Tiistai, Heinäkuu 16, 2019, 07:56

Juhannus juhla on vanhan kansan perintö joka vietettiin kesäkuussa myöskin muinais aikana. Juhannusta juhlivat monessa maassa, kuin Suomessa, Ruotsissa, Baltian maissa, Ukrainassa, Puolassa ja myöskin pienissä kylissä Venäjallä.

Vanhana aikana, ennen kristinuskoa ihmiset viettivät pakanallista Ukon juhlaa, ja uskoivat, että keskikesän yötömässä yössä on niin paljon taikoja. Jokien tai järvien rannoille he rakensivat Ukko kokon, ja sitten yölla polttivat sen.

Vanhana aikana kokon tarkoitus on ollut pitää kaikki pahat henget kaukana. Ihmiset uskoivat, että kun juhannusyön aikana aurinko pysähtynyt hetkeksi taivaassa, erilaiset henkiolennot lähtevät liikkeelle ja voivat tehdä pahoja asioita ihmisille.

Keskiajalla Juhannus aikana monet sekä miehet ja naiset uskoivat, että yöllä monista yrtistä saa enemmän voimia ja lähtivät keräilemaan niitä metsään ja niityille. Nuoret tytöt etsimässä tulevaa sulhasta käyttivät lemmenloitsuja. Niitä on paljon ja Suomessa monessa paikkassa lemmenloitsut on melkein samanlaisia.

Esimerkiksi Juhannus aikana keskiyöllä kolmen tien risteyksessä, nuori neiti voi nähdä tulevan sulhasensa. Sulhanen on ensimmäinen mies, joka ilmestyi risteyksestä. Monet naimattomat naiset metsässä kuuntelivat käen kukuntaa. Kuinka monta kertaa käki kukkuu on vuosia sulhasen löytymiseen, mutta jos käki ei kuku ollenkaan, tulee sulhanen jo samana vuonna.

Kun Suomi tuli kristinuskoon, monet vanhat juhla-ajat saivat kristillisen sisällön ja kirkkollisen merkityksen. Ukon juhla sai nimen Juhannus, eli Johannes Kastajan nimen mukaan. Monet vanhat tavat, ovat säilyneet tähän päivään asti.

Muistan, kun olin pienenä, joka kesä olen asunut mummon luona. Siellä me juhlittiin kesällä päivää, jonka nimi oli Ivan Kupala päivä (suomeksi -Johannes Kastajan päivä).

Me samoin, kuin Suomessa koristelimme talon ovet vihreillä oksilla ja joka huoneessa laitoimme kauniita kukkia maljakkoon. Mummo leipoi valmiksi ihania vaniilia pullia, jotka me lapset söimme hunajan ja kirsikka mehujen kanssa. Iltapäivännä me kävimme naapurissa, jossa aikuiset juhlivat, lauloivat ja tanssivat ja lapet saivat karkkia. Ihana oli aika!

 


Marina Nyholm

 


Hyvää kesää ja mukavaa Juhannusta kaikille Huhtasuolaisille!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright (c)2017, All Rights Reserved.