Säynätsalon päiväkeskuksen toimintapäiviä vähennetään vähäisen asiakasmäärän vuoksi

 

Säynätsalon ikääntyneiden päiväkeskuksen toimintapäiviä vähennetään 22. lokakuuta alkaen. Muutos johtuu vähäisestä asiakasmäärästä.

 

Säynätsalon päiväkeskus on ollut avoinna joka arkipäivä klo 8.00-15.00. Toimintapäivät vähenee yhdellä. Muutoksen jälkeen päiväkeskus on avoinna maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin. Säynätsalon keskiviikon vakituiset kävijät vierailevat vastaisuudessa päiväkeskuksessa muina päivinä.

 

Säynätsalon päiväkeskustyöntekijät siirtyvät keskiviikkoisin Säynätsalosta avuksi muihin alueellisiin ikääntyneiden päiväkeskuksiin.

Päiväkeskusohjaaja käy asian läpi jokaisen keskiviikkoisin Säynätsalon päiväkeskuksessa säännöllisesti vierailleen asiakkaan kanssa.

 

 

Lisätietoa antaa: palveluesimies Eila Ahvenainen, ikääntyneiden päiväkeskukset, puh. 014 266 3687

Luotsit vinkkaavat ajankohtaisista kulttuurimenoista maanantaisin Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa

 

Kulttuuriluotsit antavat ajankohtaisia menovinkkejä 15.10. alkaen maanantaisin klo 15-17 joulukuun alkuun saakka Jyväskylän pääkirjaston ala-aulassa (Vapaudenkatu 39-41). Tule pistäytymään luotsien neuvontapisteellä, niin saat vinkkejä Jyväskylän monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja tärppejä kiinnostavista vierailukohteista ja tapahtumista.

 

Kulttuuriluotsit ovat vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, joita voi pyytää seuraksi kulttuurikohteisiin ja taiteen pariin. Ympäristöluotsit ovat luonto- ja ympäristöasioista kiinnostuneita vapaaehtoisia, joita voi pyytää kävelykaveriksi esimerkiksi lähiluontoon. Luotsitoiminnassa halutaan innostaa ihmisiä lähtemään liikkeelle toimimalla kaverina erilaisissa vierailukohteissa. Tarvittaessa luotsin voi pyytää hakemaan kotiovelta. Luotsit toimivat vertaisoppaina niin yksityisille ihmisille kuin ryhmille.

 

Tervetuloa hakemaan menovinkkejä Jyväskylän kulttuurisyksyyn ja tutustumaan luotsitoimintaan!

 

Lisätietoja ja luotsien tilaukset:
kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen(at)jkl.fi
https://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/kulttuuripalvelut/luotsitoiminta

Syysloman Lomalokki kokoaa syysloman toimintaa Jyväskylän lapsille ja nuorille

 

Syysloman ajan lomatoiminnan koonti Lomalokki on julkaistu Nuorten Jyväskylä -verkkosivuilla. Lomalokki kokoaa erilaista Jyväskylän lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa koulujen lomien ajalle.

 

Toiminta on jaoteltu kolmeen pääkategoriaan: nuoret ja nuoret aikuiset, kaikenikäiset ja lapset. Mukana koonnissa on muun muassa leirejä, tapahtumia, retkiä ja avointa toimintaa. Syyslomalokin osoite on: http://nuorten.jyvaskyla.fi/lomalokki

 

Lomalokkiin on kerätty kaupungin omien toimintojen lisäksi aktiviteetteja laajalta Jyväskylän alueen nuorisotoimijoiden verkostolta sekä muilta kohderyhmälle toimintaa järjestäviltä tahoilta. Koonnin toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen alainen Nuorten Jyväskylä -hanke.

 

Lisätiedot:

Rita Suhonen

projektityöntekijä (Nuorten Jyväskylä - hanke)

puhelin: 050 320 5933

sähköposti: rita.suhonen@jkl.fi

Takaisin peruskouluun -keruu alkaa!

 

Muistatko ensimmäisen koulupäiväsi peruskoulussa? Uuden penaalin ja koulurepun? Mitkä oppiaineet ovat jääneet erityisesti mieleesi? Entä mitä puuhasitte välitunneilla? Nyt sinulla on mahdollisuus jakaa muistosi, sillä Keski-Suomen museo kerää Takaisin peruskouluun -kyselyllä keskisuomalaisten peruskoulumuistoja.

 

Muistot voivat olla oppilaan tai opettajan. Ne voivat liittyä myös siihen, miltä tuntui siirtyä kansakoulusta peruskoulun penkille. Tärkeintä on, että muisto liittyy Keski-Suomessa sijaitsevaan tai sijainneeseen kouluun. Kerättyä aineistoa hyödynnetään museon uudessa perusnäyttelyssä, jossa etsitään keskisuomalaisuutta kivikaudelta aina 2000-luvulle.

 

Tulevan perusnäyttelyn tiimoilta Keski-Suomen museo on kiinnostunut myös siitä, mitä löytyi peruskoululaisen pulpetista 1960-1970-luvuilla. Onko sinulla tallessa vielä koulukirjoja, vihkoja, lukujärjestystä, penaalia tai vaikkapa ruokaliinaa omilta peruskouluajoiltasi? Entä säilytitkö pulpetissasi myös kiiltokuva- tai runovihkoa? Raaskisitko luopua niistä?

 

Takaisin peruskouluun -kysely alkaa 8.10.2018.

 

Vastauslomakkeen ja lisätietoa löydät täältä:

https://peruskoulussa.muistele.fi/

 

Peruskoulujärjestelmään siirryttiin koko maassa pohjoisesta alkaen asteittain vuodesta 1972 lähtien. Jo 1960-luvun lopulla alkoi peruskoulukokeilu, jossa Keski-Suomesta mukana olivat Hankasalmen, Multian, Toivakan ja Leivonmäen kunnat. Koulukokeilun keskuksena toimi Jyväskylän kasvatusopillinen korkeakoulu, josta uudet opit ja tutkimustulokset levisivät ympäri maata.

 

Kyselyn etenemistä voit seurata Keski-Suomen museon somekanavilla.

#keskisuomalaisuuttaetsimässä

 

 

Lisätietoja:

Anna Muittari, amanuenssi

Johanna Puhakka, amanuenssi

p. 014 266 4346

sp. ksmuseo.info@jkl.fi

Vammaisten tyttöjen liikuntatapahtuma keskiviikkona 10.10.2018

 

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut, Keski-Suomen Liikunta sekä paikalliset seurat järjestävät yhteistyössä liikuntatapahtuman vammaisille tytöille. Tapahtuma järjestetään keskiviikkona 10.10. kello 17.30-19.30 Valteri-koululla osoitteessa kukkumäentie 27, 40600 Jyväskylä.

 

Tapahtumaan on vapaa pääsy eikä sinne tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Ohjelmassa on lajikokeiluja mm. uinnissa ja voimistelussa sekä tietoa paikallisista harrastusmahdollisuuksista.

 

Lajikokeiluja klo 17.30-19.00 nonstop-periaatteella

·         Kelkkakiekko

·         Jalkapallo

·         Voimistelu

·         Rytminen voimistelu

·         Tanssi

·         Cheerleading

·         Uinti klo 19.00-19.30, ota mukaan omat uikkarit ja pyyhe

 

Lisätietoja

Heli Sohkanen, vastaava liikunnanohjaaja / soveltava liikunta
Jyväskylän liikuntapalvelut
p. 014 266 4272, heli.sohkanen[a]jkl.fi

Jyväskylän liikuntapalvelujen NytLiikkeelle –palvelukokonaisuus tarjoaa syyslomaviikolla 42 liikuntaa ja luentoja
 

Jyväskylän liikuntapalvelut tarjoaa syyslomaviikolla 42 (15.-19.10.) terveyttä ja hyvinvointia tukevaa ohjelmaa luentojen ja liikunnan muodossa. Syyslomaviikolle lisätyt ohjelmat kuuluvat uuteen NytLiikkeelle-palvelukokonaisuuteen, jonka nimissä järjestetään maksuttomia luentokokonaisuuksia, liikunnallisia testauksia ja tempauksia ympäri vuoden eri puolella kaupunkia. Kokonaisuuden tarkoitus on tarjota kuntalaisille omaan hyvinvointiin, jaksamiseen ja liikuntaan liittyviä helppoja ja kannustavia vinkkejä.

Arjen kiirettä ja stressiä tasapainottamaan järjestetään kahden päivän maksuton Asahi-kurssi 16.-17.10. Asahi on kehon ja mielen liikuntamuoto, jossa liikeradat ovat rauhallisia ja virtaavia. Asahi perustuu liikkeisiin, jossa koko keho avataan systemaattisesti niskasta nilkkoihin hyödyntäen ihmisen luontaista hengitystä. Sen liikkeet ovat suunniteltu tarkoituksella yksinkertaisiksi, niin että kuka tahansa voi aloittaa harjoittamaan Asahia. Ryhmän maksimikoko on 30 henkilöä, ei ennakkoilmoittautumista. Aikataulut:

·         Tiistai 16.10. klo 13-14.30: Asahi-kurssi jäähallin tanssisalissa

·         Keskiviikko 17.10 klo 13-14.30: Asahi-kurssi jäähallin tanssisalissa

 

Senioriliikkujille on tarjolla kolmen päivän maksuton luentokokonaisuus Hipposhallin auditoriossa ti-to 16.-18.10. klo 10-10.45. Luennot ovat kolme itsenäistä, mutta toisiaan tukevaa kokonaisuutta, joista saa tietoa ja motivaatiota kuntosaliharjoitteluun. Luento-ohjelma:

·         Tiistai 16.10. klo 10-10.45: Senioreiden voimaharjoittelu                                            

·         Keskiviikko 17.10. klo 10-10.45: Senioreiden voimaharjoittelua tukeva ravitsemus

·         Torstai 18.10. klo 10-10.45: Senioreiden palautuminen ja kehon huolto/lepo     

 

Lisätietoja

Tuula Terho, liikunnanohjaaja
p. 014 266 2677, tuula.terho[a]jkl.fi

Elina Oinonen, vastaava liikunnanohjaaja
p. 014- 266 7736, 050-312 5423
elina.oinonen[a]jkl.fi

www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikkumaan/nytliikkeelle

Tulossa Digiliikuttavan hyvä päivä vol.2 työttömille

Aika: keskiviikkona 10.10.2018, klo 11 – 15

Paikka: Turbiini (2.kerros), Piippukatu 3

Kenelle: työttömille, myös te-toimenpiteissä oleville ja vajaatyöllisille

 

Keväällä 2018 järjestetty digiliikuttavan hyvä päivä uusitaan 10.10. Hyvinvointikioski toteuttaa tapahtuman maksutta paikallisille työttömille.

Omaa kuntoa voi tulla jälleen testauttamaan SuomiMies-testeillä, varsinkin jos testit jäivät keväällä väliin. Nimestä huolimatta testit sopivat myös naisille. Nämä testit ovat: puristusvoima, kehonkoostumusanalyysi, Polar kuntotesti (leposykkeestä) ja vyötärön ympärys. Tämä ”oman kropan lähtöselvitys” onnistuu hikoilematta, hengästymättä ja arkivaatteissa 20 minuutissa. Lisää tietoa testeistä: https://www.matkahyvaankuntoon.fi/fi/rekkakiertue/kehon-kuntoindeksi-testit/

Oman sydämen syketasoja sekä hapenottokykyä voi selvitellä tekemällä polkupyöräergometritestin. Testin kesto on 6 – 12 minuuttia, ja siinä hikoillaan kunnolla.

Päivän aikana on mahdollisuus tutustua useisiin eri virtuaalisovelluksiin ja kokea turvallisesti hullunrohkeita elämyksiä, joita ei ehkä muuten tulisi koskaan koettua. Lisäksi voi ohjatusti tutustua myös liikuttaviin peleihin ja pelisovelluksiin.

Päivässä on mukana kioskin sairaanhoitaja, jonka vastaanotolla voi mittauttaa verensokerin, kokonaiskolesterolin ja verenpaineen.

Lisätietoja ja ohjeet mm. testeihin valmistautumiseen löytyvät täältä: https://www.jamk.fi/fi/Tapahtumat/digiliikuttavan-hyva-paiva/

Lisätietoja tapahtumakokonaisuudesta:

Essi Heimovaara-Kotonen

essi.heimovaara@jamk.fi

040 567 1054

 

Lisätietoja testeistä ja sovelluksista:

Pekka Natunen (testit)

pekka.natunen@jamk.fi

0400 989458

 

Niko Kiviaho (pelit ja sovellukset)

niko.kiviaho@jamk.fi

050 3865681

 

Mikä on Hyvinvointikioski?

Hyvinvointikioski-hanke järjestää Jyväskylässä terveyttä ja hyvinvointia edistävää toimintaa työttömille työnhakijoille. Hanke toimii vuoden 2018 loppuun asti.

Kioski päivystää Kansalaistoiminnankeskus Mataralla Jokikievarin aulassa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 11 – 15. Päivystysaikana on mahdollista käydä sairaanhoitajan vastaanotolla ilman ajanvarausta mittauttamassa verensokeri, kolesteroli ja verenpaine sekä saada ohjausta omaan terveyteen liittyvissä asioissa. Muina aikoina kioski kiertää sovitusti eri paikoissa Jyväskylässä ja lähiseudulla. Kioskitoimintaa tukee Euroopan sosiaalirahasto.

Jyväskylän Nuorten taidetyöpajalla avoimet ovet 3.10.2018

 

Jyväskylän nuorisopalvelujen nuorten taidetyöpajalla, osoitteessa Matarankatu 6, vietetään avointen ovien päivää keskiviikkona 3.10. klo 12-16. Tuolloin kaikki nuorten taidetyöpajan toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan toimintaan, tiloihin ja työpajoihin nuorten opastamina. Päivän aikana vierailijat pääsevät testaamaan taitojaan työpajojen toimintapisteissä. Esimerkiksi Tuunaten tuotteeksi -pajassa pääsee askartelemaan ja Elämyspajan kauhukellarista saa pajan nimen mukaisesti uudenlaisia elämyksiä. Päivän ohjelma sisältää lisäksi musiikkia, rentoa yhdessä oloa sekä kahvitarjoilun.

 

Jyväskylän Nuorten taidetyöpaja tarjoaa valmennus-, ohjaus- ja opetuspalveluja 15-29-vuotiaille jyväskyläläisille nuorille ja aikuisille. Tavoitteena on tukea nuoren työ- ja toimintakykyä sekä vahvistaa nuorta opintoihin, työelämään tai kiinnittymään muihin häntä tukeviin palveluihin.

 

Lisätietoja:
työvalmentaja Katri Niskala, Nuorten taidetyöpaja, p. 014 266 0556

Kutsutaiteilijaresidenssi vanhuspalvelujen asumisessa - Tanssitaiteilija Teija Häyrynen syksyllä Hannalassa ja Iltatähdessä

 

Jyväskylän vanhuspalvelujen ympärivuorokautisessa asumisessa koetaan tänä syksynä kutsutaitelijaresidenssi. Neljännen kerran vietettävä residenssi on tuonut paljon iloa ikääntyneille asukkaille vuosien varrella. Tänä vuonna aiemmasta poiketen vanhuspalvelut on kutsunut tanssitaiteilija Teija Häyrysen tanssitaideresidenssin Iltatähteen ja Hoivakoti Hannalaan. Residenssi aloitettiin maanantaina 24. syyskuuta ja se päättyy joulukuussa itsenäisyyspäivän tienoilla.

-Yhteisötaitelijana esiintyminen tuo kiinteää vuorovaikutusta sekä asukkaiden että henkilökunnan kanssa. Asukkaat osallistuvat omien voimiensa ja toiveidensa mukaan. On mielenkiintoista selvittää, miten osallistava tanssi tukee yhteisön hyvinvointia, kertoo Teija Häyrynen.

Tämän vuoden taiteilijaresidenssin ympärivuorokautisen asumisen toimintayksiköt sijaitsevat Korpilahdella ja Kinkomaalla.

-Haluttiin tarjota keskustasta kauempana sijaitseville toimintayksiköiden asukkaille myös iloa kulttuurista, ohjaaja Helena Hjelt kertoo tämän vuoden toimintayksiköiden valintakriteereistä.

Kärkiteemana on kosketus

Teemat toimintaan syntyvät asukkaiden toiveista, ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä, jotka kiinnostavat asukkaita. Asukkaat ovat toiminnan keskiössä ja vaikuttavat koko prosessin ajan tapahtumien kulkuun. Tanssitapahtumiin ovat tervetulleita myös omaiset ja ystävät katsojina tai osallistujina. Tanssitapahtumia on syksyn aikana kummassakin toimintayksikössä 6-7.

 

-Vuorovaikutuksesta syntyvässä tanssissa päädytään usein ratkaisuihin ja liikkeisiin, joita ei löydettäisi ilman asukkaiden osallistumista. Tanssi ja liike ovat silta ohjaajan ja ohjattavan välillä. Liikkeet kertovat ja lohduttavat. Nähdyksi tuleminen, monenlaisuuden hyväksyminen ja yhdessä tekeminen ovat yhteisötanssissa olennaista, kuvaa Teija Häyrynen.

 

Tanssitaiteilijan ammattitaitoon kuuluvat kehollinen herkkyys, läsnäolon taito  ja vuorovaikutteinen koskettaminen. Ne auttavat tavoittamaan myös heitä, joilla on pitkälle edennyt muistisairaus tai puheen tuottamisen vaikeuksia. Miellyttävä ja ystävällinen kosketus laskee stressiä ja kannustaa vuorovaikutukseen. Yhteisötanssissa kosketus on liikkeen ohella luonnollinen tapa kommunikoida.

 

Teija Häyrynen viettää aikaa ja liikuttaa asukkaita heidän omissa huoneissaan ja yhteisissä tiloissa. Asukas voi osallistua tanssiin ja liikkeeseen omien voimiensa mukaan. Myös vuodepotilaat voivat osallistua. Läsnäolosta ja vuorovaikutuksesta syntyy merkityksellisiä kohtaamisia.


Hannalan ja Iltatähden hoitohenkilökunnalle Teija Häyrynen tarjoaa kehotietoisuuden työpajan, jossa metodina on baletin jo vuosisatoja hioutunut liike-estetiikka ja harmonia. Keskittynyt liike, ilmaisu ja kaunis musiikki vapauttavat työntekijöiden ajatukset päivän kiireistä.

Yhteinen itsenäisyyspäivän juhla esittää syksyn huippuhetket

Intensiivinen työskentelyjakso huipentuu yhteiseen itsenäisyyspäivän juhlaan 5.joulukuuta sekä Hannalassa että Iltatähdessä. Juhlassa iloitaan yhdessä ja esitetään taiteilijaresidenssin aikana syntyneet tuotokset ja huippuhetket.

Juhlaan ovat lämpimästi tervetulleita myös omaiset ja ystävät.

 

 

Lisätietoa antavat: palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala, puh. 014 266 3825, tanssitaiteilija Teija Häyrynen, puh. 040 709 8677

Jyväskylän Yritystehdas Oy:n johdossa muutoksia

 

Jyväskylän Yritystehdas Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Elina Ylikoski siirtyy uusiin tehtäviin takaisin pääkaupunkiseudulle 15.10.2018. Toimitusjohtajan tehtäviä hoitaa hallituksen kokouksessa 25.9.2018 tehdyllä päätöksellä Jyväskylän Yritystehdas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Risto Kovala 15.10.2018 alkaen. 

 

-          Matka Jyväskylän Yritystehtaan mahtavan porukan kanssa päättyy suunniteltua aikaisemmin ja siirryn uusiin tehtäviin takaisin pääkaupunkiseudulle. Tässä ratkaisussa vaakakupissa painoi kuitenkin vahvasti myös perhe ja lähipiiri ja heidän kanssaan vietettävän yhteisen ajan merkitys, sanoo Elina Ylikoski.

 

-          Kiitämme Elinaa Jyväskylän Yritystehtaan alkuvaiheen eteen tehdystä työstä ja toivomme hänelle onnea ja menestystä uuteen tehtävään. Yhtiön hallitus alkaa valmistella uuden toimitusjohtajan valintaa jatkamaan hyvin alkanutta työtä Yritystehtaan toiminnan kehittämiseksi eteenpäin, sanoo Risto Kovala.


Lisätietoja:
Jyväskylän Yritystehdas Oy
Risto Kovala, hallituksen puheenjohtaja, puh. 050 365 0012, risto.kovala(at)jkl.fi

Tanssisali Lutakossa keskustellaan 2.10. kulttuuritilojen ja -toimintojen tulevaisuudesta Jyväskylässä

 

Tanssisali Lutakossa (Lutakonaukio 3) järjestetään tiistaina 2.10. klo 17 alkaen keskustelutilaisuus, jossa aiheena on kulttuuritilojen, kulttuuritoimintojen ja taiteen edistäminen Jyväskylässä. Tilaisuudessa on kaksi puheenvuoroa, joista ensimmäisessä projektipäällikkö Janne Viitamies valottaa Jyväskylän keskustan kehittämishanketta kulttuuritilojen ja -toimintojen näkökulmasta. Viitamies esittelee syyskuussa käynnistettyä Jyväskylän sydän -projektia, joka tähtää keskustan elinvoimaisuutta kohentavien kulttuuri-investointien yhteiseen ja kokonaisvaltaiseen suunnitteluun.

 

Läänintaiteilija Vesa Plath puolestaan kertoo taiteen edistämisen muutoksista ja tulevaisuuden näkymistä. Mitä kaikkea tulevat hankkeet, uudistukset ja muutokset tarkoittavat taidelaitosten ja muiden kulttuuritoimijoiden kannalta? Info- ja keskustelutilaisuus on avoin kaikille kulttuuritoimijoille ja aiheesta kiinnostuneille.

 

Aikataulu

 

16.45 Kahvitarjoilu

17.00 Puheenvuorot:

- Jyväskylän kaupungin keskustan 2030 linjaukset ja Jyväskylän kulttuurisuunnitelma,

 kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Marita Kajander, Jyväskylän kulttuuripalvelut

- Jyväskylän sydän – taidelaitosten ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisen projekti,

projektipäällikkö Janne Viitamies, Business Jyväskylä

- Taiteen edistämisen muutokset ja tulevaisuuden näkymät,

 läänintaiteilija Vesa Plath, Taiteen edistämiskeskus

18.15 Sana on vapaa – loppukeskustelu

19.00 Tilaisuus päättyy

 

Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, Business Jyväskylä ja Taiteen edistämiskeskus.

Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista!

 

Lisätietoja:

kulttuuri- ja kehittämispäällikkö Marita Kajander, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 4040, marita.kajander(at)jkl.fi

https://www.jyvaskyla.fi/

Jyväskylästä yli 13 000 oppilasta mukana EU:n #BeActive -urheiluviikossa 24.-28.9.2018

 

Jyväskylän perusopetuksen kaikki 13 600 oppilasta liikkuu 24.-28.9. #BeActive –urheiluviikon ohjaamana. #BeActive on Euroopan komission teemaviikko, joka kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan säännöllisesti. Viikolla oppilaat tutustuvat perinteisten liikuntalajien ja välituntitoimintojen rinnalla paralympialajeihin.  #BeActive-viikko on huomioitu kouluilla myös urheiluseurojen ohjaamilla liikuntavälitunneilla.

 

Paralympialajit tuovat uusia kokemuksia oppilaiden liikkumiseen

 

Viisi Jyväskylän koulua osallistuu paralympiakomitean elämykselliseen Para School Day -päivään. Huhtasuon, Mankolan, Vaajakummun ja Viitaniemen kouluilla sekä Säynätsalon päiväkoti-koululla jokainen oppilas liikkuu päivän aikana uudella tavalla, kohtaa erilaisuutta toiminnan kautta sekä saa kenties uusia esikuvia. Omakohtaisten lajikokeilujen avulla edistetään liikuntakulttuurin avoimuutta sekä tuodaan oppilaiden aisteille ja keholle uusia kokemuksia.

 

Koulut ovat saaneet paralympiakomitean liikuntavinkkipaketit, joiden pohjalta luokissa pohditaan liikkumisen tasa-arvoa sekä kokeillaan erilaisia vammaisurheilulajeja. Liikuntatunneilla oppilaita rohkaistaan ideoimaan uusia liikuntalajeja paralympia-hengessä ja huomioimaan erilaiset toimintakyvyt niin, että kaikki voisivat liikkua yhdessä.

 

Euroopan urheiluviikkoa vietetään neljättä kertaa. Viikon tapahtumat löytyvät tunnuksella #BeActive. Viikko rahoitetaan osaksi Erasmus+ -ohjelman tuella. Käytännön järjestelyt tehdään Liikkuva koulu –verkoston kanssa.

 

Lisätietoja:
koordinaattori Jon Salminen, Jyväskylän Liikkuva koulu, p. 014 266 0880
hanketyöntekijä Niko Leppä, Jyväskylän Liikkuva koulu, p. 014 266 2681

Vielä ehtii vaeltaa unen ja mystiikan maailmaan ja nähdä sekä yleisöltä että taidekriitikolta hyvää palautetta saaneen näyttelyn Jyväskylän taidemuseossa

 

– Näyttely viihdyttää. Museo on valinnut sille punaiseksi langaksi arvoituksellisuuden. Jokainen teos on kuin ratkaisuaan odottava kysymys, salaperäinen tutkimuskohde, kirjoittaa Raisa Jäntti juuri ilmestyneessä Taide-lehdessä Toisia todellisuuksia –näyttelystä, joka on esillä Jyväskylän taidemuseossa 7.10. saakka.

– Näyttely tuntuu kertovan, että on olemassa todellisuus, johon taiteilijat näkevät. He käyvät siellä ja kertovat meille sitten tarinoita vierailuiltaan. Tuollaisen mystisen luovuuden lähteen ajatus on varsin romanttinen (ja virheellinen), mutta sellaiseen uskominen istuu näyttelyn luomaan satumaailmaan, Jäntti jatkaa.

Myös yleisö on pitänyt näkemästään – ja näyttelyn mobiilioppaasta kuulemistaan Pasi Ilmari Jääskeläisen kertomuksista. Teosten korkea laatu on yllättänyt kävijät. – Nämä upeat teokset voisivat olla esillä Kiasmassa, antoi ihastunut kävijä palautetta poistuessaan. Myös salaperäisestä tunnelmasta ja jokaiselle teokselle tilaa antavasta ripustuksesta on pidetty.

Kaupungin kuudesluokkalaiset tutustuvat parhaillaan Kompassi-käynneillä opastetusti näyttelyyn. Koululaisten suosikeiksi ovat nousseet unkarilaisen István Oroszin kuvamysteeri Edgar Allan Poen muotokuvasta, Ulu Braunin surrealistinen puistopanoraamavideo sekä Jari Haanperän liikkuvien valojen ja varjojen installaatio. Koululaiset ovat myös innokkaasti vastanneet näyttelyn mobiilioppaan kysymyksiin.

Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvia, piirustuksia, installaatioita ja videoita pääasiassa keskisuomalaisilta tai Keski-Suomeen sidoksissa olevilta taiteilijoilta, suomalaisilta taidegraafikoilta ja valokuvataiteilijoilta sekä kansainvälisten taidegrafiikkatriennaali Graphica Creativan ja taidevalokuvatriennaali LUMOn taiteilijoilta. Näyttelyn teokset kuuluvat Jyväskylän kaupungin kokoelmiin.

 

Taiteilijat
Mari Antjärvi, Alessandro Bavari (Italia), Kalle Berg, Nina Bondeson (Ruotsi), Ulu Braun (Saksa), Espen Dietrichson (Norja), Jari Haanperä, Mika Heinonen, Outi Heiskanen & Janne Laine, Markus Henttonen, Marko Hämäläinen, Kati Immonen, Petri Juntunen, Ya-chu Kang (Taiwan) & Christian Nicolay (Kanada), Harald Karsten, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Tuula Lehtinen, Riitta Lähdesmäki, Sari Mansala, Jyrki Markkanen, Marko Mäetamm (Viro), Zadoc Nava (Iso-Britannia), Matti Niinimäki, Maija Ojanen, István Orosz (Unkari), Ari Pelkonen, Tuukka Peltonen, Liliana Porter (Argentiina), Sandra Ramos (Kuuba), Satu Rautiainen, Vappu Rossi, Riitta Rönkkö, Tomiyuki Sakuta (Japani), Antti Salokannel, Yuichiro Sato (Japani), Timo Sälekivi, Hanna Tammi, Nora Tapper

 

Toisia todellisuuksia
8.6.–7.10.2018
Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18
6/3/0 €, vapaa pääsy 2018 alle 24-vuotiaille ja perjantaisin
https://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Näyttelytiedote www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/vaihtuvatnayttelyt/toisia_todellisuuksia

Taide-lehden artikkeliin: http://www.taidelehti.fi/taide_4-18/artikkelit

Näyttelyluettelo: https://www.jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds/jyvaskylawwwstructure/100240_ToisiaTodellisuuksia_vihko_Nettiin.pdf

 

Lisätietoja
Laura Korhonen, amanuenssi, puh. 050 467 0673, laura.korhonen(at)jkl.fi

Keittokehotus pysyy voimassa Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueella – muulla Joutsassa ja Luhangassa vettä ei tarvitse enää keittää

 

Joutsan ja Luhangan talousvesiverkoston vedenkeittokehotus pidetään edelleen voimassa Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueella. Kaikilta muilta Joutsan ja Luhangan talousvesiverkostojen jakelualueilta keittokehotus on poistettu tänään maanantaina 17.9.2018.

 

Tammijärven osuuskunnan jakelualue on haasteellinen verkoston puhdistuksen osalta, sillä verkosto on pitkä ja vedenkäyttäjiä on paikoin vähän, joten veden vaihtuvuus on tietyissä putkilinjoissa hyvin hidasta. Osuuskunnan jakelualueelta haetaan vesinäytteet huomenna tiistaina ja niiden alustavat tulokset valmistuvat ylihuomenna keskiviikkona.

 

Ympäristöterveydenhuolto tiedottaa erikseen, kun keittokehotus Tammijärven vesiosuuskunnan jakelualueelta poistetaan. Tammijärven tilanteesta tiedotetaan seuraavan kerran ylihuomenna keskiviikkona iltapäivästä.

 

Ympäristöterveydenhuolto muistuttaa etenkin loma-asukkaita juoksuttamaan vettä kiinteistöillään, kun he palaavat loma-asunnoilleen. Tämä on hyvä tapa normaalitilanteessakin, kun kiinteistön tonttijohto on ollut pitkään käyttämättä.

 

Joutsan Vesihuolto Oy ja Jyväskylän ympäristöterveydenhuolto seuraavat veden laatua edelleen tehostetusti ja kloorin syöttöä verkostoon jatketaan. Puhtaan veden jakelupisteet kerätään pois mahdollisimman pian.

 

Vedenkäyttöohjeet

 

Keitä vettä 5–10 minuuttia. Muista keittää myös mehun laimennukseen käytettävä vesi. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

- Kahvinkeittimissä tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

- Muistathan, että myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

- Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

- Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti.

- Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.

 

 

Lisätietoja:

- toimitusjohtaja Tapio Kämppi, Joutsan Vesihuolto Oy, p. 0400 799 038

- rakennustarkastaja Risto Salonen, Luhangan kunta, p. 040 555 8204

- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380

Jyväskylän Laulusta voimaa -tilaisuuksissa nautitaan yhteislaulun hyvästä fiiliksestä

 

Syksyn Laulusta voimaa- yhteislaulutilaisuuksia vetävät viime keväältä tutut maestrot. Ensimmäisen kerran lauletaan perjantaina 14.9. klo 13 Jyväskylän pääkirjaston Minnansalissa (Vapaudenkatu 39-41) Niko Saloheimon johdolla. Musiikkipedagogiksi valmistunut Saloheimo on monille tuttu Lounaispuiston lavan yhteislaulutilaisuuksista Energia-yhtyeen kanssa.

 

Minnansalin lisäksi tänä syksynä yhteislaulu raikaa lokakuun alussa Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Seniorimessujen yhteydessä. Silloin lavalla laulattamassa on Laulusta voimaa -tilaisuuksien ”äiti” Jaana Eloranta, joka on ollut mukana alusta saakka vetämässä yhteislaulutilaisuuksia. Marras- ja joulukuussa lauletaan yhdessä Kruuvaus Duon eli Tiina Laitisen ja Emmi Aarnion säestyksellä.

 

– Jokaisella Laulusta voimaa -tilaisuudella on teema, jonka mukaan yhdessä laulettavat kappaleet on valittu. Vanhojen tuttujen klassikoiden lisäksi mukaan mahtuu tuoreempia iskelmiä ja muutakin ohjelmistoa ja ennen varsinaisia lauluja virittäydytään oikeaan tunnelmaan yhteisellä alkuverryttelyllä ja äänenavauksella, kertoo kulttuurituottaja Terho Valkonen. Syksyn teemoista löytyy mm. iskelmämusiikin helmiä, nostalgiaa, rakkautta ja kultaisia joululauluja.

 

Laulusta voimaa -tilaisuuksiin on vapaa ja esteetön pääsy.

 

Minnansalin yhteislaulutilaisuudet järjestää Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut ja kaupunginteatterin tilaisuuden Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelut.

 

Yhteislaulutilaisuudet syyskaudella 2018

 

Pe 14.9. klo 13 Iskelmämusiikin helmiä, Niko Saloheimo

Jyväskylän pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)

 

Ma 1.10. klo 13 Iloa toimeliaisuudesta, Jaana Eloranta

Jyväskylän kaupunginteatteri (Vapaudenkatu 36)

 

Pe 12.10. klo 13 Nostalgiaa syysiltapäivässä, Niko Saloheimo

Jyväskylän pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)

 

Pe 2.11. klo 13 Niin paljon kuuluu rakkauteen, Kruuvaus Duo

Jyväskylän pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)

 

Pe 14.12. klo 13 Kultaisia joululauluja, Kruuvaus Duo

Jyväskylän pääkirjaston Minnansali (Vapaudenkatu 39-41)

 

 

Kuvia tiedotuskäyttöön: http://bit.ly/1mZAWZZ

 

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Terho Valkonen, terho.valkonen(at)jkl.fi, p. 014 266 4045

www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/laulustavoimaa

Lapset puheeksi –menetelmä tukee lasta ja perhettä – Keski-Suomessa Saarikan alueen kunnissa menetelmästä on hyviä kokemuksia

 

Lapset puheeksi -menetelmän avulla tuetaan lasta ja perhettä ja keskitytään yhteistyöhön ja vahvuuksiin ongelmien sijaan. Keski-Suomessa Saarikan ja Wiitaunionin alueet ovat edelläkävijöitä Lapset puheeksi -menetelmän käytössä. Esimerkiksi Saarikan kunnissa Lapset puheeksi -keskustelua tarjotaan muun muassa kaikille perheille ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan alussa. Lapset puheeksi -menetelmää otetaan laajempaan käyttöön Keski-Suomessa kouluttamalla lisää menetelmän osaajia.

 

Lapset puheeksi -keskustelun avulla tuetaan lasta ja perhettä tunnistamaan lasta suojaavia tekijöitä. Samalla nostetaan esille perheen vahvuuksia ja voimavaroja. Keskustelu sopii käytettäväksi esimerkiksi peruskoulun arviointikeskustelujen tai varhaiskasvatuksen vasu-keskustelujen yhteydessä.

– Keskustelussa tuetaan vanhemmuutta ja vahvistetaan lapsen ja aikuisen myönteistä suhdetta sekä sujuvaa ja turvallista arkea, kertoo LAPE-muutosagentti Hanna Hämäläinen.

 

Ennaltaehkäisevää työotettava korostava Lapset puheeksi -keskustelu on matalan kynnyksen menetelmä, joka soveltuu käytettäväksi laajasti kuntien sivistys-, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sekä kolmannen sektorilla.

– Menetelmän säännönmukainen käyttö esimerkiksi kaikkien ikäryhmien lasten kohdalla tukee menetelmän vaikuttavuutta, kun näin tunnistetaan ajoissa lapset ja perheet, joilla on tuen tarvetta, muutosagentti Hämäläinen selvittää.

 

Saarikassa keskusteluja käydään tietyillä luokka-asteilla, huolten ilmetessä ja tarvittaessa

 

Keski-Suomessa Saarikan ja Wiitaunionin alueet ovat edellä kävijöitä Lapset puheeksi-menetelmän käytössä. Saarikan kunnissa keskustelua tarjotaan muun muassa kaikille perheille ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan alussa. Lapset puheeksi -keskustelua käytetään esimerkiksi ensimmäisellä luokalla tutustumisen välineenä vanhempien ja opettajan tasavertaisen yhteistyösuhteen luomiseen.

– Jatkossa on helppo toimia yhteistyössä lapsen arjen sujuvuuden ja toimivuuden hyväksi. Luottamuksellisen suhteen syntymisestä hyötyvät kotiväki ja koulun väki ja kaikilla on yhteinen ymmärrys lapsen vahvuuksista ja haavoittuvuuksista. Mitään ei tarvitse piilotella, jännittää, pohtia yksin tai odotella, että tilanne pahenee, sanoo Saarijärvellä menetelmän parissa toiminut, tällä hetkellä Petäjävedellä erityisluokanopettajana toimiva Riitta Malinen.

 

Lapset puheeksi -keskustelua tarjotaan ja on suositeltavaa tarjota myös silloin, kun lapsen asioihin liittyy vanhemmilla tai opettajalla jotain huolta.

– Tällöin keskustelun hyötynä on vahvuuksien ja suojaavien tekijöiden esiinnouseminen. Usein huolen ilmetessä keskitytään helposti ongelmiin ja unohdetaan, mitkä kaikki asiat arjessa sujuvat hyvin. Keskustelussa tehdään aina toimintasuunnitelma, johon kirjataan, mitä toimia kotona ja koulussa tehdään, jotta pulma voidaan ennaltaehkäistä tai poistaa, Malinen kuvaa.

– Mikäli keskustelussa todetaan, että lapsen arjen sujumiseen tarvitaan lisää toimijoita, kutsutaan koolle neuvonpito, jonne kutsuttavat asiantuntijat ja mahdolliset muut osanottajat sopivat vanhemmat ja opettajat yhdessä, Malinen jatkaa.

 

Lapset puheeksi –kouluttajakoulutus Jyväskylässä 4.-5.9.2018 ja seminaari 4.9.

 

Keski-Suomessa käynnistyy Lapset puheeksi -kouluttajakoulutus 4.-5.9. Koulutuksen käyneet voivat jatkossa kouluttaa Keski-Suomessa muita toimijoita menetelmän käytössä. Kouluttajakoulutuksen yhteydessä tiistaina 4.9. klo 12-15 pidetään Lapset puheeksi -avausseminaari, jossa kuullaan puheenvuorot Lapset puheeksi -kouluttaja, FT Mika Niemelältä ja Saarikan alueen kuntien toimijoilta.

 

Lapset puheeksi -koulutus on osa Keski-Suomen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPEn ja Kasvun tuki-hankkeen yhteistyötä, jossa koulutetaan lasten ja perheiden parissa työskenteleviä ammattilaisia Näyttöön perustuvan varhaisen tuen, hoidon ja vanhemmuustaitojen työkalupakin menetelmiin.

 

www.ks2021.fi/tapahtuma/lapset-puheeksi-verkostot-suojaksi-lapset-puheeksi-tyon-avausseminaari/?instance_id=459<http://www.ks2021.fi/tapahtuma/lapset-puheeksi-verkostot-suojaksi-lapset-puheeksi-tyon-avausseminaari/?instance_id=459

 

Lisätietoja:

LAPE-muutosagentti Hanna Hämäläinen p. 050 304 6670 / hanna.k.hamalainen(a)jkl.fi

erityisluokanopettaja Riitta Malinen, p. 040 572 3095

palvelujohtaja Heli Vertanen, p. 044 459 7840, Saarikka

luokanopettaja Miia Äänismaa p. 044 7114 638, Saarijärvi

Tekstiviestillä muistutetaan vastaanotolle valmistautumisesta Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveysasemilla

 

Lääkärin tai hoitajan vastaanotolle varatusta ajasta on halutessaan saanut muistutuksen tekstiviestillä jo vuosien ajan Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksessa (Jyte). Muistutusviesti kilahtaa potilaan puhelimeen pari päivää ennen varattua aikaa. Syyskuun alusta alkaen tekstiviestissä on myös linkki sairauskohtaisiin valmistautumisohjeisiin, jotka on hyvä huomioida ennen tulevaa vastaanottoa.

 

– Pitkäaikaissairaan potilaan on tärkeää tuoda vastaanotolle seurantatietoa sairauden hoitoon liittyen. Tällä hetkellä potilaiden kotona keräämissä tiedoissa voi olla hyvinkin paljon puutteita, mikä voi hankaloittaa kullekin potilaalle parhaan hoidon löytymistä, kertoo kehittäjäsairaanhoitaja Johanna Pekkilä Jytestä.

 

Terveysasemilla otetaan käyttöön myös kaikille potilaille suunnattu muistilista, jonka voi halutessaan tulostaa ja täyttää ennen vastaanottoa. Lomake helpottaa asiointia vastaanotolla, kun omaan terveydentilaan liittyviä huomioita on koottu yhteen jo etukäteen. Lyhyellä lomakkeella kysytään tarkemmin esimerkiksi oireista ja käytössä olevista lääkkeistä.

– On harmillista, jos vastaanottokäynnin jälkeen potilaalle jää olo, että jotakin tärkeää jäi kertomatta. Lyhyellekin vastaanottoajalle kannattaa valmistautua, niin käynnistä saa itselleen parhaan mahdollisen hyödyn, kannustaa Pekkilä.

 

Tekstiviestimuistutus lähetetään automaattisesti kaikille potilaille, joille varattuun vastaanottoon on aikaa vähintään 2 vuorokautta. Viestin lähettäminen edellyttää, että potilas on antanut etukäteen luvan tekstiviestimuistutuksen käyttöön.

 

Potilaan muistilista ja ohjeet vastaanotolle valmistautumiseen löytyvät verkkosivulta http://www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/omahoito/ennen_kayntia

 

Lisätietoja: Johanna Pekkilä, kehittäjäsairaanhoitaja, Jyte, p. 014 266 3205, johanna.pekkila(at)jkl.fi

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut etsii uusia vapaaehtoisia mukaan liikuntaluotsitoimintaan

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut etsii uusia liikuntaluotseja mukaan toimintaansa. Liikuntaluotsit ovat Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen sekä vapaaehtoistoiminnan palvelut Vaparin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka toimivat liikuntakavereina sellaista tarvitseville. Liikuntakaveria kaipaavat ihmiset tulevat eri ikäryhmistä sekä erilaisista liikuntataustoista. Liikuntaluotsin pyytäminen on maksutonta kuntalaisille.

 

Liikuntaluotseiksi haluaville järjestetään koulutuksia, jotka antavat valmiudet toimia tukijana ja kannustajana omatoimisessa liikkumisessa tai liikunnan harrastamisessa. Liikuntaluotsia voi pyytää kaveriksi hyvin monenlaisiin liikunta-aktiviteetteihin, kuten kävelylle, kuntosalille tai hiihtolenkille. Luotsilta ei vaadita minkäänlaista aiempaa koulutusta eli vain kiinnostus liikkumiseen ja vapaaehtoistoimintaan riittää. Toimintaan sitoudutaan vapaaehtoisena omien aikataulujen mukaisesti ja luotsattavia voi ottaa silloin kuin itselle sopii.

 

Syksyllä 2018 järjestetään kaksi liikuntaluotsikoulutusta:

·         Tiistaina 18.9. klo 16.30 - 20.30 Kansalaistoiminnankeskus Matara

·         Keskiviikkona 31.10. klo 14-18 Korpilahden päiväkeskus

Liikuntaluotsitoiminta on ollut käynnissä jo vuodesta 2014 lähtien ja vuosien saatossa yli 2000 ihmistä on saanut luotsin avulla liikuntasuorituksen. Liikunta edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, ja jokaisella jyväskyläläisellä tulisi olla mahdollisuus liikunnan harrastamiseen. Joillekin liikkuminen tai liikunnan harrastaminen ei ole mahdollista omatoimisesti ja tällöin avuksi voi pyyttä liikuntaluotsia. Kysyntää luotseille on jo pitkään ollut enemmän kuin tarjontaa, eli lähde rohkeasti mukaan iloiseen joukkoomme!

 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen koulutukseen:
liikuntaluotsi[a]jkl.fi
Liikuntaluotsikoordinaattori: Tiina Kurittu p. 014 266 3144, tiina.kurittu[a]jkl.fi https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/info/liikuntaluotsi

Keski-kirjastoissa uusi palvelu: Luku- ja musiikkineuvojat räätälöivät asiakkaalle kirjallisuutta ja musiikkia toiveiden mukaan
 
 

Keski-kirjastot tarjoavat asiakkaille uuden luku- ja musiikkineuvontapalvelun. Lukuneuvonta on yksilöllistä, asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityä kirjallisuuden suosittelua. Vastaavasti musaneuvonnassa annetaan yksilöllisiä vinkkejä musiikin kuunteluun. Neuvojina toimivat kirjastojen omat ammattilaiset.
 

Mitä ihmettä lukisin? Kysy apua lukuneuvojalta

Lukuneuvonta sopii kaikille kirjaston asiakkaille, olipa lukenut paljon tai vähän. Vinkkejä voi kysyä sekä aikuisten, lasten- että nuortenkirjallisuudesta.

– Suosituksemme voivat innostaa tutustumaan vaikkapa aivan uuteen kirjallisuuden lajiin tai aihepiiriin – tai löytämään lisää saman tyyppisiä kirjoja, jos oman lempikirjailijan koko tuotanto on jo luettu. Meiltä saa kirjavinkkejä myös unohtuneen lukemisharrastuksen herättelyyn, kannustaa kirjastonhoitaja Anna Kainulainen Jyväskylän kaupungin pääkirjastosta.

Asiakas kertoo lukutottumuksistaan ja -toiveistaan verkkolomakkeella, minkä jälkeen hän saa kahden viikon kuluessa 5–10 suositusta sisältävän listan omaan sähköpostiinsa. Lukuneuvontapyynnön voi jättää Keski-kirjastojen verkkokirjastossa osoitteessa www.keskikirjastot.fi/web/arena/lukuneuvonta.

Osassa kirjastoista voi myös varata henkilökohtaisen tapaamisajan lukuneuvojalle. Lukuneuvojien suosittelemat kirjat on myös mahdollista koota valmiiksi kirjapaketiksi, jonka asiakas noutaa toivomastaan kirjastosta.

Lukuneuvoja on tavattavissa henkilökohtaisesti näissä kirjastoissa:

- Jyväskylän kaupungin pääkirjasto (Vapaudenkatu 39–41)
- Vaajakosken aluekirjasto (Urheilutie 36 B, Jyväskylä)
- Kortepohjan lähikirjasto (Isännäntie 3, Jyväskylä) 
- Jämsän pääkirjasto (Kenraalintie 12)
- Joutsan pääkirjasto (Länsitie 6)
- Leivonmäen lähikirjasto, Joutsa (Leivonmäentie 6)
- Karstulan kirjasto (Koulutie 15)
- Keuruun pääkirjasto (Pitäjäntuvantie 5)
- Saarijärven pääkirjasto (Sivulantie 12)
- Uuraisten kirjasto (Topintie 2)


Lisää Keski-kirjastoja liittyy mukaan Lukuneuvontapalveluun kevään aikana ja mahdollisesti myöhemminkin. Uusien lukukokemuksien etsijöitä palvellaan myös entiseen tapaan kirjaston asiakaspalvelutiskeissä, joista lukuvinkit saa mukaansa lennosta.

 

Musaneuvojalta tärpit uuden musiikin valloittamiseen tai vanhan laajentamiseen

Haluaisitko tehdä uusia löytöjä musiikkimaailmassa, mutta et tiedä mistä aloittaa? Tilaa itsellesi musaneuvoja! Hän antaa vinkkejä musiikin kuunteluun. Musaneuvonta toimii samaan tapaan kuin lukuneuvonta. Musaneuvontapyynnön voi tehdä verkkokirjastossa osoitteessa www.keskikirjastot.fi/web/arena/musaneuvonta.

 
Musaneuvoja on tavattavissa henkilökohtaisesti näissä kirjastoissa:

- Jyväskylän kaupungin pääkirjasto (Vapaudenkatu 39–41)
- Saarijärven pääkirjasto (Sivulantie 12)
- Äänekosken pääkirjasto (Wessmanninkatu 2)
 
 
Lukuneuvontapäivät Jyväskylän pääkirjastossa, Kortepohjassa ja Vaajakoskella viikolla 17

Kirjaston henkilökunta esittelee Lukuneuvonta-palvelua viikolla 17. Kirjan ja ruusun päivänä maanantaina 23.4. lukuneuvojat ovat tavattavissa pääkirjastossa (Vapaudenkatu 39–41, 2. krs) klo 10.00–12.00 ja klo 16.00–17.30. Samalla voi selailla kirjastolaisten valitsemia kirjoja, joita he ovat valinneet vinkattavaksi. Jokaisen kirjan välistä löytyy lappunen, jossa on perustelut kirjan valintaan.

Lukuneuvontapalveluun voi tutustua myös Vaajakosken aluekirjastossa tiistaina 24.4. klo 13.00–16.00. Kortepohjan lähikirjastossa lukuneuvontaesittelyn vuoro on keskiviikkona 25.4. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta vinkataan klo 13.00–15.00 ja aikuisten kirjallisuutta klo 18.00–19.00.

 

Lisätietoja: Anna Kainulainen, hanketyöntekijä, Lue tässä ja nyt – monilukuneuvojia Keski-kirjastoihin, p. 014 266 4138, anna.kainulainen[at]jkl.fi

 

www.keskikirjastot.fi

Jyväskylässä toivotaan läheisten olevan pikaisesti yhteydessä jyväskyläläisvanhuksiin, joilla on kaupungin turvapuhelinpalvelu

 

Läheisten toivotaan tarkistavan Jyväskylässä turvapuhelinpalvelun piirissä olevien vanhusten vointi ja turvapuhelimen toiminta Elisan matkapuhelinverkossa keskiviikon ja torstain välisenä yönä olleen katkon jäljiltä. Turvapuhelimen tulisi palautua katkon jälkeen verkkoon automaattisesti, mutta jos näin ei ole tapahtunut puhelin täytyy käynnistää uudelleen, asian voi testata koesoitolla. Tätä tarkastustyötä on tehty vanhuspalveluista etänä iltapäivästä lähtien, kun katkon laajuus alkoi selvitä. Kaikkia asiakkaita ei ole vielä tavoitettu ja työn arvioidaan kestävän viikonlopulle asti.


Läheisten toivotaankin nyt olevan yhteydessä vanhukseen ja tarkistavan hänen vointinsa. Jos vanhusta ei tavoita puhelimitse tai käymällä hänen luonaan, läheisiä pyydetään olemaan yhteydessä ympäri vuorokauden päivystävään vanhuspalvelujen turvapalvelun numeroon 014 266 7445. Erityisesti tätä toivotaan niiden asiakkaiden kohdalla, joilla on turvapalvelu, mutta he eivät ole Jyväskylän kotihoidon asiakkaita. Samasta numerosta saa teknistä apua, jos turvapuhelin ei jostain syystä toimi.


Elisalta ei saatu tietoa huoltotyön laajuudesta


Jyväskylän vanhuspalveluissa on tänään selvitetty viimeöisen Elisan matkapuhelinverkon huoltotöistä aiheutuneen katkoksen laajuutta ja seurauksia. Elisan etukäteen viime yölle ilmoittama matkapuhelinverkon katko on osoittautunut vanhuspalvelujen oman selvityksen perusteella huomattavasti Elisan ilmoittamaa laajemmaksi, eikä Elisalta osattu torstaina kertoa kuinka laajaa aluetta matkapuhelinverkon hetkellinen alasajo keskiviikon ja torstain välisenä yönä koski.

 

Jyväskylän kaupungin turvapalvelun piirissä on noin 1700 asiakasta, joista valtaosa on vanhuksia. Asiakkaista noin 1000 on vanhuspalvelujen kotihoidon piirissä. Lisäksi pelkkä turvapuhelinpalvelu on noin 700 asiakkaalla. Kaikki asiakkaat pyritään tavoittamaan puhelimitse viikonloppuun mennessä, mutta pääsiäisestä johtuen työ etenee normaalia hitaammin. Siksi läheisten apu voi olla korvaamaton.

 

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen turvapalvelunumero 014 266 7445
Vanhuspalvelujen palvelujohtaja, Maarit Raappana, p. 0142663634

Keski-Suomen museon näyttelyarkkitehti on valittu

 

Keski-Suomen museon uuden perusnäyttelyn arkkitehti on valittu. Matkallemme keskisuomalaisuuteen olemme saaneet mukaan tamperelaisen arkkitehtitoimisto N.e.o Ark Oy:n.  Vastuuarkkitehtinä toimii Taina Väisänen työparinaan senior designer Seija Kuusinen. Taina Väisäsen viimeisimpiä näyttelysuunnitelmia ovat Helsingin kaupungin museon Helsinki-näyttely (2016) ja Tampereen Muumimuseo (2017).


Keskisuomalaisuutta etsimässä

10 000 vuotta Keski-Suomessa eläneiden ihmisten elämää ja kahdessa kerroksessa näyttelytilaa Alvar Aallon suunnittelemassa museorakennuksessa. Siinäpä lähtökohdat Keski-Suomen museon uuden perusnäyttelyn arkkitehtisuunnittelulle! ”Yhteistyön aloittaminen museon kanssa on kiinnostavaa ja varsinkin kun pääsemme heti käsikirjoitusvaiheeseen mukaan. Olemme suunnitelleet useita kulttuurihistoriallisia näyttelyitä eripuolille Suomea, joten aihepiiri on tuttu. Koska rakennus on suojeltu, asettaa se tietenkin lisähaasteita näyttelyn suunnittelulle. Alvar Aallon suunnittelema rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus luo puitteet ja ympäristön näyttelylle,” toteavat Taina Väisänen ja Seija Kuusinen.


Näyttelyssä huomioidaan erityisesti perheet, koululaiset ja opiskelijat, ja tarkoituksena on luoda elämyksellinen paikka ihmisten väliselle kohtaamiselle. ”On hienoa päästä näkemään millaiseen visuaaliseen ilmeeseen, tunnelmaan ja esittämistapoihin vuoden aikana tehty käsikirjoitus- ja suunnittelutyö alkaa muotoutua,” kertovat amanuenssit Anna Muittari ja Johanna Puhakka näyttelytyöryhmästä.


Keski-Suomen museon museorakennuksessa on parhaillaan meneillään peruskorjaus. Uudenlainen aktiivinen ja nuorekas Keski-Suomen museo avaa ovensa syksyllä 2019.

 
#keskisuomalaisuuttaetsimässä

 

Lisätietoja:
Tuula Vuolio-Vallenius
Keski-Suomen museo
p. 040 716 7118
tuula.vuolio-vallenius@jkl.fi

Jyväskylä on muuttokohteena kolmanneksi mieluisin ja kokonaismielikuvassa neljäs
 
Jyväskylän vetovoima ja mielikuva edelleen korkealla
 
Jyväskylä on muuttokohteena Suomessa kolmanneksi mieluisin. Useampi kuin joka neljäs (27 %) voisi  ajatella muuttavansa Jyväskylään eli lähes saman verran kuin vuoden 2016 tutkimuksen mukaan (28% ja kakkostila). Jyväskylän kokonaismielikuva tuo neljännen sijan (yleisarvosanojen keskiarvo 7,61). Kaksi vuotta sitten sijoitus oli kolmas lähes samalla luvulla (7.64). Nykyisiltä tai entisiltä asukkailta arvosana on vuoden 2018 tutkimuksessa 8,26. Jyväskylän vahvuudet mielikuvatekijöiden perusteella ovat opiskelu- ja harrastusmahdollisuudet sekä hyvä kasvuympäristö lapsille ja viihtyisä asuinympäristö.
 
- Jyväskylän elinvoima on vahva. Kaupungin talous on tasapainossa, muuttajia on viime vuosinakin ollut runsaasti ja mm. rakentaminen on ollut ennätysvilkasta. Työttömyys on laskenut, jopa ennätysvauhtia. Jyväskylän tulevaisuus on hyvin valoisa, iloitsee kaupunginjohtaja Timo Koivisto.
 
Valitsemassaan vertailuryhmässä (Turku, Tampere, Oulu, Kuopio, Lahti) Jyväskylä sijoittuu muuttohalukkuuskohteena kolmanneksi. Vertailuryhmän parhaan arvion Jyväskylä saa edelleen hyvänä kasvuympäristönä lapsille.
 
Jyväskylän imago seuraavissa tekijöissä on vuosien 2010 - 2018 aikana kasvanut (itseensä verrattuna): opiskelumahdollisuudet, hyvä kasvuympäristö lapsille, viihtyisä asuinympäristö, kunnalliset palvelut, monipuolinen kulttuuritarjonta, kehittyvä talousalue ja työpaikkojen tarjonta. Aavistuksen laskua kahden vuoden takaiseen on harrastusmahdollisuuksissa ja jonkin verran laskua sijainnin osalta. 
 
Suosittelutodennäköisyydessä (kaikki suosittelukysymykseen vastanneet) Jyväskylä sijoittuu neljänneksi. NSI-luku on parantunut hieman kahden vuoden takaisesta. Selkeästi korkeamman NSI-tuloksen Jyväskylä saa niiltä suomalaisilta, jotka ovat asuneet siellä aiemmin/asuvat nyt siellä.
 
Asuinpaikan valintaan liittyvät tekijät ovat pysytelleet Suomessa kahden vuoden aikana samoina eli tärkeimmät ovat edelleen työpaikka, sitten sijainti ja kolmantena asuinympäristön viihtyisyys. Mikäli asuinpaikkaa oltaisiin vaihtamassa juuri nyt, valintaan vaikuttaisi eniten viihtyisä asuinympäristö, sitten työpaikka ja kolmantena sijainti.
 
Kokonaismielikuvat kaupungeista eli yleisarvosanat (4-10) vaihtelevat vuoden 2018 tutkimuksessa välillä 8,17–5,92 ja painotetuksi keskiarvoksi muodostuu 6,92 (Jyväskylä 7,61). Tutkimuksessa oli mukana 37 kaupunkia.
 
Taloustutkimus Oy:n muuttohalukkuustutkimus toteutetaan kahden vuoden välein. Vuoden 2018 tutkimuksen vastaajajoukko koostui 3496 suomalaisesta, jotka olivat iältään 15-79 -vuotiaita. Otanta oli valtakunnallinen (pl. Ahvenanmaa). Tutkimuksen yhteyshenkilö on tutkimusjohtaja Outi Salonen, puh. 010 758 5425, outi.salonen@taloustutkimus.fi.


 
Jyväskylän Lehtisaaren koulun 8. luokkalaisten tapahtuma Säynätsalon senioreille 12.10.2018

 

Jyväskylän Lehtisaaren koulun oppilaat kantavat oman kortensa kekoon valtakunnallisella Vanhusten viikolla. Kahdeksansien luokkien valinnaisaineryhmän Hyvää Yhdessä –kurssi järjestää perjantaina 12.10. klo 11.15-12.30 tapahtuman Säynätsalon senioriväestölle Lehtisaaren koulun Keijola-salissa. Tarjolla on useita toimintapisteitä, joissa senioriväestö ja oppilaat pääsevät yhdessä osallistumaan tarinatupaan, erilaisiin liikunta-aktiviteetteihin sekä pelaamaan lauta- ja korttipelejä.  Ohjelmassa on lisäksi musiikkiesityksiä ja oppilaiden tarjoamat pullakahvit.

 

Tapahtuman toteuttaminen on osa uuden opetussuunnitelman mukaista, Jyväskylässä koulukohtaisesti suunniteltua, laaja-alaisen oppimisen kokonaisuutta. Keskeisiä tavoitteita ovat oppilaiden osallistaminen, yhteistyö lähiympäristön kanssa, nuorten itsetunnon vahvistaminen ja toisten vahvuuksien arvostaminen.

 

Syksyn kurssilla 50 oppilasta toteuttavat neljä projektia. Ensimmäisessä projektissa tehtiin ”hyvä työ” kotona. Toisessa suunniteltiin alempien luokkatasojen oppilaille leikki/peli työskentelyä ryhmissä. Nyt toteuttava tapahtuma Säynätsalon senioreille on kolmas projekti ja tulevan neljännen projektin sisältö kohdistuu koulun joulujuhlan suunniteluun ja järjestämiseen.

 

Lisätietoja:
apulaisrehtori Merja Jokinen, Lehtisaaren koulu, p 014 266 8973

Jyväskylän kaupunginhallituksen päätöksiä 8.10.2018

 

Nuorisovaltuuston sääntöjen vahvistaminen, nuorisovaltuuston jäsenten nimeäminen sekä kaupunginhallituksen edustajan nimeäminen nuorisovaltuustoon ja nuorisovaltuuston tulevan kauden kärkihankkeiden toteaminen

 

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

 

Lausunto hallituksen esityksiin laeiksi kasvupalveluvirastosta ja kasvupalvelujen asiakastietojen käsittelystä

 

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esityksistä laeiksi kasvupalveluvirastosta ja kasvupalvelujen asiakastietojen käsittelystä.

 

Kaupungin lausunnossa todetaan viraston tehtävien painottuvan kasvupalvelujen tarvitsemien tietojärjestelmien hankkimiseen ja tuottamiseen; muut nimetyt tehtävät ovat väliaikaisia ja koskisivat vain siirtymäaikaa maakuntahallintoon. Tämän vuoksi uuden viraston perustamista ei pidetä välttämättömänä.

 

Kaupunginhallitus päätti antaa työ- ja elinkeinoministeriölle päätösliitteen mukaisen lausunnon hallituksen esityksiin laeiksi kasvupalveluvirastosta ja kasvupalvelujen asiakastietojen käsittelystä.

 

Esityslista: (esityslista poistetaan verkosta kun pöytäkirja on julkaistu)
http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=7134

 

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167

kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Suonperä, 045 2668089

kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Eila Tiainen, 050 5120353

kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501

Muusikko Kikka Laitinen avaa keskiviikkona 17.10. taiteilijan elantoa Jyväskylä Rock Academy –klinikassa Veturitalleilla

 

Veturitallien kaikenikäisille suunnatussa Jyväskylä Rock Academy –klinikassa keskiviikkona 17.10. muusikko, laulaja-lauluntekijä, säveltäjä ja sanoittaja Kikka Laitinen avaa taiteilijan elannon muodostumista. Laitinen vastaa klinikassa esimerkiksi kysymyksiin: Millä taiteilija elää? Kannattaako ryhtyä yrittäjäksi? Mitä tekijänoikeus käytännössä tarkoittaa? Miten hoivaan itseäni epäasiallisen palautteen saatuani? Maksuttomassa tilaisuudessa yleisö voi myös kysyä Kikka Laitiselta mieltä askarruttavista asioista taiteilijan uraa koskien.

 

Kikka Laitinen oli Gasoline Girls & Petrol Boys –yhtyeen perustajajäsen. Sittemmin Laitinen on toiminut Kikka Laitinen Co. –yhtyeessä, joka on julkaissut kahdeksan albumia. Kikka Laitisen verkkosivut: www.kikkalaitinen.fi

 

Jyväskylä Rock Academy –klinikka järjestetään Jyväskylän Veturitalleilla keskiviikkona 17.10. klo 18 – 20. Tilaisuus on maksuton. Kulttuurikahvila Kisko on avoinna illan aikana.

 

Jyväskylä Rock Academy

 

Nuorten yhtyeiden ja artistien ammattimaista ja kattavaa opastusta sekä valmennusta tarjoava Jyväskylä Rock Academy – toiminta alkoi syksyllä 2014.  Suomen huippumuusikot ja musiikkialan ammattilaiset opastavat Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen musiikkiin erikoistuneiden nuorisonohjaajien kanssa Jyväskylä Rock Academyn artisteja. Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen ylläpitämän Jyväskylä Rock Academyn toimintamalli on sovellettu Turku Rock Academyn pohjalta.

 

Lisätiedot:

Seppo Pohjolainen
nuorisonohjaaja
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
puhelin: 014 266 4861

sähköposti: seppo.pohjolainen(at)jkl.fi

 

Esa Linna

nuorisonohjaaja, mediakasvatus

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut

Puhelin  014 266 4244

Matkapuhelin 040 556 8726

Jyväskylän kaupunki on mukana Ikäinstituutin Vie vanhus ulos –kampanjassa

 

Jyväskylän kaupunki on mukana Ikäinstituutin Vie vanhus ulos –kampanjassa 11.9.-11.10.2018. Kampanjalla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua ulkoillakseen turvallisesti ja se huipentuu valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään 11.10.2018.

 

Kampanjaan voi osallistua jokainen, joka halua tehdä hyvää. Haastamme vapaaehtoisia, järjestötoimijoita, opiskelijoita, hoitotyön ammattilaisia sekä läheisiä ja naapureita iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Osallistua voi yksin tai yhdessä, ryhmässä tai vaikka työporukalla.

Lähiympäristö on useimmiten loistava ulkoilupaikka. Ulkoilu voi olla yhdessä korttelikierros, puistolenkki, kauppakierros tai kulttuurikävely. Ihaninta on liikkua raittiissa ilmassa, nauttia syyssateesta tai pikku pakkasesta, turvallisessa seurassa.

 

Näin osallistut:

·         Ulkoile ikäihmisen kanssa

·         Kirjaa ulkoilu ikäinstituutin sivustolle, näin Jyväskyläkin näkyy ulkoiluttajissa.

·         Kerro, mitä teitte

·         Haasta muut mukaan

·         Jaa ulkoilutarinat sosiaalisessa mediassa #vievanhusulos

Kampanjaan voi osallistua yksityishenkilönä tai yhteisönä

·         Yksityishenkilö voi kirjata ulkoilut ilman rekisteröitymistä, sähköpostiosoite riittää

·         Yhteisöt tarvitsevat ulkoilutilin, jolloin useampi henkilö voi kirjata ulkoilut yhteiseen pottiin.

Kampanjaan osallistuneiden kesken arvotaan myös palkintoja. Lisätietoa kampanjasta, tarkemmat osallistumisohjeet sekä iäkkäiden ulkoilupäivän ohjelma osoitteessa http://www.vievanhusulos.fi/

 

Lisätietoja

Sirkku Hiljanen-Coutts
Hankekoordinaattori, liikuntapalvelut
p. 014 266 4264, sirkku.hiljanen-coutts[at]jkl.fi

Ryhmätoimintaa nuorille äideille ja lasta odottaville sekä varhaisteinien vanhemmille Jyväskylässä

 

Jyväskylässä nuorille äideille ja lasta odottaville nuorille äideille sekä 10-12-vuotiaiden vanhemmille on tarjolla vertaistukea.

 

Nuorten äitien ja odottajien ryhmä

 

Nuorten äitien ja lasta odottajien tapaamiset ovat perjantaisin klo 10-12 Jyväskylän Veturitalleilla. Ryhmä on avoin kohtaamispaikka alle 24-vuotiaille Jyväskylän seudun nuorille äideille ja lasta odottaville. Ryhmässä tapaa vertaisiaan juttelun ja kahvittelun merkeissä. Tapaamisten ohjelmassa on osallistujien toiveiden mukaista toimintaa sekä teemakeskusteluja. Myös lapset ovat tervetulleita mukaan. Toiminta on osallistujille maksutonta. Etukäteisilmoittautumista ei tarvita, vaan mukaan voi tulla kerran tai joka perjantai. Ryhmää vetävät ohjaajat Jyväskylän kaupungin lapsiperheiden varhaisen tuen palveluista ja nuorisopalveluista.

 

Vertaisryhmään 10-12-vuotiaiden lasten vanhemmille voi ilmoittautua 12.10. mennessä

 

Vertaistukiryhmä 10-12-vuotiaiden lasten vanhemmille kokoontuu syksyn aikana kolme kertaa: 22.10., 5.11. ja 19.11. klo 15-16.15. Ryhmän tavoitteena on vahvistaa vanhemmuuden taitoja ja miettiä keinoja myönteiseen vuorovaikutukseen perheessä. Ryhmään ilmoittautumiset toivotaan 12.10. mennessä numeroon 014 266 1380 tai 014 266 1849.

 

Toiminnoista vastaa Jyväskylän kaupunki.

 

Lisätietoja:

Nuorten äitien ja odottajien ryhmästä:

varhaisen tuen palveluiden perheohjaaja Eveliina Matikainen, 014 266 3482, eveliina.matikainen(at)jkl.fi

nuorisopalvelujen asiakasohjaaja Birgit Ruuskanen, 014 266 4239, birgit.ruuskanen(at)jkl.fi

 

10-12-vuotiaiden lasten vanhempien vertaisryhmästä:

Varhaisen tuen palvelujen kehittäjä-perheohjaaja Hanna Auvinen, p. 014 266 1380

Varhaisen tuen palvelujen kehittäjä-perheohjaaja Tiina Tuukkanen, p. 014 266 1849

Lukukoira Eino vierailee Jyväskylän Keljonkankaan lähikirjastossa loka-joulukuussa 2018

Jyväskylän Keljonkankaan lähikirjastossa (Pihkatie 4) alkaa lukukoiratoiminta. Espanjanvesikoira Eino kuuntelee lasten lukemista kirjastossa 4.10., 1.11. ja 13.12. kello 17.30–18.30.  Lukukoiralle lukemisen on tarkoitus innostaa lukemaan. Koiralle lukemisesta hyötyvät lapset, jotka opettelevat lukemista, kokevat ääneen lukemisen jännittäväksi tai heillä on lukemisessa jotain muita vaikeuksia. Harjoittelu koirakaverin kanssa, joka kuuntelee arvostelematta, ei naura virheille eikä huomauttele hitaudesta, voi olla lapselle suureksi avuksi ja rohkaisuksi. Koiran läsnäolo rentouttaa lukijaa ja lievittää stressiä.

Einon ohjaajat ovat osallistuneet Suomen Kennelliiton Lukukoira-koulutukseen ja koira on arvioitu toimintaan soveltuvaksi. 
– Halusimme aloittaa lukukoiratoiminnan, koska koiran kanssa tehtävä vapaaehtoistyö on niin antoisaa. Olemme jo ennestään mukana Kennelliiton Jyväskylän kaverikoiratoiminnassa ja vierailleet koiriemme kanssa muun muassa vanhusten ja vammaisten palvelukodeissa. Kaverikoirana toimiminen on siis tuttua puuhaa Einolle. Meistä on hienoa, jos se pystyy lukukoirana rohkaisemaan lasta lukemisessa ja lukemaan opettelussa. Eino osaakin jo mukavasti rauhoittua kuuntelemaan lukijaa ja kurkkaa välillä kirjaa kiinnostuneena, kuvailee koiran ohjaaja Anna Rimppi.

 

Lukuvuorot varataan etukäteen Keljonkankaan lähikirjastosta

 

Eino käy kirjastossa kerran kuukaudessa. Lukuvuorot varataan etukäteen Keljonkankaan lähikirjastosta joko soittamalla tai käymällä kirjastossa. Vuorot jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Yhdellä käyntikerralla Eino ennättää kuunnella neljän lapsen lukemista. Yhdelle lukijalle on varattu 15 minuutin lukuaika.

 

Lapsi saa valita luettavan kirjan etukäteen. Lukutilanteessa ovat läsnä lapsi, lukukoira ja koiran ohjaaja. Lukukoira Einon ohjaajana toimii ensisijaisesti Anna Rimppi puolisonsa kanssa. Sairastapausten varalle on järjestetty toinen lukukoira ohjaajansa kanssa.

 

Lisätietoja

Ajanvaraus lukukoiralle: Keljonkankaan lähikirjasto (Pihkatie 5), p. 014 266 4134

Lukukoira Einon ohjaaja: Anna Rimppi, p. 040 554 7329

Tulossa Digiliikuttavan hyvä päivä vol.2 työttömille

Aika: keskiviikkona 10.10.2018, klo 11 – 15

Paikka: Turbiini (2.kerros), Piippukatu 3

Kenelle: työttömille, myös te-toimenpiteissä oleville ja vajaatyöllisille

 

Keväällä 2018 järjestetty digiliikuttavan hyvä päivä uusitaan 10.10. Hyvinvointikioski toteuttaa tapahtuman maksutta paikallisille työttömille.

Omaa kuntoa voi tulla jälleen testauttamaan SuomiMies-testeillä, varsinkin jos testit jäivät keväällä väliin. Nimestä huolimatta testit sopivat myös naisille. Nämä testit ovat: puristusvoima, kehonkoostumusanalyysi, Polar kuntotesti (leposykkeestä) ja vyötärön ympärys. Tämä ”oman kropan lähtöselvitys” onnistuu hikoilematta, hengästymättä ja arkivaatteissa 20 minuutissa. Lisää tietoa testeistä: https://www.matkahyvaankuntoon.fi/fi/rekkakiertue/kehon-kuntoindeksi-testit/

Oman sydämen syketasoja sekä hapenottokykyä voi selvitellä tekemällä polkupyöräergometritestin. Testin kesto on 6 – 12 minuuttia, ja siinä hikoillaan kunnolla.

Päivän aikana on mahdollisuus tutustua useisiin eri virtuaalisovelluksiin ja kokea turvallisesti hullunrohkeita elämyksiä, joita ei ehkä muuten tulisi koskaan koettua. Lisäksi voi ohjatusti tutustua myös liikuttaviin peleihin ja pelisovelluksiin.

Päivässä on mukana kioskin sairaanhoitaja, jonka vastaanotolla voi mittauttaa verensokerin, kokonaiskolesterolin ja verenpaineen.

Lisätietoja ja ohjeet mm. testeihin valmistautumiseen löytyvät täältä: https://www.jamk.fi/fi/Tapahtumat/digiliikuttavan-hyva-paiva/

Lisätietoja tapahtumakokonaisuudesta:

Essi Heimovaara-Kotonen

essi.heimovaara@jamk.fi

040 567 1054

 

Lisätietoja testeistä ja sovelluksista:

Pekka Natunen (testit)

pekka.natunen@jamk.fi

0400 989458

 

Niko Kiviaho (pelit ja sovellukset)

niko.kiviaho@jamk.fi

050 3865681

 

Mikä on Hyvinvointikioski?

Hyvinvointikioski-hanke järjestää Jyväskylässä terveyttä ja hyvinvointia edistävää toimintaa työttömille työnhakijoille. Hanke toimii vuoden 2018 loppuun asti.

Kioski päivystää Kansalaistoiminnankeskus Mataralla Jokikievarin aulassa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 11 – 15. Päivystysaikana on mahdollista käydä sairaanhoitajan vastaanotolla ilman ajanvarausta mittauttamassa verensokeri, kolesteroli ja verenpaine sekä saada ohjausta omaan terveyteen liittyvissä asioissa. Muina aikoina kioski kiertää sovitusti eri paikoissa Jyväskylässä ja lähiseudulla. Kioskitoimintaa tukee Euroopan sosiaalirahasto.

Nuorten Jyväskylä –mobiilisovelluksesta tietoa Jyväskylässä asuville nuorille ja nuorille aikuisille

 

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen lokakuussa julkaisema Nuorten Jyväskylä –mobiilisovellus kokoaa nuorille ja nuorille aikuisille suunnattua tietoa muun muassa nuorten avoimista tiloista, vapaa-ajanviettopaikoista sekä toiminnoista ja harrastuksista. Lisäksi sovellukseen on koottu yhteystietoja apua, tukea ja tietoa tarjoavista palveluista. Sovellus on saatavilla Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille.

 

-          Nyt nuorille suunnattua tietoa viedään sinne, missä kohderyhmä aikaansa paljon viettää – eli suoraan puhelimeen, kertoo Nuorten Jyväskylä –hankkeen projektityöntekijä Rita Suhonen.

 

Sovelluksen sisältöihin ja ulkoasuun on pyydetty ideoita kommentteja jyväskyläläisiltä nuorilta. Sovellusta kehitetään julkaisun jälkeen tulevan palautteen perusteella. Palautetta voi lähettää suoraan sovelluksessa olevalla lomakkeella.

 

Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa tamperelainen Padio Oy.

 

Google Play (Android):

https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.padio.siberian.android5a4b1ccfa5d87

 

App Store (iOS):

https://itunes.apple.com/fi/app/nuorten-jyv%C3%A4skyl%C3%A4/id1331385075?mt=8

 

Nuorten tieto- ja neuvontatyön palvelu Nuorten Jyväskylä

 

Nuorten Jyväskylä on nuorten tieto- ja neuvontatyön palvelu, jonka kohderyhmänä ovat 13-29-vuotiaat. Palvelu tarjoaa nuorille tietoa ja neuvontaa elämän eri aihepiireihin liittyen. Nuori voi olla yhteydessä palveluun puhelimitse, sähköpostilla tai eri sosiaalisen median kanavien kautta. Työntekijän kanssa voi myös sopia tapaamisen.

 

Nuorten tieto- ja neuvontatyö on ennaltaehkäisevää nuorisotyötä. Nuorten tieto- ja neuvontatyötä Suomessa linjaavat nuorisolaki, erinäiset asiakirjat ja toimenpideohjelmat, Euroopan neuvoston suositukset sekä työmuodon eurooppalaiset periaatteet.

 

Lisätiedot:

 

Rita Suhonen
projektityöntekijä
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut / Nuorten Jyväskylä –hanke

p. 050 320 5933  

 

Esa Linna

nuorisonohjaaja, mediakasvatus

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut

Puhelin  014 266 4244

Matkapuhelin 040 556 8726

Joukkoistettu käsityökahvila rintasyöpätutkimuksen hyväksi ja onnellisten käsityökokemusten tallennusta perjantaina 12.10. Suomen käsityön museossa

 

Suomen käsityön museo on jo useiden vuosien ajan ollut tukemassa Roosa nauha -keräystä pinkeillä tapahtumilla. Tänä vuonna Roosa nauha -päivää vietetään Think Pink -teemalla perjantaina 12.10. klo 12–18. Käsityökahvilassa joukkoistetaan tarjoilut rintasyöpätutkimuksen hyväksi, tallennetaan onnellisia käsityökokemuksia osana Onni museoon -tempausta ja kirjotaan porukalla villaisella. Päivän aikana kerätyt kahvilatuotot ja lahjoitukset menevät lyhentämättöminä Roosa nauha -keräykseen ja siten rintasyöpätutkimukseen ja sairastuneiden neuvontapalveluun.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Pinkki käsityökahvila luo puitteet hyvän tekemiselle
Ota roosa nauha asiaksesi ja leivo kotonasi pinkkejä leivonnaisia yli oman tarpeen ja tuo ne myytäväksi museon järjestämään käsityökahvilaan. Allergioiden varalta laita herkkusi mukaan myös tuoteseloste. Museon vapaaehtoiset, Mukut, keittävät maistuvat kahvit. Näin meillä on joukkoistettu herkkukahvila, jonka tuotto kokonaisuudessaan menee rintasyöpätutkimuksen hyväksi. Rintasyöpään sairastuu lähes joka kahdeksas suomalaisnainen jossain elämänsä vaiheessa ja vuosittain sairastuu noin 5 000 naista.

Herkullisen käsityökahvilan yhteydessä on kirjontapaja, jossa pääset kirjomaan pienen esineen villakirjonnalla vanhoilla tai ihan uusilla tai pähkähulluilla kuvioilla ja millä värillä vaan. Materiaalit ja neuvot saat paikan päältä pientä materiaalimaksua vastaan. Voit ottaa mukaan myös oman keskeneräisen kirjontatyösi. Kirjotaan yhdessä, se voimauttaa.

Museon vuoden käsityötekniikka on villakirjonta
Museo on valinnut kymmenenä vuonna vuoden käsityöläisen ja valinnalla on etsitty käsityön rajoja. Koska käsityön rajat muuttuvat alati, päätettiin vuoden käsityöläisen valinta painaa villaisella. Myös monet muut tahot valitsevat vuoden käsityöläisen. Tulevina vuosina nostamme esiin museon kokoelmista perinteisiä käsityötekniikoita. Tällä valinnalle komppaamme Taitoliiton Vuoden käsityötekniikka valintaa. Taitoliiton tämän vuoden käsityötekniikka on kirjonta ja museolla villakirjonta villalle.

Museolehtori Raija Manninen pitää esitelmän villakirjonnasta klo 16.30–17.00 Think pink -tapahtuman yhteydessä. Museon perusnäyttelyn yhteen vitriiniin on laitettu esille villakirjottuja, rekipeitteitä, keinutuolinmattoja ja muhkeita tyynyjä.

Onnelliset käsityökokemukset
Pinkki väri liitetään usein unelmiin ja onnellisuuteen. Pinkissä käsityökahvilassa kerätään onnellisia käsityökokemuksia. Tuo mukanasi käsityö (esineenä tai kuvana), joka on tekemisenä, tuotteena tai hankintana tuottanut sinulle onnellisuutta ja antanut voimia harmaanakin päivänä. Käsityökahvilassa voit jakaa tarinasi kahvittelijoiden kesken ja/tai antaa museon tallentaa kokemuksesi valokuvaamalla ja videoimalla. Jos et pääse paikalle, voit jakaa kokemuksesi myös Instagramissa tägäämällä kuvaasi @suomenkasityonmuseo ja #onnimuseoon #onnentallentajat. Kerro kuvan yhteydessä miksi juuri tämä käsityö tai sen tekeminen toi sinulle onnen tunteen. Liittyykö käsityö johonkin elämänvaiheeseen tai tiettyyn tapahtumaan vai oliko joku sen yksityiskohdista erityisen merkityksellinen sinulle?

Kaikkien onnellisten käsityökokemusten tallentamiseen osallistujien kesken arvotaan Museokortti. Tempaus on voimassa 12.10. Think Pink -tapahtumassa ja Instagramissa 12.–31.10.2018. Voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Instagramissa arvontaan voi osallistua vain julkisella profiililla. Osallistujan valitsema kuva ja tiedot tullaan tallentamaan osaksi museon kokoelmia.

Think Pink -käsityökahvila toimii lähtölaukauksena onnenhetkien tallennukselle ja on osa Onni museoon -tallennustapahtumaa, joka järjestetään 12.10. samanaikaisesti ympäri Suomea TAKOn eli museoalan tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkoston toimesta.
Pukeudu pinkkiin!


Lisätietoa:
Raija Manninen, museolehtori, p. 040 502 2887, raija.manninen@jkl.fi

 

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18.
www.craftmuseum.fi

HopeaTansseissa laitetaan jalalla koreasti Jyväskylän pääkirjaston Minnansalissa

 

Pääkirjaston Minnansalissa järjestetyt Laulusta voimaa -yhteislaulutilaisuudet ja Kino Hopea -elokuvanäytökset saavat tänä syksynä rinnalleen päivätanssit. Hopeatanssit järjestetään ensimmäisen kerran perjantaina 28.9. klo 13 juuri remontoidussa Minnansalissa (Vapaudenkatu 39-41) ja ne tulee avaamaan Tanssin Ajan taiteellinen johtaja Antti Lahti. Tilaisuus kuuluu tällä viikolla järjestettävän Tanssi Aika -festivaaliin ohjelmistoon.

 

Senioreille suunnatuissa HopeaTansseissa tutustutaan tanssitaiteilija Elli Pulkkisen ohjauksessa erilaisiin tapoihin liikkua ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin helppojen ja hauskojen harjoitusten avulla. Ohjattu toiminta rakentuu teeman ympärille ja tilaisuus päättyy yhteisiin päivätansseihin ikivihreiden säestyksellä.

 

HopeaTansseihin on vapaa ja esteetön pääsy. Minnansalissa on induktiosilmukka, joten huonokuuloiset voivat kuunnella tilaisuutta omaa kuulolaitettaan käyttäen yhdistämällä sen Minnansalin lainattaviin vastaanottimiin. Tarvittaessa voi käyttää myös lainattavia korvanappeja.

 

HopeaTanssit syyskaudella 2018

 

Pe 28.9. klo 13 Jyväskylän pääkirjaston Minnansali

Pe 26.10. klo 13 Jyväskylän pääkirjaston Minnansali

 

Hopeatanssit järjestää Keski-Suomen Tanssin Keskus, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut ja Jyväskylän kaupungin pääkirjasto.

 

Lisätietoja:

kulttuurituottaja Terho Valkonen, terho.valkonen(at)jkl.fi, p. 014 266 4045
www.jyvaskyla.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/kulttuuripalvelut/ikaihmisten-kulttuuripalvelut/hopeatanssit

Jyväskylän kaupunki on mukana Ikäinstituutin Vie vanhus ulos –kampanjassa

 

Jyväskylän kaupunki on mukana Ikäinstituutin Vie vanhus ulos –kampanjassa 11.9.-11.10.2018. Kampanjalla edistetään niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua ulkoillakseen turvallisesti ja se huipentuu valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään 11.10.2018.

 

Kampanjaan voi osallistua jokainen, joka halua tehdä hyvää. Haastamme vapaaehtoisia, järjestötoimijoita, opiskelijoita, hoitotyön ammattilaisia sekä läheisiä ja naapureita iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Osallistua voi yksin tai yhdessä, ryhmässä tai vaikka työporukalla.

Lähiympäristö on useimmiten loistava ulkoilupaikka. Ulkoilu voi olla yhdessä korttelikierros, puistolenkki, kauppakierros tai kulttuurikävely. Ihaninta on liikkua raittiissa ilmassa, nauttia syyssateesta tai pikku pakkasesta, turvallisessa seurassa.

 

Näin osallistut:

·         Ulkoile ikäihmisen kanssa

·         Kirjaa ulkoilu ikäinstituutin sivustolle, näin Jyväskyläkin näkyy ulkoiluttajissa.

·         Kerro, mitä teitte

·         Haasta muut mukaan

·         Jaa ulkoilutarinat sosiaalisessa mediassa #vievanhusulos

Kampanjaan voi osallistua yksityishenkilönä tai yhteisönä

·         Yksityishenkilö voi kirjata ulkoilut ilman rekisteröitymistä, sähköpostiosoite riittää

·         Yhteisöt tarvitsevat ulkoilutilin, jolloin useampi henkilö voi kirjata ulkoilut yhteiseen pottiin.

Kampanjaan osallistuneiden kesken arvotaan myös palkintoja. Lisätietoa kampanjasta, tarkemmat osallistumisohjeet sekä iäkkäiden ulkoilupäivän ohjelma osoitteessa http://www.vievanhusulos.fi/

 

Lisätietoja
Sirkku Hiljanen-Coutts
Hankekoordinaattori, liikuntapalvelut
p. 014 266 4264, sirkku.hiljanen-coutts[at]jkl.fi

 Valon kaupunki 2018: Jyväskylän Kirkkopuistosta tulee Salainen puutarha

 

Kolmastoista Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään torstaista lauantaihin 27.–29.9. Tapahtumassa esitellään yli 50 valoteosta tai oheistapahtumaa, joissa voi kokea valon ainutlaatuisen vaikutuksen. Keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat Kirkkopuisto, kävelykeskusta, Tourujokilaakso, Kangas sekä Mattilanniemi ja Ylistönrinne

 

Kirkkopuistoon rakentuu Salainen puutarha, kun taiteilijapariskunta Maro Avrabou ja Dimiri Xenakis Ranskasta asettaa ihasteltavaksi puutarha-aiheiset valoteoksensa Guardian Angels ja Flower Power #2. Itävaltalainen Leonardo Bettinelli tuo puolestaan mukanaan luontoaiheisen Lumi Seeds -teoksensa. Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -taidekollektiivi tuovat puistoon kymmeniä erikokoisia ultraviolettiperhosia käsittävän Lux creatura -teoksen. Elisa Hillgenin kierrätettyihin valopylväisiin suunnittelemat Kakkarat hämmästyttävät valtavalla koollaan.

 

Kuvanveistäjä Samuli Alonen kutsuu kaikki Kirkkopuistoon Puutarhakutsuille – tule katsomaan, kuka on lentänyt sinne ja tuonut valoa tullessaan. Marika Helmisen ja Riikka Helmisen kierrätysmateriaalista valmistettu Lohikäärme-teos ottaa kantaa jätteiden lisääntyvään määrään maapallolla ja samanaikaisesti kiihtyvällä vauhdilla häviäviin eläimiin.

 

– Kaiken kaikkiaan Kirkkopuistossa nähdään pitkälle toista sataa yksittäistä valoinstallaatiota, jotka alueelle rakennetun ympäristövalaistuksen myötä muuttavat puiston pimeään aikaan aivan erinäköiseksi kuin millaisena se on totuttu näkemään. Puisto yllättää kävijän aivan varmasti, Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen vakuuttaa.

 

Kauppakatu muuttuu Valokaduksi

 

Kauppakatu muuttuu Kirkkopuiston ja Arenaukion väliseltä alueelta teemalliseksi Valokaduksi, jossa voi kierrellä ostoksilla ja nauttia katuruoasta sekä kadun uudesta ja upeasta tapahtuma-aikaisesta teemavalaistuksesta. Valon kaupunki -tapahtuman myyntipisteestä voit tulla hakemaan tapahtumainfoa tai ostamaan valomuiston itsellesi.

 

Hollantilaisen Jonas Vorwerkin Pixels-teos osallistaa leikkimään Arenaukiolla. Jonaksen lähes 50 isoa valonoppaa ovat tapahtumakävijöiden leikitettävissä. Jokainen saa liikutella noppia ja ikuistaa itsensä niiden kanssa.

 

Ranskalainen BIBI tuo puolestaan Red Elephant -teoksen Kompassille. Teos ottaa kantaa muovin määrään maailmassa ja ihmisten kyvystä ”tuottaa tuhoa ja luoda turhaa roskaa”. Teos on muotoiltu elefantin muotoon 800:sta kierrätetystä vesikanisterista.

 

Lapsille ja lapsenmielisille väriä ja valoa

 

Perinteinen koko perheen Valo virtaa -tapahtuma Tourujoenpuistossa ja sen ympäristössä tarjoaa perjantai-iltana huikean elämyksellisiä hetkiä, kun sadat valoteokset lipuvat Tourujokeä pitkin kohti Jyväsjärveä.

 

Ultraviolettivaloa hyödyntävä lasten Loistodisko on tänä vuonna lauantaina Paviljongin A-hallissa. Tapahtumasta voi myös ostaa valovälineitä tai hankkia itselleen kasvomaalauksen. 

 

Mattilanniemessä valoteoksia ja Valon sauna

 

Valon kaupunki -tapahtuma ja Sauna from Finland luovat hotelli Alban rantaan Valon sauna -pop-up-tapahtuman, jossa pääsee testailemaan erilaisia saunoja ja altaita sekä fiilistelemään Sauna Lounge -alueella. Alueella toteutetaan myös valoteokset puistoalueelle sekä Korkeakoskenlahdelle.

 

Ylistönsillan toisella puolen kampuksen alueella kemian laitoksen julkisivussa on myös nähtävillä unkarilaisen Daniel Besnyon ja hänen työryhmänsä Nexus-valoteos. Yliopistolla järjestetään suosittu Tutkijoiden yö -tapahtuma perjantaina 28.9.

 

Paikallista väriä Valon kaupunki -tapahtumaan tuovat lukuisat seudulliset toimijat, yritykset sekä oppilaitokset. Luvassa on runsaasti valoteemaista katsottavaa kaikenikäisille.

 

Löydä tärpit Valon kaupunki -tapahtumaan

 

Valon kaupunki -tapahtumaesite jaetaan jokaiseen mainospostijaon sallivaan kotitalouteen keskiviikkona 19.9. Jyväskylässä, Muuramessa ja osin Laukaassa.

 

Tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/ohjelma.

 

 

Lisätietoja: Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

Jyväskylän Palokassa juhlitaan baanan avajaisia keskiviikkona 19.9.

 

Jyväskylässä rakennetaan määrätietoisesti parempia olosuhteita pyöräilyyn ja kävelyyn. Tuorein esimerkki tästä on pyöräilijöille ja kävelijöille juuri valmistunut Seppäläntien-Ritopohjantien baanaosuus Palokassa.

 

Kulkuväylän valmistumista juhlistetaan keskiviikkona 19.9.2018 kello 14–16 avajaisilla, jotka järjestetään Seppäläntien-Ritopohjantien uudella baanaosuudella välillä Ukonniementie–Heinälammintie. Kaikille kävellen ja pyörällä kulkeville on tarjolla kahvia ja mehua sekä pientä purtavaa. Tilaisuudessa on mahdollisuus koeajaa Trekin sähköpyörää. Lisäksi tarjolla on tietoa reitin toteuttamisesta ja baanan rakentumisesta Palokan keskustan suuntaan. Paikalla on Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenneasiantuntijoita kertomassa Jyväskylän alueen tulevista pyöräilyn ja kävelyn edistämistoimista.

 

Avajaistapahtumalla juhlistetaan keskustasta Palokkaan johtavan, baanaksi kutsutun kävely- ja pyöräilyväylän ensimmäisen osuuden valmistumista. Baanan valmistumisen ensimmäisessä vaiheessa on parannettu olemassa olevaa väylää leventämällä se reilun kilometrin matkalta 4,3 metriseksi ja muuttamalla reittiä pyöräilyn sekä kävelyn kannalta paremmaksi.

 

Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry, Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen ELY-keskus. Tervetuloa kävellen tai fillarilla!

 

 

Lisätiedot:

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry, puheenjohtaja Teemu Tenhunen, 041 544 2195, pj(at)jyps.fi,
Keski-Suomen ELY-keskus, yksikön päällikkö Janne Jaatinen, p. 0295 024 683, janne.jaatinen(at)ely-keskus.fi
Jyväskylän kaupunki, rakennuttajainsinööri Tapio Koikkalainen, p. 014 266 7594, tapio.koikkalainen(at)jkl.fi

Jyväskylän kaupunginhallituksen päätöksiä 17.9.2018

 

Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Leppälahden osayleiskaavaa koskevista valituksista

 

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on 11.6.2018/51 hyväksynyt Leppälahden osayleiskaavan. Kaavan hyväksymispäätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

 

Leppälahden osayleiskaavan aineisto on nähtävillä osoitteessa
http://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/854.


 

Kaupunginhallitus vaatii, että Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkää yleiskaavasta tehdyt valitukset kokonaisuudessaan perusteettomina. Kaupunginhallitus viittaa valitusten kiistämisen perusteina esitettyyn lausuntoon sekä asiassa aikaisemmin kertyneeseen kaava-aineistoon, sekä erityisesti kaavoittajan muistutuksista antamiin vastauksiin kyseisille valituksen jättäneille kiinteistönomistajille. Kaupunginhallitus vaatii, että hallinto-oikeus kumoaa valituksessa esitetyn oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksen kokonaisuudessaan.

 

Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle asemakaavan muutosta koskevassa valitusasiassa (Keljonkatu 28 asemakaavan muutos ja tonttijaon hyväksyminen)

 

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 11.6.2018/50 hyväksynyt asemakaavan muutosehdotuksen 5. kaupunginosan korttelin 123 tontille 12, korttelin 137 tontille 1 sekä katu- ja liikennealueelle sekä hyväksynyt sitovan tonttijaon asemakaavan yhteydessä tontille 5-137-2. (Keljonkatu 28). Kaupunginvaltuuston päätöksestä on määräajassa jätetty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

 

Jäsenen nimeäminen veteraaniasiain neuvottelukuntaan

 

Kaupunginhallitus nimesi veteraaniasiain neuvottelukuntaan Jyväskylän Rintamaveteraanit ry:n esityksen mukaisesti uudeksi jäseneksi Pasi Kapasen.

 

Mauno Vanhalan (Kesk. sit.) ym. valtuutettujen valtuustoaloite sosiaalisesti vähempiosaisten huomioiminen päätöksenteossa

 

Mauno Vanhala ja 43 muuta valtuutettua ovat tehneet 30.10.2017 valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Jyväskylän kaupunki arvioi jatkossa päätöksenteossaan erikseen ja kirjaa päätökseen sen, kuinka päätös kohtelee heikompiosaisia.

 

Vastauksessa todetaan mm., että kaupunkistrategia ylimpänä kaupungin toimintaa ohjaavana asiakirjana edellyttää asukkaiden yhdenvertaisuuden edistämistä sekä kulttuurisen moninaisuuden huomioimista. Esimerkkinä mainittakoon lapsivaikutusten arviointiprosessi, jonka tuloksena alennettiin iltapäiväkerhotoimintaan osallistuvien vähävaraisten perheiden maksuja. Vähempiosaisten asemaa huomioidaan jo nyt eri tavoin kaupungin palveluiden suunnittelussa ja päätöksenteossa ja asiaa seurataan muun muassa hyvinvointikertomuksen avulla.

 

Kaupunginhallitus päätti saattaa esitetyn selvityksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle ja ehdottaa, että se toteaa annetun vastauksen riittäväksi.

 

Hallituksen kokouksen pöytäkirja on osoitteessa:
http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/pk_asil_tweb.htm?+bid=7000

 

 

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167

kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Eila Tiainen, 050 5120353

kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut etsii uusia vapaaehtoisia mukaan liikuntaluotsitoimintaan

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut etsii uusia liikuntaluotseja mukaan toimintaansa. Liikuntaluotsit ovat Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen sekä vapaaehtoistoiminnan palvelut Vaparin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka toimivat liikuntakavereina sellaista tarvitseville. Liikuntakaveria kaipaavat ihmiset tulevat eri ikäryhmistä sekä erilaisista liikuntataustoista. Liikuntaluotsin pyytäminen on maksutonta kuntalaisille.

 

Liikuntaluotseiksi haluaville järjestetään koulutuksia, jotka antavat valmiudet toimia tukijana ja kannustajana omatoimisessa liikkumisessa tai liikunnan harrastamisessa. Liikuntaluotsia voi pyytää kaveriksi hyvin monenlaisiin liikunta-aktiviteetteihin, kuten kävelylle, kuntosalille tai hiihtolenkille. Luotsilta ei vaadita minkäänlaista aiempaa koulutusta eli vain kiinnostus liikkumiseen ja vapaaehtoistoimintaan riittää. Toimintaan sitoudutaan vapaaehtoisena omien aikataulujen mukaisesti ja luotsattavia voi ottaa silloin kuin itselle sopii.

 

Syksyllä 2018 järjestetään kaksi liikuntaluotsikoulutusta:

·         Tiistaina 18.9. klo 16.30 - 20.30 Kansalaistoiminnankeskus Matara

·         Keskiviikkona 31.10. klo 14-18 Korpilahden päiväkeskus

Liikuntaluotsitoiminta on ollut käynnissä jo vuodesta 2014 lähtien ja vuosien saatossa yli 2000 ihmistä on saanut luotsin avulla liikuntasuorituksen. Liikunta edistää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, ja jokaisella jyväskyläläisellä tulisi olla mahdollisuus liikunnan harrastamiseen. Joillekin liikkuminen tai liikunnan harrastaminen ei ole mahdollista omatoimisesti ja tällöin avuksi voi pyyttä liikuntaluotsia. Kysyntää luotseille on jo pitkään ollut enemmän kuin tarjontaa, eli lähde rohkeasti mukaan iloiseen joukkoomme!

 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen koulutukseen:
liikuntaluotsi[a]jkl.fi
Liikuntaluotsikoordinaattori: Tiina Kurittu p. 014 266 3144, tiina.kurittu[a]jkl.fi https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/info/liikuntaluotsi

Jyväskylän liikuntapalvelut järjestää maksuttomia kehokoostumusmittauksia ympäri kaupunkia

 

Jyväskylän liikuntapalvelut järjestää syksyn 2018 aikana maksuttomia kehonkoostumusmittauksia ympäri kaupunkia. Mittauksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan mittaukset tehdään nonstop-periaatteella. Mittauksessa seisotaan hetki paljain jaloin mittauslaitteen päällä, jonka jälkeen asiakas saa pienen palautteen kehonkoostumuksesta. Mittausta ei voida suorittaa, jos asiakkaalla on sähköinen sydämentahdistin eikä sitä suositella raskaana oleville.

 

Mittauspaikat ja ajankohdat:

Ma 17.9. Vaajakosken apteekki klo 15-17

To 20.9. Keskustan uusi apteekki, Sokoksen alakerta klo 15-17

Ma 24.9. Keltinmäen kirjasto klo 15-17

Ke 26.9. Huhtasuon terveysasema klo 14-16

To 27.9. Palokan apteekki klo 15-17

Ti 2.10. Kuokkalan apteekki klo 15-17

Ke 3.10. Korpilahden apteekki klo 15-17

To 4.10. Tikkakosken apteekki klo 15-17 

Ma 12.11. Säynätsalon apteekki klo 15-17

 

Maksuttomat kehonkoostumusmittaukset ovat osa Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen uutta NytLiikkeelle –palvelukokonaisuutta. Se tarjoaa maksuttomia luentokokonaisuuksia, liikunnallisia testauksia ja tempauksia ympäri vuoden eri puolella kaupunkia. Kokonaisuuden tarkoitus on tarjota kuntalaisille omaan hyvinvointiin, jaksamiseen ja liikuntaan liittyviä helppoja ja kannustavia vinkkejä.

 

Lisätietoja:

Vastaava liikunnanohjaaja
Elina Oinonen p. 014 266 7736
elina.oinonen[a]jkl.fi

Jyväskylän kaupunki hakee palveluntuottajaa yksityiselle päiväkodille Kauramäkeen

 

Jyväskylän kaupunki tarjoaa Kauramäestä haettavaksi ALY-tonttia, johon haetaan palveluntuottajaa yksityiselle päiväkodille. Tontti sijaitsee osoitteessa Vävypojanpolku 1. Tontti on kooltaan 4 582 neliömetriä ja sillä on rakennusoikeutta 1 375 kerrosalaneliömetriä.

 

Tulevan päiväkodin toivotaan olevan pedagogiikaltaan luonto- ja liikuntapainotteinen, ja päiväkodin tulee lähtökohtaisesti rakentua puurakenteisena. Tonttia haetaan vapaamuotoisella hakemuksella. Hakuaika tontille on 3.9.–28.9.2018.

 

Kauramäen uusi kaupunginosa rakennetaan Jyväskylän keskustasta etelään, valtatie 9:n länsipuolelle Keljonkankaan naapuriksi. Kauramäestä on tulossa yli 700 asukkaan asuinalue, jossa omakotitalojen, rivitalojen ja kerrostalojen rinnalle on kaavoitettu tontteja yrityksille ja palveluille.

 

 

Lisätietoja tontista ja palvelutuottajan hausta:

- www.jyvaskyla.fi/tontit

- palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, varhaiskasvatuspalvelut, p. 014 266 3269, tarja.ahlqvist[at]jkl.fi

- maankäyttöinsinööri Piia Sipinen, kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö, p. 014 266 8695, piia.sipinen[at]jkl.fi

Joutsan ylävesisäiliön huoltotyöt alkavat tiistaina 4.9.

 

Perjantaina 17.8. havaitun Joutsan ja Luhangan kuntia koskevan talousveden mikrobiologisen laadun heikkenemisen on todettu aiheutuneen Joutsan taajamassa sijaitsevassa ylävesisäiliössä eli vesitornissa tapahtuneesta mikrobien lisääntymisestä. Vesilaitos on teettänyt Vesikaivohuolto Vipe Oy:llä ylävesisäiliön riskikartoituksen sunnuntaina 2.9.

 

Joutsan Vesihuolto Oy aloittaa ylävesisäiliön puhdistustyöt tiistai-iltana 4.9. Työ tehdään yön aikana, jolloin veden kulutus on pienimmillään ja huollosta aiheutuu vähiten haittaa asiakkaille.

 

Paineenvaihteluiden seurauksena verkostosta voi irrota sakkaa ja vesi voi samentua hetkellisesti. Sakkaista ja sameaa vettä ei tule juoda.

 

Keittokehotus pidetään vielä voimassa, kunnes säiliö on saatu puhdistettua ja varmistutaan, että veden laatu on jakeluverkostossa kauttaaltaan hyvä. Kloorin syöttöä jatketaan edelleen mikrobiologisen laadun varmistamiseksi.

 

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran viimeistään torstaina 6.9.

 

 

Lisätietoja:

- toimitusjohtaja Tapio Kämppi, Joutsan Vesihuolto Oy, p. 0400 799 038

- rakennustarkastaja Risto Salonen, Luhangan kunta, p. 040 555 8204                                  

- ympäristöterveyspäällikkö Kari Lampivuo, p. 014 266 2376

- johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen, p. 014 266 2378                                       

- ympäristöterveystarkastaja Piia Kepanen, p. 014 266 2380

Jyväskylän Tourujoki kunnostetaan luonnonmukaiseksi virkistysympäristöksi

 

Tourujoen kunnostuksen yleissuunnitelma on valmistunut. Suunnitelman mukaan Kankaalla sijaitseva vesivoimalaitos lakkautetaan, yläpuolisten järvien säännöstely puretaan ja Tourujoki kunnostetaan luonnonmukaiseksi virtavesiuomaksi.

 

Yleissuunnitelma esittää kunnostusratkaisun yleispiirteisesti, ja ennen toteutusta on edessä vielä tarkempi rakennussuunnitteluvaihe. Kunnostus pääsee alkamaan aikaisintaan vuonna 2020, ja toteutus kestää 2–3 vuotta. Toteutuksen kustannusarvio on noin 5,5 miljoonaa euroa.

 

Keskustelutilaisuus keskiviikkona 6.6.

 

Yleissuunnitelma on nähtävillä 5.–29.6.2018 välisen ajan. Suunnitelmaa koskeva keskustelutilaisuus järjestetään keskiviikkona 6.6.2018 kello 18–20, osoitteessa Rajakatu 35 (sisäänkäynti ammattikorkeakoulun pääovesta D1, Auditorio Tulikari).

 

Yleissuunnitelmaan voi antaa palautetta nähtävilläoloaikana. Suunnitelma hiotaan loppuun nähtävilläolon jälkeen, ja se on tarkoitus saada hyväksymiskäsittelyyn elokuussa. Kunnostussuunnitelman hyväksyy kaupunginvaltuusto. Suunnitelma löytyy kokonaisuudessaan verkosta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/tourujoki.

 

Kunnostuksen lähtökohtana kalojen nousu

 

Kunnostuksen suunnittelussa on otettu huomioon virkistyskäytön ja reittiverkoston kehittäminen, maiseman ja kulttuuriympäristön erityispiirteet, kalan nousun ja lisääntymisen mahdollistaminen sekä alueen pitkän vesivoimahistorian näkyvyyden säilyttäminen. Tourujoella järvitaimen on kunnostuksen pääasiallinen kohdelaji, mutta kunnostuksessa pyritään mahdollistamaan myös harjuksen, pikkunahkiaisen, järvinahkiaisen ja kivisimpun nousu ja lisääntyminen.

 

Suunnitelman mukaan Palokkajärven luusuaan rakennetaan pohjapato. Palokkajärven ja Kankaan välillä joen vedenpinta laskee, ja joki muuttuu tällä kohtaa nykyistä monimuotoisemmaksi ja virtaamaltaan vaihtelevammaksi. Erityisesti tällä osuudella kivetään vanhoja nivapaikkoja ja soraistetaan taimenen kutualueiksi soveltuvia virranosia. Kiveämällä uomaa myös joen muissa osissa luodaan suojapaikkoja eri-ikäisille kaloille sekä monipuolistetaan alueen virtauksia.

 

Jokiuoman kunnostus haasteellisinta Kankaalla

 

Kunnostuksen toteutusvaihtoehdoksi valittiin Kankaan kohdalla ratkaisu, jossa nykyisiä betonirakenteita hyödynnetään tulvavesien johtamisessa. Samalla voidaan säilyttää pääosa kulttuurihistoriallisesti merkittävästä vesivoimamaisemasta. Kankaan kohdalla kyseessä on kompromissiratkaisu, jossa sovitetaan yhteen monia arvoja ja reunaehtoja.

 

Tulvakanavan itäpuolelle, Kankaan vanhan paperitehtaan kohdalle, rakennetaan uusi koskiosuus kivetyistä altaista. Allastus mahdollistaa kalannousun Jyväsjärvestä Palokkajärveen. Tulvatilanteessa koskeen menevää vesimäärää rajoitetaan ja pääosa tulvavedestä johdetaan betoniseen tulvakanavaan.

 

– Kankaan kohdalla luonnonmukaisen jokiuoman kunnostus on haasteellisinta, toteaa suunnittelua ohjannut kaavoitusbiologi Anne Laita Jyväskylän kaupungilta.

 

Osuus on jyrkkä, ja siihen tulee yhteensä jopa 40 kynnystettyä allasta kalojen nousun mahdollistamiseksi. Kankaan kohdalla vaaditaan myös mittavia geoteknisiä rakenneratkaisuja.

 

Joen virkistyskäyttömahdollisuudet paranevat

 

Tourujoki on keskeinen osa Kehä Vihreää eli Jyväskylän keskustaa kehystävää viher- ja virkistysalueiden kokonaisuutta. Tourujoen varren reitistöä kehitetään yhtenäisemmäksi rakentamalla uusia rantapolkuja Koskenharjun kentän ja Kankaan alueen luonnonmukaisen kosken kohdalle.

 

Oleskelun ja virkistyskäytön mahdollisuuksia on lisätty osoittamalla jokivarteen oleskelupaikkoja sekä terassi- ja laiturirakenteita. Kankaan alueen luonnonmukaisen koskipaikan ylä- ja alakynnykselle tulee rantautumispaikat esimerkiksi melojille.

 

Yleissuunnitelmaa laadittiin kaksi vuotta

 

Tourujoen kunnostuksen yleissuunnittelu alkoi parisen vuotta sitten. Suunnitelman on laatinut Ramboll Oyj, jossa suunnitelmaa on laatinut monialainen asiantuntijaryhmä. Suunnittelua on ohjannut laajapohjainen sidosryhmä, johon on kaupungin lisäksi kuulunut edustajat muun muassa Keski-Suomen ELY-keskuksesta ja Keski-Suomen museosta.

 

Yleissuunnitelman luonnoksia esiteltiin yleisölle noin vuosi sitten, ja ratkaisun peruspiirteet ovat säilyneet samana. Viimeisen vuoden aikana on selvitetty erityisesti geoteknisiä ratkaisuja ja betonirakenteiden kuntoa Kankaalla. Yleissuunnitelman ohessa on valmistunut vesilupahakemus, joka yleissuunnitelman hyväksymisen jälkeen lähetetään aluehallintoviranomaiselle

 

 

Lisätietoja:                      

- kaavoitusbiologi Anne Laita, p. 014 266 5032, anne.laita[at]jkl.fi

- maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, p. 014 266 5060, mervi.vallinkoski[at]jkl.fi

Jyväskylän kansalaisopiston rehtorina aloittaa 1.9.2018 Mikko Saikkonen

 

Jyväskylän kansalaisopiston uudeksi rehtoriksi on valittu 52-vuotias jyväskyläläinen filosofian maisteri (musiikkitiede) Mikko Saikkonen. Hän aloittaa virassa 1.9.2018, nykyisen rehtorin Sini Louhivuoren jäädessä eläkkeelle. Saikkonen siirtyy Jyväskylän kansalaisopistoon Viitaseudun opiston sekä Viitasaaren alueen musiikkiopiston rehtorin tehtävästä.

 
Rehtorin tehtävää haki 20 henkilöä, joista kuusi valittiin haastatteluun. Hakijoita oli eri puolilta Suomea.

 
Jyväskylän kansalaisopisto kuuluu suurimpiin kansalaisopistoihin Suomessa. Vuosittainen valtionosuustuntien määrä on 38 000 tuntia. Tämän lisäksi laajan oppimäärän mukaista kuvataiteen perusopetusta on 3000 tuntia ja kotoutumiskoulutusta noin 8000 tuntia vuodessa.

 
Vuosittainen opiskelijamäärä on noin 23 000 opiskelijaa. Kansalaisopistossa on 42 vakinaista työntekijää ja määräaikaista opetushenkilöstöä vuosittain yli 300 henkilöä. Opetusta annetaan noin sadassa toimipisteessä. Opetusta järjestetään Jyväskylän lisäksi Luhangassa, Muuramessa ja Uuraisilla, jotka ostavat opistopalvelut Jyväskylän kansalaisopistolta.

 
Lisätietoja: Sini Louhivuori, rehtori, Jyväskylän kansalaisopisto, p. 014 266 4087 

Copyright (c)2017, All Rights Reserved.