydin vastaa parhaiten asetettuihin tavoitteisiin, mutta on kustannuksiltaan liian kallis.

 

Korkeat kustannukset vaativat vielä jatkovalmistelua

 

Taloudelliset kustannusvaikutukset ovat kaikissa vaihtoehdoissa kaupungin kannalta liian suuret. Kulttuuritilojen kokonaisuus vaikuttaa kaupungin talouteen merkittävästi, ja huomioiden muut tulevaisuuden kustannuksiin vaikuttavat tekijät tulee kokonaiskustannuksia saada pienennettyä. Raportin eri vaihtoehtojen pohjalta työstetään lähikuukausina ratkaisua, jolla löydettäisi myös kustannuksiltaan kestävämpi ja toteuttamiskelpoinen malli. Tavoitteena on edelleenkin löytää ratkaisu, joka uudistaa ja kehittää sekä kulttuuritoimintoja että kaupunkikeskustaa.

 

Kokonaisratkaisua valmistellaan vielä lähikuukausien aikana, mm. tilaohjelmien uudelleenarviointi ja toiminnallisten hyötyjen tarkentaminen, realisointimallit olemassa olevista kiinteistöistä ja vaihtoehtoiset etenemispolut, joissa on mahdollista alentaa kokonaiskustannuksia. Kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto päättävät projektin etenemisestä kevään 2020 kuluessa.

  

Videotallenne tiedonantotilaisuudesta on katsottavissa tiistaista 4.2.2020 alkaen  osoitteessa:  https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/kaupunginvaltuuston-kokoukset-kokousvideot
 
Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Timo Koivisto, Jyväskylän kaupunki, p. 050 3362 819

elinkeinojohtaja Anne Sandelin, Jyväskylän kaupunki, p. 040 5819 958 

Jyväskylän sydän -projektipäällikkö Janne Viitamies, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 3546, 050 4771511

 
Jyväskylään kaksi uutta omatoimikirjastoa, samalla ikärajat poistuivat

Palokan ja Vaajakosken aluekirjastojen aukioloajat laajenevat merkittävästi maanantaista 3.2.2020 alkaen. Kirjastot ovat avoinna omatoimikirjastoina varsinaisten palveluaikojen ulkopuolella aamuisin, iltaisin, viikonloppuisin ja pyhinä. Jyväskylässä on nyt seitsemän omatoimikirjastoa. Vaajakosken ja Palokan aluekirjastojen lisäksi Keltinmäen, Korpilahden, Kortepohjan, Kuokkalan ja Tikkakosken lähikirjastot. 

Omatoimiaikoina kirjastoissa voi lainata, palauttaa ja noutaa varauksia automaateilla, lukea lehtiä tai paikalla olevaa aineistoa, työskennellä, opiskella tai tavata ystäviä. Käytettävissä ovat asiakastietokoneet ja langaton verkko. Kirjastomaksunsa voi maksaa verkossa. Osassa omatoimikirjastoja voi myös ottaa kopioita tai tulostaa. 

Omatoimikirjastojen ikäraja poistunut 

Jyväskylässä alle 15-vuotiaatkin pääsevät omatoimikirjaston käyttäjiksi huoltajan suostumuksella. Huoltajan tulee tutustua lasten kanssa kirjaston tiloihin ja turvallisuuteen ennen omatoimista kirjaston käyttöä. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus lisäksi aina myös kirjastokortin hankintaan. 

Omatoimiajan ikärajattomuus mahdollistaa lasten ja nuorten omatoimisen kirjaston käytön palveluaikojen ulkopuolella. Tämän toivotaan lisäävän lasten kirjastokäyntejä ja edistävän lasten lukemista. 

Omatoimiaikaan kirjastoon pääsee kortilla ja PIN-koodilla

Omatoimikirjastoihin kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Keltinmäen, Kortepohjan, Kuokkalan, Palokan ja Vaajakosken omatoimikirjastoihin pääsee joka päivä klo 8–21 ja Tikkakoskella klo 8–19. Korpilahden omatoimikirjasto on avoinna ma, ti, to 10–21, ke ja pe 11–21 ja la–su 8–21. Omatoimikirjasto ei vähennä kirjastojen palveluaikoja, vaan ne säilyvät entisellään. Omatoimikirjastojen aukiolot ja kirjastojen palveluajat voi tarkistaa oman kirjaston verkkosivuilta. Kirjastojen aukiolo- ja palveluajat: https://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/kirjastot/alue-ja-lahikirjastot.

Lisätietoja:
- Seija Laitinen-Kuisma, kirjastotoimenjohtaja, Jyväskylän kaupunginkirjasto, p. 014 266 4093, seija.laitinen-kuisma[at]jyvaskyla.fi
- Jyväskylän omatoimikirjastoista netissä: https://www.keskikirjastot.fi/web/arena/omatoimikirjastot

Kotihoitoon hoitajia rekrytointi- ja oppisopimuskoulutuksella

 

Jyväskylässä kärsitään koko Suomen lailla ikääntyneiden kotihoidon hoitajapulasta. Uusia keinoja lisätyövoiman löytämiseksi kokeillaan. Kaupungin, koulutuskuntayhtymä Gradian ja TE-toimiston yhteishanke Oppimispolku osaajaksi kotihoitoon -rekrytointikoulutus vastaa kotihoidon tarpeisiin. Koulutukseen haki 61 henkilöä. Heistä valitaan haastattelujen ja lähihoitajakoulutuksen soveltuvuusarvioinnin avulla kymmenen opiskelijaa.

 

Koulutus alkaa maaliskuussa ja kestää kolme kuukautta. Koulutuksesta 80 % on työssäoppimista. Rekrytointikoulutuksen jälkeen opiskelijat siirtyvät suorittamaan lähihoitajan tutkintoa oppisopimuskoulutuksena. Valmistuttuaan lähihoitajiksi heistä tulee kaupungin kotihoidon vakinaisia työntekijöitä.

 

-On hienoa, että koulutusta kohtaan heräsi näinkin paljon innostusta. Monella hakijalla on jotakin hoivakoulutusta jo takanakin ja mukana on erittäin motivoituneita alan vaihtajia, toteaa ikääntyneiden palvelujen rekrytoinnista vastaava Päivi Huttunen.

 

Rekrytointikoulutuksen lähiopetuksesta vastaa Gradia ja työssä oppiminen tapahtuu kotihoitotyössä. Jokaiselle Jyväskylän kaupungin kotihoidon alueelle tulee yksi opiskelija.

 

-Opiskelijoiden saama hyvä ohjaus ja perehdytys kotihoidon kentällä on ensiarvoisen tärkeää. Koen tämän tyyppisen koulutuksen merkityksellisenä keinona vastata henkilöstömäärän kasvutarpeeseen tulevaisuudessa. Hienoa yhteistyötä oppilaitoksen ja työllisyyspalveluiden sekä TE-keskuksen kanssa, kuvaa ikääntyneiden palvelualueen johtaja Maarit Raappana.

 

 

Lisätietoa antavat: palveluesimies Päivi Huttunen, 014 266 2446,  opettaja Sari Jokinen, Gradia Jyväskylä, puh. 040 341 6341, TE-keskukselta Laila Ohra-Aho, puh. 02 95 046 137

Talvi tuli sittenkin – aurauskalusto ilmestynyt taas Jyväskylän katukuvaan
 
 
Kaupungin aurauskalusto on ollut liikkeellä kuluvalla viikolla. Lumisateiden on ennustettu jatkuvan tänään torstaina jaensi yönä. Viime yönä on aurattu pääväyliä sekä siirretty lunta pois ydinkeskustasta.

Tänään päivällä jatketaan tarpeen vaatiessa auraamista ja hiekoittamista. Jos ennusteen mukainen lumisade toteutuu, aurataan vilkkaimmat kevyen liikenteen väylät iltapäivällä uudelleen. Ennusteen toteutuessa suuremmalla kalustomäärällä lähdetään auraustöihin ensi yönä.

Turvaväli aurauskalustoon lisää liikenneturvallisuutta

Aurauskalusto liikkuu hitaasti ja maltti auton ratin takana lisää liikenneturvallisuutta. Työssä olevaan aurauskalustoon on syytä jättää turvaväli ja ohituspaikat arvioida huolella.

Myös asukkailla on velvollisuuksia

Raskas lumi painaa jo jonkin verran puiden oksia väylien päälle. Tavanomaista autoa suurempi aurauskalusto voi vahingoittaa kiinteistöjen puita, jos niiden oksat yltävät katualueelle asti. Tästä voi syntyä myös rikkoja aurauskalustolle. Kehotamme asukkaita huolehtimaan siitä, että kiinteistön puut eivät taivu lumen painosta katualueelle sekä karsimaan tarvittaessa kadulle yltävät oksat.

Lisäksi aurakalustosta jää lumiväylä kiinteistön tonttiliittymään. Haluamme muistuttaa, että tonttiliittymän puhtaanapito on kiinteistön omistajan vastuulla.

Lisätietoa talvikunnossapidosta: https://www.jyvaskyla.fi/liikenne/kadut/katualueen-hoito-ja-kunnossapito/katujen-talvihoito

Lisätiedot: kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren, p. 014 266 8045, timo.tillgren[at]jyvaskyla.fi

Valokuvanäyttely Alvar Aallon elämästä ja tuotannosta aloittaa näyttelykiertonsa Kouvolasta
 
 
”Arkkitehtonisella ratkaisulla täytyy aina olla inhimillinen motiivi.” Alvar Aalto

Kouvolan pääkirjastossa avataan perjantaina 31.1. näyttely ”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa. Näyttely piirtää uudenlaisen kuvan modernin arkkitehtuurin suurimpiin nimiin kuuluvan arkkitehdin, Alvar Aallon (1898-1976) elämästä ja tuotannosta.

”Lyödään ne hepnaadilla!” tuo päivänvaloon ainutlaatuisen valikoiman arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museon arkistosta. ”Näyttelyn runkona ovat Alvar Aallon itsensä valitsemat valokuvat, joista koottiin hänen tuotantoaan laajasti esittelevä näyttely Firenzen Palazzo Strozziin, Italiaan vuonna 1965. Tämä suurnäyttely oli ensimmäinen laatuaan ja nosti Alvar Aallon esiin yhtenä aikamme suurimmista arkkitehdeista”, kertoo näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Asko Mäkelä.

Valokuvataiteella oli Aallon perheessä tärkeä sija. Aaltojen ystäväpiiriin kuului muun muassa maailmankuulu unkarilainen valokuvataiteilija László Moholy-Nagy. Kiinnostus modernistiseen valokuvaan näkyy Aaltojen omassa perhealbumissa, jonka kuvista useat ovat Aino Aallon ottamia. Kuviin ikuistettiin perheen lapset ja arkkitehtitoimiston työtoverit, ajankohtaiset rakennusprojektit ja juuri valmistuneet arkkitehtuurikohteet, osin kokeellisista kuvakulmista. Matkoilla kuvatut kaupunkinäkymät tai rakennusten materiaalit ja yksityiskohdat saattoivat myöhemmin ilmestyä mukailtuina teemoina Aallon arkkitehtuuripiirustuksiin ja saada uuden tulkintansa modernin arkkitehtuurin muodossa.

Näyttelyyn valitut arkkitehtuurivalokuvat havainnollistavat, kuinka eri aikakausien valokuvaajat ovat nähneet Alvar Aallon rakennukset sekä hänen persoonansa. Alvar Aalto ymmärsi jo varhain valokuvan merkityksen oman arkkitehtuurinsa markkinoinnissa ja käytti aikansa parhaimpia valokuvaajia, kuten Gustaf Welin, Eino Mäkinen, Heikki Havas ja Kari Hakli. Merkittävä rooli näyttelyssä on myös museon omilla valokuvaajilla Martti Kapasella ja Maija Holmalla.

”Näyttely antaa monipuolisen kuvan Alvar Aallon tuotannosta, elämästä ja taidosta käyttää valokuvia  julkaisuissa ja näyttelyissä rakentaakseen omaa medianäkyvyyttään. Kokonaisuus on alun perin suunniteltu kiertonäyttelyksi ja se soveltuu muunneltavan rakenteensa ansiosta esille hyvin monenlaisiin tiloihin”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Näyttelyn ensiesitys oli kesällä 2019 Alvar Aalto -museossa, Jyväskylässä. Kouvolassa näyttely käynnistää Alvar Aalto -säätiön kiertonäyttelyiden sarjan. Näyttelyn on koonnut taidehistorioitsija Asko Mäkelä. Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaavat Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, arkkitehti Tommi Lindh ja graafinen suunnittelija Tiina Ekosaari. Plansseissa olevat valokuvat ja tekstit on painettu erityishienolle ohutviiluvanerille. Näyttelyn yhteistyökumppani on Koskisen Oy. Näyttelyä on tukenut Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.

Näyttelyn avajaisia vietetään Kouvolan pääkirjastossa perjantaina 31.1.2020 klo 14.00. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!


Näyttelytiedustelut:
Mari Forsberg
Tuottaja / Alvar Aalto -säätiö
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Leena Tuomala
Lähikirjastovastaava / Kouvolan pääkirjasto
puh. 020 615 6416
leena.tuomala@kouvola.fi


“Lyödään ne hepnaadilla!” Alvar Aalto valokuvissa
Kouvolan pääkirjastossa 1.2.−30.3.2020
Salpausselänkatu 33, 45100 Kouvola
Näyttely avoinna ma-pe klo 9-20 ja la klo 9-15


Kouvola kuuluu kansainväliseen Alvar Aalto -kaupunkien verkostoon. Kouvolan Inkeroisissa sijaitsevat Alvar Aallon suunnittelema Tehtaanmäen koulu (1938-39), Tehtaanmäen teollisuusrakennukset asuinalueineen (1937-56) sekä Karhunkankaan omakotialue (1938-41).

Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtajan virkaan on valittu Ville Mensala

 

Keski-Suomen pelastuslaitos -liikelaitoksen johtokunta valitsi tänään pelastusjohtajan virkaan 1.7.2020 alkaen hallintotieteen maisteri, insinööri (AMK) Ville Mensalan. Pelastusjohtaja johtaa Keski-Suomen pelastuslaitos -liikelaitosta ja vastaa sen taloudesta ja kehittämisestä maakunnallisena toimijana. Mensala siirtyy pelastusjohtajan tehtävään Helsingin pelastuslaitoksen esikuntapäällikön tehtävästä.

 

Virka tuli avoimeksi nykyisen pelastusjohtaja Simo Tarvaisen siirtyessä eläkkeelle. Virka julistettiin ensimmäisen kerran haettavaksi 10.9.2019. Virkaa haki 12 hakijaa, joista 11 täytti kelpoisuusehdon. Haastatteluun kutsuttiin 7 hakijaa. Johtokunta julisti viran uudelleen haettavaksi 30.10.2019 alkaen. Hakijoita oli yhteensä 11, joista 10 täytti koulutuksellisen kelpoisuusehdon.

 

Lisätietoja

Pelastuslaitos-liikelaitoksen puheenjohtaja Tony Melville, p. 0502464

Muistoja tekstiilitaiteilija Sirkka Könösestä kerätään ystävänpäivän tapahtumassa

 

Suomen käsityön museo kutsuu kaikki muistelemaan Sirkka Könösen elämää ja uraa osana ystävänpäivän tapahtumaa Jyväskylässä perjantaina 14.2.2020 klo 12–15. Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen (1947–2018) tunnetaan erityisesti värikkäistä neulepaidoistaan, mutta hän suunnitteli myös värikylläisiä ryijyjä ja mattoja sekä loi kantaaottavia taideteoksia kierrätysmateriaaleista. Hän oli samalla tekstiilitaiteilija, käsityöyrittäjä ja taiteilija.

Tervetuloa kertomaan oma tarinasi Könösen elämään liittyen, olitpa Sirkan sukulainen, ystävä, asiakas, kotineuloja, kutoja, ihailija… Jokaisen muistot ja tarinat ovat yhtä tärkeitä. Tilaisuuden aloitamme Suomen käsityön museo amanuenssi Seija Hahlin lyhyellä alustuksella Sirkan elämänkaaren eri vaiheista. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Suomen käsityön museon Aulagalleriassa on esillä Maailman värittäjä – Tekstiilitaiteilija Sirkka Könönen -näyttely 1.3.2020 saakka. Näyttely sai alkusysäyksen syksyllä 2018 kun museo vastaanotti perikunnalta Sirkka Könösen, Siken, elämäntyöhön liittyvän aineistokokonaisuuden. Museo halusi tehdä näyttelyn Könösestä mahdollisimman pian hänen kuolemansa jälkeen ja museon pieni Aulagalleria oli sopiva tila nopealle näyttelytuotannolle. Näyttelyssä esitellään hänen suunnittelemiaan käsin neulottuja neuleita, ryijyjä, mattoja, kakkuteoksia. Näyttelyesineiden valinnasta ja esille panosta vastasi Sirkka Könösen Taideteollisen korkeakouluajan opiskelutoveri tekstiilitaiteilija Paula Taipale.

Sirkka Könönen oli monipuolinen taiteilija, jämpti käsityöyrittäjä, keräilijä ja mitä kaikkea? Tervetuloa muistelemaan Sirkkaa ja antamaan oma panoksesi kokonaiskuvan muodostamiseksi tästä monipuolisesta koloristista. Ilmoita tulostasi, varsinkin jos sinulla on tarina kerrottavana, jotta tiedämme varata sille aikaa. Ilmoittaudu tästä. www.lyyti.in/kononen

Samalla voit tutustua myös museon muihin näyttelyihin. Muisteluhetken jälkeen sinulla on tilaisuus tutustua tekstiilitaiteilija Soile Hovilan johdolla Kudottu kuva – Moderni suomalainen kuvakudos -näyttelyyn osana Ystävänpäivän tapahtumaa ja osallistua Hovilan työnäytökseen. Museoon on vapaa pääsy, kuten aina perjantaisin.

 

Muistoista kertyy värikäs kudelma tuleville sukupolville

Muistojenkeruutilaisuus on osa Suomen käsityön museon tallennustoimintaa. Nykytallennus on osa museoiden, niin myös Suomen käsityön museon perustoimintoja. Keräämme Suomen käsityön museon kokoelmiin tekstiilitaiteilija Sirkka Könösen toimintaan, tuotantoon, sekä hänen kanssaan tehtyyn yhteistyöhön liittyviä muistoja ja tarinoita eri vuosikymmeniltä. Muistosi voi liittyä myös itsellesi tai läheisellesi hankkimaasi neuleeseen. Muistoista muodostuu suurempi, eri tarinoista koostuva, taiteilija Sirkka Könöseen liittyvä kertomus tallennettavaksi tuleville sukupolville ja tutkijoiden käyttöön. Jos et pääse osallistumaan ystävänpäivän tapahtumaan, voit lähettää oman muistosi myös sähköpostilla tai kirjeitse amanuenssi Seija Hahlille.

 

Lisätietoja

Seija Hahl, amanuenssi, Suomen käsityön museo
seija.hahl@jyvaskyla.fi, p. 050 311 8886 

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
raija.manninen@jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887 

 

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti–su 11–18. Poikkeuksia aukioloajoissa pyhäpäivinä.

Jyväskylässä ensimmäiselle luokalle ilmoittaudutaan ajalla 21.1.-6.2.2020 

 

 

Elokuussa 2020 koulun aloittavat kaikki vuonna 2013 tai sitä aikaisemmin syntyneet lapset, jotka eivät vielä ole aloittaneet koulunkäyntiään. Jyväskylässä ensimmäiselle luokalle aloittavia on noin 1550 lasta.  

 

Ensimmäiselle luokalle ilmoittaudutaan ajalla 21.1. - 6.2.2020 sähköisellä lomakkeella Wilma-järjestelmässä. Kouluun ilmoittautuvan lapsen huoltajat saavat viikkojen 3-4 aikana koteihin kirjeen, jossa ohjeistetaan tarkemmin ilmoittautumisen käytänteistä. Jyväskylän kaupungin kouluihin, Jyväskylän normaalikouluun, Jyväskylän kristilliseen kouluun ja Jyväskylän steinerkouluun ilmoittaudutaan samalla lomakkeella.  

 

Huoltajat saavat tiedon oppilaaksiottopäätöksestä Wilma-viestinä tai kirjeitse kotiin 1.4.2020 jälkeen. Yksityiset koulut ilmoittavat oppilaaksiotosta omien käytänteidensä mukaisesti. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäriin ilmoittaudutaan ajalla 2.-16.4.2020, kun on tiedossa, missä koulussa lapsi elokuussa lukuvuoden 2020-2021 aloittaa. 

 

A1-kieli valitaan kouluun ilmoittautumisen yhteydessä 

 

Tulevat eppuluokkalaiset valitsevat ensimmäisen vieraan kielen, A1-kielen, kouluun ilmoittautumisen yhteydessä. Jyväskylän perusopetuksen kouluissa voi A1-kieleksi valita englannin, ranskan, saksan tai venäjän kielen. Kuokkala svenska skolassa A1-oppimääränä opiskellaan modersmålsinriktad finskaa (äidinkielenomainen suomi). Kortepohjan englanninkielisessä perusopetuksessa A1-oppimääränä on englanti.  

 

Saksan, ranskan, tai venäjän kielen ryhmän perustamiseksi tarvitaan vähintään 12 oppilaan ryhmä/koulu. Mikäli 12 oppilaan minimiryhmäkoko ei täyty edellä mainituissa kielissä, alkaa kaikilla oppilailla A1-kielenä englanti. Englannin kielen opetus taataan joka tapauksessa. 

 

Palveluohjaus ja ohjevideot apuna ilmoittautumisessa

 

Perusopetuksen palveluohjaus auttaa, jos sähköisessä ilmoittautumisessa on ongelmia tai lapsen koulunkäynnin järjestelyissä on kysyttävää. Palvelupuhelin 014 266 0180 palvelee arkipäivinä klo 8.30-15 ajalla 21.1.-6.2.2020.  

Jos huoltajien käytössä ei ole internet-yhteyttä, voi ilmoittautumisen tehdä perusopetuksen palveluohjauksessa, osoitteessa Väinönkatu 1, 4.krs. 6.2. mennessä. Paikan päällä asiointi onnistuu parhaiten ajanvarauksella ylläolevasta puhelinnumerosta tai sähköpostitse perusopetus.palveluohjaus@jyvaskyla.fi.  

 

Palveluohjauksen työntekijät ovat opastamassa ensimmäiselle luokalle ilmoittautumista 28.1. klo 8.30-16.30 Huhtasuon päiväkodilla ja 29.1. klo 8.30-16.30 Kuokkalan yhtenäiskoululla (sisääntulo kirjaston ovesta). Huoltajilla tulee olla mukana pankkitunnukset ja henkilötodistus. 

 

Ohjevideot sähköisen ilmoittautumislomakkeen täyttämisestä ja Wilma-tunnusten luomisesta löytyvät 1. luokalle ilmoittautumisen nettisivuilta.  

 

Lisätietoja: 
palveluesimies Päivi Haapajoki, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluohjaus, p. 014 266 7670 
palvelupäällikkö Pia Bärlund, kieli- ja kulttuuriryhmien opetus, puh. 014 266 4889

 
Kulttuuriluotsit vinkkaavat ajankohtaisista kulttuurimenoista maanantaisin Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa

 

Kulttuuriluotsit ovat tavattavissa kevätkaudella maanantaisin klo 15-17 Jyväskylän pääkirjaston ala-aulassa (Vapaudenkatu 39-41) huhtikuun lopulle saakka, viimeinen tapaamiskerta on 20.4. Luotseilta voi kysellä menovinkkejä kaupungin ajankohtaisesta kulttuuritarjonnasta ja heiltä saa myös tärppejä kiinnostavista vierailukohteista Jyväskylän seudulla. Neuvontapisteeltä voi pyytää vaikkapa saman tien luotsia mukaan kirjastokävelylle, jos tuntuu, että pääkirjaston uudistettuihin tiloihin ja tarjontaan olisi mukava tutustua yhdessä kaverin kanssa tai varata oman ajan myöhemmin toteutettavalle kirjastokierrokselle.

 

Taide-elämykset soveltuvan mainiosti yhdessä koettaviksi. Kulttuuriluotsit ovat vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, joita voi pyytää seuraksi kulttuurikohteisiin ja taiteen pariin. Ympäristöluotsit ovat luonto- ja ympäristöasioista kiinnostuneita vapaaehtoisia ja he voivat lähteä kävelykaveriksi esimerkiksi lähiluontoon. Luotsitoiminnassa halutaan innostaa ihmisiä lähtemään liikkeelle toimimalla kaverina erilaisissa vierailukohteissa. Tarvittaessa luotsin voi pyytää hakemaan kotiovelta. Luotsit toimivat vertaisoppaina niin yksityisille ihmisille kuin ryhmille.

 

Lisätietoja ja luotsien tilaukset:

kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen(at)jyvaskyla.fi

 

https://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/kulttuuripalvelut/luotsitoiminta

Kuntalaistilaisuus 27.1. klo 18.30 esityksestä lakkauttaa Saarenmaan koulu

Jyväskylän kaupunki järjestää maanantaina 27.1. klo 18.30 kuntalaistilaisuuden Saarenmaan koululla (Kokkomäentie 2, 40270 Palokka). Tilaisuuden aiheena on valmisteilla oleva esitys lakkauttaa Saarenmaan koulu syksystä 2020 alkaen.

 

Tilaisuudessa käydään läpi esityksen taustoja ja keskustellaan päätösesityksen vaikutuksista perusopetuksen järjestämiseen alueen lapsille. Paikalla ovat Jyväskylän kaupungin perusopetuksen, Tilapalvelun ja kaavoituksen edustajat. 

 

Esitystä Saarenmaan koulun lakkauttamisesta valmistellaan sivistyslautakunnan käsittelyyn 19.2.2020. Koska kyse on palveluverkkopäätöksestä, asia etenee lautakunnan käsittelyn jälkeen kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuuston päätettäväksi.Saarenmaan oppilaat ovat aloittaneet kevätlukukauden Savulahden päiväkotikoulussa

Saarenmaan koulun oppilaat siirtyivät Savulahden päiväkotikouluun 7.1.2020 alkaen. Päätöksen Saarenmaan toimintojen siirtämisestä Savulahden päiväkotikouluun kevätlukukaudeksi 2020 teki sivistyksen toimialajohtaja viime vuoden joulukuussa.

Pikaisen toimintojen siirron perusteena oli Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 25.11.2019. työsuojelutarkastuksen jälkeen antama kehotus ryhtyä toimenpiteisiin työntekijöiden terveydelle haitallisesta sisäilmastosta aiheutuvan altistumisen estämiseksi. Huolen asiasta olivat tuoneet aiemmin esiin työsuojelu sekä ympäristöterveystarkastaja.


Lakkauttamisesitys on jatkoa aiemmille päätöksille

Valmisteilla oleva Saarenmaan koulun lakkautusesitys syksystä 2020 alkaen perustuu aiempiin päätöksiin, työsuojelun ja ympäristöviranomaisten antamiin lausuntoihin sekä kaupunginvaltuuston 25.11.2019 hyväksymään talousarvioon, johon on kirjattu: ”Saarenmaan koulun kouluyksikön toiminta päättyy syksystä 2020 alkaen kaupunginvaltuuston 13.5.2019 hyväksymien perusopetuksen palveluverkon kehittämisen periaatteiden mukaisesti. Asia tuodaan sivistyslautakunnan kautta valtuuston päätettäväksi alkuvuonna 2020.”

Saarenmaan koulun lakkauttamista on käsitelty jo aiemmin Jyväskylän kaupungin toimielimissä vuosina 2018 ja 2019. Sivistyslautakunnalle koulun lakkauttamista esitettiin jo 25.4.2018. Tuolloin lautakunta päätti, että tilannetta arvioidaan uudestaan vuoden 2018 loppuun mennessä, kun Saarenmaan koulurakennuksen ja väestökehityksen osalta on saatu lisätietoa.

Seuraavan kerran koulun lakkauttaminen on ollut sivistyslautakunnan käsiteltävänä 18.12.2018. Tuolloin lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Saarenmaan koulu lakkautetaan 1.8.2019 alkaen. Kaupunginhallitus kuitenkin päätti 14.1.2019, että Saarenmaan koulun jatkosta päätetään, kun perusopetuksen palveluverkkoselvitys on hyväksytty kaupunginvaltuustossa keväällä 2019.

Perusopetuksen palveluverkkoprosessin kehittäminen ja palveluverkkosuunnitelma 2019 olivat sivistyslautakunnassa 26.3.2019 ja sen jälkeen kaupunginvaltuuston käsittelyssä 13.5.2019. Kaupunginvaltuusto päätti muun muassa, että perusopetuksen palveluverkkoa kehitetään palveluverkkosuunnitelmassa esitettyjen periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti sekä kaupunginvaltuuston 22.4.2014 hyväksymät pienten koulujen kriteerit kumottiin.


Verkkokysely avoinna 22.1. saakka


Kuntalaisille on avattu verkkokysely, johon on linkitetty asian aiemmat käsittelyvaiheet. Kyselyssä kysytään, onko asian valmisteluun liittyen vielä uusia näkökulmia, joita tulisi valmistelussa ottaa huomioon tai selvittää. Kyselyyn voi vastata 22.1.2020 saakka osoitteessa: https://bit.ly/2NmTSRT.

 

Kutsu ja kyselylinkki on lähetetty myös perusopetuksen Wilman ja varhaiskasvatuksen Muksunetin kautta Saarenmaan alueen lasten huoltajille.

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki,
- perusopetuksen palvelujohtaja Sami Lahti, p. 014 266 4985, (asian valmistelu)
- suunnittelija Tanja Räty, p. 014 266 4241, (tilaisuuden järjestelyt)

Jyväskylän kaupunginteatterin syyskausi tarjoaa neljä ensi-iltaa

 

Syksyllä 2019 Jyväskylän kaupunginteatteri tarjoaa katsojilleen kaikkiaan neljä ensi-iltaa, joista kolme nähdään suurella näyttämöllä ja yksi pienellä näyttämöllä.  Kauden päätuotantona toteutetaan upea musikaaliklassikko Phantom – Pariisin oopperan kummitus, sen lisäksi suurella näyttämöllä saa ensi-iltansa tuore brittikomedia Tämä on ryöstö! sekä koko perheen musiikillinen seikkailu Ella ja Paterock. Pienen näyttämön ensi-iltana nähdään Elämä on juhla -lauluilta.

 

Klassikkomusikaali Phantom – Pariisin oopperan kummitus starttaa suuren näyttämön syksyn

Syksyn ensi-illat aloittaa Arthur Kopitin ja Maury Yestonin musikaali Phantom – Pariisin oopperan kummitus. Maiju Sallaksen ohjaamassa teoksessa yhdistyy onnistuneella tavalla viihdyttävyys ja herkkyys.

– Sen musiikki on kuin karkkia, juoni on jännittävä ja henkilöt mielenkiintoisia ja vivahteikkaita, ohjaaja Maiju Sallas lupaa. Phantom on tarina siitä, kuinka musiikki voi yhdistää sielut ja siitä kuinka kiehtovaa ja vaarallista täydellisyyteen pyrkiminen ja musiikillinen kunnianhimo voi olla. Toisaalta se on tarina saavuttamattomasta rakkaudesta ja toisen täydellisestä hyväksymisestä. Jyväskylän kaupunginteatterin suurmusikaalin nimiroolissa vierailee Riku Pelo. Musikaalin ensi-ilta on 7.9.2019.

 

Syksyn komediana Tämä on ryöstö!

Komedian nälkää taltuttamaan suurelle näyttämölle saadaan ensi-iltaan 5.10. Snoopi Sirenin ohjaama tuore brittikomedia Tämä on ryöstö! Tämän poskettoman hauskan näytelmän tarina sijoittuu 1950-luvun lopulle vieden katsojan yllätyksellisten käänteiden ytimeen seuraamaan mittaamattoman arvokkaan timantin epäonnisia ryöstöpuuhia. – Luvassa on ennennäkemättömän akrobaattisia roolisuorituksia, rikollisen hauskoja tilanteita ja poikkeuksellisia näyttämöratkaisuja, ohjaaja Snoopi Siren hehkuttaa. Tämä on ryöstö! jatkaa käsikirjoittajatrio Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin menestysputkea, jonka aiempia tuotoksia ovat muun muassa Näytelmä joka menee pieleen sekä Peter Pan Goes Wrong. Komediahitti saa katsojan hyvälle tuulelle myös esityksessä kuultavien popmusiikin klassikoiden ansiosta. Esitys avaa yhteistyön Suomalaisen musiikkikampuksen kanssa.

 

Koko perheen musiikkiseikkailuna Timo Parvelan Ella ja Paterock

Rakastetun Timo Parvelan Ella-tarina riemastuttaa Jyväskylän kaupunginteatterissa 16.11. alkaen. Ella ja Paterockin on käsikirjoittanut Timo Parvelan kirjan pohjalta Katriina Honkanen. Hän vastaa myös näytelmän musiikista ja ohjaa sen teatterin suurelle näyttämölle. – Koko perheen musiikkiseikkailun tuoksinassa rakennetaan laivaa, suojellaan eläimiä ja opettajaa isännöitsijältä, etsitään kadonnutta rokkitähteä, opetellaan kertotaulua ja tanssiaskeleita sekä vieraillaan pankissa ja levy-yhtiössä, ohjaaja Katriina Honkanen luettelee.

 

Pienen näyttämön ensi-iltana Elämä on juhla -lauluilta 

Elämänmakuiset laulut täyttävät pienen näyttämön lokakuun 5. päivästä lähtien, kun Anssi Valtosen ohjaama Elämä on juhla -lauluilta saa ensi-iltansa. ­– Luvassa on lauluja niin supertähdille kuin seinäruusuille, ohjaaja Anssi Valtonen luonnehtii ja kertoo, että illan musiikillinen kokonaisuus muotoutuu työryhmän yhteistyönä. Solisteina kuullaan teatterin näyttelijöitä, joita säestää kapellimestari Jari Puhakka.

 

Luvassa myös vilkas vierailu-, yhteistyö- ja keikkasyksy

Omien syksyn ensi-iltojen lisäksi teatterin näyttämöillä nähdään myös kiinnostavia vierailuja, yhteistyöesityksiä ja keikkoja. Syyskuussa suurella näyttämöllä nähdään kolme vierailuesitystä; Miitta Sorvalin, Sanna Stellanin ja Pirjo Heikkilän tähdittämä Kaikki äitini, kaikki tyttäreni 7.9., Susanna Haaviston Varamummo-musikaali 21.9. sekä Riku Suokkaan ja Johanna Tohnin stand-up –esitys Mars vs. Venus 28.9. Pienelle näyttämölle saadaan yhteistyössä Zero Gravity Companyn kanssa Liljat-nykysirkusesitys, jonka ensi-ilta on 12.9. Perheen pienimmille on tarjolla lokakuussa Pessi ja Illusia -esitys, sen toteuttaa Nukketeatteri Sytkyt. Loppuvuodesta pienen näyttämön perinteisenä yhteistyönä nähdään Jyväskylän tanssiopiston Pähkinänsärkijä-tanssisatu. Syksyn keikkaohjelmisto tulee olemaan myös tapansa mukaan hyvin monipuolinen. Lisätietoa syksyn ohjelmistosta löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri.  

Syksyn ohjelmisto tulee myyntiin teatterin lippumyymälään ja www.lippu.fi -verkkokauppaan keskiviikkona 20.3. ja sitä täydennetään vielä uusilla vierailuilla ja sunnuntaikeikoilla lähiaikoina.

 

Lisätietoja:

teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen p. 050 311 8705
viestintä- ja tuotantokoordinaattori Outi Kasanen p. 050 340 7293

Jyväskylän kaupungin palvelut yli 70-vuotiaille koronan kotikaranteenin aikana

 

Sosiaali- ja terveysministeriö tarkensi tänään ohjeitaan kunnille yli 70-vuotiaiden palveluiden osalta. Jyväskylän kaupungilla edellytetyt toimenpiteet on jo tehty. Puhelinneuvontaa laajennetaan maanantaista lähtien palvelemaan ikääntyneitä kello 18.00 asti.

 

Yli 70-vuotiaiden tulee pysyä karanteeninomaisissa olosuhteissa

 

Jyväskylän kaupunki suosittaa hallituksen ohjeen mukaisesti yli 70-vuotiaita pysymään kotonaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa ja välttämään kontakteja laajoihin ihmisjoukkoihin. Karanteeninomaisissa olosuhteissa saa kuitenkin ulkoilla. Myös terveyspalveluissa saa asioida ja hätätapauksissa ikääntynyt voi käydä myös apteekki- ja kauppapalveluissa, kunhan välttää ruuhka-aikoja, tarpeetonta kontaktia muihin ihmisiin sekä huolehtii itsensä suojaamisesta mm. hyvällä käsihygienialla. 

 

Ikääntyneiden päivittäiset kauppa- ja apteekkipalvelut tulee pyrkiä hoitamaan ensisijaisesti läheisten avulla tai hyödyntämällä kauppojen tai apteekin kotiin tuotavia palveluita. Läheisten, jotka hoitavat esimerkiksi kauppa-apua ikääntyneen kotiin, pitää olla flunssattomia ja huolehtia siitä, että he eivät aiheuta ikääntyneelle riskiä tartunnasta. Kontaktia voi välttää mm. jättämällä ostokset sovitusti oven ulkopuolelle.

 

Kaupungin palvelunumero laajentaa aukioloaikojaan

 

Jos ikääntynyt ei saa muuten apua ruokapalveluiden hoitamiseen, Jyväskylän kaupunki on varautunut auttamaan yli 70-vuotiaita ruokapalvelun järjestämiseksi. Kaupunki on jo perustanut keskitetyn numeron, jonka kautta pyyntöjä voi tehdä.  Kaupungin kautta hoidettava kauppapalvelu laskutetaan asiakkailta ja heidän kanssaan sovitaan, miten laskutus hoidetaan. Toimeentulo ole este palveluiden saamiseksi. Neuvontanumerossa arvioidaan aina laajasti se tarve, miten asukasta voidaan parhaiten auttaa.

 

Kaupunki suosittaa lisäksi, että ikääntyneet pyytäisivät apua ennemmin kaupungilta, kuin luovuttaisivat rahojaan tai omia pankkikortteja esimerkiksi ovella apua tarjoaville tuntemattomille henkilöille.

 

Kaupunki opastaa ruoka- tai apteekkipalveluissa maanantaista lähtien laajennetulla palveluajalla arkisin kello 8-18 numerossa 014 266 0550. Toive on, että puhelut hoidetaan mahdollisuuksien mukaan arkipäivinä. Muina aikoina asukkaat saavat apua sosiaalipäivystyksen kautta p. 014 266 0149.

 

Ikääntyneiden terveysneuvonta muiden asukkaiden tapaan terveyspalveluiden koronanumerossa

 

Terveyspalveluiden käytöstä tulee paljon kysymyksiä. Ikääntynyt voi kuitenkin karanteeninomaisten olosuhteiden aikana käydä normaalisti esimerkiksi hoitoon liittyvissä laboratoriokokeissa, lääkärillä tai hoitajalla sekä esimerkiksi haavahoidossa terveysasemalla. Terveysasemille varatut ajat ovat voimassa, ellei terveyspalveluista soiteta yli 70-vuotiaalle ja ilmoiteta perumisesta. Erillisiä varmisteluja ei varattujen aikojen osalta tarvitse siten tehdä vaan terveyspalvelut ovat tarvittaessa yhteydessä asukkaisiin.

 

-          Jos ikääntynyt on huolestunut terveyteensä liittyvistä asioista, neuvontaa ja hoidontarpeen arviointia korona-asioissa tehdään Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaiden osalta terveysasemien keskitetyssä puhelinneuvonnassa numerossa 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-pe klo 8–16.

-          Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117. 

 

Ikääntyneiden asumisyksiköissä ei sallita vierailuja

 

Jyväskylän kaupunki ei salli ulkopuolisten vierailuja ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien asumisyksiköihin. Poikkeuksena voi olla tilanteet, joissa asumispalveluyksikössä asuva omainen on saattohoidossa. Poikkeuksellisista vierailuista sovitaan aina yksikön esimiehen ja omaisten kesken. Pääsääntö kuitenkin on, että vierailuja ei asumisyksiköissä sallita.

 

Kaupungin yleinen koronatiedotus:  https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Yli 70-vuotiaiden ohjeistus verkossa: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/70v

 

Terveisin Emmi Palokangas

hallintopäällikkö

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut

Tukea lapsille, nuorille ja heidän perheilleen Jyväskylässä 

 

Jyväskylän kaupungin palvelut lapsille, nuorille ja lapsiperheille ovat terävöittäneet palvelutarjontaa poikkeusoloissa. Kokosimme yhteenvedon palveluista Jyväskylässä. 

 

Neuvolat turvaavat odottavien äitien ja vauvojen palvelut 

 

Neuvolapalveluja tarjotaan toistaiseksi rajoitetusti. Raskauksien seuranta ja jälkitarkastukset turvataan tarjoamalla äitiyshuollon normaalit terveydenhoitajakontaktit ja lääkärin tekemät keskiraskauden tarkastukset. Myös synnytysten jälkitarkastukset hoidetaan. Lastenneuvolassa tehdään terveydenhoitajan ja lääkärin tekemät terveystarkastukset alle 1-vuotiaille. 

 

Neuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu toimii normaalisti maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 8-14 numerossa 014 266 0141. Varhaiskasvatus 

 

Varhaiskasvatus toimii tällä hetkellä normaalisti, eli päiväkodit ovat auki. Hallituksen linjauksen mukaisesti toive on, että lasta hoidettaisiin kotona, jos siihen on mahdollisuus. 

 

Noin 2/3 osaa varhaiskasvatuksessa olevista lapsista on ollut ensimmäisellä viikolla kotona. Varhaiskasvatuksesta tuttu henkilökunta tulee ensi viikon aikana olemaan yhteydessä lasten koteihin ja keskustelee, kuinka uudenlainen arki on lähtenyt rullaamaan. Tarvittaessa tarjolla on myös erityisvarahaiskasvatuksen tukea arkeen. 

 

Varhaiskasvatuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/varhaiskasvatus/varhaiskasvatus-jyvaskylassa/jyvaskylan-varhaiskasvatuksen-varautuminen 

 

Perusopetus 

 

Suurin osa perusopetusikäisistä opiskelee kotona. Hallituksen perjantaina tekemän uuden linjauksen mukaisesti kaikki 1.-3.-luokkalaiset lapset voivat tulla kouluun 23.3. alkaen, mutta linjauksen mukaisesti toive on, että lapsi jäisi kotiin, jos siihen on mahdollisuus. Myös erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus järjestetään sitä tarvitseville koulussa. Tässäkin periaatteena on, että jos erityisen tuen oppilas voi jäädä kotiin sitä suositellaan. 

 

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäri toimii omalla lähikoululla samoin valtioneuvoston kriteerein kuin perusopetus. 

 

Koulut ovat loppuviikon kuluessa järjestäneet kotona opiskelevien lasten ja nuorten tueksi erityisopetuksen opettajia ja koulunkäynninohjaajia. Koulut informoivat viimeistään ensi viikon alussa, kuinka lapsi tai huoltaja voi saada tukea lapsen koulunkäyntiin puhelimitse tai etäyhteyden kautta. Apua löytyy niin tehtävien tekemiseen kuin muihinkin koulunkäyntiin liittyviin arjen kysymyksiin lapsen oman koulun kautta.Perusopetuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen 


Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut 

 

Esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten kuraattori- ja psykologipalvelut jatkuvat tietyin rajoituksin. Yksilövastaanottotyö jatkuu ja vastaanottoaikoja kuraattoreille ja psykologeille voi varata normaalisti. Yksilövastaanotto on ensisijaisesti etävastaanotto puhelimen, Skype tai Teamsin välityksellä, mutta tarvittaessa on myös mahdollisuus vastaanottokäyntiin. Aina jos asiakkaalla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, tulee tapaaminen kuitenkin toteuttaa etäyhteyksillä. Perhetapaamisia, verkostotapaamisia ja muita monialaisia palavereja ei järjestetä kouluilla ja oppilaitoksilla toistaiseksi, ellei tilanne sitä akuutisti vaadi. Jo sovitut siirretään tai hoidetaan etäyhteyksillä 


Kuraattorit ja psykologit tavoittaa puhelimitse kouluille ja oppilaitoksille sovittuina normaaleina puhelinaikoina. Esi- ja perusopetuksen puhelinaika on tiistaina ja torstaina 10-11 ja toisen asteen puhelinaika maanantaista perjantaihin klo 12-12.30. Myös muina aikoina puheluihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan. Opiskeluhuollon palveluissa Wilma-järjestelmä ja WhatsApp eivät ole edelleenkään mahdollisia asioinnissa.   

 

Henkilöstön yhteystiedot: https://www.jyvaskyla.fi/opiskeluhuolto


Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palveluita ajanvarauksella 

 

Jyväskylän perusopetuksen oppilaiden kouluterveydenhuollon palvelut järjestetään 23.3. alkaen keskitetysti Kilpisen (Honkaharjuntie 6) ja Mankolan (Saarijärventie 21) kouluilla. Kouluterveydenhoitajan vastaanotot toimivat maanantaista perjantaihin ajanvarauksella. Ajanvaraus vain puhelimitse maanantaista perjantaihin kello 8-14, numeroon 050 308 7324.

 

Opiskeluterveydenhuollon sovitut vastaanottoajat toteutuvat pääsääntöisesti, mutta ajanvaraukseton vastaanotto on suljettuna. Yhteydenotot opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse numeroon 014 266 2260, maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 8-13. 


Nuorisopalvelut 

 

Kun nuorisotilat ja nuorten taidetyöpaja sulkivat ovensa ja ryhmätoiminta keskeytyi, nuorisonohjaajat siirtyivät kiertämään työpareina iltapäivisin ja iltaisin

paikoissa, jossa nuoret liikkuvat. Nuorisonohjaajat juttelevat nuorten kanssa kokoontumisrajoituksista ja muista mieltä vaivaavista kysymyksistä. Nuoria opastetaan myös nuorisopalvelujen verkkopalveluihin. Nuorisonohjaajille voi myös soittaa, yhteystiedot löytyvät kootusti nuorisopalvelujen sivuilta.Maanantaista 23.3. alkaen nuorisotyöntekijät tavoittaa Nuorten Jyväskylän Discord-serveristä maanantaista torstaihin klo 16-20 ja perjantaisin klo 16-22. Serverille voi liittyä mukaan osoitteessa https://discord.gg/3fHFKtj. Paikalla on aina nuorten parissa toimivia ammattilaisia. Etsivällä nuorisotyöllä on oma Discord-serveri https://discordapp.com/invite/nrgyNKg. Etsivät nuorisotyöntekijät ovat kanavalla arkisin klo 10-17. Discordissa voi jutella halutessaan anonyymisti nimimerkillä.  
 
Etsivän nuorisotyö (p. 050 501 9936) ja Ohjaamo Jyväskylä (p. 050 311 8877) palvelevat puhelimessa, tekstiviesteillä ja WhatsAppilla arkisin klo 8-16.  Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15­-29-vuotiaille nuorille, jotka ovat jäämässä opiskelun ja työelämän ulkopuolelle, tai muuten kaipaavat apua arkeensa. Ohjaamo Jyväskylä on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelupiste, josta saa ohjausta ja neuvontaa työllistymiseen, koulutukseen, hyvinvointiin ja muihin arjen asioihin. 

Tarkemmin nuorten palvelujen poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/nuoriso/nuorisopalvelujen-toiminta-koronaviruskautena 


Nuorisovastaanoton puhelinneuvonta avoinna arkisin klo 9–18, 23.3. alkaen

 

Nuorisovastaanotto tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluita 13–22-vuotiaille nuorille ja heidän läheisille. Poikkeusolojen aikana 23.3. alkaen Nuorisovastaanoton puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–18 numerossa 014 266 0150. Koronavirusepidemian aikana Nuorisovastaanotolla tavataan asiakkaita paikan päällä silloin, kun se on välttämätöntä, eikä asiakkailla ei ole hengitystieinfektion oireita. Hoidollista työtä tehdään myös etäpalveluina. Ryhmätoiminta on tauolla kevään ajan. 
  

Varhaisen tuen palveluohjausta ja kotipalvelua

 

Varhaisen tuen palveluissa hoidetaan kiireellinen lapsiperheiden palveluohjaus, sosiaalityö, perhetyö ja kotipalvelu. Palveluohjaus on avoinna maanantaista torstaihin kello 8-14, numerossa 014 266 3501. 

 

Mikäli ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden, läheisten tai kauppapalveluiden avulla, perheestä voidaan olla yhteydessä numeroon 014 266 0550 arkisin klo 8-16 ja 23.3. alkaen arkisin klo 9-18.
  

Perheneuvolan puhelinneuvonta avoinna laajennetusti 

 

Perheneuvolan puhelinneuvonnassa voit yhdessä psykologin tai sosiaalityöntekijän kanssa keskustella ja etsiä keinoja selvitä uudessa tilanteessa. Perheneuvolassa autetaan lapsiperheitä perheen ihmissuhteisiin ja lasten psyykkiseen oireiluun liittyvissä haasteissa. Puhelinneuvontaa on 23.3. alkaen avoinna maanantaista perjantaihin klo 9–18 numerossa 014 266 3590.

 

Koronavirusepidemian aikana perheneuvolassa tavataan asiakkaita paikan päällä silloin, kun se on välttämätöntä, eikä asiakkailla ei ole hengitystieinfektion oireita. Hoidollista työtä tehdään myös etäpalveluina. Ryhmätoiminta on tauolla kevään ajan. 


Lastensuojeluun yhteyttä puhelimitse 

 

Voit ottaa yhteyttä lastensuojeluun, kun olet huolestunut omasta lapsestasi, omasta tai perheesi tilanteesta ja tarvitset apua tilanteen ratkaisuun. Lastensuojelun avohuollon numero on 014 266 0135, arkisin klo 8-16. Muina aikoina voit ottaa yhteyttä sosiaalipäivystyksen numeroon p. 014 266 0149 tai 112. 

 
Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki,
- Eino Leisimo, p. 014 266 4033, toimialajohtaja, Jyväskylän kaupungin sivistyspalvelut

- Päivi Kalilainen, p. 014 266 3600, palvelujohtaja Jyväskylän kaupungin perheiden ennaltaehkäisevät palvelut

- Kati Kallimo, p. 050 442 2302, toimialajohtaja, Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut

 

Jyväskylän kaupungin korona-tiedotussivu: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Harjun iltasoitto ilahduttamaan ja yhdistämään paikallisia ”kotoilun” keskelle
 
 

Jyväskyläläisille ja alueella vieraileville jo vuosien ajalta tutuksi tullut Harjun iltasoitto on päätetty käynnistää poikkeuksellisesti maalis-huhtikuun ajalle huomisesta perjantaista 20.3. alkaen. Musiikki kajahtaa ilmoille joka ilta klo 18.00 ja sävelmänä kuullaan kesäilloistakin tuttu Aulis Raitalan ’Laulu synnyinseudulle.

Jyväskylän legendaarista Harjun iltasoittoa on voinut kuulla normaalisti vain kesäkuukausina ja joulun aikaan tunnelmaa on luonut Armas Maasalon sävelmä Joulun kellot. Nyt iltasoitto päätettiin ottaa käyttöön asukaspalautteiden kannustamana.

Jyväskylän kaupungin palautekanaviin on tullut viime aikoina useita yhteydenottoja, joissa on toivottu iltasoittoa kaupungin äänimaisemaan juuri tämänhetkisen tilanteen vuoksi. Myös sosiaalisen median puolella aiheesta on käyty keskustelua. Iltasoittoa toivotaan nimenomaan luomaan yhteisöllisyyttä ja ilahduttamaan arkea. Tutun sävelmän voi mennä kuuntelemaan vaikka omalta parvekkeelta tai avata ikkunan ja jos muutkin niin päättävät tehdä, syntyy herkästi kaupunkia ja sen asukkaita yhdistävä yhteisöllinen ja tunnelmallinen hetki, kertoo Visit Jyväskylän matkailu- ja markkinointipäällikkö Susanne Rasmus.Lisätietoja:

matkailu- ja markkinointipäällikkö Susanne Rasmus, Visit Jyväskylä

p. 0400 885 786, susanne.rasmus@jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupunki rauhoittelee yli 70-vuotiaita hallituksen eilen antaman suosituksen vaikutuksista ja lupaa tarvittaessa apua koteihin

 

Maan hallitus antoi 16.3. toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Toimintaohjeella halutaan suojella riskiryhmään kuuluvia ikääntyneitä mahdolliselta tartunnalta. Maailmalta saadut seurantatiedot osoittavat, että koronavirus on erityisen haastava ikääntyneellä väestöllä.

 

Mitä toimintaohje tarkoittaa?

 

Karanteenia vastaavat olosuhteet tarkoittavat käytännössä pitkälti pysymistä kotioloissa. Kyseessä on toimintaohje, joka ennen kaikkea suosittaa välttämään kontakteja laajoihin ihmisjoukkoihin. Yli 70-vuotiaat päättävät viime kädessä itse, miten tiukasti he toimintaohjetta noudattavat.

 

Karanteeniomaisissakin olosuhteissa voi ulkoilla normaalisti, mutta välimatkaa vastaantulijoihin kannattaa pitää. Kaupassa ja apteekkipalveluissa ei suositella asioimaan ainakaan ruuhka-aikoina. Täydellistä kieltoa kaupassa asioimiseen ei kuitenkaan ole.

 

Ruokaa ja apteekkipalveluita voi myös tilata suoraan kotiin ja ennen kaikkea kannattaa pyytää läheisiä auttamaan niiden hoitamisessa.

 

- Jos kontakteja muihin ihmisiin haluaa välttää, niin ruokakassit voi aina pyytää jättämään oven ulkopuolelle. Jos asioi itse suosituksesta huolimatta kaupassa tai apteekissa, niin kannattaa välttää ruuhka-aikoja, muistaa ehdottomasti hyvän käsihygienia ja pitää välimatkaa kaupassa asioiviin ihmisiin, palvelujohtaja Maarit Raappana muistuttaa.

 

Viime kädessä apua saa Jyväskylän kaupungilta

 

Jos ikääntynyt ei saa muuten apua ruokapalveluiden hoitamiseen, Jyväskylän kaupunki on varautunut auttamaan yli 70-vuotiaita ruokapalvelun järjestämiseksi. Kaupunki on jo perustanut keskitetyn numeron, jonka kautta pyyntöjä voi tehdä.

 

- Ruokapalvelut ovat asiakkaalle maksullisia, ja asiakaskohtaisesti sovitaan miten laskutus hoidetaan. Toimeentulo ei kuitenkaan ole este palveluiden saamiseksi. Samassa numerossa arvioidaan aina laajasti se tarve, miten asukasta voidaan parhaiten auttaa, Maarit Raappana kuvaa.

 

Kaupunki voi tarjota ikääntyneille kotiin esimerkiksi kylmäaterioita kotiin kuljetettuna aterioina. 

 

- Kauppaostoksien tekemisessä hyödynnämme vapaaehtoisia, seurakuntaa tai mahdollisesti kaupungilla kiinni menevien palveluiden henkilökuntaa, Raappana kuvaa.

 

Kaupunki suosittaa lisäksi, että ikääntyneet pyytäisivät apua ennemmin kaupungilta, kuin luovuttaisivat rahojaan tai omia pankkikortteja esimerkiksi ovella apua tarjoaville tuntemattomille henkilöille.

 

- Meidän kauttamme varmistetaan, että asiointipalveluissa auttaa kaupungin tunnistama luotettava vapaaehtoinen, Raappana muistuttaa.

 

Kaupunki opastaa ruoka- tai apteekkipalveluissa arkisin kello 8-16 numerossa 014 266 0550. Toive on, että puhelut hoidetaan mahdollisuuksien mukaan arkipäivinä. Muina aikoina Jyväskylän ja Hankasalmen asukkaat saavat apua myös sosiaalipäivystyksen kautta p. 014 266 0149.

 

Terveyspalvelut ikääntyneille toimivat myös suosituksen aikana

 

Yli 70-vuotiaat voivat käyttää suosituksen aikaan välttämättömiä terveyspalveluita. Näin ollen esimerkiksi laboratoriokokeissa tai jo varatuilla vastaanottoajoilla saa käydä. Käynneillä kannattaa muistaa hyvä käsihygienia ja pitää välimatkaa muihin potilaisiin. Kaupungilta ollaan yhteydessä asiakkaisiin, jos jokin varattu vastaanottoaika perutaan.

 

Jos ikääntynyt on huolestunut terveyteensä liittyvistä asioista, neuvontaa ja hoidontarpeen arviointia korona-asioissa tehdään Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaiden osalta terveysasemien keskitetyssä puhelinneuvonnassa numerossa 014 266 0133.

Numerosta vastataan arkisin ma-pe klo 8–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117. 

 

Lisätietoa Jyväskylän kaupungin sivuilla: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

 

Lisätietoja Jyväskylän vanhuspalveluiden osalta: ikääntyneiden palvelujohtaja Maarit Raappana, p. 050 311 9005

Jyväskylän kaupungin järjestämä varhaiskasvatus ja perusopetus vallitsevissa poikkeusoloissa 18.3. alkaen


Jyväskylän varhaiskasvatuksessa toivotaan, että vanhemmat hoitaisivat lasta kotona, jos siihen on mahdollisuus. Tämä on myös valtioneuvoston suositus. Jyväskylässä varhaiskasvatuspalveluja järjestetään kuitenkin kaikissa kaupungin ylläpitämissä päiväkodeissa 18.3. alkaen. Kaupunki on linjannut, että lasten jäädessä kotiin, huoltajille myönnetään maksuhyvitys ennakkoon ilmoitetuilta poissaolopäiviltä. Kotiin jäämisestä on tärkeä ilmoittaa hoitopaikkaan. Ilmoitus tehdään sähköisesti Läsnä-järjestelmässä.

Myös esiopetusta järjestetään Jyväskylässä tässä vaiheessa kaikissa esiopetusta järjestävissä toimipisteissä, jolloin lapset voivat tulla tuttuun esiopetuspaikkaan.

 

Avoimen varhaiskasvatuksen ryhmät suljetaan 18.3. alkaen.

 

Kouluina ainakin alkuun tutut lähikoulut

 

Kriittisiin ammattiryhmiin kuuluvien huoltajien 1.-3.-luokkalaiset lapset voivat myös suunnata 18.3. omaan lähikouluun. Näin mennään ainakin ensimmäiset päivät. Kriittisistä ammattiryhmistä on luvattu valtioneuvoston listaus tiistain kuluessa, kaupunki noudattaa tätä listausta.

 

Erityisen tuen oppilaat

 

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti myös erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus järjestetään sitä tarvitseville. Jyväskylässä opetus järjestetään ainakin aluksi tutulla lähikoululla. Toivottavaa olisi, että huoltajat huomioisivat tässäkin tilanteessa valtioneuvoston suosituksen, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus.

 

Jälkkärit toimivat samoin periaattein kuin perusopetus

 

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta Jälkkäri toimii kriittisissä ammattiryhmissä toimivien huoltajien lapsille sekä erityisen tuen lapsille omalla lähikoululla samoin valtioneuvoston kriteerein kuin perusopetus.

 

Lähtökohtana pienet ryhmät, jatkossa järjestelyjä voi joutua tekemään

 

Kaupungin linjaus perustuu siihen, että tällä järjestelyllä kokoontuvat ryhmät ovat pienempiä ja hajallaan eri puolilla kaupunkia, toisin kuin keskittämällä poikkeusajan palvelut muutamaan toimipisteeseen. Kaupunki kuitenkin tiedostaa, että tilanteen edetessä voidaan joutua tekemään uudelleenjärjestelyjä varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksessa. Huoltajia tiedotetaan mahdollisista muutoksista ja järjestelyistä sähköisten Wilma- ja TietoEDU- palvelujen kautta.

Opetuksen järjestelyistä tiedotetaan kouluilta Wilma-viestein

 

Pääosa oppilaista opiskelee 18.3. alkaen kotona. Ohjeita siirtymisestä etäopetukseen annetaan luokka- ja ryhmäkohtaisesti Wilman kautta, näin myös huoltajat pysyvät kärryillä lasten opetusjärjestelyistä. Pienemmät tarvitsevat enemmän huoltajan opastusta, mutta myös isompien lasten ja nuorten kanssa etäopetuksessa saaduista ohjeista ja tehtävistä on hyvä keskustella päivittäin.

Käytännössä opetus on muun muassa oppikirjojen lukemista, tehtävien tekemistä ja verkko-opiskelua. Tavat ja välineet voivat vaihdella luokka- ja ryhmäkohtaisesti.


Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki, Eino Leisimo, p. 014 266 4033, toimialajohtaja, sivistyspalvelut

Jyväskylän kaupungin museot sulkevat ovensa tiistaina 17.3.2020
 

Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti kaikki museot suljetaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Keski-Suomen museo, Jyväskylän taidemuseo, Suomen käsityön museo, Käsityöläismuseo Toivolan Vanhalla Pihalla sekä Galleria Ratamo sulkeutuvat jo tänään tiistaina 17.3.2020. Museot pysyvät suljettuina 13.4. saakka. Myöskin kaikki museoiden tapahtumat, opastukset ja ryhmät on siirretty ja peruutettu toukokuun loppuun asti. Lue lisää aiheesta täältä.
 

Lisätietoja
Museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen, Heli-Maija.Voutilainen@jyvaskyla.fi, 014 266 4348
 

Yhteystiedot, opastukset ja ryhmät
Keski-Suomen museo: museolehtori Tuula Vuolio-Vallenius, tuula.vuolio-vallenius@jyvaskyla.fi, 014 266 4363
Jyväskylän taidemuseo: museolehtori Sirpa Turpeinen, sirpa.turpeinen@jyvaskyla.fi, 014 266 4397
Suomen käsityön museo: museolehtori Raija Manninen, raija.manninen@jyvaskyla.fi, 014 266 4376
Käsityöläismuseo: Ksmuseo.Kasityolaismuseot@jyvaskyla.fi, 014 266 0955
Galleria Ratamo: ratamo@jyvaskyla.fi, 014 266 4389

Jyväskylän kansalaisopisto keskeyttää kevään lähiopetuskurssit

 

Poikkeustilanteesta johtuen Jyväskylän kansalaisopisto keskeyttää kaiken lähiopetuksensa 17.3. Osa kursseista jatkuu verkko-opetuksena.

 

Kansalaisopisto on laittanut kevään lähiopetuksensa tauolle 13.4. sakka. Kansalaisopisto perui jo aiemmin kaikkien liikunta- ja tanssikurssien tapaamiset, mutta nyt perumisia laajennetaan koskemaan kaikkia opiston lähiopetuksen kursseja. Tapaamisten peruuntumisesta on lähetetty tekstiviestit kaikille tiistaina kokoontuville ryhmille.

Osalla kevään kursseista on mahdollisuus etäopetukselle. Etäopetusta tullaankin järjestämään esimerkiksi useilla kieltenkursseilla. Opettajat ottavat yhteyttä ryhmäläisiin, mikäli kurssi jatkaa verkko-opetuksena.

Valitettavasti etäopetuksen mahdollisuutta ei kaikilla kursseilla ole ja useimmat kurssit joudutaan keskeyttämään. Jo alkaneiden kurssien osalta peruuntuneita kurssikertoja ei korvata.

 

Lisätietoja:

Mikko Saikkonen, rehtori, Jyväskylän kansalaisopisto
mikko.saikkonen@jyvaskyla.fi, puh. 014 266 4087

Terveiset Huhtasuon terveysasemalta
 

Hoidon laatu on yhteinen asia. Jyväskylän terveyspalveluissa tupakoinnin vähentäminen ja kohonneen verenpaineen hyvä hoito ovat viime vuonna nostettu kärki- ja laatutavoitteiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Huhtasuon terveyskeskuksessa potilailta kysytään tupakoinnista, ohjataan ja annetaan tukea lopettamisessa. Tupakkavieroitusryhmät ovat alkaneet viime vuonna ja jatkuvat edelleen. Lisätietoja ryhmästä ja ilmoittautumiset sairaanhoitajalle p. 014 266 0121. Verenpainepotilailta selvitetään 4 pvn aamu- ja iltamittauksilla verenpainetaso. Tavoitteena on, että alle 80- vuotiaista yli 70 % verenpaine olisi hyvässä hoitotasapanossa (<135/85 mmHg). Huhtasuon terveysasemalla on kiinnitetty huomiota näihin keskeisiin terveysongelmiin, otettu puheeksi ja lähdetty yhdessä potilaan kanssa parantamaan hoitoa. Eri terveysasemien vertailussa Huhtasuo on noussut kärkisijoille. Vuosittaista laatupalkinnon voittajaa ei vielä ole julistettu, mutta innokkaana Huhtasuon terveysasemalla odotetaan tuloksia.
 

Huhtasuolla lääkärityö toteutetaan edelleen ostopalveluina. Vakituisia lääkäreitä ei ole saatu. Tämä tuo osaltaan haasteita hoitoon, hoidon jatkuvuuteen ja suunnitelmallisuuteen ja on lisäksi todettu kalliiksi. Toisaalta erinomaista lääkärityötä näistä seikoista huolimatta tapahtuu koko ajan arjessa. Huhtasuon terveysaseman ulkoistaminen on nostettu jälleen keskusteluun ja sitä käsitellään tämän kevään aikana sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Päätösprosessi kilpailutuksineen kestää todennäköisesti loppuvuoteen.
 

Vakituiset, pitkään alalla toimineet ja kouluttautuneet hoitajat jatkavat työtään. Uusia osaajia on myös saatu riveihin. Väestön tuntemus on merkittävä asia ja luottamus hoitoon on ansaittu vuosien aikana. Huhtasuolaiset ovat tottuneet siihen, että seuranta pitkäaikaissairauksissa ja tavallisten, hyvänlaatuisten infektiosairauksien hoito tapahtuu pääsääntöisesti hoitajan vastaanotolla. Tarvittaessa lääkäri tai muu ammattilainen liittyy hoitoon mukaan. Hoitajan luo on helppo mennä, jos jokin asia askarruttaa omassa terveydessä.
 

Omaolo.fi. antaa vastauksia, kun kysymykset ”lääkärille, hoitajalle, fysioterapeutille vai riittääkö omahoito ”pyörivät mielessä tai kysymys on sosiaaliohjauksesta. Oirearvio kertoo, millaista apua vaiva vaatii. Tarvittaessa ajan voi varata netissä. Seuraavat oirearviokyselyt ovat käytettävissä: Alaselkäkipu tai –vamma, hengitystietulehduksen eli flunssan oireita, korvan kipu tai lukkoisuus, kurkkukipu tai nieluoire, närästys, olkapään kipu, jäykkyys tai vamma, peräaukon, seudun oire, polven oire tai vamma, päänsärky, ripuli, seksitautiepäily, silmän rähmiminen, vetistys tai punoitus, virtsatietulehduksen oireita (esimerkiksi kirvely, tihentynyt virtsaamistarve), yskä ja yleinen oirekysely.
 

Terveyskeskuksessa tehdään työtä moniammatillisesti potilaan tarpeista käsin. Usein elämän ongelmat ja vaikeudet voivat olla monisyisiä ja tarvitaan psykologin, depressiohoitajan, päihdehoitajan ja /tai sosiaaliohjaajan osaamisen liittämistä muuhun hoitoon. Tulevaisuudessa yhteistyötä pyritään edelleen tiivistämään.
 

Huhtasuon terveyspysäkki on toiminut vuodesta 2011 saakka terveysaseman alakerran ryhmähuoneessa. Se on tarkoitettu kaikille halukkaille asuinpaikaista riippumatta. Toiminnan tarkoituksena on lisätä kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Toiminnalla lisätään omahoitovalmiuksia ja annetaan tietoa tuen mahdollisuuksista. Kansalaiset saavat tietoa paikallisten järjestöjen toiminnasta ja järjestöt pääsevät jalkautumaan kansalaisen pariin. Järjestöt, yhdistykset, vapaaehtoiset, kokemusasiantuntijat ja muut palvelut vuorottelevat keskiviikkoisin klo 14.00-15.30 esittelemässä ajankohtaista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää asiaa ja virittämässä keskustelua sekä vastaamassa kysymyksiin. Tapahtumassa voi olla terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä mittauksia ja testejä. Tilaisuus on maksuton eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ohessa kevään tapahtumakalenteri. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!
 
Nuorten kevät Perttulassa
 

Huhtasuon nuorisotila Perttulan kevätkausi on hyvässä vauhdissa ja meillä on päivittäin tupa täynnä nuoria, kävijämäärä vaihtelee 50-70 välillä. Vapaan oleilun lisäksi nuorille on tarjolla viikoittain monenlaista ohjattua toimintaa, mm. kokkailua, musisointia ja kädentaitoja. Perttulassa aikaansa voivat viettää 4. luokkalaiset sekä sitä vanhemmat nuoret. Ilmainen välipala on tarjolla nuorille kolmesti viikossa yhteistyössä Elämän Leivän kanssa. Liikuntasalivuorot jatkuvat tiistaisin Huhtasuon yhtenäiskoululla ja syksyllä aloittanut tyttökerho kokoontuu maanantaisin.
 

Perttulan kevään tapahtumia ovat iltakahvilat kerran kuukaudessa perjantaisin klo 15-22 (20.3., 24.4., 15.5.) sekä 4.-6. luokkalaisten vappujuhlat huhtikuussa yhteistyössä MLL:n Huhtasuon paikallisyhdistyksen kanssa. Nuorten yleiskokouksessa aloitimme yhdessä nuorten kanssa kevään ja kesän toiminnan suunnittelun ja kevään aikana nuoret pääsevät vaikuttamaan Perttulan hankintoihin. Pingis- ja biljarditurnaukset sekä kaikenlainen kisailu oli tälläkin kertaa nuorten toiveena.
 

Huhtasuon alueella työskentelee kolme vakituista nuorisonohjaajaa sekä koulun nuorisonohjaaja Huhtasuon yhtenäiskoululla. Nuorisonohjaajat ovat kevään aikana mukana myös Katupäivystys Synkkiksessä sekä koulujen päättäjäispäivän YleXPop-tapahtumassa 30.5.2020.
 

Perttula on avoinna nuorille myös kesällä! Kesän aukioloajoista ja muusta toiminnasta ilmoitamme tarkemmin nuorisotilalla, Huhtasuon yhtenäiskoulun ilmoitustaululla sekä Facebookissa ja Instagramissa: @nuorisotila.perttula – tapaamisiin! Nuorten vanhemmat ovat tervetulleita tutustumaan Perttulan toimintaan.
Iloinen naisten jumpparyhmä Huhtasuon yhtenäiskoululla
 
 
Kävin haastattelemassa Huhtasuon yhtenäiskoululla jumppaohjaaja Heidi Teppolaa, sekä hänen jumpparyhmäläisiä.
 

Heidi Teppola Pitää Huhtasuon yhtenäiskoulun pienessä salissa naisten kuntojumppaa torstaisin. Ryhmässä on tällä hetkellä 12 naista. Melkein kaikki ryhmäläiset asuvat kävelymatkojen päässä, joten helppo ja nopea tulla kuntojumppatunnille.
 

Heidi pitää ympäri Jyväskylää kuntojumppaa, joogaa yms. Osan laskutuspalvelun kautta / osa tuntityöläisenä eri firmoille.
 

Heidi aloitti vuonna 2015 Huhtasuon seurakunnan liikuntatiloissa naisten kuntojumppaa vetämään. Seurakunnan tilat suljettiin ja jumpparyhmä siirtyi huhtasuon yhtenäiskoulun pieneen saliin.
 

Mitä kaikkea kuntojumpassa tehdään?
 

Jumppaamme kuminauhoilla, palloilla, kepeillä, vanteilla, punteilla sekä circuit ( vanteen pyöritys ym. )
 

Iloinen ja pirteä Heidi & ryhmäläiset toivottavat kaikki naiset tervetulleiksi kuntojumppaan. Aina on ilo tutustua uusiin ihmisiin, joten rohkeasti mukaan rentoon porukkaan. Laitetaan hiki virtaamaan.
 
 

Huhtasuon yhtenäiskoulu ( 2 ovesta sisään )
Torstaisin kello 17.45 - 18.45
4€ x 4krt = 16€ ( 3/2020 )
Lisätietoja saat Heidiltä
Heidi Teppola
Puh : 040 - 8615944
Sähköposti : teppolaheidi@gmail.com.
Tervetuloa !
Minkälainen asuinalue Huhtasuo, sekä lähiympäristöt ovat?
 
Olen haastatellut muutamaa alueen asukasta, jotka kertovat oman näkemyksensä. Artikkelin kirjoittaja myös asuu alueella reilu 10 - vuoden kokemuksella.

Huhtasuon alue on saanut monenlaista mainetta vuosien saatossa, mutta minkälainen alue huhtasuo 2020 vuonna on?
 

Nainen pupuhuhdasta kertoi, että tykkää asua alueella. Hän toivoisi, että huhtasuon kauppakeskuksella järjestettäisiin enemmän tapahtumia tai esimerkiksi lammen lavalla, mikä sijaitsee kangaslammen toimintapuistossa. Hän myös harmitteli, että ei ole enään kirpputoria huhtasuon kauppakeskuksella.
 

Nainen kangaslammelta kertoi, että viihtyy asua kangaslammella. palvelut on lähellä ja linja-autot kulkee vierestä. Hän oli huolissaan, että palvelut loppuu täältäpäin, koska K - Marketin parturi loppui, sekä R - kioski. Toivottavasti tänne tulisi lisää palveluita ja toimintaa asukkaille.
 

Mies kangaslammelta pirteästi kertoo, että viihtyy asua kangaslammella. Hän tykkää hyvistä liikunta mahdollisuuksista (Kangaslammen toimintapuistosta löytyy mm. ulkoilu sali laitteita, parkour - puisto, jalkapallokenttä, lentopallokenttä. Luontopolku-alueelta löytyy frisbeegolf alue.) Hän toivoo huhtasuon alueelle lisää panostusta. Hän myös käyttää huhtasuon lähipalveluita ja toivoisi, että muutkin käyttäisivät, että palvelut myös pysyy täälä.
 

Kirjoittaja on asunut kangaslammella reilu 10 - vuotta. Hän rakastaa huhtasuon kauniita metsiä ja tykkää käydä kävelemässä luontopolulla, sekä vuorilammella (Sijaitsee kangasvuoren jalkapallon kentän ylätasangoilla missä on myös huhtakarpalon laavu.) Rauhallista on ollut asua kangaslammella ei ole huonoja kokemuksia ollenkaan. Täälä on mukavia ja iloisia ihmisiä ja on helppo tutustua. Kauppojen työntekijät ovat aivan mahtavia työssään. Käytän vain huhtasuon palveluita, koska täälä palvellaan erinomaisesti ja kaikki tarvitsemani löytyy täältä. Jos ihminen haluaa luonnon rauhaa niin suosittelen huhtasuon aluetta ehdottomasti. Joillakin ihmisillä on huonoja käsityksiä huhtasuon alueesta, mutta puheet kulkee ja asiat vääristyy puheissa.
 

Teksti & kuva : Riikka Metsoila
Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksiä 20.2.2020 olleesta kokouksesta

 

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta antoi myönteisen lausunnon Palokan sairaalan vuodeosastopaikkojen muuttamisesta ikääntyneiden pitkäaikaishoidon asiakaspaikoiksi. Lautakunta otti kiireellisenä pöydältä käsiteltäväksi Gerocenter-säätiön asettamisen selvitystilaan.

 

Lausuntopyyntö Palokan terveysaseman hankesuunnitelmasta muuttaa nykyiset vuodeosastot pitkäaikaishoidon yksiköiksi

 

Sosiaali- ja terveyslautakunnalla ei ollut huomautettavaa Tilapalvelun laatimaan hankesuunnitelmaan, jossa Palokan terveysaseman nykyiset vuodeosastopaikat lähdetään muuttamaan ikääntyneiden pitkäaikaishoidon asiakaspaikoiksi. 

 

Pitkäaikaishoidon paikoilla vastataan ikääntyneiden henkilöiden pitkäaikaisesta, ympärivuorokautisesta hoidosta ja huolenpidosta. Tällä hetkellä Jyväskylässä toimii kaksi pitkäaikaishoidon osastoa Keljon palvelutalon A-talossa. Keljon kiinteistö on Tilapalvelun mukaan niin laajan korjauksen tarpeessa, ettei sitä ole taloudellisesti järkevää toteuttaa.

 

Palokan sairaalan vuodeosastot ovat muuttamassa uuteen sairaalaan tammikuussa 2021. Vapautuviin tiloihin on mahdollista remontoida nykyisille Keljon pitkäaikaisosastoille korvaavia tiloja.

 

Toiminnan muunneltavuuden näkökulmasta asukashuoneiden tulee kuitenkin jatkossa täyttää myös tehostetun palveluasumisen kriteerit eli olla pääsääntöisesti yhden hengen huoneita (kooltaan 20–25m2), joissa on oma kylpyhuone. Suurimmat muutostarpeet onkin muuttaa nykyiset 2–3 hengen potilashuoneet yhden hengen huoneiksi sekä rakentaa uudet wc-tilat hoitohuoneisiin.  Lisäksi hanke edellyttää sprinklauksen rakentamista ko. rakennuksen siipiosaan, vesikatolla sijaitsevan iv-konehuoneen laajentamisen sekä ulkoikkunoiden ja vesikaton pintarakenteiden uusimisen. Samalla uusitaan myös Palokan terveysaseman valmistuskeittiö. Uudistustyön kustannusarvio on 4.616.000 € (alv 0 %). Tästä vuodeosastojen muutostöiden osuus on 3.771.000 € (alv 0%).

 

GeroCenter-säätiön selvitystilaan asettaminen

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti ottaa pöydältä kiireellisenä käsiteltäväksi GeroCenter-säätiön asettamisen selvitystilaan. Lautakunta ohjeisti kaupungin edustajaa esittämään säätiön hallituksessa säätiön asettamista selvitystilaan säätiön purkamisen selvittämiseksi. 

 

Jyväskylän kaupunki on yksi GeroCenter-säätiön perustajajäsenistä. Kaupunginhallitus on todennut vuonna 2005, että säätiö sijoittuu kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialalle, joka nimeää kaupungin edustajat säätiön päätöksentekoelimiin ja vastaa säätiön omistajaohjauksesta.

 

GeroCenter-säätiön toiminnan tarkoituksena on 1.12.2018 päivitettyjen sääntöjen mukaisesti ”ylläpitää ja edistää ikääntyvien ja iäkkäiden henkilöiden toimintakykyä ja hyvinvointia sekä luoda tiedollisia ja toiminnallisia edellytyksiä hyvälle ja tasapainoiselle vanhenemiselle gerontologisen ja muiden vanhenemista tutkivien tieteenalojen tiedon ja osaamisen pohjalta”.

 

Säätiö toteuttaa vanhenemista koskevaa tutkimus- ja kehittämistyötä sekä soveltaa tuloksia ja kokemuksia käytäntöön; tuottaa ja tuotteistaa hyvän toiminnan malleja toimintakyvyn heikkenemisen ja sairauksien ehkäisyyn, työkyvyn ylläpitämiseen, kuntoutukseen sekä hoito- ja hoivatyöhön; kehittää ja tuotteistaa toimintakyvyn monialaisia arviointi- ja mittausmenetelmiä sekä tuottaa niitä ikääntyvien ja iäkkäiden henkilöiden sekä palveluorganisaatioiden käyttöön; kehittää ja arvioi hyvinvointiteknologisia apuvälineitä ja muita ratkaisuja; laatii suosituksia ja ohjelmia ikääntyvien ja iäkkäiden henkilöiden yksilöllisen ja osallistuvan elämäntavan ja elämänlaadun edistämiseksi; toteuttaa säätiön tarkoitusta palvelevaa koulutusta ja konsultointia sekä tekee yhteistyötä alan alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten tutkimus- ja kehittämisyksiköiden sekä palveluorganisaatioiden kanssa.

 

Edellä kuvatun mukainen säätiön toiminta on kuitenkin viime vuosina ollut vähäistä, jonka vuoksi Jyväskylän kaupunki ja muut säätiön perustajajäsenet ovat nostaneet esiin huolen säätiön olemassaolon jatkumisesta ja säätiön talouden hallinnasta. Alkuperäistä säätiön tavoitetta on ollut haastavaa toteuttaa, sillä vastaavantyyppistä tutkimus- ja kehitystyötä tehdään tällä hetkellä valtakunnallisissa projekteissa ja hankkeissa ja se, että säätiön taloudelliset ja toiminnalliset resurssit osallistua kansallisiin hankkeisiin ovat olleet liian pienet. Lisäksi säätiön jäsenorganisaatiot osallistuvat joka tapauksessa kansallisiin hankkeisiin niin laajasti, että säätiön yksittäisille hankkeille ei ole ollut enää käytettävissä lisäresurssia.

 

Kolmanneksi säätiön rinnalle on perustettu uusia toimintamalleja ja -organisaatioita (esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä KeHo) niin, että toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi erilaiseksi verrattuna perustamishetken erityiseen tarpeeseen. Myös mm. Jyväskylän yliopisto tekee vastaavanlaista, kansainvälisesti tunnustettua gerontologista tutkimustyötä.

 

Jyväskylän kaupunki on käynyt keskustelun säätiön muiden perustajajäsenorganisaatioiden kanssa ja todennut, että säätiö on nyt perusteltua asettaa sääntöjen mukaisesti selvitystilaan. Säätiön vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan säätiöllä ei ole merkittäviä säätiön vastuiden hoitamisen jälkeen jaettavia varoja.

 

Selonteko sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialan sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta vuonna 2019

 

Lautakunta antoi kokouksessaan selvityksen vuoden 2019 sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta. Vuoden 2019 talousarvioon kirjattiin toimialan osalta viisi tunnistettua riskiä:

 

1)  Palvelutarpeen tai kustannusten ennakoimaton muutos

2) Henkilöstön työhyvinvoinnin heikkeneminen ja henkilöstön saatavuusongelmat työmarkkinoilta

3) Palveluketjun hajanaisuus

4) Lainsäädäntömuutokset, jotka vaikuttavat palveluiden järjestämiseen ja

5) Tietojärjestelmien yhteentoimimattomuus ja tietoliikenneongelmat.

 

Useimmat viidestä tunnistetusta riskistä toteutuivat ainakin osittain vuoden 2019 aikana. Viiden keskeisimmän tunnistetun riskin lisäksi toimialalla toteutui myös muita riskejä. Esimerkiksi vuonna 2019 toimialalla havaittiin puutteita ohjeistuksen noudattamisessa asiakkaiden rahavarojen käytön osalta. Ohjeistuksen osalta on käynnistetty jo palvelualueiden yhteinen koulutus, jossa korostetaan esimiesten vastuuta ohjeistusten laadinnassa ja seurannassa eri palveluissa.

 

Palvelutarpeen kasvu jatkui erityisesti lapsiperheiden varhaisen tuen palveluissa. Vuonna 2015 uudistetun sosiaalihuoltolain mukaan lapsiperheillä on oikeus saada ennaltaehkäiseviä- ja peruspalveluita, kuten perhesosiaalityötä, perhetyötä ja lapsiperheiden kotipalvelua, ilman kytkentää lastensuojelun palveluihin. Palveluita ei kuitenkaan voitu palvelutarpeeseen nähden myöntää oikea-aikaisesti ja riittävästi. Ennaltaehkäisevillä ja peruspalveluilla ei siten pystytty hillitsemään lastensuojelun kustannusten kehittymistä.

 

Rekrytointivaikeudet näkyivät lähes kaikilla palvelualueilla. Lääkäreiden rekrytointivaikeuksien rinnalla näkyi erityisesti lähihoitajien sijaisten rekrytoinnin vaikeudet vanhuspalveluissa. Vanhuspalveluiden rekrytointivaikeudet olivat nähtävillä jo kesälomien aikaan ja joululomien aikaan jouduttiin vetoamaan julkisesti omaisiin, jotta käyntejä ikääntyneiden luona voitiin hallitusti vähentää. Rekrytointivaikeudet näkyivät myös terveyskeskussairaalassa sekä vammaispalveluissa. Riskiä pienennettiin uudistamalla koko toimialan tasoisesti sijaisrekrytointeja siten, että sijaistarvetta ja työsopimuksia voidaan tarkastella palvelualueiden yli ja tarjota näin kerralla pitempiä työjaksoja sijaisuuksista kiinnostuneille. Uudenlaista yhteistyötä käynnistettiin oppilaitosten ja Ely-keskuksen kanssa. Rekrytointia kehitettiin muutoinkin, ottamalla uusia rekrytointimalleja ja -tapahtumia käyttöön.

 

Lainsäädännön valmistelun epävarmuus kulminoitui maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumiseen keväällä 2019. Toimialalla tämä tarkoitti monen uudistusta odottaneen hankintaprosessin käynnistämistä sopimusten uudistamiseksi. Tämä antoi mahdollisuuden tarkastella ulkoistetun ja oman toiminnan suhdetta ja linjata oman toiminnan suuntaa esimerkiksi kotipalveluissa, joissa vuoden 2019 aikana tehtiin päätökset koko kotihoidon palveluiden palauttamisesta kaupungin omaksi toiminnaksi.

 

Toimialalla ei kustannusten osalta osattu riittävästi varautua asiakkaiden luottotappioiden syntymiseen. Erityisesti vanhustenpalveluissa ja terveyskeskussairaaloissa luottotappioiden määrää (250 000 euroa) ei osattu ennakoida riittävästi. Kuluvana vuotena ikääntyneiden palveluiden, sosiaalipalveluiden ja talouspalveluiden kesken mietitään uusia keinoja siihen, että maksumuistutusten yhteydessä voidaan tarvittaessa tarjota tietoa myös toimeentulotuen eri vaihtoehdoista. Samalla mietitään uudenlaisia yhteistyömalleja, jotta taloudellisiin pulmiin voidaan puuttua etupainotteisesti jo ennen maksujen siirtymistä perintään.

 

Tietojärjestelmien osalta puutteita on edelleen nykyisen potilastietojärjestelmän toiminnassa ja toimintakatkot hidastavat vastaanottopalveluiden toimintaa. Myös turvapuhelimien toiminnassa on esimerkiksi sähkökatkojen vuoksi ongelmia, joihin etsitään aktiivisesti ratkaisuja.

____________________

 

Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin kahden sosiaalityöntekijän viran perustaminen aikuissosiaalityöhön työllisyyden kuntakokeilun ajaksi, kahden sosiaalityöntekijän viran perustaminen aikuissosiaalityön ja kuntouttavien palveluiden palveluyksikön ostettujen päihde- ja mielenterveysasumisen asumispalveluiden asiakastyöhön sekä palveluesimiehen viran perustaminen avoterveydenhuoltoon. Lautakunta hylkäsi kokouksessaan ajokorttimaksua koskeneen laskun oikaisuvaatimuksen ja nimesi vammaisneuvoston asiantuntijajäseneksi Päivi Junnilaisen ja varajäseneksi Hanna Vihavaisen.

 

Kokouksen esityslista ja liitteet (pdf-muoto) ovat luettavissa pöytäkirjan julkaisuun saakka osoitteessahttps://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=9346

 

Lisätietoja:
Heidi Rentola, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, p. 040 0537 824 ja

Kati Kallimo, sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja, p. 050 442 2302

Kysely avoinna ulkokenttien käytöstä ja kehittämisestä Jyväskylässä

Miten ja milloin käytät Jyväskylän ulkokenttiä? Vastaa kyselyyn jakamalla käyttökokemuksesi. Tietoja hyödynnetään kenttien kehittämiseksi.

Jyväskylän kaupunki kartoittaa asukkaiden kokemuksia ulkokentistä ja niiden kehittämisestä karttapohjaisella nettikyselyllä. Kyselyn avulla kerätään asukkaiden kokemuksia Jyväskylän ulkokenttien kesä- ja talviaikaisesta käytöstä, sekä asukkaiden näkemyksiä kenttien kehittämistarpeista. Palautetta voi antaa myös yleisesti kaupungin viher- ja liikuntapalveluista. Vastaukset toimivat pohjatietona ulkokenttien kehittämistoimia pohdittaessa.

Kysely koskee kivituhka- sekä tekonurmikenttien lisäksi esimerkiksi jääkiekkokaukaloita, skeittipaikkoja, koirankoulutuskenttiä, yleisurheilun harjoitusalueita ja rantalentopallokenttiä. Näitä kenttiä sijaitsee esimerkiksi lähiliikuntapaikoilla, liikuntapuistoissa, leikkipuistojen yhteydessä sekä koulujen pihoilla.

Kysely on avoinna kolme viikkoa keskiviikkoon 11.3.2020 asti osoitteessa https://app.maptionnaire.com/fi/7900/.

Osa viher- ja liikuntapalveluiden kehitystyötä

Ulkokenttiä koskevaa kehitystyötä tehdään kaupungilla yhteisesti viher- ja liikuntapalveluiden kanssa, koska ulkokenttiä on molempien alueilla. Myös tilapalvelun alueilla, kuten esimerkiksi koulujen pihoilla olevat kentät huomioidaan.

Viherpalveluita ja niiden kehittämistä ohjataan viherpalveluohjelmalla eli KymppiV:llä. KymppiV on pitkän tähtäimen suunnitelma, jossa esitellään viheralueiden kehittämisen tavoitteet seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Ohjelma on hyväksytty kaupunkirakennelautakunnassa kesällä 2019. Ulkokentät ovat tällä hetkellä KymppiV:n teemana, ja siksi juuri nyt kenttien kehittämiseen on tartuttu. Kenttiä tarkastellaan koko kaupungin tasolla ja nyt toteutettavalla kyselyllä saadaan arvokasta pohjatietoa kenttätarkasteluihin. KymppiV-ohjelma toimii vuosittain kaupungin talousarvion laadintaa ohjaavana dokumenttina viherpalvelujen osalta. Kyselyn vastausten ja muun pohjatiedon perusteella laadittava kenttätarkastelu auttaa osaltaan ohjaamaan viherpalvelujen kunnostuksia ja uusia investointeja tasapuolisesti, järkevästi ja oikea-aikaisesti suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin sekä hallitsemaan viherpalveluverkon kattavuutta.

Lisätiedot: maisemasuunnittelija Mari Kiili, p. 014 266 5147, mari.kiili[at]jyvaskyla.fi

Liikuntapääkaupunki Jyväskylään suunnitteilla Suomen pisin kaupungin kiertävä maastopyörä- ja retkeilyreitti 

 

Jyväskylän kaupunki suunnittelee maastopyöräilyyn soveltuvan retkeilyreitin rakentamista, joka kiertää kaupungin ympäri. Reitin pituus on yhteensä noin 58 kilometriä ja se tulee hyödyntämään jo olemassa olevia latuverkostoja, polkuja ja kevyen liikenteen väyliä. Reitti on kokonaisuutena käytössä vain sulan maan aikaan, sillä lumiseen aikaan osa reiteistä on ylläpidettyjä latuja, joita ei voi kävellä tai ajaa pyörällä.  

 

Uusia polkuja reitin varrelle tarvitsee rakentaa vain vähän, sillä olemassa olevat verkostot ovat jo nykyisellään kattavat.  Polkujen tasoa tullaan nostamaan siten, että ne ovat myös polkupyörällä ajettavissa. Reitin opasteisiin panostetaan, ettei maastoon pääse eksymään kokematonkaan kulkija. Tulevaisuudessa suunnitelmissa on rakentaa reittiin tukeutuvia lähilenkkejä reitin varrella oleviin kaupunginosiin sekä yhdistää reitti myös maakunnallisiin retkireitteihin. Hanke on saanut rahoitusta Keski-Suomen liitolta. 

 

Reitin kunnostustyöt käynnistyvät kesällä 2020

 

Reitin suunnittelutyö käynnistyi syksyllä 2019. Reitin suunnittelussa ovat olleet mukana Jyväskylän kaupungin eri toimialat sekä Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry. Reitin tasoitus-, kohotus- ja opastustyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2020. Reitin fyysiset parannustyöt ja opastaminen tehdään yhteistyössä kaupungin työvoimapalveluiden työllistämisprojektien kanssa. 

 

Tarkempi reittisuunnitelma julkistetaan kuntalaisten nähtäväksi ja kommentoitavaksi keväällä 2020. Tavoitteena on saada reitti ja lopullinen opastus valmiiksi vuoden 2021 aikana.  

 

Liikuntapääkaupunki Jyväskylä panostaa luontoliikunnan olosuhteisiin 

 

Reitti on osa Jyväskylän kaupungin luontoliikuntaohjelmaa. Ohjelman avulla kaupunki haluaa päämäärätietoisesti kehittää luontoliikunnan olosuhteita. Luontoliikuntaohjelma toteuttaa vahvasti myös Jyväskylän kaupunkistrategiaa liikuntapääkaupunkina sekä resurssiviisauden edelläkävijänä. Luontoliikuntaohjelma tukee asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. 

Karttakuva on reitin suunnitelmaluonnos. 

 

Tutustu maastopyörä- ja retkeilyreittiin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/kierros

 

Lisätietoja  

Projektikoordinaattori Jani Autio 
p. 014 266 3768, jani.autio[a]jyvaskyla.fi 
Keltinmäen hyvinvointikeskus avataan remontin jälkeen 12.3

 

Jyväskylässä ikäihmisiä palveleva Keltinmäen hyvinvointikeskus on ollut remontin vuoksi suljettuna helmikuun ajan. Remontin valmistuminen viivästyy hieman aiemmin tiedotetusta. Keskuksen ovet avataan uudelleen torstaina 12. maaliskuuta.

 

Lisätietoa: palveluesimies Eila Ahvenainen, puh. 014 266 3687

Uunituore palveluopas jakelupisteissä helmikuun lopussa

 

Jyväskylässä tarjolla olevia palveluja ja toimintoja esittelevä palveluopas on tullut painosta ja on nyt postin jakelussa. Opasta on saatavilla jakelupisteissä helmikuun loppuun mennessä.

Palveluoppaassa esitellään kattavasti Jyväskylässä tarjolla olevia kaupungin, yksityisen sektorin sekä eri yhdistysten toimintoja.

Oppaasta löytyy runsaasti eri palvelujen yhteystietoja.

 

Oppaiden jakelupisteet sijaitsevat:

Jyväskylä Info,
Kirjastot,
Terveys- ja sosiaaliasemat,
Ikäihmisten päiväkeskukset,
OIVA -keskus,
AaltoAlvari,
Monitoimitalo,
Keskussairaala,
Vapaaehtoistoiminnankeskus Matara,
Sepänkeskus
 

Palveluopasta saa myös useasta Jyväskylän alueen apteekista.

 

Kahden viime vuoden tapaan palveluopas on kirjoitettu selkokielellä. Selkokieli on yleiskieltä helpompaa suomea.
Selkokielisestä tekstistä hyötyvät erityisesti ikäihmiset, maahanmuuttajat sekä he, joilla on vaikeuksia luetun tekstin ymmärtämisessä.

Ihan kaikille lukijoille selkeäkielinen teksti on hyväksi.

 

Oppaan sähköinen versio löytyy osoitteesta:

https://www.jyvaskyla.fi/palveluopas

 

 

Lisätietoa antaa: Koordinaattori Sanna Siniluhta p. 014 266 3858

Nuorten aikuisten 20-vuotias verkkojulkaisu Painovirhe uudistuu Mediataitoviikolla 10.2. – 16.2.

 

Nuorten aikuisten ideoima ja toimittama verkkojulkaisu Painovirhe uudistuu mediataitoviikolla. Painovirhe on uudistuksen myötä siirtynyt Jyväskylän kaupungin julkaisujärjestelmään. Vain verkossa julkaistava Painovirhe täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

 

Jyväskyläläisnuorten mielestä paras vaikuttamiskeino viime vuosituhannen lopussa oli oma verkossa julkaistava lehti.  Silloinen Jyväskylän nuorisoasiainkeskus aloitti kyselyn perusteella Painovirhe-toiminnan vuonna 2000. Paikalliset nuoret toimittajat ideoivat, suunnittelevat ja toteuttavat julkaisua Jyväskylän kaupungin nuorisonohjaajien tukemana myös vuonna 2020.

 

Tällä hetkellä Painovirheeseen kirjoitetaan enimmäkseen kulttuurista ja viihteestä. Toimittajille pyritään saamaan vapaat pääsyt erilaisiin tapahtumiin ja festivaaleille juttujen tekoa varten. Tätä nykyä toiminta kohdentuu nuoriin aikuisiin. Verkkojulkaisu on luettavissa osoitteessa www.painovirhe.fi.

 

Painovirhe on Jyväskylän kaupungin nuorisotyötä ja -toimintaa

 

Painovirhe-toimintaa ylläpitää Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut. Mukaan ovat tervetulleita kaikki vapaaehtoisesta toimittajuudesta kiinnostuneet 17-29 -vuotiaat. Juttujen teosta ei makseta palkkaa.

Verkkojulkaisun päätoimittajana toimii Jyväskylän yliopiston viestinnän opiskelija Lassi Peltonen. Verkkojulkaisun uuden ulkoasun on suunnitellut Anniina Lius.

 

 

Lisätiedot:

Esa Linna
nuorisonohjaaja, mediakasvatus
014 266 4244 / 040 5568 726

Kaupunginteatterin teatteritiistaissa Teatterin uusi sukupolvi – onko sellaista? -paneelikeskustelu

 

Jyväskylän kaupunginteatterin nuorten harrasteryhmä Backstage Group järjestää tiistaina 18.2.2020 klo. 18-19.30 kaupunginteatterin yleisölämpiössä paneelikeskustelun, jossa käsitellään teatteria, sen tulevaisuutta, uutta teatterisukupolvea ja ikäpolvijakaumaa kaupunginteattereiden ja harrastajateattereiden välillä. Kyseessä tulee olemaan keskustelu, jonka kohdeyleisö ei rajaudu pelkästään nuoriin, vaan on suunnattu kaikille. Paneeli on osa Jyväskylän kaupunginteatterin järjestämää Teatteritiistaita ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Panelistit ovat Vesa Plath (Taike), Helena Gråsten, Wilma Mäkinen (JYT), Antti Niskanen (SKR), Saara Jokiaho (Jyväskylän kaupunginteatteri) ja Kaapo Riikonen (Backstage Group).

 

 

Lisätietoja

yleisötyöntekijä Alma-Ruut Karjalainen, 0504135519

Perhehoitopilotilla vakiinnutettiin perhehoidon asemaa Keski-Suomessa

 

Maakunnallinen vammaisten ja ikäihmisten perhehoidon koordinointi pilotoitiin Keski-Suomessa tammikuussa 2015. Viisivuotisen pilotin avulla on saatu lisättyä perhehoidon määrää  Keski-Suomessa. Pilotin päätyttyä koordinointia jatketaan vakiintuneena toimintana.

Pilotissa mukana olleet kunnat olivat yksimielisiä maakunnallisen koordinoinnin vakinaistamistarpeesta.

 

Maakunnallisessa koordinoinnissa ovat mukana Keski-Suomen kaikki kunnat Jämsää lukuun ottamatta. Jyväskylän kaupunki hallinnoi toimintaa, joka perustuu kuntien välisiin sopimuksiin maakunnallisen koordinoinnin järjestämisestä.

 

Perhehoidon toimintaohjeen luominen maakuntaan on ollut tärkeä askel. Se on taannut perhehoitajien tasapuolisen aseman maakunnassa palkkioiden ja toimintatapojen suhteen.

 

Perhehoito on kehitysvammaisen tai ikääntyneen hoivan ja huolenpidon järjestämistä perhehoitajan kodissa. Tavoitteena on antaa perhehoidossa olevalle henkilölle hänen tarpeidensa mukainen tuki, hoiva ja huolenpito perheenjäsenenä. Kehitysvammaisten perhehoitoa maakunnassa on ollut jo pitkään, ikäihmisten perhehoitoa käynnistettiin pilotin myötä.

 

Perhehoidon koordinoinnista vastaa palveluohjaaja Merja Korpela. Hänen tehtävänään on vammaisten ja ikäihmisten maakunnallinen perhehoidon koordinointi ja käytäntöjen kehittäminen yhteistyössä kuntien kanssa. Tehtäviin kuuluu perhehoitajien rekrytointi, ennakkovalmennuksen organisointi, tiedonvälittäminen ja perhehoidon tunnetuksi tekeminen. Palveluohjaaja hallinnoi ja ylläpitää perhehoitajarekisteriä.

 

-Toiminnan rakenne ja yhteistyökuviot kuntien kanssa ovat hyvällä mallilla. Tästä on hyvä jatkaa perhehoidon aseman vahvistamista todellisena asumisen vaihtoehtona, toteaa palveluesimies Anna-Liisa Heiskala.

 

 

Lisätietoa: palveluohjaaja Merja Korpela, puh. 014 266 2493, palveluesimies Anna-Liisa Heiskala, puh. 014 266 2823
 
 Koko perheen Talvirelaamo-tapahtumat eri puolilla Jyväskylää talvilomalla 22. - 27.2. 2020

 

Koko perheen Talvirelaamo-tapahtumat ajoittuvat perinteiseen tapaan talvilomaviikolle. Tarjolla on kaupungin, järjestöjen ja muiden toimijoiden koko perheelle suunnattuja ulkotapahtumia Kuohulla, Vaajakoskella, Korpilahdella ja Säynätsalossa.

 

Koko perheen talvitapahtuma
Kuohun koululla (Kuohunkoskentie 31)
la 22.2. klo 10—14

 

- Talutusratsastusta klo 11-13

- VPK:n kalustonesittelyä

- Lumikenkäilyä (kenkiä lainattavissa)

- Kioski (käteismaksu)

- Pilkkimistä (onkia ja kairoja lainattavissa)

- Kisailuja

Lisätietoja: nuorisonohjaaja Aulis Mäkinen p. 050 526 7528

 

Koko perheen talvitapahtuma
Vaajakosken nuorisotilan ympäristössä (Urheilutie 36 B)
ke 26.2. klo 10—14

 

- Talutusratsastusta ponilla klo 11-13

- Yleisöluistelua kaukalossa

- Mahdollisuus sumopainiin

- Temppurata

- Virkku-tiimin kioski (käteismaksu)

- Lätkätutka

- Grillausmahdollisuus (omat makkarat mukaan)

Lisätietoja: nuorisonohjaaja Tarja Turunen p. 050 382 6832

 

Koko perheen talvitapahtuma
Korpilahden Vanhalla Myllyllä (Kaimakuja)
ke 26.2. klo 16—20

 

- Talutusratsastusta ponilla ja kärrykyytiä

- Makkaranpaistoa (omat makkarat mukaan)

- Kotiseutuyhdistyksen kahvio (käteismaksu)

- Säävaraus -26°c

Lisätietoja: nuorisonohjaaja Tanja Olkkonen p. 050 572 2934

 

Koko perheen talvitapahtuma
Säynätsalossa Kuntotalolla (Kaaponkuja)
to 27.2. klo 10—14

 

- Talutusratsastusta ponilla klo 11-13

- Frisbeegolfia

- Makkaranpaistoa (makkaranmyynti kahviosta)

- Erilaisia pelejä ja tehtäviä

- Kahvio (kahvia, teetä, suolaista ja makeaa, käteismaksu)

- Korispiste

Lisätietoja: nuorisonohjaaja Jarno Laitinen p. 050 588 9683

 

Yhteistyökumppanit:

Jyväskylän seurakunta, Keski-kirjastot, Kuohun kyläyhdistys ry, Kuohun Nuorisoseura ry, Kuohun Veto ry, Kuohun VPK, Kuohun päiväkotikoulun vanhempaintoimikunta, Säynätsalon alueseurakunnan vapaaehtoiset, Säynätsalon Elakkeensaajat ry, Säynätsalon Riento, Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistys, Vesangan Mesikämmenet ja Virkku-tiimi

 

Lisätiedot:

nuorisonohjaaja Aulis Mäkinen p. 050 526 7528 (Kuohu)

nuorisonohjaaja Tarja Turunen p. 050 382 6832 (Vaajakoski)

nuorisonohjaaja Tanja Olkkonen p. 050 572 2934 (Korpilahti)

nuorisonohjaaja Jarno Laitinen p. 050 588 9683 (Säynätsalo)
Jyväskylän kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen asiakaskysely on avoinna 28.2.2020 saakka 

 

Jyväskylän varhaiskasvatus kerää vuosittain asiakasperheiden kokemuksia, miten varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien mukainen toiminta toteutuu lapsen arjessa. Toimintavuoden 2019-2020 kysely on avoinna ajalla 10.-28.2. Kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakkaat ovat saaneet tarkemmat ohjeet vastaamisesta ja linkin kyselyyn TietoEdu-järjestelmän viestinä. Yksityisen varhaiskasvatuksen asiakkaat saavat vastauslinkin lapsen oman hoitopaikan kautta. Vastaamaan pääsee myös varhaiskasvatuksen verkkosivulta www.jyvaskyla.fi/varhaiskasvatus/varhaiskasvatus-jyvaskylassa

 

Perheiden näkemyksiä kaivataan arviointiin, suunnitteluun ja kehittämiseen 

 

Asiakaskysely painottuu tällä kertaa erityisesti vuorovaikutukseen ja ilmapiiriin sekä lasten yksilöllisyyden huomioimiseen toiminnassa. Lasten huoltajat arvoivat, kuinka tyytyväisiä ovat lapsen nykyisen varhaiskasvatus-, esiopetus- tai kerhoryhmän henkilöstön ja lasten väliseen, henkilöstön ja huoltajien väliseen sekä henkilöstön keskinäiseen vuorovaikutukseen. Huoltajat arvioivat myös, kuinka tyytyväisiä ovat häirinnän ja kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja häihin puuttumisessa sekä miten varhaiskasvatus- tai esiopetussuunnitelman keskustelut ja –suunnitelmiin kirjatut lapsen yksilölliset tavoitteet ovat toteutuneet. 

 

Kerran toimintavuoden aikana toteutettava asiakastyytyväisyyskysely on yksi lasten vanhempien mahdollisuuksista osallistua varhaiskasvatuksen toiminnan arviointiin, suunnitteluun ja kehittämiseen. Varhaiskasvatuksen henkilöstö arvioi asiakaskyselyn kanssa samaan aikaan samoja teemoja omasta näkökulmasta.  

 

Perheet saavat tietoa kyselyn tuloksista kevään aikana oman päiväkodin kautta.  

 

Lisätietoja: 
palvelukoordinaattori Lotta Markkanen, Kasvun ja oppimisen palveluohjaus, puh. 014 266 8660

Koko perheen Ice Skating Tour –luistelutapahtuma Puistokoulun tekojäällä 15.2.

 

Jyväskylän Puistokoulun ulkotekojääradalla järjestetään Ice Skating Tour -kiertueen riemukas luistelutapahtuma koko perheelle lauantaina 15.2. kello 11–15. Ice Skating Tour on Suomen suurin itse suunniteltu ja toteutettu liikuntakiertue samalla konseptilla.

 

Päivän ohjelmassa on muun muassa musiikkia, kisailuja, kuntoluistelu, limbo, pujottelua ja jäädisco. Tapahtumassa on lainattavissa hokkareita, taitoluistimia ja kypäriä. Talvista liikuntaa ja kisailuja säestää juontaja menevän musiikin kera, ja paikalla on myös kaakao- ja kahvipiste.

 

Tapahtuma päättyy kello 14–15 järjestettävään energiseen ja ohjelmalliseen discoon. Nyt on siis aika kaivaa pipot ja lapaset esille ja teroituttaa luistimet teräviksi, sillä kohta mennään!

 

22-vuotias Ice Skating Tour konsepti on Luisteluliiton operoima kokonaisuus, jota tehdään yhdessä kuntien liikunta- ja vapaa-aikatoimien, koulujen sekä Taitoluisteluliiton kanssa. Ice Skating Tour on liikuttanut ja innostanut koululaisia Suomessa vuodesta 1998 alkaen. Tapahtuman toteutusta ovat yhteiskuntavastuullisella panoksellaan mahdollistamassa yhteistyökumppanit S-ryhmä, Fazer, Viking Line, LähiTapiola, Nordqvist ja Lucky Skate.

 

Ice skating tour Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterissa

 

Lisätietoja

Nikke Tuhkanen, liikuntakoordinaattori
p. 014 266 8405, nikke.tuhkanen[a]jyvaskyla.fi 


 

Jyväskylän kaupunginvaltuuston päätöksiä 3.2.2020

 

Tikkalan osayleiskaavan muutos

 

Osayleiskaavan muutos sijoittuu Korpilahden Tikkalan kylälle, Tikkalan päiväkotikoulun alueelle. Kaavamuutoksen kohteena on Tikkalan osayleiskaava, joka on saanut lainvoiman vuonna 2009. Osayleiskaavan muutos koskee kiinteistöä 179-433-8-334 Uusi-Tikkala. Kiinteistö on Jyväskylän kaupungin omistuksessa. Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa yhteisöllisen asumisen mahdollistavan senioritalokokonaisuuden toteuttaminen.

 

Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävillä kaavoituksen internetsivuilla osoitteessa
https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/1045

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Tikkalan osayleiskaavan muutoksen 25.11.2019 päivätyssä muodossa.

 

Savulahti II asemakaavan laajennus ja muutos sekä tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä

 

Tavoitteena on muodostaa omaleimainen asuinympäristö vaativaan rinnemaastoon osaksi laajempaa Länsi-Palokan sekä pohjoisen Tuomiojärven asuinaluekokonaisuutta ja varmistaa kaupungin kerros-, rivi- ja pientalotonttivarantoa yhdyskuntarakenteen kannalta hyvälle paikalle (palvelut, joukkoliikenne).

 

Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävillä kaavoituksen internetsivuilla osoitteessa: https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/989

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan laajennus- ja muutosehdotuksen sekä siihen liittyvän sitovan tonttijaon 29.11.2019 tarkistetussa muodossa.

 

Väliaitankatu 7 asemakaavan muutos ja tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä

 

Suunnittelualueena on asuntolakerrostalojen tontti Halssilassa Väliaitankadun varressa noin 2,5 kilometrin etäisyydellä Jyväskylän keskustasta.

Kaavamuutoksen hakija on esittänyt asuntolatontin asemakaavan muuttamista asuinkerrostalorakentamisen mahdollistavaksi. Asuntolatoiminta on siirtynyt muualle ja tontti on nykyisin yksityisomistuksessa.

 

Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävillä kaavoituksen internetsivuilla osoitteessa: https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/1014

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan muutosehdotuksen sekä siihen liittyvän sitovan tonttijaon 30.12.2019 tarkistetussa muodossa.

 

Väinölänpelto asemakaavan muutos sekä tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä

 

Suunnittelualue sijaitsee Väinölän eteläosassa Äijälän- ja Jokirannantien välisellä alueella. Matkaa suunnittelualueelta Jyväskylän keskustaan on noin 6 kilometriä. Kaavamuutoksen tavoitteena on tiivistää kaupunkirakennetta arkkitehtonisesti korkeatasoisella asuinrakentamisella huomioiden alueen luontoarvot (viitasammakot).

 

Kaavaan liittyvää aineistoa on nähtävillä kaavoituksen internetsivuilla osoitteessa: https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/1000

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan muutosehdotuksen 16.1.2020 tarkistetussa muodossa sekä asemakaavan muutokseen liittyvän sitovan tonttijaon.

 

Mauno Vanhalan (Kesk.) ym. valtuutettujen valtuustoaloite Tukea liikkumiseen yli 65-vuotiaille ja pitkäaikaistyöttömille

 

Mauno Vanhala (Kesk.) ja 20 muuta kaupunginvaltuutettua ovat tehneet 18.3.2019 valtuustoaloitteen, jossa he ehdottavat toimenpiteitä ja tukea liikkumiseen yli 65-vuotiaille ja pitkäaikaistyöttömille. Aloitteessa ehdotetaan, että kaikille 65-vuotta täyttäneille, vanhuus- ja työeläkeläisille sekä pitkäaikaistyöttömille annettaisi mahdollisuus hankkia maksuton seniorikortti sekä henkilökohtainen ranneke, jolla saisi oikeuden käyttää liikuntapaikkojen ja uimahallien palveluja enintään 3 kertaa viikossa. Lisäksi rannekkeella olisi mahdollista päästä yhden tunnin kuntosaliohjaukseen.

 

Vastauksessa todetaan mm. että Kulttuuri- ja liikuntalautakunta päättää vuosittain tehtäväalueellaan maksujen perusteista ja liikuntapaikkamaksuista määrärahojen sallimissa rajoissa. Liikuntapalvelujen hinnasto käsitellään lautakunnassa toukokuussa ennen uuden toimintakauden alkua.

 

Kaupunginvaltuusto merkitsi esitetyn selvityksen tiedoksi ja totesi annetun vastauksen riittäväksi.

 

Teemu Torssosen (PS) ym. valtuutettujen valtuustoaloite kaupungin on ryhdyttävä välittömiin toimiin ulkomaalaistaustaisten tekemien seksuaalirikosten ehkäisemiseksi

 

Teemu Torssonen (PS) ja kaksi muuta valtuutettua esittävät valtuustoaloitteessaan (4.2.2019/14), että Jyväskylän kaupungissa on ryhdyttävä välittömiin toimiin ulkomaalaistaustaisten tekemien seksuaalirikosten ehkäisemiseksi.

 

Vastauksessa todetaan mm., että Jyväskylän kaupunki pyrkii kaikilla toimilla edistämään suvaitsevaisuutta, monikulttuurisuutta ja yhdenvertaisuutta. Näiden arvojen edistäminen luo pohjaa eri väestöryhmien väliselle luottamukselle ja yhteistyölle. Vastakkainasettelu ja pyrkimys maahanmuuttajaryhmien eristämiseen yhteiskunnassamme ovat omiaan aiheuttamaan tarpeettomia konflikteja ja turvattomuutta.

 

Kaupunginvaltuusto merkitsi esitetyn selvityksen tiedoksi ja totesi annetun vastauksen riittäväksi.

 

Meri Lumelan (Vihr.) ym. valtuutettujen valtuustoaloite anonyymin rekrytoinnin käyttöön ottamiseksi Jyväskylässä

 

Meri Lumela (Vihr.) ja 38 muuta valtuutettua ovat tehneet 4.2.2019 valtuustoaloitteen anonyymin rekrytoinnin käyttöön ottamiseksi Jyväskylässä.

Valtuustoaloitteessa todetaan, että rekrytoinnissa tapahtuu paljon ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan, nimeen tai ulkonäköön liittyvää syrjintää.

Syrjinnän vähentämisen tehokkaaksi keinoksi nähdään anonyymi rekrytointi, jossa työhakemuksista poistetaan kaikki henkilöön viittaava tieto, kuten työnhakijan nimi, osoite ja siviilisääty.

 

Vastauksessa todetaan mm., että Jyväskylän kaupunki sitoutuu jatkamaan anonyymin rekrytoinnin kokeilua myös vuoden 2020 aikana. Henkilöstöpalvelut raportoi kokemuksista jatkossa kolmannesvuosiraportin yhteydessä. Kohdentaminen tehdään henkilöstöpalveluiden ja esimiesten yhteisellä harkinnalla tehtäväsisällön ja ennakoidun hakijakunnan perusteella. Anonyymin rekrytoinnin käyttöä on mahdollista laajentaa useampiin rekrytointeihin, jos prosessin sujuvuuteen saadaan tukea erityisesti järjestelmäkehityksen kautta.

 

Kaupunginvaltuusto merkitsi esitetyn selvityksen tiedoksi ja totesi annetun vastauksen riittäväksi.

 

Eron myöntäminen Sonja Aukeelle (Kok.) luottamustehtävistä

 

Kaupunginvaltuusto päätti seuraavaa:

1. Kaupunginvaltuusto myöntää Sonja Aukeelle eron varavaltuutetun tehtävästä.

2. Kaupunginvaltuusto myöntää Sonja Aukeelle eron kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varajäsenen tehtävästä ja valitsee hänen tilalleen Karoliina Vallipuron jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

 

Eron myöntäminen Jani Närhelle (SDP) kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsenen tehtävästä

 

Kaupunginvaltuusto myönsi Jani Närhelle eron kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsenen tehtävästä ja valitsi hänen tilalleen Mika Pollarin jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

 

Eron myöntäminen Tommi Liinalammelle Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuuston varajäsenen tehtävästä

 

Kaupunginvaltuusto myönsi Tommi Liinalammelle eron Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuuston varajäsenen tehtävästä ja valitsi hänen tilalleen Petri Vähäkankaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

 

Kaupunginvaltuuston kokoukset 1.1.-31.7.2020

 

Kaupunginvaltuusto päätti, että valtuuston seminaari 20.1.2020 siirretään pidettäväksi 17.2.2020.

 

 

Lisätietoja: valtuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen, p. puh. 044 284 8504

Tule tutustumaan Senioreiden liikuntalajeihin maksutta Jyväskylän Hipposhalliin maanantaina 10.2. klo 12–14

 

Seniori - oletko miettinyt kokeilevasi jotain uutta liikuntalajia tai haluaisit löytää itsellesi sopivan liikuntamuodon? Nyt sinulla on siihen oiva tilaisuus, kun Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut järjestää Senioreiden liikuntalajit tutuksi -tapahtuman maanantaina 10.2.2020 kello 12-14 Hipposhallissa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä kaupungin vanhuspalveluiden, kulttuuripalveluiden ja kansalaisopiston kanssa.

Päivän ohjelmassa on eri liikuntalajien kokeilutuokioita sekä toimintakykytestausta. Päivän aikataulu lajeittain:

12.00 Tapahtuma alkaa
12.10-12.30 Seniorit pelaa ja senioritanssi
12.40-13.00 Rytmis
13.10-13.30 Senioripilates
13.40-14.00 Asahi

 

Hipposhallin kävelyrata on tapahtuman ajan vapaassa käytössä.

Tapahtuma on maksuton. Paikalle ovat tervetulleita myös apuvälineiden avulla liikkuvat seniorit. Monnarin lounaskahvila palvelee asiakkaita tapahtuman ajan.

Tapahtuma Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterissa
Tapahtuma liikuntapalvelujen Facebookissa

 

Lisätietoja tapahtumasta

liikunnanohjaaja Hanna Leino
p. 050 4713988, hanna.leino[a]jyvaskyla.fi

 

liikunnanohjaaja Lassi Kotovaara
p. 050 3118567, lassi.kotovaara[a]jyvaskyla.fi

 

Tutustu kapupungin järjestämään senioriliikuntaan osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/senioriliikunta

Jyväskylän etsivät nuorisotyöntekijät tavattavissa Keltinmäen kirjastolla ja Huhtasuon nuorisotilalla koko kevään ajan 

 

Jyväskylän etsivien nuorisotyöntekijöiden jalkautuminen asuinalueille jatkuu koko kevään 2020. Etsivän nuorisotyöntekijän tapaamisen paikkoina on tällä kertaa Keltinmäen lähikirjasto, (Keltinmäentie 15 C) ja Huhtasuon nuorisotila Perttula (Nevakatu 1). 

Keltinmäen lähikirjastolla etsivät nuorisotyöntyöntekijät ovat tavattavissa maanantaisin 10.2., 24.2., 9.3., 23.3. ja 6.4. klo 13-15. Huhtasuon nuorisotila Perttulassa tapaamiset ovat maanantaisi 3.2., 17.2., 2.3., 16.3., 30.3. ja 6.4 klo12-14. Paikan päälle voi tulla ilman ajanvarausta tai varata ajan palvelunumerosta 050 501 9936.  

 

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu niille 15–29-vuotiaille nuorille, jotka ovat koulutuksen, työelämän tai nuorten palvelujen ulkopuolella. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa häntä sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan, itsenäistymistään, osallisuuttaan yhteiskuntaan ja muuta elämänhallintaansa sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille. Etsivä nuorisotyö on nuorelle vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. Työ perustuu nuoren itsensä antamiin tietoihin ja hänen omaan arvioonsa tuen tarpeesta. 

 

Lisätietoja: 
etsivän nuorisotyön palveluesimies Teija Lapinmäki, nuorisopalvelut, puh. 014 266 0941

Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatteriin

 

Kevätkauden ensimmäisenä ensi-iltana Jyväskylän kaupunginteatterissa nähdään ruotsalaisen elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin klassikkoteksti Kohtauksia eräästä avioliitosta. Nykyaikaan siirretty teos saa ensi-iltansa 6.2. klo 19 teatterin pienellä näyttämöllä. Näytelmä kuvaa pitkän parisuhteen murrosvaihetta poikkeuksellisella tarkkuudella. Lähikuvaan asettuvat Marianne ja Johan - ensi silmäykseltä liki täydellinen aviopari. Heidän yhteinen elämänsä repeytyy rikki pinnan alaisten jännitteiden ja voimakkaiden, yksilöllisten halujen paineessa. Alkaa täysin uusi elämänvaihe, jossa Marianne ja Johan, kaksi tasavahvaa ihmistä, kamppailevat ennalta arvaamattomien tilanteiden kanssa, eikä mikään ei ole enää entisensä.

 

Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta -alkuperäiskäsikirjoitus on valmistunut vuonna 1973.

– Bergmanin näytelmässä keskiluokkaisen elämän ja intohimoisen rakkauden välillä on valtava kuilu. Tämän hetkinen, 2020-lukulainen käsitys avioliitosta ja parisuhteesta eroaa seitsemänkymmentäluvusta. Nyt kuusikymmentäluvun lopun vaikutteet, yhteisöllisyyden, vapaan rakkauden ja radikalismin sävyt ja niiden aiheuttama arvojen mullistus on haalistunut liki kokonaan ja vapaasti itseään toteuttava ihminen on voimakkain ideaalimme, kertoo ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen. Esityksen toteutuksessa hyödynnetään myös videotekniikkaa, jonka suunnittelusta vastaa vierailija Joonas Tikkanen.

 

 

Kohtauksia eräästä avioliitosta ensi-ilta torstaina 6.2. klo 19, pieni näyttämö.

 

Teksti Ingmar Bergman

Suomennos Pasi Lampela

Sovitus Pasi Lampela ja Hilkka-Liisa Iivanainen

Ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen (vier.)

Lavastus- ja pukusuunnittelu Karmo Mende

Videosuunnittelu Joonas Tikkanen (vier.)

Valosuunnittelu Asko Konttinen

Äänisuunnittelu Jani Lappalainen

Kampaukset ja maskeeraus Anniina Saari

 

Rooleissa

Hegy Tuusvuori ja Henri Halkola.

 

Tekijänoikeutta valvoo Josef Weinberger Limited, Agency North
 
Kuvat: http://kuvat.jyvaskyla.fi/julkinen/kohtauksiaeraastaavioliitosta.do

 

Lisätietoja:

teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen p. 050 311 8705

markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi p. 040 556 9810

viestintä- ja tuotantokoordinaattori Outi Kasanen p. 014 266 4174

Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnan päätöksiä 28.1.2020

 

Kaupunkirakennelautakunnan kokouksessa 28.1.2020 käsiteltiin muun muassa noin 20 hehtaarin kokoisen määräalan ostamista Luhtala-nimisestä tilasta Vaajakoskelta.

 

Uusi katumestarin virka perustettiin

 

Kaupunkirakennelautakunta päätti perustaa katumestarin viran kaupunkirakenteen toimialalle 1.3.2020 alkaen. Uusi virka täytetään ulkoisella hakumenettelyllä. Yksityistieavustusten jakamiseen liittyvien tehtävien lisäksi katumestari tallentaa tietoja omaisuudenhallintajärjestelmään ja on mukana rekisterien kehittämisessä. Tähän saakka yksityistieavustusten jakamiseen liittyvistä tehtävistä ja päätöksistä on vastannut maaseutuasiamies, joka on jäämässä eläkkeelle. Maaseutuasiamiehen virka on tarkoitus lakkauttaa myöhemmin.

 

Kaupunkikuvatoimikuntaan nimettiin varajäsen

 

Kaupunkirakenne lautakunta päätti nimetä kaupunkikuvatoimikunnan varajäsenen tehtävään Paula Julinin opintovapaan ajaksi 30.6.2020 saakka kaavoitusarkkitehti Mari Raekallion. Rakennus- ja ympäristöjaoston ja rakennusvalvonnan apuna lupahakemusten

arvioimiseksi kaupunkikuvalliselta kannalta toimii kaupunkikuvatoimikunta. Toimikunta on pysyväluonteinen, valtuustokausittain tehtäväänsä asetettava asiantuntijatoimielin. Kaupunkikuvatoimikunnassa on seitsemän varsinaista jäsentä ja näille nimetyt varajäsenet.

 

Talsan ja Virmuniemen ranta-asemakaavaehdotus julkisesti nähtäville

 

Kaupunkirakennelautakunta päätti asettaa Talsan ja Virmuniemen ranta-asemakaavaehdotuksen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä asianmukaiset viranomaislausunnot.

 

Ehdotuksen sisältämä ranta-asemakaavan kumoaminen koskee yksityisessä omistuksessa olevia kiinteistöjä 179-409-11-176 Hannala, 179-409-11-183 Pesäkivi, 179-409-11-169 Suvikulma ja 179-409-10-69 Suviranta. Ranta-asemakaavan kumoaminen on käynnistynyt maanomistajan hakemuksesta. Kumoamisen kohteena oleva Talsan ja Virmuniemen ranta-asemakaava on hyväksytty 17.3.2008. Alueelle on laadittu Leppälahden osayleiskaava, joka on saanut lainvoiman 20.9.2019. Kumoamisen tavoitteena on, että alueella käytetään jatkossa rakennuslupien myöntämiseen Leppälahden osayleiskaavaa. Osayleiskaava ei ole voimassa alueella ennen kuin voimassa oleva ranta-asemakaava on kumottu.

 

Kaavaratkaisu noudattaa Leppälahden osayleiskaavan mitoitusta eikä rakennuspaikkojen lukumäärä muutu. Kaavaratkaisulla kumotaan AO-alueet kahden jo rakennetun rakennuspaikan osalta sekä osa maa- ja metsätalousvaltaista aluetta, joka on ranta-asemakaavassa merkitty M/s-merkinnällä. Kumoamisen myötä rakennuspaikkakohtainen rakennusoikeus nousee 300 kerrosalaneliömetriin kun se kumottavassa ranta-asemakaavassa on 200 AO-rakennuspaikoilla. Kumoaminen mahdollistaa myös saunan rakentamisen osayleiskaavan mukaisesti 15 metriin rantaviivasta, kun ranta-asemakaava on ohjannut rakentamisen 50–100 metriin. Ranta-asemakaava on vaikutuksiltaan vähäinen ja sen hyväksyy kaupunkirakennelautakunta.

 

Lounaispuiston viherrakennussuunnitelma hyväksyttiin

 

Kaupunkirakennelautakunta päätti hyväksyä Lounaispuiston viherrakennussuunnitelman muistutusten perusteella huomioiduin muutoksin. Suunnitelman mukaisen viherrakentamisen kustannusarvio on kokonaisuudessaan 563 000 euroa.

 

Lounaispuiston viherrakennussuunnittelu on tehty viime vuonna, ja puisto toteutetaan vaiheistuksin aloittaen tänä vuonna. Lounaispuiston alueesta on tarkoitus kehittää monipuolinen kaupunkipuisto, joka palvelee tapahtumien järjestämistä, leikkiä ja oleskelua. Yleissuunnitelmassa on esitetty suunnittelun perusteet puistoalueelle, ja viherrakennussuunnittelussa tarkennettu ehdotetut ratkaisut toteutuskelpoisiksi.

 

Kaupunki ostaa noin 20 hehtaaria maata tulevan koillisen kehäväylän varrelta

 

Kaupunkirakennelautakunta päätti, että kaupunki ostaa 368 000 euron kauppahinnalla noin 20 hehtaarin kokoisen määräalan Vaajakoskelta Luhtala-nimisestä tilasta 179-407-4-162. Lisäksi lautakunta päätti valtuuttaa tontit ja maanhallinta -palveluyksikön sopimaan kauppakirjan tarkemmista ehdoista. Kauppahinta sisältää alueen puuston.

 

Määräalan alueella ei ole voimassa asemakaavaa. Alueella on voimassa kaupungin yleiskaava, jossa tämän tilan länsiosat on osoitettu tilaa vaativien työpaikkojen alueeksi. Tila sijoittuu yleiskaavan mukaisen Sulunperältä Seppälänkankaalle johtavan koillisen kehäväylän varrelle.

 

Kokouksessa käsiteltiin myös asemakaavoja Palokan Norolassa ja Keljon Kylmälahdentie 4:ssä. Kaikki kokouksen päätökset tehtiin esitysten mukaisesti.

 

Esityslista ja pöytäkirja

 

Kokouksen esityslistan liitteineen voi lukea pöytäkirjan julkaisuun saakka osoitteessa http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=9281. Materiaali on pdf-tiedostomuodossa.


Hyväksytty pöytäkirja julkaistaan osoitteessa http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_tek_tweb.htm.

 

 

Lisätietoja:

- kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Ahti Ruoppila, p. 040 747 8231, ahti.ruoppila[at]jyvaskyla.fi

- toimialajohtaja, kaupungingeodeetti Erja Saarivaara, p. 050 63971, erja.saarivaara[at]jyvaskyla.fi

Liikuntakeskus Buugin vatsatautiepidemian aiheuttajaksi on paljastunut sapovirus

 

Useamman liikuntakeskus Buugissa vatsatautiin sairastuneen henkilön potilasnäytteistä on löytynyt sapovirus. Kaikkien potilasnäytteiden tulokset eivät ole vielä valmistuneet, joten positiivisia löydöksiä saattaa tulla vielä lisää.

 

Sapovirus on läheistä sukua vatsatautia aiheuttavalle yleisemmälle norovirukselle. Sapovirustartunnan yleisimpiä oireita ovat norovirustartunnan tapaan ripuli, pahoinvointi ja päänsärky. Tauti on yleensä oireistoltaan lievempi kuin noroviruksen aiheuttama vatsatauti.

 

Sapovirus tarttuu erittäin helposti ihmisestä toiseen sekä pintojen ja saastuneiden ruoka-aineiden välityksellä. Tartunnan ennaltaehkäisyssä on tärkeää hyvä käsihygienia sekä mahdollisesti saastuneiden pintojen tehostettu pesu ja desinfiointi klooripohjaisilla aineilla. Sapovirus voi elää pinnoilla todennäköisesti ainakin parisen viikkoa ja taudista parantunut ihminen voi erittää virusta pahimmillaan usean viikon ajan.

 

Sapovirustartuntaan ei ole lääkehoitoa. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteensaannista. Yleensä kotihoito on riittävä.

 

Liikuntakeskus Buugissa jatketaan tehostettua siivousta ja desinfiointia. Jyväskylän kaupungin elintarvikevalvonta jatkaa edelleen tapauksen selvittämistä ja tiedottaa asiasta, kun lisätietoa saadaan.

 

  

Lisätietoja: ympäristöterveyspäällikkö Hanna Yksjärvi, p. 014 266 2376, hanna.yksjarvi[at]jyvaskyla.fi

 
Jyväskylän uimahalleissa rikottiin kävijäennätyksiä vuonna 2019

 

Jyväskylän uimahalleissa vesiliikuntakeskus AaltoAlvarissa sekä Vaajakosken Wellamossa oli vuonna 2019 enemmän kävijöitä kuin koskaan aikaisemmin. Vuoden kävijätavoitteet rikottiin yli 30 000 kävijällä ja kasvua edellisvuoteen nähden tuli huimat 45 565 käyttökertaa. Tämä tarkoittaa kävijämäärissä noin 9 % kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kuukausittaisia kävijäennätyksiä murskattiin lähes jokaisena kuukautena ja lisäksi kahtena kuukautena AaltoAlvarissa rikottiin 50 000 käyntikerran raja.

 

Kävijämäärien nousuun vaikuttivat erityisesti onnistuneet myyntikampanjat ja kohdennettu tiedottaminen eri asiakasryhmille. Ensimmäistä kertaa uimahallipalvelut olivat kuntalaisten käytössä koko kesäkauden läpi, kun huolloista johtuvat sulkuajat järjestettiin vuorotellen uimahalleissa. Kesäaikaan toteutettu kokeilu uimahallien vuosihuoltojen porrastamisesta oli kannattava kokeilu, joka osaltaan myös vaikutti uimahallien hyvään tulokseen.   

 

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari suositumpi kuin koskaan

 

AaltoAlvarin altaat olivat koko vuoden tehokkaassa käytössä. Suurin prosentuaalinen kasvu kävijämäärissä oli uimaseuroilla, kun uimaseurakävijöiden määrä kasvoi 26 % edellisvuoteen nähden. Myös eläkeläisasiakkaita oli selvästi enemmän kuin vuonna 2018 (kasvua 12 prosenttia), mitä selittää osaltaan suosittu Seniorikortti ja sen lisääntynyt käyttö. Aikuis- ja opiskelijakävijöiden määrä kasvoi reilulla 8 prosentilla, kun lapsikävijöiden määrä laski ainoana reilun prosentin verran.

 

AaltoAlvarin kävijät (prosenteissa) vuonna 2019 asiakassegmenteittäin:

Eläkeläiset 29 %
Aikuiset 26 %
Lapset 20 %
Uimaseurat 16 %
Opiskelijat 9 %
 

Vuoden aikana kokeilimme rohkeasti uusia kesän aukioloaikoja sekä erilaisia sarja- ja kausituotteita eri asiakasryhmillemme, ja se selkeästi kannatti. Tämä antoi hyvää pohjaa kehittää palvelujamme myös jatkossa, toteaa suunnittelupäällikkö Anna-Leena Sahindal.
 

Uimahallit Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntapaikat/uimahallit

 

Lisätietoa

Anna-Leena Sahindal, suunnittelupäällikkö, liikuntapäällikkö oto.
p. 014 266 4308, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi

 

Minni Ukonsaari, uimahallien palveluesimies
p. 014 266 0783, minni.ukonsaari[a]jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunnan kokous on keskiviikkona 22.1.2020 klo 16.30

 

Sivistyslautakunnan kokouksen aiheita ovat mm.

Perhepäivähoidon kustannuskorvaukset 1.1. – 31.12.2020
Oikaisuvaatimus perusopetuksen liikunnan ja terveystiedon lehtorin viran (1543) täyttämisestä
 

Esityslista luettavissa netissä osoitteessa

http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=9295

Esityslista poistuu verkosta pöytäkirjan julkaisun jälkeen.

 

Kokouksen jälkeen päätöksistä julkaistaan tiedote Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.jyvaskyla.fi

Kokeillen kodin lajitteluastiat kuntoon!

Kotona pitäisi lajitella paperi, kartonki, biojäte, sekajäte, lasi, metalli, muovi… ja keittiössä on vain yksi roskis, apua! Kuulostaako tutulta? Lajiteltavia jätteitä on nykyään vaikka kuinka paljon, mutta keittiöiden jäteastiavarustelu on jäänyt pahasti kehityksessä jälkeen. Usein allaskaapista löytyy vain yksi tai korkeintaan kaksi roska-astiaa ja tämä aiheuttaa ongelmia lajitteluhaluiselle asukkaalle.

–Ihmiset haluaisivat usein lajitella jätteensä tarkemmin, mutta asianmukaisten jäteastioiden puute voi tehdä siitä hankalaa. Harva haluaa säilyttää monenlaisia jätepussukoita tiskipöydällä tai kaapeissa. Pahimmassa tapauksessa lajittelu voi puutteellisten astioiden vuoksi jäädä kokonaan tekemättä, kertoo Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n koordinaattori Paula Wilkman.

Asiaan onkin nyt tartuttu Jyväskylän kaupungin Circwaste - Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut –osahankkeen kautta. Tammi-helmikuun aikana JAPA ry toteuttaa pienimuotoisen lajitteluastiakokeilun yhteistyössä Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n kanssa. Kokeilun aikana testataan, miten keittiön lajitteluastioiden päivittäminen asianmukaisiksi sekä asukkaille annettava jäteneuvonta vaikuttavat jätteiden lajitteluun ja syntyvän sekajätteen määrään taloyhtiössä. Kokeilussa on mukana kolme JVA:n taloyhtiötä.

Kokeilu on osa Jyväskylän yliopiston gradutyötä, jonka puitteissa tehtävä sekajätetutkimus antaa konkreettisia tuloksia kokeilun vaikutuksista. -Oikealla lajittelulla sekajätteeseen ei päädy lajiteltavaa materiaalia, vaan se saadaan kiertoon ja uudelleen käyttöön. Näin säästetään neitseellistä raaka-ainetta uusien tuotteiden valmistuksessa, sanoo gradun tekijä Anne Suuronen. Kokeilun tulokset valmistuvat kevään aikana.

Circwaste - Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut –osahankkeen toinen osa käynnistyi keväällä 2019 kokeiluideahaulla, johon tuli yhteensä 35 kokeiluideaa. Näistä valittiin 10 ideaa jatkokehittelyyn ja niiden pohjalta toteutetaan 5-6 kokeilua vuosien 2020-2021 aikana.

 

Lisätiedot:

Kokeilu:
koordinaattori Paula Wilkman, JAPA ry, p. 0400 361 365, paula.wilkman(at)jyvaskyla.fi  ja
tekninen isännöitsijä Sinikka Sahi, JVA Oy, sinikka.sahi(at)jva.fiSekajätetutkimus ja Circwaste - Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut –osahanke:
Jyväskylän kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville, p. 014 266 1593, pirkko.melville(at) jyvaskyla.fi

Jäähalleissa kokeillaan uutta päivähinnoittelua Jyväskylässä

 

Jyväskylän kaupungin jäähallien päivävuorojen osalta kokeillaan kevään ajan edullisempaa päivähinnoittelumallia. Uusi päivähinnoittelu ei koske vakiovuoroja, vaan yksittäisiä vuorovarauksia. Hinnoittelu koskee kaikkia kaupungin jäähalleja, eli kilpajäähallia, harjoitusjäähallia sekä Tikkakosken jäähallia. Kokeilu on voimassa 1.1.–30.4.2020.

 

Päivähinnoittelun edellytykset: 

Arkipäivisin (ma–pe, pois lukien arkipyhät) klo 8:00–15:00 
Varauksen on päätyttävä klo 15:00 mennessä 
Varauksen voi tehdä aikaisintaan kuusi (6) päivää ennen vuoron alkamisajankohtaa 
Varaus laskutetaan, vaikka se peruttaisiin:  https://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu/seurapalvelut-ja-tilanvaraus/liikuntatilojen-varaukset 
Varauksen hinta on 75,00 € / tunti (varausaika sisältää jäänajon, 10 min.) 
Hinnoittelu voimassa 1.1.–30.4.2020 (tai jäähallien aukio-oloaikojen mukaan)
 

Jäähallit Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntapaikat/jaahallit-ja-luistelupaikat

 

Lisätietoja

 

Olosuhdepäällikkö Jouni Arnberg
p. 014 266 4319, jouni.arnberg[a]jyvaskyla.fi

 

Liikuntapalvelut varausyksikkö
p. 014 266 4255, liikunta.varaukset[a]jyvaskyla.fi


Puunkaatoa Huhtasuolla nykyaikaisin menetelmin
Kuvat: Risto Kauppinen
Jyväskylän Länsiväylän katusaneeraus alkaa

 

Kukkumäessä sijaitsevalla Länsiväylällä alkaa katusaneeraus tällä viikolla. Urakassa toteutetaan kiertoliittymä Hoitajantien risteykseen sekä kaksi alikulkukäytävää Keskussairaalantien ja Savelankadun alitse. Hanke ajoitetaan kahdelle vuodelle siten, että alikulkusillat sekä työhön tarvittavat liikennejärjestelyt rakennetaan vuoden 2019 aikana ja Hoitajantien kiertoliittymä syksyyn 2020 mennessä.

 

Muutoksia kevyelle liikenteelle

 

Ensimmäiset muutokset liikennejärjestelyissä kohdistuvat kevyen liikenteen väyliin. Keskussairaalantien ja Länsiväylän risteyksestä toinen Länsiväylän suuntaan lähtevä kevyen liikenteen väylä suljetaan väliaikaisesti. Lisäksi osa risteyksen suojateistä joudutaan sulkemaan ja kevyt liikenne ohjataan kiertoreittiä pitkin. Sulkeminen johtuu alikulkukäytävien rakennustyömaasta. Alikulkukäytävien arvioitu valmistumisaika on marraskuun puoliväliin mennessä.

 

Linkki katusuunnitelmaan: https://www.jyvaskyla.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/liikenne-ja-katusuunnittelu/nahtavilla-olevat-4

 

Lisätiedot: rakennuttaja Juha Vento, P. 014 266 5142, juha.vento[at]jyvaskyla.fi

Copyright (c)2017, All Rights Reserved.