Keskiviikko, Heinäkuu 1, 2020, 08:09 | Ei kommentteja »

Kriisitilanne koronaviruksen takia on vaikuttanut merkittävästi ihmisten elämään. Meidän elämä on muuttunut sillä tavalla, että kriisin aikana monissa maissa ihmiset pysyvät kotona kuin vankilassa ja välttävät kontakteja, muiden ihmisten kanssa. Vielä muutamia kuukausia sitten ei kukaan on arvannut, että tällaista voi tapahtua maailmassa.

Koko ihmiskunnalle tuli iso muutos. Karanteenin takia monet työntekijät ovat lomautettu ja toiset tekevät etätyötä kotona. Myöskin lapsille oli vaikea karanteeni aikana. Etäopiskelussa täytyy pystyä keskittymään koulun tehtäviin ja myöskin olla oma-aloitteinen koulu tehtävissä. Myöskin hankalaa, että he pysyvät kotona koko päivän ja eivät voi viettää aikaa kavereiden kanssa.

Olin koko karanteenin aikana kotona. Paja oli suljettu ja me miehen kanssa pysyimme kotona kuten muutkin. Yritin vältää turhaa ihmisten tapaamista, vain kävin kaupassa pari kertaa viikossa. Muistan aina turvavälista, ja kaupassa käynnin jälkeen pesen kädet hyvin. Melkein joka päivä kävin lenkillä ja vältellin ulkoilessani ihmiskontakteja.

Kotona vietetty aika ei ole tylsä, koska on aina paljon tekemistä. Myöskin minulla on erilaisia harrastuksia. Miehin kanssa olemme lukeneet kirjoja, katsoimme erilaisia elokuvia ja sarjoja, sekä ulkoilimme koiran kanssa. Olen mielelläni aina piirtänyt piirustuksia ja nyt kirjoitin 50 sivuisen kirjan. Joskus olen tehnyt käsityötä ja kokeilen erilaisia uusia mallia. Melkein joka päivä otin yhteyttä sukulaisten ja kavereiden kanssa. Me soitimme toinen toisille ja vaidettiin uutisia.

Instagramissa minulla on myöskin yhteytä muiden ihmisten kanssa. Oli niin positivinen kokemus, että näinä erityisinä aikoina olimme kaikki yhdessä riippumatta missä maasa elämme. Me yritämme tukra toisiamme ja lähetimme viestiä ja kuvia. - #pysykotona, #staysafe!

Me kaikki asumme samalla planeetalla ja uskon, että solidaarisus, yhteinen tiede, yhteisön toiminta auttaa ihmiskunnan voittamaan vaikeat ajat

 

Marina Nyholm

Mukavaa kesää kaikille Huhtasuolaisille!


Keskiviikko, Maaliskuu 4, 2020, 09:19 | Ei kommentteja »

Maailman terveysjärjestön eli WHO.n mukaan maaimassa joka vuonna havaittasiin uusi tauti.

Tänä vuonna ihmiskunta on huolissaan koronaviruksesta.

Koronavirus on ilmestynyt tammikuussa ja nyt levinnyt monessa maassa. Suurin syy viruksen nopeaan leviämiseen, että virus on uusi, ja sille ihmisillä vielä ei ole immuniteettia.

Lisäksi viruksen leviämiseen vaikuttavat paljon muita syitä. Nykyinen aika suurin osa maailmaan väestöstä asuu kaupungeissa. Ihmiset koko ajan kulkevat töihin, kauppoihin, kahviloihin, ja käyttävät kuljetusta. Metropolissa jossa asuu miljoonia ihmisiä on enemmän riskiä saada tautiä, ja taudit leviävät siellä niin nopeasti. Myöskin on matkustaminen voi levittää tautia .

Minun mielestäni mediaverkossa tarpeeksi kirjoitavat ja puhuvat nykyisestä tilanteesta ja sen takia omassa kolumnissa en halua pelotella lehden lukijoita ja levittää paniikkia uudesta taudista. Koronavirus ei tule olemaan maailmanloppu. Erilaiset taudit ovat aina kulkeneet ympäri maailmaa. Kaikki varmasti muistavat että vielä muutama vuosi sitten oli sikainfluenssa ja lintuinfulenssa, mutta maailma selvisi näistä taudeista. Uskon, että koronaviruksessa vastalääkkeet on tulossa.

Tässä kolumnissa haluan vain muistuttaa lehden lukijoille siitä, että yksinkertaisilla tavoilla jokainen ihminen voi estää riskin saada koronaviruksen taudin ja myöskin muita tautia.

Koronavirus leviää ihmisestä ihmiseen eli tartunnan saanut ihminen voi tartuu toiseen ihmiseen vaikkapa aivastaa ta yskän kautta.

Myöskin viruksen voi saada käsien kautta jos koskettaa viruksen tartunnan saaneen ihoa. Tutkijan ja lääkärien tietojen mukaan virus voi elää kosteilla pinnoilla joitain tunteja, mutta kuivilla se ei selviä pitkään.

Käsien pesu poistaa käsiin tarttuneet mikrobit ja sen takia kannattaa pestä kädet useammin. Käyttäkää saippuaa sekä alkoholia sisältäviä käsihuuhteita.


Toiseksi, jos tulee huono olo taytyy kiireellisesti ottaa yhteyttä lääkärin kanssa.

Koronaviruksen oireet ovat melkien samat kuin tavallisesta flunsassa -väsymys, kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihansärkyä.

 


Marina Nyholm

 


Toivon kaikille Huhtasuolaisille hyvää terveyttä!


Tiistai, Tammikuu 14, 2020, 09:25 | Ei kommentteja »

Vuosi menee todella nopeasti ihan kuin sulaneet lumihiutaleet, jotka saan käsilläni kiinni. Katson ikkunasta ja on vaikea uskoa, että Joulu on tulossa, juhla jota aina odotin jo lapsuudessakin. Ulkona on pimeä, harmaa maa ja pihalla näkyy vihreä nurmi. Toivoin, että maisemma muuttuisi ennen Joulua kauniimmaksi, ihan kuin sadun joulun kuvassa. Tykkään kun lumi on peittänyt maan ja puissa huura, sekä pieni pakkanen tekee ilmasta puhtaan ja raikkaan.

Olen aina innostunut joulusta ja tykkään kun kaupungin kaduilla syttyvät monet jouluvalot. Talot ja kaupat ovat joulua varten koristeltu kauniisti sisällä ja ulkoa. Ne kaikki yhdessä tuovat minulle iloa ja joulumielen. On mukava kun käyn ostoksilla ja saan tavata jossain kaupassa hymeilevää Joulupukkia, joka jakaa lapsille ja joskus aikuisillekkin karkkia.

Jouluna pajassa järjestetään oma pikujoulu, ihan joka vuosi. Kutsumme vieraita ja valmistamme jouluruokaa. Pajan väki on monesta erimaasta ja meillä on tapa valmistaa juhla pöydälle eri maiden kansallisia ruokia. Juhlapöydälle laitamme suomalaiset perinteiset laatikot, kinkku, piparkakkuja ja afgaanilainen, thaimalainen, burmalainen, venälainen, kongolainen oman kansan perinne ateriat. Maistamme vaikka mitä, kaikki ateriat ovat eritäin herkullisia ja maukkaita. Pajan naiset ovat taitavia käsityössä ja myöskin osaavat valmistaa todella hyvää ruokaa! Pajassa meillä on todella mukava ilma piiri ja minä kiitän työstä ja annan jokaiselle pienen lahjan.

Vuosi on melkein taas takana. Toivon , että uusi vuosi tuo meille kaikille hyvää ja maailma on rauhallinen ja ystävälinnen.

 


Marina Nyholm

Hyvää Joulua ja Uutta vuotta kaikkille Huhtasuolasille!


Tiistai, Marraskuu 12, 2019, 09:13 | Ei kommentteja »

Nykyinen aika joka paikasta, televisiossa, radiossa, lehdissä koko ajan puhuvat ilmastonmuutoksesta. Minun mielestani tämä on tärkeä asia jokaiselle ihmiselle, koska Ilmastonmuutos on koko ihmiskunnalle vakavin ympäristöongelma.

 


Tietojen mukaan sää on jo lämmennyt, ilmakehän koostumus muuttuu ja napajäätiköt sulavat, meren pinta nousee. Ekosysteemi muutuu saman tien, ja tulevaisudessa voi olla, että ihmiskunnalle tulee ongelmia luonnonympäristön ja ruuan kanssa.

 


Ilmastomuutoksesta on puhuttu monta vuotta ja nykyisenä aikana monet maat tekevät yhteystyötä ja etsiävät oikeat ratkaisut miten voi pelastaa maapallon ja estää globaalin katastrofin. Monessa maassa ja Suomessa myöskin, koska suomalaiset teknologiat ovat aina korkeatasoiset, tutkijat kehittäneet erilaiset uudet teknologiat jotka toimivat vahingoittamatta ympäristöä.

 


Mitenhan tavaliset ihmiset voitat auttaa estämään ilmastomuutosta. Olen kuullut, että jotkut ihmiset ovat lopettaneet syöda lihaa, ajamasta autoa, käyttämästä muovia, ja lopettaneet lentoämisen. Tietenkin jokaisella oma ratkaisu miten hän voi sailyttää meidän ympäristöä.

Minun mielestäni jokainen on vastuussa siitä, miten hän voi auttaa ympäristöä ilman vahinkoa ja uhrausta. Pienestä asiasta voi tulla paljon apua maailmalle. Alä heitä karkipussi, papereita, tai savuketta maahan tai ruoholle, kanna sen roskikseen. Kotona, kun lähdet huoneesta, samutta valo. Alä hukkaa turhaa vettä hanasta. Käytäkää muovipussit monta kertaa tai ompele itse käytetystä vaatteesta.

 

Käsityöpajalla me yritämme toimia kestavänkehityksen toimintamallin mukaan. Esimerkiksi, valmitaessamme tuotteita yritämme käyttää keräysmateriaalia. Räsymattojen materiaaliksi leikkaattiin käytettyjä vaatteita, lakanoita ja kankaita. Niistä tulevat kauniit räsymatot.

 

Me elämme yhdellä planeetalla ja meidän täytyy muistaa, että meidän kaikkien täytyy ajatella meidän tulevaisuutta.

 


Marina Nyholm

 


Hyvää syksyy jatkoa kaikillle Huhtasuolasille!


Tiistai, Syyskuu 3, 2019, 08:17 | Ei kommentteja »

Aamulenkillä, kun kävelin koiran kanssa olin huomanut, että koivussa lehdet pikku hiljaa kääntyivät keltaiseksi ja pihlajan marjat ovat muuttuneet täysin punaisiksi. Kesä menee ohi.

Mielestäni tämä kesä meni liian nopeasti, melkein silmänräpäyksessä.

Pajalla pikku hiljaa asiat menee eteenpäin. Tänä kesänä olemme oppineet uutta mm neulomalla ja virkkaamalla, valmistimme kutomalla kaitalinoja ja kokeilimme valmistaa käsillä hauskoja värikkäitä rannekoruja.

Kesän aikana me joskus vaihtoimme arkkipäivät ja lähdimme retkille tai matkoille.

Retkillä kävelemällä kävimme Huhtasuon laavulla, minun mielestäni se on ihana paikka! Laavulla me istuimme järven rannalla, otimme keksit mehun kanssa ja nautimme auringosta.

Ajoimme bussilla tutustumaan mielenkiintoisiin paikkoihin, kuten Varkkauden Mekaanisen musiikin museoon ja Jämsän Lelumuseoon.

Mollemat museot ovat todella mahtavat, mutta minun mielestäni paras niistä oli Mekaanisen musiikin museo. Siellä soitinkokoelma oli niin upea ja ainutlaatuinen. Museossa tutustuimme erilaisiin musiikkilaitteisiin, kuten soittorasiat, automaattipianot, viulut ja posetiiveihin, sekä muihin mekanisiin soittimiin. Monet niistä ovat todella vanhoja ja harvinaisia, mutta kuitenkin niillä vieläkin pystyy soittamaan musiikkia. Museossa oli mukava katsoa miten ja millä tavalla nämä harvinaiset soittimet ovat soitaneet ja myöskin oli ihana kuunnella vanhat laulut.

Toinen mielenkiintoinen paikka oli Lelumuseo Helminauha. Museo sijaitsee lähellä Jämsää. Matkalla katsoimme bussin ikkunasta ja nautimme kesän luonnosta ja maalaismaisemasta. Lelumuseo on hauska ja ihana. Kun näin niin paljon erilaisia nukkkeja ja leluja, niin minulle tuli tunne, että minusta taas tuli pikku tyttö. Luulen, että sama tunne tuli muille naisille ryhmästä, kun näin heidän ihailevat kasvot.

Museon kokoelmassa oli paljon erilaisia leluja, nukkeja, legoja , lautapelijä ja muut ihanat esineet. Siellä yhdessä huonessa isolla pöydälla oli upea maisemoitu toimiva junarata. Tämä koko maisema oli valmistettu käsityönä. Maisemaan oli rakennettu vanhat tyylikkäät talot, pihat, puita ja tiet. Pienet ihmiset ja pikku autot olivat ihan kuin oikeat. Eritäin upeaa työtä. Oli mukava kun seisoin pienen kaupungin edessä, ja katsoin miten kulki pikku juna.

Museossa myöskin oli roolivaatehuone, jossa laittettu erilaiset rooliasut ja peruukit. Siellä meillä oli todella hauska, kun kokeilimme laittaa päälle erilaisia peruukkeja. Naiset on aina naiset.

Vaikka aurinkoinen ja lämmin kesä meni ohi, mutta edessä kaunis suomalainen syksy ja toivon, että pajan väelle tullee viellä muita mielenkiintoisia matkoja.

Marina Nyholm

 


Hyvää syksyä kaikille Huhtasuolaisille!

 


Copyright (c)2017, All Rights Reserved.