Tiistai, Marraskuu 13, 2018, 11:46 | Ei kommentteja »

Jokainen ihminen voi vaikka milloin vaan sairastaa ja päästä hoitoon sairaalaan. Viime kuussa minakin olen tutustunut suomalaiseen sairaalaan. Olin yhtäkkiä heränyt keski yölla pahonvoinnin takia. Päätä niin kovasti särki, oksettava olo ja myöskin rintaa kovasti puristi, että ei voinut hengittää normaalisti. Ymmärsin, että tämä voi johtua varmasti korkeasta veripaineesta. Mittasin heti verenpaineen ja mittari näytti todella korkeaa lukemaa. Ennenkin minun verenpaine on ollut koholla, mutta ei näin korkealla ja en ole koskaan käyttänyt lääkkeitä ja minullahan ei ole sellaisia lääkkeitä.


Mies saman tien vei kiireesti minut keskussairaalan päivystykseen. Siellä ilmoitin itseni infopisteessä ja kerroin virkailijalle oireista ja pään kovasta kivusta. Hän on nopeasti kirjoittanut kaikista asioista tietokoneesen ja laittanut minun käteen rannekkeen, jossa oli tietoja minusta. Sen jälkeen hän on neuvoi minulle, missä voin löytää päivystykseen. Siellä jo odotti minua ystävällinen sairaanhoitaja. Hän antoi minulle vihreän sairaalaan paidan ja kun olin vaihtanut vaatteet, sitten otettiin minulta sydänfilmi ja laitettiin kaikki koneen vehkeet minun sormille ja käsivarrelle. Kone aloitti heti mitata minun verenpainetta.

Muutama aika sitten tuli lääkäri vointia kysymään ja juttelemassa kertoi mitä tehdään. Lääkärin jälkeen tuli hoitaja, joka otti verikokeet ja toinen hoitaja toi minulle lääkkeet. Olin niin väsynyt kivusta, että kun lääkkeet alkoivat minulle auttamaan heti nukahdin. Heräsin kun lääkäri kävi toisen kerran. Hän oli selvittänyt minun asioitani, kysyi voinnista ja miten menee. Onneksi minun asiat ei olleet vakavat, olo on tullut parempi, verenpaine laskenut ja ollut melkein normaali. Minä olin päättänyt lähteä kotin.

Ennen olin käynyt sairaallassa vain vieraana sukulaisten luona. Nyt olen kokenut itse, miltä tuntuu olla sairaalassa ja voin sanoa, että siellä on kaikki todella huipputasolla. Sairaalassa mukavat, ystävälliset hoitajat ja lääkärit. Kun olin potilaana sairaalaassa en pelännyt mitään, koska tiesin, että olen ammattilaisten käsissä ja henkilökunta kohtasi todella hyvin potilaat.

Sairaalan jälkeen sain seuraavana päivänä ajan terveysaseman lääkärille ja pari päivää sitten minulla alkoi loma jotta pystyin rauhallisesti lepäämään kotona.

 


Marina Nyholm

 


Hyvää ja mukavaa syksyy kaikille huhtasuolasille!

 


Tiistai, Syyskuu 4, 2018, 11:32 | Ei kommentteja »

Kesä oli ihana ja uskomatoman lämmin. Ei kukan voi valittaa kylmyyttä tai sateita, kuin viimeiset pari kesää oli kylmiä.

Tänä vuonna oli oikein kunnon kuuma kesä ja ehkä näitä jatkuu tulevina vuosina.. Joka päivä olemme saaneet nauttia lämmöstä ja auringosta. Mukava pukea vain kevyet vaatteet päälle, kesäkengät ja antaa auringon ruskettaa ja säihkyä ihollani. Helle päivät ovat kutsuneet melkein kaikki viettämään aikaa ulkona järven tai joen rannalla, ja nauttia virkistävästä vedestä täysillä.

Lapset varmasti pääsevät vanhempien kanssa viettämään lomaa mökilla ja nauttimaan kesästä siellä. Myöskin omassa kaupungissani lapset pääsivät nauttimaan kesästä rannalla ottamassa aurinkoa ja uimassa lämpimissä vesissä.

Kesän aikana paja toimi ihan tavallisesti, mutta yritimme nauttia myöskin kesän tunnelmista. Järjestimme mukavia kesäretkiä välillä ja näin työkin on mukavampaa.

Kävimme Tuurissa bussilla shoppailemassa ja myöskin katsoman ja tutustumaan paikkaan. Monet pajan väestä olivat ensimmäisen kerran Tuurissa jonka he olivat nähneet TV ohjelmassa.

Aamunlla me lähdimme bussilla matkalle. Bussi toi meidät Tuurin alueelle, jossa on iso kauppahalli ja muita kauppoja. Ensiksi me lähtimme syömään hallin isoon ruokasaliin. Tarjolla oli monta eri lihavaihtoehtoa, meille tämä on tarkeä, koska pajassa toimivat harjoittelijat ovat eri maista ja eri kultuurista, myöskin tarjolla perunaa eri muodoissa ja erilaisia salaatteja. Ruon ja kahvin jälkeen oli kiva kierrellä hallissa ja katsella erilaisia tavaroita, vaatteita, lankoja, kenkiä tai muuta tavaraa.

Toinen matka oli Leivoimäen kansalaispuistoon. Siellä me näytimme suomalaista luontoa, vähän poimmimme marjoja ja sitten lounaan jälkeen pikku hiljaa lähdimme kotiapäin.

Myöskin teimme lyhyet päiväretket lähialueilla kuin Huhtasuon laavulle ja kaupungin satamaan. Vaikka Huotasuon ja Kangaslammen alueella paljon kauniita paikkoja, mutta minun mielestäni, Huhtasuon laavu on kauniimpi, kuin muut. Siellä on erikoinen tunnelma.

Kävimme syömassa jäätelöä parhaassa kaupungin paikassa – Jyväskylän satamassa. On joskus mukava istua sataman kahvillassa helteisenä päivänä syömassä jäätelöä katsoa ympäristoä ja kauniita laivoja.

Kesän aika meni ohi ja nyt on taas kylmemmät päivät ja pimeämmät yöt, mutta sailytämme sisällä muistoa lämmöstä ja ihanasta kesästä.

Marina Hyholm


Hyvää syyskuun alkua kaikille Huhtasuolaisille!


Keskiviikko, Heinäkuu 11, 2018, 12:08 | Ei kommentteja »

Vallittettavasti nuoruus ei kestä koko ikää, ja jonakin päivänä meistä kaikista tulee vanhoja ihmisiä. Tämä on elämän ja luonnon laki.

Jokainen ihminen kun miettii omasta iästään, varmasti toivoo, että siihen hänelle ei tule vaikeita sairauksia ja hän pystyy liikkumaan itse. Myöskin varmasti jokaine ihminen toivoo, että vanhana hän ei ole yksinäinen ja sukulaiset haluavat pitää häntä mukana omassa elämässään.

Äitini on 84 vuotias ja hän asuu yksin , koska isäni on kuollut on monta vuotta sitten. Kerosstalossa ei ole hissiä. Äidille vaikea päästä pois kotoa, koska joka kertaa täytyy mennä alas viisi kerrosta ja sitten ylös omalla jalalla.

Vaikka äitini yrittää vielä hoitaa asioita itse, hänen tukena on minun iso sisko, joka asuu samassa kaupungissa kuin ätikin. Melkein joka päivä sisko soittaa puhellimella äidille ja kun tarvitsee, niin heti hän tulee auttamaan.

Äidille on tärkeä asia, kuin muillekin vanhoille ihmisille, että hän ei ole yksinään kotona pitkää aikaa. Koko ikänsä äitini oli työssä ja hoitamassa perheen, ja kolme lasta. Nyt hän istuu kotona ja pikku hiljaa vaihtuu päivät.

Nykyisenä aikana äidillä valitettavasti ei ole paljon suhteita kavereiden kanssa. Hänen ikäkavereita on elossä niin vähän, koska monta on jo lähtenyt paremmaan paikkaan.
Vaikka minä asun äidistä kaukana, yritän soitaa hänelle usean kerran viikossa ja tukea häntä vaikka keskustelemalla. Tänä vuona lähden lomalla katsoman äitiä ja vietän aikaa hänen kanssaan yhdessä. Tiedän, että äiti kovasti odottaa minua.

Haluisin sanoa kaikille, ja varsinkin nuorille, että muistakaa, että meidän vanhemmat valitettavasti eivät olla meidän elämässä koko ikäämme. Täytyy muistaa ja arvostaa heitä, koska he kasvattivat meidät ja kokeneet omassa elämässään niin paljon. Täytyy auttaa vanhempia nyt, kuin he vielä ovat elossa ja muistaa tukea kun heidän elämään on tullut erilaisia sairauksia ja vaikeat vuodet.

Marina Nyholm


Hyvää kesää jatkoa kaikille Huhtasuolaisille!


Keskiviikko, Toukokuu 9, 2018, 10:25 | Ei kommentteja »

Keväällä kun lumi sulaa, tulee mieleen, että joka tiellä lumen kanssa sulaa myöskin asvaltti, koska tiellä melkein joka paikka on täynnä monttuja . Luulen, että monet autoilijat ovat huomanneet ihan saman asian.

Itse olen ajanut autolla melkein 8 vuotta, mutta pari vuotta sitten huomasin, että tiet Jyväskylässa ovat todella heikossa kunnossa.

Asun Palokassa ja sielläkin tiet reikiä täynnä, eikä mitään pieniä halkeamia, vaan isoja monttuja. Tiet ja liikkeneympyrät täytyisi korjata tai tehdä uudelleen ja nopeasti. Mottoritie Palokan suntaan on myöskin heikossa kunnossa ja se pitäisi saada parempaan kuntoon.

Lehdessä olen lukenut, että nykyisenä aikana Suomessa on joka kunnassa monet tiet jopa täysin kelvottamassa kunnossa, ja pikaisen korjauksen tarpeessa.

Ikävä juttu. Aina olen ajattelut ja ollut ylpeä siitä, että Suomen teiden kunto on parempi kuin monissa muissa maissa. Kun tulin Suomeen asuman näin joka kesä monilla tiellä isot asfalttikoneet korjaamassa tietä.

Tietysti on ymmärettävä, että Suomen ilmasto vaikuttaa tien kuntoon, mutta tulee kysymys miksi ennen maantiet oli paremmassa kunnosa ja paremmin hoidossa.

Suomessa melkein joka perheessä on auto tai kaksi ja omistajat maksavat autoverot ja kaikki muut autoiluun kohdistuvat verot, kuin ennenkin, mutta miksi tiet menevät koko ajan huonommaksi ja vieläkin kehnommaksi.

Viime syksyllä aloittivat korjata tie Palokan suuntaan Bilteman jälkeen Heinälammem risteyksessä. Työmaa on seissyt monta kuukautta ja koko talven olen ajanut töihin surkealla tiellä ja pelkäsin, että autoni voi särkyä. Joskus kyllästyttänyt niin paljon, että ajoin töihin moottoritien kautta. Vaikka pitempi matka, mutta säästin autoni. Ehkä siihen ei rakennetakkaan uutta risteystä, vaan uutta Iisakin kirkkoa, ja kuten tunnettua, se vie kauan aikaa.

Toivon, että ongelma tien hoidossa pikaisesti ratkaistu, koska jos teitä ei nyt pian korjata kunnolla, niin myöhemmin aina kalliimpi ja hankalampi korjata.

 


Marina Nyholm

 


Hyvää keväällä kaikille Huhtasuolaisille!!


Tiistai, Maaliskuu 20, 2018, 11:06 | Ei kommentteja »

Huhtasuon alueella on käsityöpaja toiminut muutaman vuoden. Ensin aloitimme pajan toiminnan paikassa, jossa oli pieni työtilala. Sitten kun pajalle tuli enemmän väkeä oli pakko etsiä joku toinen isompi paikka. Meille tuli todella hyvää tuuria, että uuden paikan löysimme nopeasti. Sihen aikaan muuttaminen ei ei vienyt paljon aikaa ja oli todella helppo, koska vielä ei ollut paljon tavaroita. Kaksi vuoota me toimmimme Pupuhuhdantiellä ja siellä oli todella mukava tehdä työtä.

Pajan työtoiminta tarkoittaa erilaisia töitä, kuten neulomalla, ompelemalla ja kutomalla, ja sen takia aloitan miettiä, että parempi työtoiminta jakaa kahteen huoneeseen, että ei tule liian paljon melua, koska melkein kaikki harjoitelijat ovat samassa huoneessa. Olimme etsineet uutta tilaa Huhtasuon aluelela, mutta valittetavasti ei ollut paljon vaihtoehtoja.

Kaksi kuukautta sitten löysimme sopivan tilan lähellä vanhaa paikkaa. Uuden vuoden alussa saisimme tilan avaimet. Pikku hhiljaa pajan porukkan kanssa aloitimme pakata tavarat laatikoon ja viedä niitä uuteen paikkaan. Onneksi meillä oli tarpeeksi aikaa muuttaa pois ja ei kenellekään tarvinut stressata tavaran pakkaamista ja siirtämisestä. Varmasti kaikki tietävät, että muuttaminen on aina oikeasti todella rankkaa, kun tarvitsee tavarat pakatta ja kantaa niitä ja sitten purkaa uudellen.

Kun suurin piirtein tavarat oli viety uuteen tilaan, sitten Huhtamedian väki tuli auttamaan viemään pois vanhasta paikasta kaikki huonekalut, koneet ja laitteet. Uudessa paikassa minun mielestäni nyt menee kaikki mukavasti ja toivon meidän viihtyvän siellä todella hyvin.

Uudet tilat

Marina Nyholm

Hyvää talven jatkoa kaikille Huhtasuolaisille!


Copyright (c)2017, All Rights Reserved.