Pokémon Go - Taskuhirviöiden ja kritiikin paluu

Maailmanlaajuiset olosuhteet saavuttanut Pokémon Go rantautui Suomeen heinäkuussa täydellä voimalla. Siitä lähtien kaikenikäiset ihmiset ovat kävelleet älypuhelin kädessä ulkona, sen sijaan, että istuisivat kotona sohvalla pelaamassa. Jälleen on jokaisen ilmiön yhteydessä syntyvä kauhistelu päässyt valloilleen. Lehdistö on kauhistellut mm. nuorisoporukan eksymistä kaivokseen, lasten juoksemista liikenteen sekaan, varkauden uhriksi joutumista sekä pelaamista auton ratissa. Myös jokaisesta paikallisesta pelin kieltämisestä löytyy klikkiotsikko.

Media on tässäkin asiassa, kuten monessa muussa, pelonlietsoja. Samalla kun ihmisten elämä on muuttunut turvallisemmaksi, asioita paisutellaan mediassa. Yksinkertainen syy tälle on se, että median tehtävä ei ole tässä maailmassa pitää ihmiset ajan tasalla asioista, vaan tehdä voittoa.

Sovelluksen julkaisu on tuonut mukanaan erinäisiä haittoja, mutta positiivisista asioista on vähemmän mediassa puhetta. Hyödyllisin ilmiö, joka joitain ihmisiä saattaa jopa ärsyttää, on ihmisten liikunnan ja sosiaalisuuden lisääntyminen. Tietokonepelaamisen suurin kritiikki aikuisilta on alusta asti kohdistunut siihen, että lapset pelaavat kotona pelejä yksin, eivätkä mene ulos. Joillekin ei vaan mikään riitä. Myös tätä peliä onnistutaan kritisoimaan ”nuorison turmelemisesta”. Ulkona liikkuminen ei ole kaikille itsestäänselvyys, ja se voi olla jopa vaarallista. Elämiseen kuuluu kuitenkin myös vaarat, eikä kaikelta voi olla turvassa kotonakaan. Loppujenlopuksi kuitenkin liikunta edistää terveyttä enemmän kuin kotona istuskelu, vaarojenkin uhalla.

Sosiaaliset hyödyt ovat kiistattomia. Suomalaiseen elämiseen kuuluu, että toisiin ei oteta kontaktia. Monen ihmisen pelatessa voi jutella melkein kaikille vastaantulijoille pelistä. Ihmisillä on vihdoinkin jotain yhteistä keskenään. Toisissa maissa tämä näkyy paljon selvemmin, koska Suomessa vielä hieman ujostellaan sosiaalisen näkökohdan kanssa. Ihmisyys palaa sosiaalisuuden kanssa yhteiskuntaan.

Ihmisten liikunnan ja kanssakäymisen lisäksi peli myös edistää kulttuuria. Lukemattomia taideteoksia piileskelee ympäristössä, joihin ei olisi tullut kiinnitettyä huomiota ilman pelinsisäisiä pysäkkejä. Myös talous hyötyy ihmisten ostaessa jotain liikkuessaan ulkona, paljon useammin kuin kotona ollessaan.

Jos kysytään onko tämä peli haitaksi, vastaus on hyödyt ja haitat huomioon ottaen selvä ”ei”. Tämäntyyppinen pelimuoto on vasta lähtökuopissa, ja parannuksia tulee taatusti. Ihmiset oppivat jälleen sopeutumaan ulkoiluun. Vielä 25 vuotta sitten ihmiset liikkuivat jatkuvasti ulkona vaaroja uhmaten. Silloin oli vielä vaarallisempaa kuin nyt. Nyt jos koskaan on aika vanhempien olla kiinnostuneita lapsien harrastuksista. Peli sopii kaikenikäisille, ja mikä sen parempaa ajanvietettä, kuin pelata samaa peliä omien lasten kanssa?

Teksti: Arttu Pylkkö

Gorodki -venäläistä kyykkää

Gorodki -pelin tarkoituksena on heittää mailalla palikoista rakennettu kuvio ”kaupunkialueen” ulkopuolelle, mahdollisimman vähällä heittomäärällä. Palikoita on 5 ja niistä voidaan kasata 15 eri kuviota. Eli pelissä pelataan enimmillään 15 kierrosta. Maila on kooltaan alle metrin pituinen ohut metalliputki. Palikat ovat 20cm pituisia ja halkaisijaltaan 4-5cm paksuja.
 
Peliä pelataan joko kaksin tai joukkuepelinä, jolloin toinen pelaaja/joukkue hajoittaa vuorollaan kuvion kaupunkialueen ulkopuolelle. Kierrosten heitot lasketaan yhteen jolloin voittaja on se, joka on saanut kuviot hajotettua vähimmällä heittomäärällä.
 
Kuviot rakennetaan kaupunkialueen etulinjalle, mikä on kooltaan 2x2m. Heittoetäisyyksiä on kaksi: avausheitto- ja jatkoheittoetäisyydet. Avausheittolinja sijaitsee 13m päässä kaupunkialueen etulinjasta. Sijaitsee 6,5m päässä kaupunkialueen etulinjasta. Jokaisen kierroksen avausheitto suoritetaan avausheittolinjalta ja jatkoheittolinjalta pääsee heittämään kun pelaaja on saanut ensimmäisen osuman kuvioon.
 
Peliä voi vaikeuttaa lisäämällä kaupunkialueen edustalle ”esikaupunkialueen” joka sijaitsee 1m kaupunkialueen etulinjasta heittolinjojen suuntaan. Pelaajan on heitettävä maila niin, ettei se osu esikaupunkialueelle. Mikäli maila osuu esikaupunkialueelle, heiton tulos hylätään, mutta heitto lisätään pelaajan heittomäärään. Mikäli palikat siirtyvät heiton seurauksena esikaupunkialueelle, siirretään ne takaisin kaupunkialueen etulinjalle.
 
Jyväskylässä Gorodki -peliä pelataan Pupuhuhdan koulunkentällä (Pupuhuhdantie 17) maanantaina 22.08. klo 17.00. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita tutustumaan ja osallistumaan.
 
Teksti & kuvat: Riikka Metsoila
 
KUVATEKSTI: Gorodki -pelissä kullakin asetelmalla on nimensä. Vladimir Ikko esittelee ”Kaivo” asetelman.
Copyright (c)2017, All Rights Reserved.