Aamuhetki ”Huhtasuon Hauskojen” kanssa
 

Huhtasuolaisen toimitus kutsuttiin tutustumaan Huhtasuon Hauskat- ryhmän aamupäivähetkeen perjantaina 20.8. klo 11-13.

Saavuimme yhteistoimintapisteelle (entinen päiväkeskus/hyvinvointikeskus) Nevakatu 2:een ja meidät otettiin sinne ilolla vastaan. Tunnelma oli asiakkaiden ja vapaaehtoisvetäjien kesken rauhaisa ja iloinen. Rakennus oli avara ja turvavälitkin pystyttiin toteuttamaan, maskit ja käsidesit olivat saatavilla.

Pöydältä löytyi tuoretta kahvia ja erilaisia leivonnaisia, joita meille tarjottiin. Pöydältä löytyi myös lasikulho, johon sai laittaa vapaaehtoisen kahvimaksun. Luovuimme muutamasta kolikosta, mitä löytyi lompakostamme ja myös suurin osa asiakkaista oli varannut mukaan kolikoita. Kahvittelun ja rupattelun jälkeen Erja Mononen sekä Pauli Puttonen( paremmin tunnettu nimelläPehtoori) alkoivat vetämään toimintaa. Muita vapaaehtoistyöntekijöitä ovat Kaija Ahlström sekä Martti Jauhiainen. Myös monet asiakkaat antavat oman panoksensa näihin yhteisiin tuokioihin

Ensimmäisenä ohjelmassa oli sananlaskuja, suomalaisia murteilla että kirjakielellä sekä myös eri kansojen puhumisen käytösmalleilla. Erja oli kirjoittanut edeltävänä iltana kulhoon sananlaskukääröjä, joita saimme lukea vuorotellen ääneen ja miettiä mitä ne tarkoittivat. Monet sanalaskuista tunnettiin, mutta joukossa oli myös joitakin tuntemattomampia, joille sitten keksittiin monia hauskoja selityksiä.

Seuraavaksi ohjelmassa oli jumppatuokio. Aloitimme tuolijumpan iskelmän tahtiin. Teimme myös jumppaa "sukkahousupatukoilla". Jumppaaminen oli todella virkistävää.

Lopuksi vielä juttelimme ja kysyimme kaikilta läsnäolijoilta muutamia kysymyksiä.

Kenelle Huhtasuon Hauskat perjantaituokio (klo 11-13 joka perjantai) on tarkoitettu ja mitä se sisältää ?

- Avoin kaikille. Vanhempia ihmisiä toiminnassa, mutta myös nuoremmatkin ovat tervetulleita. Suunnittelemme yhdessä ja meillä on monenlaista teemaa, jumppaamme, juomme pullakahvit, juttelemme suruista ja iloista. Välillä tietusti laulaa lurautamme, tuttuja lauluja.

Jos mahdollista järjestämme grillausta ja pihaleikkejä (jos sää sallii) ja teemme myös pikku retkiä (esim. käymme ostoksilla, tutustumassa toisiin vastaaviin paikkoihin Jyväskylässä jne.), pelaamme myös suosittua bingoa. Tärkeintä on yhdessäolo ja rento meininki, jossa kuuntelemme jokaista osallistujaa ”herkällä korvalla”.

Mitä ovat Huhtasuon Hauskojen haaveet ?

1) Että saisimme ruokailla yhdessä yhteistoimintapisteen tiloissa eli ruokapalvelu saataisiin taas käyntiin kuten aiemminkin päiväkeskuksen ja hyvinvointikeskuksen aikaan. Tämän kautta syntyisi myös uusia työpaikkoja ja muistisairaatkin (jotka avustajat toisivat paikalle) voisivat turvallisesti syödä entisessä, tutussa paikassa lämpimän aterian.

2) Että tulisi lisää porukkaa toimintaamme, sillä tällä hetkellä korona vielä rajoittaa kokoontujien määrää. Toivomme että pian päästäisiin taas toimimaan entiseen tapaan ja tiloihin voisi pyytää esim. Jokikievarin Laulajat ja muita esiintyjiä. Meillä on ikävä entisiä aikoja ja monia tuttuja. Uudetkin kasvot ovat tervetulleita joukkoomme.

Viestimme Huhtasuon ikääntyville asukkaille:
⦁ JOKA PERJANTAI KLO 11-13 NEVAKATU 2 (entinen päiväkeskus/hyvinvointikeskus)
⦁ ÄLÄ JÄÄ YKSI VAAN TULE MUKAAN ILOISEEN JOUKKOOMME!

Syyskesän terveisin

Huhtasuon Hauskat


Tekstit ja kuvat : Riikka Metsoila & Ronja Pajula
Seniorikorttien ja sarjatuotteiden korvaukset palveluiden sulkuajoilta

 
Liikuntapalveluita koskevien koronasuosituksien ja -rajoituksien poistuttua, seniorikorttien ja sarjatuotteiden käyttöaika alkaa kulua välittömästi 7.6. alkaen.  

Sarjatuotteiden käyttöajan korvaukset

 

Sarjatuotteiden osalta käyttöaikaa jatketaan menetettyä käyttöaikaa vastaavalla ajalla. Päivitetty voimassaoloaika perustuu sarjatuotteen hankinnan ajankohtaan. Käyttöaika alkaa kulua 7.6.2021 alkaen ja korvaukset päivittyvät automaattisesti sarjatuotteille, paitsi Korpilahden ja Lehtisaaren sarjatuotteiden osalta. Korpilahden ja Lehtisaaren kuntosalien sarjatuotteiden päivittymisen osalta asiakkaita pyydetään olemaan suoraan yhteydessä näiden liikuntapaikkojen henkilökuntaan. Muiden toimipisteiden kohdalla sarjatuotteiden korvausten päivittyminen ei vaadi asiakkaalta erillisiä toimenpiteitä. Sarjatuotteiden omistajien toivotaan kiinnittävän huomiota siihen, että käyttöaika aktivoituu välittömästi 7.6. eikä vasta ensimmäisen käyttökerran yhteydessä.

 

Sarjatuotteita korvaukset koskevat AaltoAlvarin ja Wellamon uimahalleja sekä Graniitin, Korpilahden, Lehtisaaren, Monitoimitalon ja Harjoitusjäähallin kuntosaleja. Sarjatuotteiden käyttöajan korvaus tehdään AaltoAlvarin ja Wellamon osalta 14.12.2020-7.5.2021 väliseltä ajalta. Graniitin, Lehtisaaren, Korpilahden, Monitoimitalon ja Harjoitusjäähallin osalta korvataan 30.11.2020-7.5.2021 välinen aika. Päivitetyn käyttöajan pystyy varmistamaan liikuntapalveluiden kassapisteiltä ja kortinlukijalaitteesta sisään leimauksen yhteydessä.

 

Seniorikorttien käyttöajan korvaukset

 

Seniorikorttien käyttöaikaa jatketaan korvaamalla käyttöaikaa vastaavat, täydet menetetyt sulkukuukaudet. Päivitetty voimassaoloaika perustuu seniorikortin hankinnan ajankohtaan. Käyttöaika alkaa kulua 7.6.2021 alkaen ja seniorikortin päivitys tapahtuu liikuntapalveluiden myyntipaikkojen kassapisteillä. Seniorikortin käyttöajan voi käydä päivittämässä ensisijaisesti seuraavien myyntipaikkojen kassapisteillä: Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari, Vaajakosken uimahalli Wellamo, Monitoimitalo, Kuokkalan Graniitti sekä Tikkakosken jäähalli. Korpilahden ja Lehtisaaren kuntosalien osalta seniorikorttia käyttäviä asiakkaita pyydetään olemaan suoraan yhteydessä näiden liikuntapaikkojen henkilökuntaan. Käyttöajan korvausta varten, asiakkaan tulee ottaa mukaan seniorikortti, mikä vaatii päivitystä ja esittää tämä kortti kassapisteellä. Kassapisteellä vanha kortti vaihdetaan uuteen, päivitettyyn korttiin.

 

Seniorikorttien käyttöajan korvaus tehdään 1.1.-30.4.2021 väliseltä ajalta. Seniorikortti on voimassa kuntosalille ja uintiin AaltoAlvarille ja Wellamoon sekä kuntosalille Kuokkalan Graniittiin, Monitoimitalolle, Lehtisaaren Kuntotalolle, Korpilahden kuntosalille sekä Tikkakoskella Club Motivialle. Päivitetyn käyttöajan pystyy varmistamaan liikuntapalveluiden kassapisteiltä. Seniorikorttien omistajien toivotaan kiinnittävän huomiota siihen, että käyttöaika aktivoituu välittömästi 7.6. eikä vasta ensimmäisen käyttökerran yhteydessä.

 

Lisätietoja:

Palveluesimies Jukka Karttunen

p. 050 653 85, jukka.karttunen[a]jyvaskyla.fi 

Palveluesimies Markku Kautto

p. 050 588 2424, markku.kautto[a]jyvaskyla.fi 

Palveluesimies Minni Ukonsaari (uimahallit)

p. 050 311 8282, minni.ukonsaari[a]jyvaskyla.fi 

Kolmekymppisten on mahdollista saada koronarokotteen ensiannos jo ensi viikolla Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

 
Koronarokotteita saadaan nyt ilahduttavasti jopa 10 000 annosta viikossa. Jos kaikki kolmekymppiset varaisivat ensimmäiset vapaat ajat heti vuoronsa auettua, ikäluokan ensirokotukset valmistuisivat ehkä jo ensi viikolla.

Kolmekymppisten rokotusten aikataulu on aikaistunut odotettua suuremman rokotemäärän ansiosta niin, että keskiviikkona aukeaa varausmahdollisuus 35 vuotta täyttäneille. Ensi viikon tiistaina 15.6. aikaa pääsevät valitsemaan 33 vuotta täyttäneet, ja torstaina 17.6. varaajiin voivat liittyä myös 30­–32-vuotiaat. Viikolla 25 varausvuoroon tulevat 27­–29-vuotiaat.

 

Älä odota – varaa mahdollisimman pian varhaisin sopiva aika!

­– Rokotusaika kannattaa varata lähimpään mahdolliseen ajankohtaan heti, kun oma vuoro on käsillä. Pandemia on arvaamaton, eikä sitä ole voitettu, ennen kuin riittävä rokotuskattavuus saavutetaan. Henkilökohtainen suoja syntyy vasta kahden rokotteen yhteisvaikutuksella. Nyt olisi hyvä hetki huolehtia myös ystävien ja tuttavien muistuttamisesta, ettei kukaan vahingossa jättäisi ottamatta rokotetta, muistuttaa ylilääkäri Johanna Tuukkanen Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalveluista.

Vaikka Jyväskyläkin palasi toukokuussa koronapandemian perustasolle, ei vaara ole ohi. Siitä todistavat äkkinäisesti levinneet tartuntaketjut perusterveillä nuorilla.

- Vaikka viime viikkoina korona ei ole sairaalan osastoja meillä kuormittanutkaan, esimerkiksi eilen paljastui äkkinäisesti eräällä työpaikalla levinnyt tartuntaketju. Allergiaoireiksi tulkittu niiskutus aiheutti jo tähän mennessä viisi positiivista testitulosta, 50 joutui karanteeniin ja 150 sai ohjeen mennä testiin, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä huolestuneena.

Käsmä muistuttaa, että koronatestiin kannattaa mennä sekä flunssan että lääkkeitä tottelemattoman allergian oireilla.

- Edelleen kannattaa käyttää maskia, pestä ja desinfioida käsiä, säilyttää turvavälit ja mieluiten olla tekemisissä vain oman perheen tai lähipiirin kanssa. Tauti ei ole kadonnut minnekään, ja se puree myös hyväkuntoisiin nuoriin ihmisiin, Käsmä muistuttaa. 

 

Lisätietoja:

- Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten rokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205 

- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus

- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotusjarjestys

- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus

- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotteen-turvallisuus

- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ukk

- koronarokotusnumero p. 014 266 1472

- koronarokotuksista voi kysyä sähköpostilla osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi

- www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Jyväskylän Puutarhakadun saneeraus edistää hulevesien hallintaa – saneerauksen aikana Puutarhakadulla ja Tapionkadulla väliaikaisia liikennejärjestelyjä
 

Puutarhakadun saneeraustyöt ovat käynnistymässä Tapionkadun ja Puistokadun välillä. Samassa yhteydessä Alva Yhtiöt Oy tekee Tapionkadulla vesihuolto- ja kaukolämpötöitä Puutarhakadun ja Rajakadun välisellä osuudella. Oleellinen osa Puutarhakadun saneerausta on huleveden runkoverkon putkiston uusiminen, josta johtuen Puutarhakadun saneerattava osa joudutaan avaamaan lähes koko kadun leveydeltä. Saneerauksen yhteydessä katurakenteet, valaistus ja istutukset uusitaan kokonaan ja hulevesien hallintaa parannetaan Green Street -rakenteilla.

Liikennejärjestelyjä vaiheittain

Liikennejärjestelyt etenevät vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa katu on poikki Tapionkadulla sekä Puutarhakadulla välillä Tapionkatu-Tellervonkatu. Jalankulun ja pyöräilyn reittimuutokset eri työvaiheiden aikana näkyvät kadulla vihreäpohjaisissa infotauluissa.

Kulku kiinteistöille taataan kaikkien työvaiheiden aikana. Kadunvarren pysäköintipaikkojen määrä vähenee väliaikaisesti saneerauksen ajaksi. Läpiajoa Puutarhakadun ja Tapionkadun tienoilla kannattaa nyt välttää, jos se on mahdollista.

”Kun vajaa puoli vuotta jaksetaan rakentamisen haittaa, saadaan Puutarhakadulle täysin uusi entistä viihtyisämpi ilme”, rakennuttajainsinööri Erja Mutanen toteaa.

”Hyöty hankkeesta on alueen asukkaita laajempi. Rankkasateet ovat osoittaneet, kuinka tärkeää hulevesien viivytyksen uusien menetelmien kehittäminen on”, hän jatkaa.

Kohteen rakennuttamisesta vastaavat Jyväskylän kaupunki ja Alva Yhtiöt Oy.  Rakennustyöt kestävät marras-joulukuulle.

Puutarhakadun saneeraus toteutetaan kahdessa osassa. Saneerauksen ensimmäinen osa välillä Kyllikinkatu – Tapionkatu valmistui syksyllä 2019.

Lue lisää Green Street -menetelmästä: https://www.jyvaskyla.fi/ymparisto/viheralueet/viheralueiden-suunnittelu-ja-rakentaminen/viheralueiden-rakentaminen-0/green

Lisätiedot: rakennuttajainsinööri Erja Mutanen, p. 050 3118481, erja.mutanen[at[jyvaskyla.fi

Jo 37-vuotiaat pääsevät 8.6. varaamaan ajan koronarokotukseen Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla 

 
Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla pääsevät tiistaista (8.6.) alkaen varaamaan ensimmäisen koronarokotuksensa kaikki 37 vuotta täyttäneet. Uusi ikäluokka avautuu hyvän rokotesaannin ansiosta ilmoitettua aiemmin. 

– Aikoja on vapaana, koska työterveydet ovat omia asiakkaitaan rokottamalla keventäneet Kuokkalan ja Killerin rokotuspisteiden painetta. Aikoja kannattaa hakea myös lähipäiviltä. Ajanvarauskirjoja löytyy nettipalvelusta useita, ja niitä kannattaa selata. Tilaa on esimerkiksi kirjoilla ”Killeri9” ja ”Killeri10” sekä ”Kuokkala37”, ”Kuokkala38” ja ”Kuokkala39”, vinkkaa palvelukoordinaattori Raija Loikkanen. 

Ensirokotusten ajanvaraus jatkuu edelleen kaikilla riskiryhmäläisillä ja vanhemmilla ikäluokilla. Viikolla 24 varaamaan pääsee kaksi uutta ryhmää: tiistaina 15.6. alkaen ajanvaraus on avoinna yli 35-vuotiaille ja torstaina 17.6. varaamaan pääsevät 33–34-vuotiaat. Viikolla 25 varausvuoroon tulevat 30–32-vuotiaat.

Korpilahdella on 22.6. rokotusiltapäivä rokotusvuoroon tulleille henkilöille, jotka eivät pääse saapumaan keskikaupungin rokotuspisteille. Korpilahden aikoja ei voi varata netistä, vaan niistä tulee soittaa koronarokotuksen puhelinpalvelun numeroon 014 266 1472.

Hankasalmelle on saatavilla muutamia ilta-aikoja tiistaille 15.6.

 

Lisätietoja:

 - palvelukoordinaattori Raija Loikkanen, Jyväskylän kaupunki, p. 040 579 3419

- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotusjarjestys
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotteen-turvallisuus
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ukk
- koronarokotusnumero p. 014 266 1472
- koronarokotuksista voi kysyä sähköpostilla osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi
- www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

 
Jarkko Martikainen kertoo urastaan Jyväskylä Rock Academy -klinikassa Veturitalleilla keskiviikkona 16.6.

 
YUP-yhtyeestä, soolomateriaalistaan ja kirjoistaan tuttu laulajakitaristi Jarkko Martikainen esiintyy Jyväskylä Rock Academyn lyriikka- ja biisintekoklinikassa Veturitalleilla keskiviikkona 16.6.2021. 

Maksuttomassa ja kaikille avoimessa klinikassa Martikainen kertoo sanoittamisesta, biisinteosta sekä omasta muusikon urastaan soittamisen ohella. Martikainen on luonut musiikkiaan jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Musiikilliseen uraan kuuluu myös tuottajan työtä Timo Rautiaisen, Trio Niskalaukauksen ja Samuli Putron albumeilla. Martikainen on julkaissut myös kaksi kirjaa Like-kustantamon kautta.

Kaikille avoin ja maksuton klinikka järjestetään Jyväskylän Veturitalleilla keskiviikkona 16.6.2021 klo 18 – 20. Veturitalleilla on käytössä maskisuositus. Kahvila Kisko palvelee klinikan ajan. 

Jyväskylä Rock Academy -toiminnan kotipaikkana on nuorten taidetyöpaja

Jyväskylä Rock Academy on Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen toimintaa, jossa tarjotaan ammattimaista ja kattavaa opastusta ja valmennusta nuorille yhtyeille ja artisteille. Toimintaa koordinoidaan nuorten taidetyöpajan Vola-bändipajassa. 

Lisätietoja:

Seppo Pohjolainen 
työvalmentaja
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
p. 050 311 8856
Seppo.Pohjolainen@jyvaskyla.fi

Nuoret osallistuvat Nuorten Jyväskylä -verkkosivuston uudistamiseen

 
Nuorten Jyväskylä -verkkosivua uudistetaan yhdessä nuorten ja yhteistyöverkoston kanssa. Palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen kehitetään verkkosivusto, jossa kootaan yhteen nuorten erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvää tietoa ja palveluja.  

Näin luodaan käyttäjäystävällinen ja nuorilähtöinen sivusto, josta nuoret löytävät tarvitsemansa tiedot ja palvelut helposti. Palvelumuotoiluprosessia on valittu toteuttamaan palvelumuotoiluyritys KK Creative. Olennaista on nuorten osallisuus prosessin jokaiseen vaiheeseen.  

-  Uudistaminen liittyy Nuorten talo –hankkeen tavoitteiseen kehittää nuorten palvelujen saatavuutta ja löydettävyyttä verkossa. Jotta nuori löytäisi verkossakin tarvitsemansa avun, tuen ja ohjauksen helposti yhdestä osoitteesta, lähdetään jo olemassa olevaa Nuorten Jyväskylä -verkkosivustoa kehittämään eteenpäin, kertoo projektityöntekijä Jenni Uusitaival. 

- Kehittämistyötä tehdään tiiviisti nuorten ja nuorten parissa toimivien tahojen kanssa. Nuorten osallisuus, monialaisuus ja ohjaus ovat koko uudistamistyön perusta.

Yhteistyö KK Creativen kanssa  

Yhteistyö palvelumuotoiluyritys KK Creativen kanssa on jo alkanut ja Nuorten talo -hankkeessa odotetaan yhteiseltä työskentelyltä paljon.

- Odotamme innolla työskentelyä palvelumuotoilija Kirsi Kaunissaaren kanssa, sillä hänellä on vankka kokemus ja ammattitaito vastaavista projekteista, iloitsee Uusitaival ja jatkaa:  
- Suunnitelmat nuorten ja työntekijöiden kuulemisesta sekä yhteisistä työpajoista ovat se reitti, millä haluamme edetä Nuorten Jyväskylä -sivuston uudistamisessa. Asiakasymmärrys on verkkosivun käytettävyyden kannalta olennainen tekijä, jotta sivustosta tulee helppokäyttöinen nuorelle. Kaunissaaren avulla saamme varmasti ideoitua kohderyhmää palvelevan sivuston toiminnallisuuksineen.  

Toteuttamisessa on tukena Jyväskylän kaupungin verkkoviestinnän monipuolinen ja laaja osaaminen. Nuorten talo –hankkeen tehtävänä on koordinoida kehittämistyötä sekä edesauttaa toimijoiden yhteistyötä, jotta uudistettavasta verkkosivustosta muodostuu pitkäikäinen, toimiva ja kehittyvä digitaalinen palvelukokonaisuus.  
 
- Vain näin voidaan taata, että sivusto on aktiivisessa käytössä myös hankkeen jälkeen, Uusitaival kiteyttää.

Kiinnostuneet pääsevät luomaan uutta      

Nuorten talo kutsuu nuoria ja verkostoja tekemään ja luomaan paitsi nuorten näköistä verkkosivustoa, myös kehittämään ohjausta verkossa.  
 
- Ennen kaikkea toivomme nuoria mukaan ja kiinnostuneiden yhteystiedot voi ilmoittaa oheisen lomakkeen avulla. Pidäthän huolen, että myös teidän nuorten ääni näkyy ja kuuluu Nuorten Jyväskylä -verkkosivustolla, kannustaa Uusitaival, johon voi myös olla suoraan yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse.  

 

Lisätietoja:

Jenni Uusitaival
projektityöntekijä, Nuorten talo -hanke
p. 050 5938 759  
jenni.uusitaival@jyvaskyla.fi

Jalkahoito Töppöset

Jalkahoito Töppöset tarjoaa terveydenhoidollista jalkojenhoitoa kaikenikäisille ihmisille koti- ja
laitoskäynteinä Jyväskylässä ja lähikunnissa. Yrityksille on tarjolla jalkahoitoja yrityksen toimitiloihin tai
esimerkiksi etätyöntekijöiden koteihin. Pääsääntöisesti arkisin ma-pe klo 9–17, tarvittaessa myös ilta- ja
viikonloppuaikoja tarjolla.

Olen valmistunut sairaanhoitajaksi (amk) vuonna 2006 ja suuntautunut gerontologiaan eli vanhustyöhön.
Sairaanhoitajana minulla on työkokemusta usean vuoden ajalta kotisairaanhoidossa työskentelystä sekä
psykiatriselta akuuttiosastolta ja mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköstä.

Asiakkaan kotona tapahtuva hoitotyö on minulle luontevaa ja mielekästä. Kotiin tarjottava palvelu
mahdollistaa sen, ettei asiakkaan tarvitse lähteä jalkahoidon jälkeen mihinkään vaan hän voi jäädä
nauttimaan hoidetuista jaloista, vaikka kotisohvalle.

Vietämme paljon aikaa jalkojemme päällä, jonka vuoksi jaloista kannattaa pitää hyvää huolta. Säännöllinen
jalkojenhoito parantaa jalkojen kuntoa ja ehkäisee erilaisia jalkavaivoja. Jos jalkoihin tulee ongelmia ne
heijastuvat usein koko kehoon. Myös useat sairaudet, kuten esimerkiksi diabetes, psoriasis ja reuma
vaikuttavat jalkojen hyvinvointiin ja sen vuoksi on hyvä tietää keinoja, joilla jalkaongelmia voi
ennaltaehkäistä tai jo syntyneitä ongelmia helpottaa.

Puhtaus on puoli ruokaa niin kuin sanotaan. Jalkojen päivittäiseen omahoitoon ja jalkojen kuntoon pitäisi
jokaisen kiinnittää huomiota. Jalkojen pesu ja huolellinen kuivaus, varpaanvälien kunnon tarkistus, kynsien
lyhentäminen oikealla tavalla sekä riittävällä lyhentämisvälillä sekä jalkojen rasvaus ihotyypin mukaisella
jalkarasvalla ovat tärkeitä asioita. Myös käyttötarkoituksen mukaan valitetut kengät ja sukat vähentävät
alaraaja- ja jalkaterävaivojen syntymistä. Jalkajumppa aktivoi jalkojen pieniä lihaksia, vilkastuttaa
verenkiertoa sekä ehkäisee jalkaterien ja varpaiden virheasentoja.

Näin kevään aikana ihmiset alkavat vähentää vaatetusta kevyempään ja jalkojen kuntoon kiinnitetään
enemmän huomiota. Jalkahoitajan hoidettaviksi ovat kaikenlaiset jalat tervetulleita. Ei kannata ajatella,
etten kehtaa näyttää jalkojani. Jalkahoitaja ei arvostele kenenkään jalkoja vaan voi antaa tarvittaessa
vinkkejä, miten asiakas voi ennaltaehkäistä tulleita vaivoja. Jalkahoitajat tarvitsevat ajoittain itsekin
kollegansa apuja, jos omat jalat jäävät välillä huonommalle hoidolle. Ja ihan hemmotteluhoitokin on välillä
paikallaan vaikkei suurempia ongelmia jaloissa olisikaan.

Jalkahoito Töppöset

Yrittäjä: Anna Juntunen – sairaanhoitaja AMK, jalkojenhoitaja AT
Puhelinnumero: 040 486 0833
Sähköposti: anna@topposet.fi
Www-sivut: www.topposet.fi
Jyväskylä, Hankasalmi ja Uurainen: 65–69-vuotiaille tarjotaan koronarokotusaikaa soittamalla

 
Jyväskylän terveyspalvelut korostaa, että 65–69-vuotiaille soitetaan terveyspalveluista koronarokotusajat Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla. 

Jos ikäryhmään 65–69 kuuluva henkilö ei ole saanut soittoa ensimmäisen koronarokotteensa ajasta 18.5. mennessä, on hänen syytä soittaa koronaneuvonnan numeroon 014 266 1472 ja varata aika itse. 

Ennen toukokuun puoliväliä omatoimista soittoa ei ikäryhmästä 65–69 toivota, jotta mahdollisimman monelle apua antava neuvontanumero ei tarpeettomasti ruuhkautuisi. Jos soitto on jäänyt tulematta, on mahdollista, että henkilön puhelinnumero ei jostain syystä ole noussut esille poiminnassa tai numerossa on ollut virhe. 

 

Lisätietoja:

- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotusjarjestys
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/rokotteen-turvallisuus
- www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ukk
- koronarokotusnumero p. 014 266 1472
- koronarokotuksista voi kysyä sähköpostilla osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi
- www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Jyväskylässä voi chatata nimettömästi sossun lisäksi myös asumisneuvojan kanssa 20.4.2021 alkaen

 
 

Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityön ammattilaisilta saa neuvontaa ja ohjausta myös nimettömästi chatissä. Nyt voi chattailla myös asumisneuvojan kanssa. Asumisneuvonnan chat on avoinna 20.4. alkaen tiistaisin ja torstaisin kello 13–15. Hannikaisenkadun sosiaaliaseman ja Nuorten aikuisten palvelukeskuksen, J-Napin muiden ammattilaisten kanssa voi puolestaan keskustella kolmena päivänä, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 12–14.

 

Asumisneuvonta palvelee asukkaita ja vuokranantajia

 

Asumisneuvontaan voivat ottaa yhteyttä niin asukkaat kuin vuokranantajat erilaisiin asumiseen liittyvissä kysymyksissä, asumisen huolissa tai ongelmatilanteissa.

– Kysymykset voivat liittyä esimerkiksi asunnon hakemiseen, vuokranmaksuun, vuokrasuhteeseen tai häädön uhkaan, luettelee kehittämisasiantuntija, asumisneuvoja Susanna Hult.

 

Aikuissosiaalityön puoleen voi kääntyä esimerkiksi, kun tarvitsee tukea arkielämän hallintaan ja suunnitteluun, on velkaantunut, joutunut yllättävään kriisitilanteeseen elämässään tai kaipaa ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyen.

– Chatissa asiakkaan tai läheisen tilanteesta voidaan keskustella nimettömästi. Chattiin ei pidä kirjoittaa henkilötunnusta tai muita henkilötietoja. Chatin kautta ei voida hoitaa tunnistautumista vaativia, henkilökohtaisia asioita, muistuttaa johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kohvakka.

 

Aikuissosiaalityöhön saa yhteyden puhelimitse, laittamalla viestiä Hyviksen kautta, chatilla sekä asioimalla sosiaaliasemalla Hannikaisenkadulla tai Nuorten aikuisten palvelukeskuksessa koronapandemiaan liittyvät voimassa olevat turvallisuussuositukset ja ohjeet huomioiden.

 

Chat avautuu aukioloaikoina muun muassa aikuissosiaalityön, Hannikaisenkadun sosiaaliaseman, asumisneuvonnan ja J-Napin nettisivuilta.

 

www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut 

www.jyvaskyla.fi/sosiaalipalvelut/asumisen-palveluja/asumisneuvonta 

 

Lisätietoja:

johtava sosiaalityöntekijä, Kaisa Kohvakka, p. 014 266 8555, Aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut
kehittämisasiantuntija, asumisneuvoja Susanna Hult, p. 040 559 9780, paikalla 12.4. ja 19.4.2021 alkaen, Aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut
asumisneuvoja Arja Karhunen, p. 050 477 9350, ASSI asunto ensin -hanke, Aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut

Jyväskylän Vapari kouluttaa jälleen liikuntaluotseja kaveriksi liikkumiseen

 

 

 
Uusia liikuntaluotseja koulutetaan etäyhteyden kautta tiistaina 20.4. klo 17-19. Vapaaehtoiset liikuntaluotsit lähtevät kaveriksi henkilöille, jotka kaipaavat seuraa tai tukea omaan liikkumiseensa. Koulutus ei vielä sido mihinkään, mutta antaa tilaisuuden pohtia omaa osallistumista vapaaehtoistoimintaan liikunnan kautta. Kyseessä on kevään viimeinen liikuntaluotsikoulutus.

 

Suurin osa luotsipyynnöistä tulee tällä hetkellä ikääntyneiltä ja heidän omaisiltaan. Moni haluaisi lähteä ulos, mutta ei terveytensä tai toimintakykynsä vuoksi uskalla lähteä yksin. Liikuntaluotsiksi ryhtymisestä sen sijaan ovat kiinnostuneet kaikenikäiset. – Olen iloisesti yllättynyt kuinka monet nuoret haluavat ryhtyä ulkoilukaveriksi nimenomaan ikääntyneille, kiittelee koordinaattori Mervi Robert. – Vapaaehtoistoiminta ei tosiaankaan ole vain asiakkaiden tarpeeseen vastaamista, vaan virkistää ja antaa sisältöä myös vapaehtoisen omaan elämään.

 

Liikuntaluotsikoulutuksen järjestää Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut.

 

Koulutukseen ilmoittaudutaan etukäteen: ilmoittautuminen liikuntaluotsikoulutukseen

Ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki sähköpostitse.

Lisätietoja:

vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Mervi Robert p. 040 575 8260, mervi.robert(at)jyvaskyla.fi

 

https://www.jyvaskyla.fi/vapari/liikuntaluotsi

Suomalaisen räsymaton uudistaja Eija Rasinmäki – luovuuden henkeä, lasikaton kilinää ja mattojen elämää viideltä vuosikymmeneltä
 
 
Tiedote
Suomen käsityön museo
Jyväskylän kaupunki
12.4.2021

 
 
Design Eija Rasinmäki – Käsinkudottu elämä
Näyttely Suomen käsityön museossa 29.4.–29.8.2021

Median edustajat ovat tervetulleita tapaamaan tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäkeä keskiviikkona 28.4. klo 10.30 alkaen Suomen käsityön museolle (Kauppakatu 25). Ilmoitathan tulostasi tiedottaja Sari Koskiselle, sari.k.koskinen@jyvaskyla.fi, p. 050 413 9051. Myös muut haastatteluajat sovittavissa.

Tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäen näyttävää 50-vuotista uraa peilaava Design Eija Rasinmäki – Käsinkudottu elämä tuo Suomen käsityön museoon Rasinmäen tunnetut taidetekstiilit ja -matot, jotka ovat olleet monessa suomalaisessa kodissa arvostetulla paikalla ja pitkään rakastettuja.

 

 
Näyttelyssä käsitellään Eija Rasinmäen laajaa tuotantoa – kutomisen vaiheita, luovuuden henkeä sekä mattoja eri aikakausilta. Rasinmäki on tunnettu laajasta työstään suomalaiselle taideteollisuudelle tehden räsymatosta kodin designtuotteen. Rasinmäen pettämätön värisilmä yhdistettynä taitavan kutojan kädenjälkeen on herättänyt suomalaisen perinnetekstiilin, räsymaton, uudella tavalla eloon jo 50 vuoden ajan. Samalla hän on rikkonut aikansa lasikattoja, luoden yksinhuoltajaäitinä tyhjästä oman menestyvän yrityksen ja taiteilijauran.

Suunnittelijana Rasinmäki on luonut maineensa Suomessa ja maailmalla ainutlaatuisen persoonallisilla ja elämänvoimaisilla tekstiileillään. Hän ammentaa voimaa ja rohkeutta luomistyöhönsä nimenomaan väreistä. ”Rakkaus väreihin saa minussa aikaan tunteen, että olen lähellä luomisen ydintä”, Rasinmäki kuvailee työskentelyään.

Käsikudottu elämä -näyttelyssä kuljetaan läpi taiteilijan uran vuosikymmenten mattojen tarinoiden kautta. Rasinmäen mattojen ilmeet ovat eläneet mukana suomalaisissa sisustustrendeissä ja niiden kautta voi seurata maton asemaa suomalaisissa kodeissa. 1970-luvulla räsymattoja käytettiin pääosin keittiön tai tuvan lattialla ja muodissa olivat vahvat ja raikkaat värit. Tällöin syntyi myös Rasinmäen läpimurtomatto, Stockmannilla myyty kirkasraitainen Wilhelmina-matto. 1980-luvun nousukauden sisustusbuumiin vastasi Rasinmäen Tulppaani-matto, joka edusti Rasinmäen tunnetuinta tyyliä: taitava värinkäyttöä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. 1990-luvulla Rasinmäki sai paljon vaikutteita ulkomailta ja monet matot ovatkin saaneet inspiraationsa Yhdysvaltojen silloisista trendeistä. 2000-luvun Kielo-matto toi mukanaan paluun 80-luvun romanttiseen ja luontoaiheiseen ilmaisuun Rasinmäen tuotannossa. Vaikka sarjatuotanto olikin siirtynyt Intiaan, säilyi Oitin kutomolla taidemattojen tuotanto. 2010-luvun Hiillos-matto on Rasinmäen uudempaa ja vähäeleisempää tuotantoa, jossa kuvion sijaan on leikitelty tekstuureilla ja väreillä.

Rasinmäen uusin tuotanto, Punos-matto poikkeaa perinteisestä räsymatosta voimakkaan tekstuurin ja paksumman valkoisen kuteen vuoksi. Patentoidun Punoksen tekstuuri on seurausta pitkästä kehitystyöstä, joka jatkuu edelleen. Rasinmäki on yhä aktiivinen suunnittelija, ja 2020-luvulla hänen tavoitteenaan on toimia entistä vahvemmin taustavoimana ja mentorina uusille muotoilijoille. Hänen toiveenaan on jatkaa taidemattojen ja –tekstiilien luomista kutomolla. Kutomon suuret, sähkökäyttöiset koneet ovat edelleen käytössä ja raaka-ainevarastossa on ainutlaatuisia materiaaleja sekä mielenkiintoisia värejä vuosien varrelta.

Mattoja täydentää näyttelyssä myös muut kodintekstiilit Rasinmäen tuotannosta. Näyttelyssä päästään kutomon tunnelmaan ääni- ja videomaiseman kautta sekä tietenkin tutustumaan Rasinmäen suureen inspiraationlähteeseen – luontoon. Rasinmäki kokee yhteyden luontoon hyvin merkitykselliseksi. Sillä, että kokee olevansa osa jotain suurempaa ja luoden koskettavia teoksia muille. ”Kun koen innostusta luodessani, uskon ja toivon sen siirtyvän maton mukana aina asiakkaalle asti. Vahva elämän energia välittyy näin myös kotiin asti.” Rasinmäen teoksista voikin havaita suurta voimaa, joka syntyy rouhean kuteen, värien ja kuvioiden liitosta.

Rasinmäen uniikkeja taidemattoja löytyy ympäri maailmaa, muun muassa Suomen konsulaatista New Yorkissa sekä elokuvaohjaaja Woody Allenin yksityiskodista.
 
 
Eija Rasinmäki
 
Eija Rasinmäki (s. 1945) on kotoisin kymmenlapsisesta perheestä, jossa työntekoa ja rohkeutta arvostettiin. Tämä siemen on kantanut pitkälle – Rasinmäki on työtä pelkäämättä perustanut oman kutomon, toiminut toimitusjohtajana, suunnittelijana ja äitinä samanaikaisesti jo 1970-luvulla, jolloin ajatus yksinhuoltajanaisjohtajasta oli kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Rasinmäki inspiroitui kutomisesta jo nuorella iällä äitinsä kautta, ja saatuaan ensimmäiset omat kangaspuunsa hän sukelsi räsymattojen maailmaan. Hän perusti oman kutomonsa, Kutomo Rasinmäki Ky:n vuonna 1970, ja loi vähitellen oman tunnistettavan tyylinsä. 1980-luvun alkuun mennessä Rasinmäen työt olivat jo laajasti tunnettuja. Kutomo Rasinmäen tuotannosta suurin osa meni vientiin, ja kalustemessujen myötä matoista kiinnostuttiin mm. Saksassa, Alankomaissa ja Yhdysvalloissa.

Vuonna 1985 Rasinmäki perusti yhdessä miehensä Erkki Immosen kanssa Finarten, jossa Eija toimi pääsuunnittelijana ensin Portugalissa ja sitten Intiassa. Pääsuunnittelijana Eija on ollut vastuussa myös kutomistaitojen ja – tekniikan opettamisesta Intiassa, opastaen satoja kutojia räsymaton saloihin. Intia on vaikuttanut myös Rasinmäen taiteelliseen ilmaisuun – maan vahvat värit, rikas kulttuuri ja taitavat kutojat laajensivat mattotaiteilijan näkemystä ja luomista. Intiassa kudottiin monia suomalaisille tuttuja mattoja, kuten klassista Ursula-mattoa. Finarte tekee edelleen mattoja Intiassa samojen tuottajien kanssa.

Rasinmäki on myös kiertotalouden edelläkävijä. Räsymaton aatetta kunnioitten, hänen teoksiensa ja kaupallisten mattojen raaka-aineena on aina käytetty kierrätysmateriaaleja. Mattojen ja tekstiiliteosten raaka-aineena toimii tekstiiliteollisuuden ylijäämä, kangasrullien hulpioreuna.
 

 
 
Lisätietoa näyttelyistä

 

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, mikko.oikari@jyvaskyla.fi

Eija Rasinmäki, tekstiilitaiteilija, p. 0400 252 037, eija.rasinmaki@finarte.fi 
finarte.fi

Kokeilut innostavat JYP-junnuja lisäämään liikettä ja vähentämään päästöjä 

Neljä pyöräilevää treenibussia starttaa eri puolilta Jyväskylää perjantain alkuillasta ja johdattaa U13-joukkueen Buugille harjoituksiin. Nastarenkaat pyöriin on vaihdettu edellisellä viikolla Jyväskylän Pyöräilyseuran opastuksella. –Pojat innostuivat talvipyöräilystä välittömästi renkaiden vaihdon ja huoltotapahtuman jälkeen ja osa onkin jo pyöräillyt omatoimisesti treeneihin. Paljon ei siis tarvittu kannustusta, kun homma lähti rullaamaan, kertoo joukkueenjohtaja Marika Ekholm. 

Kannustaminen onkin keskeinen osa parhaillaan käynnissä olevaa kokeilua, jossa puretaan aktiivisen liikkumisen esteitä ja tarjotaan tilalle uusia ratkaisuja. Kokeilun taustalla on huoli lasten ja nuorten vähentyneestä liikkumisesta myös seuratasolla ja toisaalta harrastuskyydeistä aiheutuvista hiilidioksidipäästöistä. 

Yksi tärkeimmistä ratkaisuista on varusteiden säilytyksen mahdollistaminen hallilla. –Jääkiekossa varusteita on paljon ja suuren kassin kuljettaminen pyörällä, kävellen tai linkin kyydissä on monelle junnulle liian iso urakka. Kun varusteet voi jättää hallille säilytykseen, junnut voivat tulla harjoituksiin myös muulla tavoin kuin vanhempien autokyydillä, sanoo JYP Junioreiden toiminnanjohtaja Lauri Karhunen.    

Paitsi pyöräillen tulevat hallin lähellä asuvat pojat harjoituksiin myös kävellen ja kauempana asuvat kimppakyydillä. Lisäksi Jyväskylän seudun joukkoliikenne Linkki tarjoaa U13-joukkueelle kuukauden linkkikortit. –Kokeilun ideana on tarjota junnuille erilaisia, heidän arkeensa soveltuvia tapoja kulkea välimatkat. Toiveena on, että kestävä liikkuminen tulisi jäädäkseen osaksi urheiluseuratoimintaa, sanoo JAPA ry:n koordinaattori Paula Wilkman. 

Kevään aikana tehtävät kokeilut ovat osa Jyväskylän yliopiston STYLE-tutkimusta, jossa tavoitellaan toisaalta lasten ja nuorten kokonaisliikunta-aktiivisuuden ja toisaalta kestävien kulkutapojen lisäämistä.  

Kokeilut toteuttaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry ja Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry osana heidän yhteistä Tulevaisuuden viisaat liikkujat Keski-Suomessa –hanketta, jota rahoittaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. 

 

Lisätiedot: 

koordinaattori Paula Wilkman, JAPA ry, p. 0400 361 365, paula.wilkman (at) jyvaskyla.fi 

puheenjohtaja Teemu Tenhunen, JYPS ry, p. 041 544 2195, pj (at) jyps.fi 

toiminnanjohtaja Lauri Karhunen, JYP Juniorit ry, p. 050 547 7773, lauri.karhunen (at) jypjuniorit.fi 

Jyväskylän kaupungin nuorisotyön kehittämiseen tarkoitettuun ja nuorille suunnattuun kyselyyn ehtii vastata 14.2. mennessä

 
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut valmistelee strategista toimintasuunnitelmaa eli Nuorisoplääniä omien palveluidensa kehittämistä varten. Toiminnan kehittämiseksi halutaan kuulla nuorten mielipiteitä ja kehittämisehdotuksia. Alle 29 -vuotiaille nuorille suunnattu kysely on avoinna 14.2.2021 asti Webropolissa: https://link.webropolsurveys.com/S/E018C9BF703846BA

-- Vastauksia on tullut mukavasti, mutta mieluusti kuulisimme lisää nuorten aikuisten ehdotuksia Jyväskylän kaupungin nuorisotyön kehittämiseksi, vinkkaa koordinaattori Pauliina Lahtinen Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluista.

Kysely sisältää kysymyksiä Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden omasta toiminnasta sekä siitä, onko toiminta kiinnostavaa tai tärkeää. Nuorisopalvelut toivoo ideoita ja toiveita toiminnan sisältöön, ehdotuksia siitä minkä ikäisille toimintaa tulisi järjestää sekä mielipiteitä tiedon löydettävyydestä ja saavutettavuudesta. Kyselyyn voidaan vastata joko suomeksi tai englanniksi. 

Anonyymin kyselyn vastauksista ei voida tunnistaa ketään. Kyselyn lopuksi vastaaja voi halutessaan leffalippujen arvontaan vastaajien kesken. Yhteystiedot kerätään erillisellä lomakkeella eikä niitä voida yhdistää vastauksiin. 

Lisätietoja:

Jorma Nieminen
kehittämisasiantuntija 
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut 
p. 050 311 8975
jorma.nieminen(at)jyvaskyla.fi

Pauliina Lahtinen
Koordinaattori
Maakunnallisen nuorisotyön koordinointihanke
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut 
p. 050 4620813 
pauliina.lahtinen(at)jyvaskyla.fi

Ystävänpäiväviikko tuo kohtaamisia ikääntyneille Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja ikääntyneiden palveluissa on ideoitu virkistystä ikääntyneille sunnuntaina 14. helmikuuta vietettävän ystävänpäivän juhlistamiseksi. Jyväskylän kaupungin nettisivuilla julkaistaan perjantaina 12. helmikuuta Satu ja Arto Rantasen ystävänpäiväkonsertti. Konsertissa kuullaan sydäntä lämmittäviä ystävänpäivä -aiheisia lauluja.

Konserttitaltiointi on myös tekstitetty. Video on katsottavissa 12.2 alkaen kulttuuripalvelujen nettisivulla: https://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/kulttuuripalvelut/ikaihmiset

-Konserttia on kovasti toivottu ja on ilo mahdollistaa monelle ikääntyneelle tuttujen esiintyjien kohtaaminen näin etänä. Rantaset ovat esiintyneet jo useita vuosia  Jyväskylässä ikääntyneelle väestölle suunnatun Taideapteekin kautta. Konsertit ovat olleet hyvin pidettyjä ja odotettuja, kertoo koordinaattori Outi Savonen.
 
Kohtaamisia vapaaehtoistoimijoiden kanssa 

Ystävänpäiväviikolla on luvassa myös Vapaaehtoistoiminnan palvelut Vaparin kanssa yhteistyössä järjestettyjä kohtaamisia ikääntyneiden kanssa. Vapaaehtoiset ystävät tapaavat ikääntyneitä ulkoillen tai vaihtaen kuulumisia puhelimessa keskustellen. 

Moni ikääntynyt kotihoidon asiakas odottaa kovasti kohtaamisia vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Poikkeusaika on kasvattanut valitettavan paljon yksinäisyyden kokemuksia.
Kohtaamisia pyritään järjestämään näin turvallisesti koronatilanne huomioiden. 
 
-Nyt pitkään kestäneinä poikkeuksellisina aikoina on kiinnitettävä erityistä huomiota ihmisten välisten kohtaamisten mahdollistamiseen. Etätapaamiset ja -tapahtumat tuovat iloa monelle. Rantasten etäkonsertin voi katsoa kotona ja tämän jälkeen voi vaikka juoda konserttikahvit ja soittaa ystävälle. Yhteiset kokemukset onnistuvat myös etäyhteyksin. Digiloikka on tehty, toteaa Outi Savonen.  
 
Lisätietoa antavat: 
-koordinaattori Outi Savonen, ikääntyneiden palvelut/kulttuuri- ja osallisuuspalvelut, puh. 014 266 7320 
-vapaaehtoistyön koordinaattori Mervi Robert, Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut – Vapari, puh. p. 014 266 3070 

Äänestä uudet leikkivälineet Puistotorin puistoon – saneeraussuunnitelmaan voi tutustua videolta
 

Puistokadun varrella sijaitseva Puistotorin puisto saneerataan. Kaupunkilaiset voivat tutustua puiston saneeraussuunnitelmaan videolta.

Puiston leikkialueen leikkivälineet valitaan asukasäänestyksellä. Tutustu vaihtoehtoihin ja äänestä omaa suosikkiasi 21.2. mennessä. Suunnitelmavideo ja linkki äänestykseen löytyy osoitteesta: www.jyvaskyla.fi/osallistu/vastaa-ja-vaikuta.

Toiveissa oleskelualueita ja kohtaamispaikkoja

Ennen suunnitteluprosessin alkua sekä lähialueen asukkaat että Puistokadun päiväkotikoulun päiväkotilaiset ja esikoululaiset osallistuivat suunnitteluun ideoimalla puiston toimintoja ja leikkivälineitä. Esille nostettiin toiveita tenniskentän säilyttämisestä sekä paremmista oleskelu- ja kohtaamispaikoista. Lapset toivoivat puistoon eväidensyöntipaikkaa ja erilaisia leikkivälineitä. Myös vanhan veturin säilyttämistä toivottiin, sekä uutta vaunua sen perään.

”Saadut toiveet ja palautteet on huomioitu suunnittelussa. Suunnitelma huomioi kuitenkin myös puiston historian ja kunnioittaa puiston alkuperäisiä suunnitelmaratkaisuja”, kertoo puiston suunnitteluttajana toimiva Leena Rapo Jyväskylän kaupungilta.

Suunnitelmaluonnoksessa esitetään muun muassa tenniskentän ja puiston keskusaukion kunnostamista. Keskusaukiota kehitetään kohtaamispaikkana, johon sijoitetaan penkkejä ja pöytäryhmiä. Vanha suihkulähde poistuu, mutta puistossa jo nykyisellään sijaitseva Leikkivät pojat -veistos siirretään keskusaukiolle. Lisäksi Puiston laitaan on suunniteltu piknik alue, jonne sijoitetaan pöytäryhmiä ja puutarhakeinu.

Suunnitelmaluonnoksessa esitetään myös tenniskentän kunnostamista. Leikkialueelle toteutetaan leikkivälineiden lisäksi petanque- ja pelialue. Pelialueelle sijoitetaan koripallokori.

Hulevesipainanteet avuksi alakaupungin tulviin

Puistoon on suunniteltu kaksi matalaa hulevesipainannetta. Näin ehkäistään alakaupungin tulvia rankkasateiden aikana. Hulevesipainanteisiin istutettavat kasvit viivyttävät hulevesiä sekä lisäävät myös vehreyttä ja viihtyisyyttä. Kasveiksi on valittu eriaikaan kukkivia kasveja.

”Painanteiden kasvillisuuden annetaan kehittyä luonnon ehdoilla, eli vähitellen parhaiten menestyvät lajit valtaavat tilaa painanteista”, Rapo sanoo.

Hulevesialueiden sijoittaminen puistoon perustuu koko keskustan alueelle laadittuun hulevesien hallinnan suunnitelmaan.

Uusi valaistus ja puiston avartaminen lisäävät turvallisuuden tunnetta

Saneerauksen yhteydessä puiston turvallisuutta parannetaan valaistusta lisäämällä ja puistoa avartamalla puuston ja muun kasvillisuuden osalta. Osa puista on valitettavasti huonokuntoisia. Jos puita ei poisteta, riski sille, että puu yllättäen kaatuu ja puiston käyttäjä jää alle kasvaa. Olemassa olevaa puustoa joudutaan vähentämään osittain myös hulevesipainanteiden tieltä. Puistoon istutetaan kuitenkin myös uutta puustoa ja muuta kasvillisuutta.

”Osa kaadetuista puista hyödynnetään asukkaiden toiveiden mukaisesti puiston puuveistosten materiaaleina. Osa menee jatkokäyttöön esimerkiksi luontopolkujen pitkospuiden materiaaliksi”, Rapo kertoo.

Puiston saneeraus toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan puiston osat lukuun ottamatta leikkialuetta, joka uusitaan saneerauksen toisessa vaiheessa.

 

Lisätiedot: rakennuttajahortonomi Leena Rapo, p. 050 364 5418, leena.rapo[at]jyvaskyla

Säynätsalon nuorisotilasta luovutaan – korvaava nuorisotila Keljonkankaan yhtenäiskoulun yhteyteen

 
Keljonkankaan yhtenäiskoulun yhteydessä avataan uusi nuorisotila elokuussa 2021. Samalla se tarkoittaa sitä, että Säynätsalon nuoriso- ja asukastilassa luovutaan 1.6. 2021.  Nuoriso- ja asukastilan luopumisesta päätettiin Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunnan kokouksessa 16.12.2020.

Keljonkankaalle, Eteläväylän ja Sohlberginkadun kulmaukseen rakennetaan parhaillaan uutta monitoiminnallista yhtenäiskoulurakennusta, jonne sijoittuu perusopetuksen vuosiluokkien 5-9 opetuksen lisäksi Keljonkankaan kirjasto ja uutena palveluna alueen nuorisotila. 

- Keljonkankaan yhtenäiskoulu, kirjasto ja nuorisotila luovat uudenlaisen toiminta- ja oppimisympäristön niin Keljonkankaan kuin Säynätsalon alueen lapsille ja nuorille. Ratkaisu tukee tilojen monipuolista yhteiskäyttöä ja se antaa enemmän mahdollisuuksia siihen, miten asioita opitaan ja harrastetaan. Nuorisotyö ja nuorisotoiminta ovat aina olleet nuorten kasvun ja oppimisen paikkoja. Keljonkankaallakin tehdään itse ja opetellaan kiinnostavia asioita omaehtoisesti, valaisee palveluesimies Risto Kähkönen Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluista. 

Keljonkankaan väestömäärä muuttunut viime vuosina

Jyväskylän keskustan eteläpuolella oleva Keljonkangas ja sen lähialueet ovat kehittyneet viime vuosina voimakkaasti. Alueen väestömäärä sekä ikärakenne ovat muuttuneet merkittävästi kaavoituksen ja itse rakentamisen myötä. Yhä enemmän lapsiperheitä on muuttanut Keljon suuralueelle, johon Keljonkangaskin kuuluu.

- Alueellisessa nuorisotyössä on huomattu, että nuoret liikkuvat entistä enemmän eri asuinalueiden välillä. Lisäksi nyt jo vakiintunut liikkuva nuorisotyö tuo toimintaa ja mahdollisuuksia niille alueille jossa ei ole nuorisotilaa, Kähkönen kertoo.

Jyväskylässä Hyviksessä ollut häiriö on ratkaistu – Asiakkaan lähettämät lomakkeet ja viestit välittyvät jälleen sosiaali- ja terveyspalveluihin

 
 

Sähköisessä asiointipalvelussa Hyviksessä asiakkaan lähettämät lomakkeet, kyselyt, yhteydenottopyynnöt ja viestit välittyvät jälleen sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiselle Jyväskylässä.

 

Ongelmia ilmeni esimerkiksi sähköisen lastensuojeluilmoituksen, kotipalveluhakemuksen, täydentävän tai ehkäisevän toimeentulohakemuksen, lastenvalvojan isyyden kiistämislomakkeen, vammaispalveluiden henkilökohtaisen avun tuntilistojen, lastenvalvojan, lastensuojelun, perheneuvolan, varhaisen tuen palveluiden, vammaispalveluiden tai aikuissosiaalityön yhteydenottopyyntöjen sekä muun muassa kouluterveydenhuollon terveyskyselyiden ja esitietolomakkeiden vastaanottamisessa.

 

Jos asiakas on ottanut yhteyttä sosiaali- ja terveyspalveluihin Hyviksen kautta 21.1.2021 torstai-iltapäivänä tai tämän jälkeen, eikä ole saanut vastausta, asiakasta pyydetään olemaan yhteydessä kyseiseen palveluun puhelimitse.

 

Jyväskylän kaupunki pahoittelee tilanteesta asiakkaille mahdollisesti aiheutunutta häiriötä.

 

Lisätietoja:

 

sovellusasiantuntija Päivi Orko, p. 014 266 3344

sovellusasiantuntija Sanna Nikkilä-Heinola, p. 014 266 8611

toimistosihteeri Riitta Nevalainen, p. 014 266 3609

Alle 18-vuotiaiden liikunnan harrastustoiminta on keskeytetty 14.2. saakka Jyväskylässä

 
Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi läpi kaupungin heikentynyttä koronatilannetta sunnuntaina 31.1. ja päätyi keskeyttämään alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin liikuntatiloissa kahden viikon ajaksi. Tämän lisäksi jo kaikkien aiemmin annettujen suosituksien voimassaolo jatkuu.  

 

Alla on listattuna ajantasaiset harrastustoimintaa koskevat suositukset Jyväskylässä maanantaista 1.2. alkaen. Liikuntaharrastukset halutaan avata alle 18-vuotiaille jälleen kahden viikon jälkeen, joten Jyväskylän kaupunki toivoo nyt kaikilta toimijoilta harkintaa omaan toimintaan. Joukkokokoontumisia ei kannata järjestää, pidetään turvavälit, käytetään maskeja, muistetaan hyvä käsihygienia ja sairastetaan kotona. Lajiliittojen antamat muut suositukset tulee huomioida harrastustoiminnassa. Noudattamalla suosituksia pyrimme pysäyttämään tartuntojen laajemman leviämisen ja saamaan palvelut auki mahdollisimman pian. 

 

Liikunnan harrastustoimintaa koskevat rajoitukset Jyväskylässä 1.2. alkaen 

 

- Alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset on keskeytetty kaupungin omilla liikuntapaikoilla 1.2.–14.2.  Keskeytys koskee kaupungin sisäliikuntatiloihin sekä ulkotekojääradoille ja ulkotekonurmille varattuja ohjattuja harjoitusvuoroja sekä kaupungin omia lasten ja nuorten liikuntaryhmiä. 
- Uimahallit AaltoAlvari ja Wellamo ovat suljettuina yleisöltä 28.2.2021 asti, alakouluikäisten koululaisuinnit järjestetään kuitenkin normaalisti
- Kaupungin omat kuntosalit on suljettu 28.2.2021 asti. 
- Kaupungin omat ohjatut liikuntaryhmät ovat keskeytetty 28.2.21  
- Yleisöluisteluvuorot kaikilta ulkotekojääradoilta on peruttu 28.2. asti.  
- Kaupungin omissa sisä- ja ulkotiloissa yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta- ja harrastusvuorot on peruttu 28.2. asti (jos vuorosi on peruttu virheellisesti, ota yhteyttä liikuntapalvelujen varausyksikköön). 
- Kaupungin omistamissa liikuntatiloissa ja ulkotiloissa järjestettävissä ottelu- ja kisatapahtumissa yleisön osallistuminen on kielletty kokonaan. Yleisöiltä suljetuissa ottelu- ja kisatapahtumissa urheilijoiden ja välttämättömien toimihenkilöiden osallistujamäärä voi kuitenkin olla yli 10 henkilöä, sillä suljettua tilaisuutta ei katsota enää yleisötilaisuudeksi. 
 

Liikunnan harrastustoimintaa koskevat suositukset Jyväskylässä 1.2. alkaen - Kaupunki suosittelee kaikkia liikkujia ja palveluntuottajia rajoittamaan palveluja, toimintoja ja harjoittelua lasten ja nuorten osalta 14.2. asti ja aikuisten osalta 28.2. asti. 
- Kaikki sisätiloissa tapahtuva yli 18-vuotiaiden harrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi Jyväskylässä 28.2.2021 asti 
- Yli 18-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa 28.2. asti.  
- Harrastusten osalta kaupunki suosittelee, että leiri-, peli- ja kisamatkat kulloinkin leviämisvaiheessa oleville alueille perutaan toistaiseksi. 


Poikkeus yllä oleviin rajoituksiin ja suosituksiin: Aikuisten yleisen sarjan ja nuorten yli 18-vuotiaiden maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta jatkuu aiemman linjauksen mukaisesti. Rajoitukset eivät myöskään koske kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua, sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvaa ammattilaisurheilua OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoimintaa, Olympiakomitean tukiurheilijoita ja OKM:n apurahaurheilijoita.  
 

Jos kaupungin liikuntatilassa seuran harjoitteluvuorolla ilmenee koronatartunta, toivomme seuran tai toimijan olevan yhteydessä pikaisesti kyseisen liikuntapaikan palveluesimieheen tai liikuntajohtajaan. 

 

Katso kaikki koronaviruksen vaikutukset harrastamiseen, liikuntaan ja Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluihin osoitteesta www.jyvaskyla.fi/liikunta/korona 

 

Omatoiminen liikkuminen ulkoliikuntapaikoilla 

 

Suureksi onneksi Jyväskylässä päästään nauttimaan kunnon talvesta, joka mahdollistaa mukavan ulkoilun ja talviliikunnan harrastamisen eri muodoissaan. Muistetaan kuitenkin myös ulkona noudattaa turvavälejä eikä pakkauduta liikuntapaikoille, jos siellä on jo tungosta. Kaikilla liikkujilla on yksilöllinen vastuu huolehtia turvallisista ja väljistä liikkumisolosuhteista. 

 

Luonnonjää- ja tekojääkentät löydät osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/paikat/jaat/tekojaaradat  

Hiihtolatujen ajantasainen kunnostustilanne latuinfossa osoitteessa https://www3.jkl.fi/liikunta/latuinfo/ 

 

Lisätietoja 

Liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal
p. 014 266 4308, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi 

Tiedote: Koronarokotukset etenevät Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla rokotetoimitusten tahdissa

 
Koronarokotusten eteneminen riippuu suuresti rokotetoimituksista myös Jyväskylän seudulla. Jyväskylän kaupunki aloitti koronarokotukset 4.1. valtioneuvoston määrittelemän rokotusjärjestyksen mukaisesti kaupunginsairaalan infektio-osaston ja terveysasemien infektiovastaanottojen henkilöstöstä. Ikääntyneiden asumisyksiköissä ja hoivapalveluissa rokottaminen alkoi 18.1.

 

– Suurin ongelma väestön massarokotusten käynnistämisessä on edelleen epävarmuus rokotteiden saatavuudessa, kertoo koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

 

– Tähän asti käytössä on ollut vain yhden valmistajan rokote.

 

Kaupungin valmius rokotusten suunnitelmalliseen toteuttamiseen on kuitenkin hyvä. Terveyspalvelujen henkilöstöä on siirretty rokotustehtäviin, ja lisähenkilöstöä rekrytoidaan. Jyväskylän kaupunki vastaa yhteistoiminta-alueensa eli Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestön rokottamisesta.

 

Koronarokotetta tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Rokotusjärjestyksen mukaisesti rokotetta tarjotaan ensiksi niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille, jotka osallistuvat covid-19-taudin diagnostiikkaan ja siihen sairastuneiden hoitoon, sekä sosiaalihuollon ikäihmisten asumispalvelujen ja laitoshoidon asukkaille ja henkilöstölle.

 

Näiden ryhmien jälkeen rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle rokotetta tarjotaan tämän jälkeen.

 

Hankasalmen ja Uuraisten hoivayksiköiden asukkaat ja henkilöstö rokotettu pian

 

– Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten hoivayksiköiden asukkaista ja henkilöstöstä on nyt rokotettu yli 80 prosenttia, Johanna Tuukkanen kertoo.

 

Koska rokotteita saadaan lähiviikkoina käyttöön vain 1000 rokoteannosta viikossa, rokotukset jatkuvat ikääntyneiden ja vammaispalvelujen hoivayksiköissä, minkä jälkeen rokotetaan aikuissosiaalityön asumispalvelujen asiakkaat ja henkilöstö. Sitten ovat vuorossa kotihoidon iäkkäät asiakkaat ja heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa.

 

– Samaan aikaan jatketaan toisen annoksen antamista aiemmin ensiannoksen saaneille rokotetuille. Näitä ensimmäisen vaiheen rokotettavia Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten alueella on noin 7 500, ja tähän mennessä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 3000 henkilöä.

 

Viime viikolla aloitettiin toisen annoksen antaminen niin sanotun ensilinjan henkilöstölle. Rokotereaktiot, erityisesti kuume, ovat osoittautuneet yleisemmiksi toisen annoksen jälkeen.

 

Väestörokotukset alkavat aikaisintaan helmikuun puolivälissä

 

Astra Zenecan rokote on nyt saanut odotetun myyntiluvan EU:n alueella, ja sitä saadaan Keski-Suomeen näillä näkymin viikolla 7. Nyt odotetaan THL:n ohjeistusta siitä, keille tätä rokotevalmistetta tullaan Suomessa antamaan.

 

– Näin ollen väestön rokotukset voivat alkaa Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla aikaisintaan 15.2. alkavalla viikolla. Ensimmäisenä vuorossa olisivat yli 70-vuotiaat, joiden osalta rokotukset käynnistetään yli 85-vuotiaista, ja heidän jälkeensä on nuorempien, perussairautensa vuoksi riskiryhmässä olevien vuoro. On myös mahdollista, että tätäkin aloitusta joudutaan siirtämään, Johanna Tuukkanen toteaa.

 

Väestörokotusten alkamisesta tiedotetaan rokotustoimitusten ja -aikataulun varmistuttua.

 

Keski-Suomessa on annettu huomattavasti enemmän rokotteita kuin mitä THL:n seuranta kertoo. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on jakanut tähän mennessä alueelleen yhteensä lähes 7 000 rokoteannosta. THL:n ylläpitämässä rekisterissä COVID-19-rokotteen saaneiden henkilöiden lukumääräksi on kuitenkin kirjattu Keski-Suomen sairaanhoitopiiri osalta vain 5 045. Syynä on se, että tiedot siirtyvät viiveellä ja tietojen siirtymisessä THL:n rekisteriin on myös ollut ongelmia.

 

 

Lisätietoja:

- ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205, johanna.tuukkanen[at]jyvaskyla.fi

- tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486, ilkka.kasma[at]jyvaskyla.fi

- sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302, kati.kallimo[at]jyvaskyla.fi

- koronavirusrokotukset Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestölle https://www.jyvaskyla.fi/terveys/Terveysasemat/rokotukset/koronavirusrokotukset-jyvaskylan-hankasalmen-ja-uuraisten-vaestolle
 

Jyväskylän Kuokkalan ja keskustan terveysasemat yhdistyvät helmikuussa Novan terveysasemaksi

 
Kuokkalan ja keskustan terveysasemapalvelut siirtyvät uuteen Sairaala Novaan helmikuun toisella viikolla. Kuokkalan terveysaseman lääkärien ja hoitajien vastaanottotoiminta muuttaa Sairaala Novaan tiistaina 9.2., jolloin Kuokkalan potilaiden kiireellinen hoito tapahtuu Keskustan terveysaseman tiloissa.

 

Keskustan terveysaseman lääkärien ja hoitajien vastaanottotoiminta puolestaan muuttaa Sairaala Novaan keskiviikkona 10.2., josta alkaen keskustan ja Kuokkalan asukkaat saavat terveysasemapalvelunsa Novan terveysaseman tiloissa osoitteessa Hoitajantie 3.

 

Muuttoviikon aikana Kuokkalan, keskustan ja Novan terveysasemilla hoidetaan vain kiireelliset, ensiapuluontoiset asiat. Myös puhelinpalveluun toivotaan yhteydenottoa vain kiireellisissä asioissa. Novan terveysasema antaa kiireetöntä hoitoa maanantaista 15.2. alkaen.

 

Vastaanotolle tullaan aina ajanvarauksella, ja aika varataan puhelimitse. Ajanvaraukseen saa yhteyden maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaina kello 9–16 entisillä puhelinnumeroilla 014 266 0122 (Kuokkalan asukkaat) ja 014 266 0120 (keskustan asukkaat). Kumpikin numero jää käyttöön myös Novan terveysasemalle.

 

Novaan pääsee Linkillä

 

Sairaala Novaan pääsee sujuvasti Jyväskylän seudun joukkoliikenteen busseilla. Sopivat reitit voi tarkistaa Linkki-paikallisliikenteen verkkosivuilta. Matkan suunnittelussa auttaa Linkki-paikallisliikenteen sähköinen aikataulu- ja reittiopaspalvelu. Omalla autolla saapuville asiakkaille pysäköintipaikkoja on sekä ulkona että P-Sairaala-pysäköintilaitoksessa.

 

Kulku Novan terveysasemalle tapahtuu kätevimmin Nova 1 -pääsisäänkäynnin kautta. Se sijaitsee Länsiväylän puolella rakennusta ja se johtaa sairaalan ensimmäiseen kerrokseen ja pääaulaan. Terveysasemalle ilmoittaudutaan pääaulassa sijaitsevilla ilmoittautumisautomaateilla. Automaatit antavat tarkemman tiedon vastaanoton sijainnista.

 

Novan päivystyksen sisäänkäynti Nova 1 -sisäänkäynnin vieressä on varattu vain Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystykseen tuleville potilaille.

 

Novaan siirtyy myös muita palveluja

 

Sairaala Novassa toimii terveysasemapalvelujen lisäksi myös muita kaupungin palveluita. Novan päivystysalueella työskentelee virka-aikainen sosiaalipäivystäjä, jonka asiakkaita ovat Sairaala Novan potilaat. Virka-ajan ulkopuolella työskentelevä sosiaalipäivystysyksikkö taas järjestää kiireelliset ja välttämättömät sosiaalipalvelut kaikenikäisille sekä tekee tarvittavat viranomaispäätökset koko Keski-Suomen alueelle.

 

Lasten fysio- ja toimintaterapian ja puheterapian toiminta alkaa Novassa 21.1. ja erikoisvastaanottojen toiminta 1.2. Erikoisvastaanottojen puhelinnumero 014 266 2012 palvelee maanantaista torstaihin kello 8–12 ja perjantaisin kello 9–12. Kuokkalan ja keskustan diabeteshoitajien vastaanotot yhdistyvät, ja uusi vastaanotto sijaitsee Novan terveysasemalla. Diabeteshoitajan puhelinnumero 014 266 2084 palvelee maanantaista perjantaihin kello 12–13.

 

Sairaala Novan viidennessä ja kuudennessa kerroksessa toimii 25.1. alkaen kaksi Jyväskylän kaupunginsairaalan osastoa. Kaupunginsairaalan toiminta Kyllössä jatkuu ennallaan. Palokan sairaalan toiminta loppui 15.1.

 

Sairaala Novan kolmannessa kerroksessa Novan hammashoitolassa jyväskyläläisiä palvelevat 1.2. alkaen suun terveydenhuollon erikoisosaamisen yksikkö ja Suuakuutti.

 

Kuokkalan hammashoitolan toiminta loppuu helmikuun loppuun mennessä ja sen asiakkaat ohjataan Kyllön, Palokan ja Sampoharjun hammashoitoloihin. Suun terveydenhuollon ajanvaraus palvelee puhelinnumerossa 014 266 0126 maanantaista perjantaihin kello 8–16. Oikomishoidon palvelut annetaan jatkossa Novan ja Palokan hammashoitoloissa.

 

Neuvolat pysyvät edelleen keskustassa ja Kuokkalassa

 

Terveysasemien muuttojen jälkeenkin keskustan ja Kuokkalan neuvolapalvelut pysyvät edelleen samoilla alueilla. Nykyisten neuvoloiden tilalle perustetaan Yliopistonkatu 32:een neuvola, joka palvelee keskustan ja Halssilan väestöä, ja Polttolinja 9:ään neuvola, joka palvelee Kuokkalan väestöä. Yliopistonkadun yksikkö avataan keväällä 2021 ja Polttolinjan yksikkö todennäköisesti syksyllä 2021.

 

Tapionkadulla toimivalle keskitetylle ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolalle perustetaan uusi, korvaava toimipiste Kyllön terveysasemalle keväällä 2021. Neuvolapalvelujen siirrosta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

 

 

Lisätietoja:

- palvelupäällikkö Mutka Anu, avosairaanhoito, p. 050 311 8507, anu.mutka[at]jyvaskyla.fi

- osastonhoitaja Mari Tami, keskustan, Kuokkalan ja Novan terveysasema, p. 050 361 6048, mari.tami[at]jyvaskyla.fi

- www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat

- www.sairaalanova.fi

Jyväskylän kaupunginteatterin esitystaukoa pidennetty 28.2. asti, helmikuun ensi-illat siirretään

 
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräykseen pohjautuen Jyväskylän kaupunki on jatkanut yleisötilaisuuksia koskevaa 10 henkilön osallistujarajoitusta. Rajoitus on voimassa 28.2. saakka. Rajoitus koskee myös Jyväskylän kaupunginteatteria, joten teatterin esitystaukoa on niin ikään pidennetty. Kaikki yleisötilaisuudet aikaväliltä 22.1.–28.2. on siis peruttu. Kevätkauden esitykset alkavat tämänhetkisen tiedon mukaan talvilomatauon jälkeen 10.3. Harjoitus- ja muu toiminta jatkuu teatteritalossa tauon aikana normaalisti, turvallisuustekijät huomioiden.

 

Kaikki teatterin yleisötilaisuudet helmikuun loppuun saakka peruttu

Peruutus koskee kaikkia yleisötilaisuuksia helmikuun loppuun saakka mukaan lukien teatterin omat esitykset, vierailuesitykset, konsertit, Teatteritiistait, kulissikierrokset sekä Jyväskylän kaupunginkirjastolla järjestetyt Näytelmälukupiirit. Lisäksi West Side Storyn näytös 12.3. klo 19 on peruttu tuotannollisista syistä. Musikaali jatkaa ohjelmistossa lauantaina 13.3. klo 13. Lumikuningatar-satuklassikon esityskausi valitettavasti päättyy rajoitusten takia kevään osalta tähän. Esityksen pääsee kuitenkin kokemaan vielä syksyllä 2021, jolloin se nostetaan uudelleen ohjelmistoon.

Esitysten Kohtauksia eräästä avioliitosta, Susanin vaikutus ja Jukeboksi helmikuulle suunnitellut ensi-illat on siirretty maaliskuulle. Kohtauksia eräästä avioliitosta -draaman ensi-ilta on siirretty keskiviikolle 10.3. klo 19. Susanin vaikutus -jännäri saadaan ensi-iltaan torstaina 11.3. klo 19 ja Jukeboksi-lauluillan ensi-ilta on keskiviikkona 24.3. klo 19.

 

Lisätietoa peruttuihin esityksiin lunastettujen lippujen vaihdoista ja palautuksista sekä lahjakorteista

Mikäli olet lunastanut lippuja peruttuihin esityksiin, voit vaihtaa liput tuleviin esityksiin olemalla yhteydessä lippumyymäläämme (Vapaudenkatu 36, p. 014 266 0110 tai teatteri.lippumyymala(at)jyvaskyla.fi). Mikäli haluat vaihtaa lunastamasi liput kaksi vuotta voimassa olevaan teatterilahjakorttiin tai saada rahasi takaisin, voit täyttää tämän palautuslomakkeen. Korona-aikana erääntyneiden lahjakorttien voimassaoloaikaa on automaattisesti pidennetty vuoden 2021 loppuun saakka. Peruttuihin esityksiin ostettujen lippujen vaihdot ja palautukset tulisi hoitaa 12.5.2021 mennessä. Kaupunginteatterin lippumyymälä palvelee toistaiseksi maanantaista perjantaihin klo 12–17.

 

Lisätietoja:

teatterinjohtaja Marietta Kunnas, p. 050 311 8705

markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi, p. 040 556 9810

tiedottaja Kerttu Keto, p. 050 311 8916

Jyväskylän kirjastot edelleen avoinna rajoitetusti, sähköisiä palveluja ja asiakaspalvelua laajennettu

 
Jyväskylän kaupungin kirjastot palvelevat tilojen osalta supistetuin palveluin ainakin helmikuun loppuun. Kirjastot ovat avoinna, mutta kirjastojen tiloissa oleskelua on rajoitettu. Aineistoa saa lainaan kätevimmin tekemällä varauksen verkkokirjastossa, jonka jälkeen kirjastosta ilmoitetaan, kun varattu aineisto on noudettavissa. Näin nouto onnistuu lyhyellä pistäytymisellä kirjastolla. Lähes vastaava lainauskäytäntö oli käytössä jo myös keväällä. Varattavissa ja lainattavissa on koko Keski-kirjastojen aineisto mm. kirjoja, lehtiä, äänitteitä, nuotteja jopa liikuntavälineitä!

Maksutonta luettavaa löytää myös laajasta e-kirjastosta, jonka sisältöä on laajennettu merkittävästi. Palveluista löytyy neljän tuhannen e-kirjan ja äänikirjan valikoima sekä kotimaisia ja ulkomaisia aikakausilehtiä sähköisessä muodossa.


Pieni valikoima uutuuskirjoja ja muuta aineistoa on esillä kirjastoissa. Kokoelma- ja oleskelutilat ovat kuitenkin suljettuja ja kokoelmia ei pääse selaamaan kirjaston tiloissa. Kirjoja voi palauttaa sekä kirjastoon että kirjaston palautusluukkuihin. Rajoitusten takia kirjastoissa ei ole tällä hetkellä omatoimisia aukioloaikoja ja kirjastoautot eivät liikennöi. Myös lehtienlukusalit ovat suljettuna.


Nyt on hyvä aika tutustua e-kirjaston monipuolisiin palveluihin


Kirjaston sähköinen aineisto kasvaa koko ajan. E-kirjastossa https://keski.finna.fi/Content/ekirjasto on tällä hetkellä neljäntuhannen suomenkielisen e-kirjan ja äänikirjan valikoima. Erityisesti äänikirjojen lainaus on kovassa kasvussa, viime vuonna e-äänikirjojen kuuntelu lisääntyi 40 %.


Suosituin kirjastokortilla käytettävä e-aineisto on tällä hetkellä kotimaisten aikakauslehtien palvelu eMagz. Palvelussa on tarjolla 74 lehteä, jota voi lukea ilmaiseksi, milloin ja missä vain. Lehtivalikoima laajeni vuoden alussa 24 uudella lehdellä. Uusina lehtinä 74 lehden joukossa ovat nyt mm. Maaseudun tulevaisuus, Apu, Erä ja Hyvä Terveys. Lehtiä pääsee lukemaan verkossa, kun sinulla on Keski-kirjastojen kirjastokortti sekä pin-koodi. Jos sinulla ei ole vielä PIN-koodia, sen saat sen normaalisti asioimalla kirjastossa. Nyt rajoitetun palvelun aikaan PIN-koodin saa myös puhelimitse, jolloin henkilöllisyys varmistetaan muutamalla lisäkysymyksellä. Ohjeet PIN-koodin hankkimiseen löytyvät osoitteesta: https://keski.finna.fi/Content/eohje.


Apua ja neuvontaa pulmaan kuin pulmaan


Kirjastojen henkilökunta on valjastettu etsimään aineistoa, opastamaan, neuvomaan ja palvelemaan asiakkaita poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kun fyysisiä kohtaamisia kirjaston asiakaspalvelussa ja tiskillä on rajoitettu, henkilökunta palvelee asiakkaita nauhojen ja sermien takana kaikissa kirjastoon liittyvissä asioissa ja kysymyksissä hyödyntäen käytössä olevia kanavia. Näin esimerkiksi varausten tekeminen, sähköisten palvelujen käyttöönotto sekä lukuvinkit ja aineistoon tutustuminen onnistuvat edelleen tilanne huomioiden.


Neuvontaa palvelujen käyttöön on saatavana muun muassa Keski-kirjastojen nettisivulla  https://keski.finna.fi/ avautuvassa chatissa, perinteisemmin puhelimitse tai sähköpostilla ja sekä avoimina olevissa kirjastoissa rajoitukset huomioiden.


Kun normaali hyllyjen välissä etsiskely ei nyt onnistu, lukuneuvonta-palvelusta saa vinkkejä ja suosituksia uutta luettavaa etsiessä:  https://keski.finna.fi/Feedback/Form/ReadingRequest.

Verkkokirjastossa on paljon vinkkejä kirjallisuudesta ja muistakin aineistoista. Se löytyy Keski-kirjastojen etusivulta Vinkit-valikon alla. Verkkokirjastosta löytyy linkit myös lastenosaston blogiin ja fantasia-aiheiseen podcastiin.

Valtakunnallisessa Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa https://www.kirjastot.fi/kysy
vastaamassa ovat myös Jyväskylän kirjastonhoitajat.


Kirjasto viestii palveluistaan myös facebookissa @jyvaskylankaupunginkirjasto sekä instagramissa @jklkirjasto.


Tietokoneita on kirjastoissa edelleen käytettävissä, mutta rajoitettu määrä. Pankki- ja virastoasioiden hoito, tulostus, skannaus ja kopiointi onnistuvat kirjastoissa, mutta joskus voi joutua hetken odottamaan, koska koneita on käytössä normaalioloja vähemmän.


Kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat netissä: https://keski.finna.fi/

 

Asiakaspalvelun puhelinnumero kirjaston aukioloaikoina: 014 266 4123 asiakaspalvelun sähköpostiosoite on kirjasto.asiakaspalvelu@jyvaskyla.fi

 

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki,
- kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma, p. 014 266 4093
- Jyväskylän kaupunginkirjasto netissä: https://www.jyvaskyla.fi/kirjasto

 
Jyväskylässä esiopetuspaikkaa haetaan ajalla 20.1.-4.2.2021Elokuussa 2021 alkavaan esiopetukseen hakevat kaikki vuonna 2015 syntyneet, pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat vuonna 2016 syntyneet sekä 7-vuotiaat, joiden perusopetuksen aloittamista on siirretty vuodella eteenpäin. Jyväskylässä kunnalliseen ja yksityiseen esiopetukseen haetaan ajalla 20.1.–4.2. sähköisessä asioinnissa:
https://www.jyvaskyla.fi/varhaiskasvatus/sahkoinen-asiointi​.Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta, haetaan varhaiskasvatuspaikkaa esiopetushaun yhteydessä. Jos esiopetuspaikkaa haetaan yksityisen päiväkodin esiopetuksesta ja lapselle tarvitaan myös esiopetusopetusta täydentävää varhaiskasvatusta, täyttää huoltaja sähköisessä asioinnissa esiopetushakemuksen ja palvelusetelihakemuksen.Perusopetuslain mukaisesti jokaisen lapsen tulee osallistua esiopetukseen ja vastuu osallistumisesta on huoltajalla. Varhaiskasvatuspalvelut vastaavat esiopetuksen järjestämisestä. Esiopetus on maksutonta ja sitä annetaan neljä tuntia päivässä, yhteensä 700 tuntia. Esiopetusta annetaan pääsääntöisesti päiväkodeissa. Osa esiopetusryhmistä sijaitsee koulujen tiloissa. Ruotsinkielinen esiopetusryhmä sijaitsee Onnimannin päiväkodissa. Perheet saavat päätökset lapsen esiopetuspaikasta 6.4.2021 mennessä.Palveluohjauksesta apua esiopetuspaikan hakemisessaKasvun ja oppimisen palveluohjaus auttaa, jos sähköisessä ilmoittautumisessa on ongelmia tai lapsen esiopetuksen järjestelyissä on kysyttävää. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse 014 266 0180 tai sähköpostitse varhaiskasvatus.palveluohjaus@jyvaskyla.fi. Paikan päällä asiointi onnistuu ajanvarauksella.Lisätietoja esiopetuspaikoista ja hakumenettelystä. Sivuilta löytyy tietoa myös esiopetuksen opetussuunnitelmasta ja –toimintavuodesta.Lisätietoja:
palveluesimies Päivi Haapajoki, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluohjaus, puh. 014 266 7670

Taidemuseon tapahtumat kevätkaudella 2021 pääosin verkossa – tulossa taiteilijatapaamisia ja virtuaalinen  näyttelyopastus

 

Jyväskylän taidemuseon tapahtumat järjestetään pääosin verkossa kevätkauden 2021 aikana. Ajankohtaisen Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyn teemana on kuuluminen ja ulkopuolisuus. Näyttely on esillä 14.3.2021 saakka.

Montrealissa asuvan Anna Binta Diallon taiteilijatapaaminen toteutetaan englanninkielellä, mutta suomenkielellä esitetyt kysymykset tulkataan englanniksi.  Taiteilijatapaamiset Anni Puolakan, Anna Järvinen & Petra Lindholm työryhmän sekä Niina Lehtonen Braunin seurassa tapahtuvat suomeksi. Teamsin kautta tapahtumissa tapaamisissa taiteilijat kertovat työstään kuvataiteilijana, teosten tekemisen prosesseista ja vastaavat yleisön esittämiin kysymyksiin.  Matkalla maan keskipisteeseen -verkkosivustolta löydät lisätietoja näyttelykokonaisuudesta ja taiteilijoista.

 

Virtuaaliselle näyttelyopastukselle pääsee mukaan perjantaina 5.2. kello 16.30 alkaen intendentti Teija Lammin johdolla Facebook-liven kautta. Itse voit istua vaikka kotisohvalla! Voit myös esittää kysymyksiä vajaan tunnin mittaisen opastuksen aikana.

 

Avoimessa pajassa voit tehdä taidetta itse perjantaisin 15.1.-12.3. ja 9.4.-7.5. kello 14–17 non-stoppina, paikan päällä taidemuseossa ollaan maskin kanssa. Työpajassa on tilaa noin 6 osallistujalle kerrallaan.  Työpajat toteutetaan striimattuna kello 14-15, jolloin työpajaan voi osallistua kotona. Tarvitset akvarellipaperia, pullo- tai akvarellivärejä, lyijykyniä ja halutessasi voit kiinnittää paperin alustaan maalarinteipillä valmiiksi.


Grafiikan eri menetelmien työpajat järjestetään Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamossa Veturitalleilla. Työpajat sopivat kaikenikäisille kokeilijoille, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Koululaiset toivotetaan tervetulleiksi vanhempien tai isovanhempien seurassa.


Tulevia tapahtumia päivitetään taidemuseon tapahtumat-verkkosivulle ja kaupungin sähköiseen tapahtumakalenteriin koko kevätkauden ajan.
Ohjelmamuutoksista tiedotetaan verkkosivujen ja Facebookin kautta.

 

Virtuaalinen opastus Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyyn
pe 5.2. klo 16.30 Facebook-livessä

Intendentti Teija Lammi opastaa museossa, itse voit istua sohvalla!

 

Taiteilijatapaamiset
Tule mukaan tapaamaan Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyn taiteilijoita verkon välityksellä.

Ilmoittaudu mukaan lomakkeella ja saat sähköpostiisi linkin tapahtumaan.
Anna Binta Diallon tapaaminen järjestetään englanniksi, muut suomeksi.   

 

pe 22.1. klo 16.30 Anna Binta Diallo (Kanada)

Tapaaminen järjestetään englanniksi. Ilmoittaudu tästä:  https://www.lyyti.fi/reg/Artist_Meeting_7629

 

pe 29.1. klo 16.30 Anni Puolakka

pe 12.2. klo 16.30 Anna Järvinen & Petra Lindholm

pe 26.2. klo 16.30 Niina Lehtonen Braun, mukana keskustelussa FT Laura Hirvi Suomen Saksan-instituutista.
Tapaamiset  järjestetään suomeksi. Ilmoittaudu tästä:  https://www.lyyti.fi/reg/Taiteilijatapaaminen_4981

 

 

Avoin paja perjantaisin
15.1.-12.3. ja 9.4.-7.5. klo 14–17, Taikatila, non-stop

Avoin paja sopii kaikille kuvan tekemisestä kiinnostuneille – nuorille, opiskelijoille, lapsille, isovanhemmille tai koko perheelle.
Ohjaaja paikalla innostamassa kokeiluihin. Voit tulla paikanpäälle taidemuseoon maskin kanssa. Työpajassa on tilaa 6 osallistujalle kerrallaan.  Työpajat toteutetaan myös Facebook-livessä striimattuna klo 14–15, jolloin työpajaan voi osallistua kotona.

 

 

Grafiikan työpajat ja vedostuspäivät
Järjestetään Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamossa, Veturitallinkatu 6

la 13.2. klo 11–14 Puupiirros – Vanerille tai linoleumille kaiverrettu laatta painetaan japaninpaperille.

la 27.2. klo 11–14 Kuivaneula – Tarkkaa jälkeä alumiinilaatalla paksulle painopaperille.

la 13.3 ja su 14.3. klo 11–13 Carborundum – Maalauksellista ja reliefimäistä jälkeä.

la 27.3. klo 10–13 Vedostus, syväpaino – ota vedoksia omista laatoistasi.

la 27.3. klo 14–16 Vedostus, puupiirros – ota vedoksia omista puupiirroslaatoistasi.

 

Osallistuminen ei edellytä aiempaa osaamista. Osallistujamäärä on 8 henkilöä pajaa kohden, maskit käytössä.
Pajan hinta 12 € sisältää ohjauksen ja materiaalit. Kouluikäiset voivat osallistua vanhempien tai isovanhempien seurassa. Työpajoja ohjaa kuvataiteilija Maria Pihl. Muistathan ilmoittaa myös mahdollisesta esteestä ilmoittautumislomakkeen lopussa olevasta linkistä, näin vapautat paikkasi seuraavalle jonossa. Voit myös soittaa tai laittaa sähköpostia p. 014 266 4389, ratamo@jyvaskyla.fi.
Ilmoittaudu tästä: https://www.lyyti.fi/reg/grafiikanpajat2021

 

 

 

https://matkallamaankeskipisteeseen.fi/

http://jyvaskyla.fi/taidemuseo

 

 

Jyväskylän taidemuseo

Kauppakatu 23

Pääsymaksu 8 € / 6 € / 4 €

Vapaa pääsy perjantaisin sekä alle 24-vuotiaille

Avoinna ti-su 11-18

Jyväskylän kotiin tuotavien palvelujen neuvontaa suoraan palveluista
-Kauppa-apua edelleen tarvittaessa Vaparin kautta

 
Jyväskylän kaupunki käynnisti viime maaliskuussa koronatilanteen vuoksi karanteeniin määrätyille henkilöille kauppa-apupalvelun yhteistyössä vapaaehtoisten kanssa.

Neuvontapuhelimen numerossa 014 266 0550 vastattiin syksyn aikana maanantaisin ja tiistaisin. Nyt neuvontapuhelin sulkeutuu ja neuvonta palaa peruspalveluihin.

–Kauppa-apuun liittyviä puheluita on tullut enää todella niukasti, joten neuvontanumero on päädytty lakkauttamaan. 19.1 alkaen neuvontaa saa suoraan OIVA-keskuksesta, aikuissosiaalityöstä ja perheiden ennaltaehkäisevistä palveluista, kertoo palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala.

Palveluista neuvotaan karanteenissa olevia jyväskyläläisiä, joilla ei ole läheisiä auttamassa ostosten teossa tai jotka eivät pysty hyödyntämään kauppojen tarjoamaa kauppapalvelua päivittäisessä asioinnissa. Palveluista välitetään kauppa-apupyyntöjä Vapaaehtoistoiminnan palvelut Vapariin.

Yhteystiedot palveluihin:

- Aikuissosiaalityön päivystys, p. 014 266 9664 arkisin klo 8–16.
- Ikäihmisiä avustaa OIVA-keskus, p. 014 266 1801, ma–pe klo 9–15.
- Lapsiperheiden akuuteissa avuntarpeissa auttaa varhaisen tuen palveluohjaus ma–to klo 9–14. p. 014 266 3501 tai perheneuvolan neuvonta ma–pe klo 8–15.30, p.014 266 3590.
- Virka-ajan ulkopuolisissa kriisitilanteissa auttaa sosiaalipäivystys, p. 014 266 0149.


Lisätietoja:
Ikääntyneiden palvelut: palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala, puh. 014 266 3912
Perheiden ennaltaehkäisevät palvelut: palveluesimies Satu Moisio, puh. 014 266 3502
Aikuissosiaalityö: palvelupäällikkö Laura Vänttinen, puh. 014 266 3403

Matkalla Kahvila Kaapeliin ja Maailman isoin tulitikku
 
 
Huhtamedian poppoo oli menossa käymään Ysitien Lemmikissä, mutta paikka olikin kiinni ja jouduimme peruuttamaan matkan. Paluumatkalla pysähdyimme pullakahvilla Kahvila Kaapelissa.
Kahvila Kaapelissa on yksi erikoinen nähtävyys. Sisätilan katosta roikkuu maailman suurin tulitikku.
Taustatietoa tikusta:
 
"Pentti Hyvönen ja Jouko Manninen valmistivat Finn-matchin tulitikkutehtaan tukkivaraston haapapuusta 6-metrisen tulitikun.

Tasasivuisen tikun laidat ovat kukin 26cm korkeat.

Rikkipään pituus on 68cm ja halkaisija 47cm.

Tulitikun kesto kesti 15h.

15.11.1995 Guinnessin ennätysten kirja 1997 sivu 80"

Kollektoripartiolaiset lisäävät Jyväskylän keskustan siisteyttä ja viihtyisyyttä
 

Tänäkin kesänä keskustan katukuvassa näkyy iloisia nuoria, jotka pitävät kadut siistinä ja siirtävät väärinpysäköidyt polkupyörät oikeille paikoille. Siisti kaupunki lisää viihtyisyyttä ja vastaa asukkaiden toiveisiin.

”Jos siis pyöräsi on kadonnut mystisesti liikkeen edustalta, kannattaa käydä etsimässä sitä lähimmästä pyöräparkista”, vinkkaa toiminnanjohtaja Inka Nuutinen Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry:stä.

 

Kollektoripartioon on palkattu 14 innokasta nuorta. Halu lisätä viihtyisyyttä ja tukea nuorten työllistymistä on kova. Lähes kaikki keskustan kiinteistöt ovat osallistuneet projektiin rahoittamalla kollektoripartion toimintaa yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

 

Partio työskentelee päivän vilkkaimpaan aikaan, jolloin syntyy myös eniten roskaa. Näin roskat saadaan heti kerättyä ja ympäristöstä pysyy siistinä. Nuoret myös ilmoittavat ongelmaroskista heti kaupungin kunnossapitoon, joten myös ikävimmät roskat päästään korjaamaan nopeasti. Kollektoripartio toimii projektiin osallistuvien kiinteistöjen katualueilla.

 

Tällä on iso merkitys viihtyvyyden ja keskustan positiivisen mielikuvan lisäämiseksi, Nuutinen sanoo.

 

Nuoret työskentelevät pareittain koko kesän ajan aina arkisin klo 12-16 ja lauantaisin klo 11-13 5. syyskuuta asti.

 

”Tämänkin jälkeen nuoret toimivat syyskuun ajan lauantaisin, jolloin kaupunkiin on suunnitteilla isoja tapahtumia ja liikkeellä paljon väkeä”, Nuutinen kertoo.

 

Ilo nähdä oman käden jälki ja saada positiivista palautetta

 

Työ kollektoripartiossa tarjoaa nuorelle kesätyön ja tärkeää työkokemusta. Samalla voi edistää itselle tärkeitä arvoja.

 

”Hain tähän työhön, koska koen työn merkitykselliseksi ja sen, että keskustan alue olisi siisti. Siistit kadut omasta mielestä parantaa kaupungin viihtyisyyttä”, kertoo 17-vuotias Linnea Tarvainen.

 

”Työssä saa sopivasti hyötyliikuntaa ja tekee samalla hyvää työtä, kun muutenkin häiritsee ihmisten roskaaminen. Erityisesti iäkkäämmät ihmiset yleensä kommentoi, että hienoa kun teette tätä”, sanoo 29-vuotias Paula Hokkanen.

 

”Hain työhön, koska työajat on kivat ja saa hyötyliikuntaa samalla. Kivaa on nähdä oma työnjälki. Ihmiset suhtautuu hyvin, antaa omia roskia, ja joku rouva kiittikin siitä, että teemme hyvää työtä” iloitsee 20-vuotias Tuuli Kuumola.

 

Kollektoripartion toiminta on mahdollistettu monitahoisessa yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, kaupunkikeskustan kiinteistöjen, Jyvässeudun 4H-yhdityksen sekä Jyväskylän Elävä kaupunkikeskusta ry:n välillä. Projektia koordinoi Jyväskylän Elävä kaupunkikeskusta ry. Jyväskylän seudun 4H yhdistys on vastannut nuorten rekrytoinnista ja palkkaamisesta.

 

Lisätiedot:

 

toiminnanjohtaja Inka Nuutinen, p. 045 634 7238, Jyväskylän Elävä kaupunkikeskusta ry

toiminnanjohtaja Anni Ström, p. 044 567 0103, Jyvässeudun 4H-yhdistys

katupäällikkö Tuula Smolander, p. 050 590 1032, Jyväskylän kaupunki

 Alvar Aalto -luontoseminaari – Vihreät paratiisit 9.7.2021 Jyväskylän Kesässä
 
Alvar Aalto -luontoseminaari 9.7.2021 on kaikille avoin maksuton tapahtuma, arkkitehti Alvar Aallolle tutussa miljöössä, Jyväskylän Ruusupuistossa ja virtuaalisena. Kaksiosainen seminaari esittelee Aallon suhdetta luontoon ja Aaltojen puutarhasuunnitelmia sekä Jyväskylän urbaania lähiluontoa, kansallisia kaupunkipuistoja ja Päijänteen biosfääriä. Tapahtuma kuuluu Jyväskylän Kesä -festivaalin -ohjelmistoon https://jyvaskylankesa.fi/ohjelma/.

”Alvar Aalto – mittapuuna luonto” on aamupäivän pääteema. Alkuperäinen, kesyttämätön luonto edusti Aallolle uudistumista. Hän puhui myös hoidetun metsän puolesta – ekologisen ajattelun edelläkävijänä. Puolustaessaan kasvillisuuden voimaa, hän koki samalla puolustavansa eurooppalaista humanismia ja sen traditiota. Arkkitehti, maisema-arkkitehtuurin professori Tom Simons avaa puheenvuorossaan Alvar Aallon puutarhataiteen inspiraation lähteitä ja esittelee tärkeän osan suomalaisen puutarhataiteen historiaa: Aaltojen puutarhasuunnitelmia. Ensimmäiset niistä Alvar Aalto toteutti yhdessä Aino Aallon ja myöhemmät Elissa Aallon kanssa. Arkkitehtuurin professori Johan Mårtelius Tukholman Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta kertoo englanniksi, miten islamilainen puutarha ja paratiisi-ajatukset vaikuttivat Aallon suunnitteluun. Arkkitehti, professori Vilhelm Helander havainnollistaa, miten Alvar Aalto sovelsi klassisen Välimeren maiseman teemoja omaan maisema-arkkitehtuuriinsa. Taidehistorioitsija, FM Teija Isohaudan aiheena on luonto ja maisema Aallon näyttelysuunnitelmissa.

Jyväskylän alueen lähiluonto on iltapäivän puheenaihe. Jyväskylän kaupungin yleiskaavapäällikkö Mervi Vallinkosken teemana on ”Kehä Vihreä – Jyväskylän keskuspuisto”, johon sisältyvät ydinkeskustan monimuotoiset viheralueet ja kulttuuriympäristöt. Aluetta kehitetään erilaisilla kunnostus- ja hoitotoimenpiteillä, sekä lisäämällä alueopastusta, ulkovalaistusta ja ympäristötaidetta. Kiinnostavilla tempauksilla ja projekteilla halutaan tuoda aluetta tutuksi, niin paikallisille asukkaille kuin matkailijoille.

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin aiheena on "Kansalliset kaupunkipuistot 20 vuotta – Konseptista tähtikaupunkien verkostoksi". Suomen kansallisen kaupunkipuiston malli (National Urban Park, NUP) on saanut kansainvälistä tunnustusta ja verkosto on ainutlaatuinen maailmassa. Ympäristöministeriön kestävän kehityksen hankkeen tarkoituksena on säilyttää kaupunkiluontoa, puistoja ja rakennettua kulttuuriympäristöä eheänä kokonaisuutena. Verkostossa ovat mukana Hämeenlinna, Heinola, Pori, Hanko, Porvoo, Turku, Kotka, Forssa, Kuopio ja Kokkola; ja 10 kansallista kaupunkipuistoa. Alustuksessa pohditaan, mikä on tämänhetkinen tilanne ja mitä muutoksia maankäyttö- ja rakennuslakiin olisi tarpeen tehdä, jotta kansallisista kaupunkipuistoista tulisi entistä hienompia.

Asiantuntija Päivi Halinen kertoo Päijänteen biosfäärialuehankkeen etenemisestä. Päijänteen seutua kehitetään kokonaisvaltaisesti turvaten samalla alueen monimuotoiset luonto- ja kulttuuriperintöarvot sekä veden laatu. Päijänne on kansainvälisesti tarkasteltuna onnistuneen vesistönsuojelutoiminnan malliesimerkki. Vesistö on tärkeä asumisen, virkistyskäytön, raakaveden oton, matkailun ja muun elinkeinotoiminnan sekä tutkimuksen näkökulmasta. Alueella on kolme kansallispuistoa ja kattava luontokohdeverkosto, joista muodostuu luonnonsuojelullinen perusta biosfäärialueelle. Jyväskylän, Muuramen, Joutsan ja Toivakan kuntien, Jyväskylän yliopiston JYU.Wisdom-yhteisön, Keski-Suomen Liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen 2021 yhteisenä tavoitteena on hankehakemus UNESCOn biosfäärialuetunnuksen saamiseksi Päijänteelle. Seminaari päätyy JYU.Wisdom-yhteisön johtajan, ekologian professori Janne Kotiahon kick-off puheenvuoroon Päijänteen biosfäärialuehankkeesta.

Kaikille avoimen, maksuttoman seminaarin järjestävät yhdessä Alvar Aalto -akatemia ja Jyväskylän kaupunki. Tapahtuma on Jyväskylän Kesän ohjelmistoa. Oheisohjelmaan sisältyy opastettuja, maksullisia arkkitehtuurikierroksia Jyväskylän Seminaarinmäellä, Alvar Aallon kesähuvilalla eli Muuratsalon koetalolla ja Säynätsalon kunnantalolla. Liput myynnissä ja aikataulu (max 20 hlöä/kierros) 15.6.2021 lähtien verkkokaupassa shop.alvaraalto.fi/


Alvar Aalto -luontoseminaari – Vihreät paratiisit
Pe 9.7.2021, klo 10–15
Ruusupuisto-rakennuksen aula, Jyväskylän yliopisto
Alvar Aallon katu 9, Jyväskylä
VAPAA PÄÄSY

Lisätietoja:
Nina Heikkonen, ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
puh. 044 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg, viestintä, PRESS
Alvar Aalto -säätiö
puh. 040 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

Jyväskylän ikääntyneiden kuntouttavaa päivätoimintaa avataan porrastetusti elokuussa

Jyväskylän kaupungin kuntouttavan päivätoiminnan toimintayksiköt avataan elokuussa porrastetusti puolentoista vuoden tauon jälkeen. Päivätoiminta sulki toimintansa kokonaan koronaepidemiatilanteen vuoksi 13.3.2020. Viime syksynä käynnistettiin kuntouttavan päivätoiminnan kotikäynnit viiden viikon kuntoutusjaksoin. Asiakkaita on ollut korona-aikana palvelun piirissä kuukausittain noin 150. Osa kuntouttavan päivätoiminnan henkilöstöstä työskenteli koronasulun ajan kotihoidon, koronajäljityksen ja -näytteenoton tukena.

Ensimmäisenä päivätoiminnan yksiköistä avataan kuntouttava päivätoiminta Keltinmäessä, Kortepohjassa ja Palokan Luhtisessa 2. elokuuta. Myöhemmin arvioidaan Korpilahden ja Vaajakosken kuntouttavan päivätoiminnan avautumisen ajankohta.

Kuntouttavan päivätoiminnan palvelua voi kysyä OIVA-keskuksen palveluohjauksen kautta. Yhteydenotot: puh. 014 266 1801.

-Kuntouttavan päivätoiminnan henkilöstö odottaa innokkaana ja malttamattomana toiminnan avautumista sekä uusien ja vanhojen asiakkaiden tapaamista, iloitsee palveluesimies Eila Ahvenainen.

Kuntoutuksella tuetaan toimintakykyä ja omassa kodissa asumista

Kuntouttavan päivätoiminnan palvelu myönnetään määräaikaisena. Kuntoutus on ryhmässä tapahtuvaa monipuolista toimintaa.  Asiakkaille järjestetään tarvittaessa kuljetus toimintayksikköön ja takaisin kotiin, jos pääsy päivätoimintaan ei muuten onnistu. Päivätoiminta tarjoaa myös palvelua pesuapua tarvitseville. Peseytymispalvelu on tarkoitettu asiakkaalle, jonka kodin peseytymistilat ovat puutteelliset tai peseytyminen ei onnistu säännöllisen kotihoidon palvelun avulla.

Toiminta on luokiteltu lyhytkestoiseksi kuntouttavaksi päivätoiminnaksi (jakson kesto kuusi viikkoa) ja pitkäkestoiseksi kuntouttavaksi päivätoiminnaksi (jakson kesto kuusi kuukautta).
Ryhmät toimivat arkena klo 9-13 sekä 13.30- 17.30.

Kuuden viikon kuntoutusjakson kokoontumistiheys on kaksi kertaa viikossa neljä tuntia kerrallaan. Puolen vuoden jaksolla kokoonnutaan kerran viikossa. Palveluun kuuluu myös ateria.

Lyhytkestoiseen kuntouttavaan päivätoimintaan ovat oikeutettuja asiakkaat, joiden toimintakyky on heikentynyt äkillisen terveydentilan muutoksen tai sairaalajakson jälkeen tai kotona selviytymisen edellytykset ovat vaarantuneet toimintakyvyn laskettua.

Puolen vuoden kuntouttavan päivätoiminnan palvelu on suunnattu asiakkaille, jotka asuvat yksin ja joiden läheisverkostot ja sosiaaliset kontaktit ovat vähäiset ja jaksolla asiakas saa tukea toimintakykynsä ylläpitämiseen.

Kuntosalitreeniä omatoimisesti

Omaehtoinen kuntosaliharjoittelu on mahdollista päivätoimintayksiköissä Keltinmäessä, Kortepohjassa sekä Palokan Luhtisessa. Asiakkaan on mahdollista saada alkuun opastusta kuntolaitteiden käyttöön.

Omatoimiharjoittelun tavoitteena on asiakkaan fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen, lihaskadon etenemisen estäminen ja omatoimisuuden tukeminen. Kuntosaleilla on lukukausimaksu. Kuntosalipalvelun aloittaminen arvioidaan elokuussa, kun peruspalvelut on käynnistetty.

Lähitalojen ovet avautuvat 1.9

Viime vuonna Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti ikääntyneiden päivätoiminnan muutoksesta. Kuntouttavan päivätoiminnan yksiköt palvelevat ikääntyneiden kuntoutumisen tarpeita. Hyvinvointikeskustoiminta keskittyy jatkossa kulttuuri- ja osallisuuden palvelualueelle palvellen kaikenikäisiä kuntalaisia lähitalotoiminnalla.

Kaikille avoimet lähitalot, Piippurannan Klubi Kankaalla ja Kortteli Klubi Vapaudenkadulla avaavat ovensa 1. syyskuuta. Klubit ovat avoinna joka arkipäivä klo 9-16.
Tapahtumia järjestetään myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Lähitalotoiminnan lisäksi Taideapteekki ja muu ikääntyneille suunnattu tapahtumatoiminta kuten Hopeatanssit, Kino Hopea ja yhteislaulut,  jatkuu syksyllä. 
Kuluneen vuoden aikana tilaisuuksia ja toimintaa on jouduttu järjestämään rajatuille kohderyhmille eritysjärjestelyin, minkä vuoksi tapahtumien ja toiminnan näkyvyys on ollut vähäisempää. 

Lisätietoa antavat: 
-palveluesimies Eila Ahvenainen, puh. 040 586 2436
-kulttuuripäällikkö Mari Aholainen, puh. 050 634 95

Jyväskylässä saa kesälläkin apua arjen huoliin, vaikka osa palveluista onkin päivystyksellistä

 
 

Tarkennus tiedotteeseen seuraavasti: Aikuissosiaalityön chat-palvelu on suljettu kesällä, mutta asumisneuvonnan chat palvelee tiistaisin ja torstaisin kello 13-15 koko kesän. Korjaus on tehty myös oheiseen tekstiin.

 

Jyväskylän sosiaalipalvelut ja psykososiaaliset palvelut ovat avoinna kesälläkin niin lapsiperheille kuin aikuisille. Vammaispalveluiden päivä- ja työtoiminnoissa on kesätaukoja, jotka ajoittuvat heinä-elokuulle.

 

Tukea lapsiperheille

 

Onko perheesi tilanne kuormittava, oletko vanhempana jaksamisesi äärirajoilla? Kaipaatko tukea lapsen kasvatukseen ja kehitykseen liittyviin pulmiin? Kun tarvitset tukea perheellesi, ohjausta lapsiperheiden palveluista tai haluat tehdä lastensuojeluilmoituksen voit ottaa yhteyttä lapsiperheiden palvelutarpeen arviointitiimiin arkisin kello 8–15.30, numeroon 014 266 0135.

 

Perheneuvola palvelee kesälläkin. Perheneuvolaan saa kesän aikana yhteyttä normaalisti ajanvarauksen kautta maanantaisin ja tiistaisin klo 9–12, numerossa 014 266 3590.

 

Aikuissosiaalityö, lastensuojelu ja kotoutumispalvelut palvelevat koko kesän

 

Hannikaisenkadun sosiaaliasema on avoinna läpi kesän, mutta ajalla 28.6.–31.7. hoidetaan päivystykselliset ja välttämättömät asiat. Sosiaaliasemalle voi ottaa yhteyttä kesän aikana (28.6.–31.8.) puhelimitse arkisin kello 8.30–15.30 sosiaaliaseman opastuksen numeroon 014 266 3624. Hakemuksia ja yhteydenottopyyntöjä voi jättää sähköisesti Hyvis-palvelun kautta tai käydä paikan päällä sosiaaliasemalla maanantaista perjantaihin kello 9–15.30. Aikuissosiaalityön chat-palvelu on suljettu kesällä, mutta asumisneuvonnan chat palvelee tiistaisin ja torstaisin kello 13-15 koko kesän. Aikuissosiaalityöstä saa apua ja tukea erilaisten huolten selvittelyyn. Huoli voi liittyä esimerkiksi työttömyyteen, sairastumiseen, velkaantumiseen, päihteisiin, pelaamiseen tai muuhun kriisiin.

 

Lastensuojelu ja kotoutumispalvelut ovat avoinna koko kesän. Lastensuojelun avohuollossa hoidetaan 21.6.–8.8. päivystykselliset ja välttämättömät asiat. Kotoutumispalveluissa hoidetaan päivystykselliset ja välttämättömät asiat ajalla 26.6.–8.8.

 

Vammaispalveluiden päivä- ja työtoimintojen kesätauot

 

Vammaispalveluiden päivä- ja työtoimintojen kesätauot painottuvat heinä-elokuulle. Syksyn toiminnat käynnistyvät koronatilanne huomioiden. Syksyn toiminnan käynnistymisestä vammaispalveluista ollaan yhteydessä suoraan asiakkaisiin tai heidän omaisiinsa.

 

Päivä- ja työtoiminnan kesätauot ajoittuvat seuraavasti:

Impro 12.7.–9.8.
Korpilahden toimintakeskus 5.7.–2.8.
Kortepohjan päivätoiminta 1, 15.7.–15.8.
Kortepohjan päivätoiminta 2, 8.7.–4.8.
Kortetupa 1.7.–2.8.
Kotilo 5.7.–3.8.
Passeli 5.7.–3.8.
Päivätupa 5.7.–3.8.
Retro 2.8.–31.8.
Työvalmennus Kätevä 8.7.–4.8.
Vaajaharjun toimintakeskus 15.7.–15.8.
 

 

Lisätietoja:

psykososiaalisten palveluiden palvelupäällikkö Virve Hongisto, p. 050 365 8561
vammaispalveluiden palvelupäällikkö Päivi Junnilainen p. 040 533 5729
aikuissosiaalityö ja kuntouttavien palveluiden johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kohvakka, p. 050 472 0604
aikuissosiaalityö ja kuntouttavien palveluiden palvelupäällikkö Laura Vänttinen, p. 050 347 1022, paikalla 8.6.
kotoutumispalveluiden johtava sosiaalityöntekijä Margarita Goda-Savolainen, p. 050 465 2605
lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Maria Lehtinen, p. 050 413 5912
lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Matleena Ullner, p. 050 353 7647
https://www.jyvaskyla.fi/palvelut/poikkeavataukiolot

 
Huhtasuon lapset ja nuoret mukana kaupunkisuunnittelussa
 

 
 

Huhtasuon päiväkodin ja yhtenäiskoulun lapset ja nuoret osallistuivat lähiympäristönsä kaupunkisuunnitteluun maaliskuussa. Alueella toteutettiin karttapohjainen verkkokysely, jonka tuloksia hyödynnetään Huhtakeskuksen ja sen lähialueiden uudistamisessa ja mahdollisessa kaavoituksessa. Kysely toi esiin jo aiemmin tunnettuja parannusta kaipaavia ongelmakohtia, mutta myös mainioita ratkaisukeinoja.
 
Palveluita, aktiviteetteja ja kivoja ihmisiä
 

Hyvät palvelut, puistot, liikuntapaikat, ihmiset, aktiviteetit ja luonto saivat useita mainintoja, kun huhtasuolaiset lapset ja nuoret miettivät, mitkä asiat tekevät Huhtasuosta hyvän asuinalueen lapsille ja nuorille.

Kyselyyn vastanneet löysivät Huhtasuosta monia hyviä puolia.

”Täällä on otettu kaikki asukkaat huomioon, ja kaikki tarvittava löytyy.” ”Huhtasuo on hyvä asuinalue lapsille ja nuorille, koska täällä on kaikille jotain kivaa tekemistä.” ”Täällä on paljon taloja, joissa asuu lapsia ja kivaa ystävällistä porukkaa.”

Uusi koulu ja koulun piha saivat runsaasti kiitosta, samoin kuin koulun aikuiset! Puistojen runsaus ja monipuolisuus sekä liikuntamahdollisuudet nähtiin tärkeinä viihtymisen kannalta. Huhtasuolta löytyykin hyvät olosuhteet monenlaiseen liikuntaan: alueella on esimerkiksi pump track -rata, hiihtolatuja, kuntopolkuja, ulkokuntosali, palloilukenttiä, uimapaikkoja, luistelurata ja parkour-puisto.

Lapset ja nuoret arvostavat kyselyn mukaan myös hyviä ja turvallisia liikenneyhteyksiä.

 

Palvelut sekä harrastus- ja oleskelumahdollisuudet lasten ja nuorten mielestä parasta Huhtasuolla
 

Kyselyssä keskityttiin erityisesti Huhtakeskuksen ja sen läheisyydessä sijaitsevan liikuntapuiston alueen arviointiin. Lapset ja nuoret arvioivat näiden alueiden parhaita ja toisaalta myös parannusta vaativia paikkoja. Mainintoja tuli tasaisesti kumpiinkin.

Parhaita paikkoja nuorten mielestä ovat kirjasto, nuorisotila, kauppa, kioski, uusi koulu ja liikuntapuistossa erityisesti nurmikenttä, jossa voi harrastaa sekä kesä- että talvilajeja.

”Kiva kun koulun lähellä on tällaisia palveluja, koska koulun jälkeen voi helposti mennä esimerkiksi kirjastoon.” ”No mun mielestä Huhtasuon koulun piha on kiva ja viihtyisä.” ”Puisto tuo piristystä alueeseen.”

-Oli mainiota huomata, että esimerkiksi uudisrakentamisella ja alueen kokonaisilmeellä on merkitystä myös lapsille ja nuorille. He pitävät esimerkiksi vuonna uudehkoa ikääntyneiden palvelutaloa kivana kohteena, kertoo asumisen asiantuntija Piia Sipinen.

 

Viihtyisyys ja turvallisuus kaipaisivat kohennusta
 

Parannusta lasten ja nuorten mielestä kaivataan erityisesti Huhtakeskuksen ympäristöön, jonka viihtyisyyteen ja turvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Liikekeskus koetaan kuluneeksi ja vanhentuneeksi ja ympäristö epäsiistiksi ja turvattomaksi. Lisäksi keskuksen alueella oleskelevat humalaiset ja huumeidenkäyttäjät pelottavat.

”Tosi karun näkönen toi Huhtakeskus. Pelottavakin.” ”Koko katu näyttää todella vanhalta ja getolta. Muutenki ruma paikka.”

Myös alueen parkkipaikat kaipaisivat kyselyn mukaan parannusta.

”Betonia ja parkkipaikkoja… näyttää ankealta.” Ruma alue ja liikaa asfalttia.”

Puistoalue Huhtakeskuksen ja koulun välissä ja tori nousevat vastauksissa parannusta vaativiksi paikoiksi. Ne koetaan niin ikään turvattomiksi ja epäsiisteiksi, eikä niissä lasten mielestä voi oikein tehdä mitään.

 

Hyviä ideoita alueen kohentamiseksi
 

-Lapset ja nuoret olivat ideoineet mainioita keinoja, joilla ympäristön viihtyisyyttä voisi parantaa, kertoo asemakaava-arkkitehti Reijo Teivaistenaho.

Vaikka koulu ja sen piha nousivat parhaiksi paikoiksi, pihassa nähtiin myös parantamisen varaa. Liikuntapuiston nurmikenttää parannettaisiin esimerkiksi skeittirampilla ja trampoliinilla. Lisäksi toivottiin, että se olisi välillä auki kaikille eikä vain joukkueiden käytössä. Puiston hiekkakentän parantamiseksi tuli myös monia ehdotuksia: jalkapallomaalit, ulkokuntosali, katukoris, potkulautarata, kalalampi ja uima-allas liukumäkineen.

Huhtakeskuksen kohentamiseksi lapset toivoivat muun muassa värikkäitä istutuksia, taideteoksia, valaistusta, suihkulähdettä ja uutta minikauppakeskusta ja ylipäätään modernia ilmettä. Turvallisuutta parantaisi vartijoiden ja valvontakameroiden lisääminen. Toisaalta jo kuluneiden kohtien siistiminen ja maalauskin lisäisi viihtyisyyttä.

 

Huhtakeskus kaipaa uudistamista, mutta ei välttämättä uutta asemakaavaa
 

Huhtakeskuksen alueen asemakaava on ollut joitain vuosia kaavoitusohjelmassa. Asemakaavan muutostyötä ei ole kuitenkaan laitettu vireille, koska siihen ei ole ollut resursseja eivätkä kaavan taustat ja tavoitteet ole vielä selkiytyneet. Kyselyn kautta on saatu merkittäviä tuloksia ja niitä käytetään mahdollisen tulevan kaavatyön tausta-aineistona.

-Selvää on, että parannettavaa on, mutta tarvitseeko sitä varten asemakaavaa muuttaa? Voimassa oleva asemakaava sallii Huhtakeskuksen uudistamisen, mutta jos Huhtakeskuksen alueelle halutaan paljon uutta kerrostaloasumista tai vaikkapa pientalomaista asumista, asemakaava täytyy muuttaa. Tiedossamme on, että alueen sisäisen liikenteen järjestelyjä pitäisi tutkia, valaisee Teivaistenaho.

Huhtasuon asukkaiden osallistaminen sisältyy Hyvinvointia ja elinvoimaa Huhtasuolle -hankkeeseen. Hanke on osa valtakunnallista lähiöohjelmaa (2020 – 2022), jonka tavoitteena on lisätä eri-ikäisten asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta sekä edistää alueen elinvoimaisuutta ja toimijoiden välistä vuoropuhelua.

 

Lisätiedot:

Lasten osallisuus, yhteistyö päiväkotien ja koulujen kanssa:
Erikoissuunnittelija Tanja Räty, p. 050 570 8972, tanja.raty[at]jyvaskyla.fi

Kaavoitus:
Asemakaava-arkkitehti Reijo Teivaistenaho p. 040 566 2457, reijo.teivaistenaho[at]jyvaskyla.fi

Lähiöohjelma:
Asumisen asiantuntija Piia Sipinen, p. 040 588 5638, piia.sipinen[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän koronatilanne erittäin rauhallinen – kaupunki alkaa valmistella omaa exit-suunnitelmaansa

 

Jyväskylässä nähtiin erittäin rauhallisin viikko uusien koronatartuntojen suhteen. Viime viikolla (viikko 14) uusia tartuntoja ilmeni ainoastaan 25 kappaletta. Rauhallisempi viikko on tänä vuonna koettu ainoastaan viikolla 2, jolloin tartuntoja ilmeni Jyväskylässä 19.

 

Edeltävinä viikkoina tartuntojen määrä on Jyväskylässä pyörinyt noin 40-50 välillä. Laskua ei selitä se, että testejä olisi tehty aiempaa vähemmän. Pääsiäisen jälkeen koronanäytteitä otettiin merkittävästi aiempia viikkoja (12-13) enemmän, mutta positiivisia näytteitä oli ainoastaan vain 1,1 % otetuista näytteistä. Ilmaantuvuusluku laski edelleen ollen 46,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. Tartuntojen alkuperästä selvitettiin hieman yli 60%. Jyväskylä on edelleen koronan kiihtymisvaiheessa.

 

Kaupunki alkaa valmistella omaa exit-suunnitelmaansa

 

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä keskusteltiin kaupungin omista toimenpiteistä ja aikatauluista koronarajoitusten purkamiseksi. Yhden viikon perusteella toimenpiteitä ei vielä tehdä, mutta mikäli tartuntatilanne pysyy matalana, rajoituksia tullaan purkamaan hallitusti. Seuraava tarkastelu tullaan tekemään jo ensi viikon maanantaina 19.4. ja tämän jälkeen tilannetta käydään läpi viikkotasolla.

 

Toisen asteen opetuksen osalta todettiin, että lähiopetukseen voidaan Jyväskylän oppilaitoksissa siirtyä valtionhallinnon exit-suunnitelman mukaisesti todennäköisesti jo huhtikuun aikana. Osassa oppilaitoksia lähiopetusta on jo lisätty. Kaupunki tarkastelee toisen asteen etäopetussuositusta kaupungin alueella 19.4. olevassa kokouksessaan. 

 

Kaupunki tarkastelee 19.4. olevassa kokouksessa myös yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunnan järjestämistä ulkotiloissa pienryhmissä. Samalla kaupunki linjaa omien ulkoliikuntapaikkojensa avaamisesta rajatun yleisön käyttöön.

 

Yksityistilaisuuksia koskevan suosituksen (nyt 6 henkilöä) yhtenäistämistä aluehallintoviraston julkisia tilaisuuksia koskevan henkilömäärän kanssa käsitellään myös 19.4. olevassa kokouksessa.

 

Kaupunki ei ole ainakaan toistaiseksi avaamassa sisäliikuntapaikkoja suurelle yleisölle. Poikkeuksena ovat uimahallit, joiden osalta tehdään erityinen tarkastelu turvallisen käytön mahdollisuuksista. Sisäliikunnan osalta sekä kirjastojen toiminnan palauttamisesta normaaliksi tehdään linjaukset huhtikuun loppuun mennessä.

 

Jo aiemmin poikkeusolojen johtoryhmässä on todettu, että Jyväskylä Sinfonia ja kaupunginteatteri voivat järjestää yleisöesityksiä aluehallintoviraston yleisömääriä koskevien rajoitusten mukaisesti. Tällä hetkellä yleisötilaisuuksia koskeva osallistujarajoitus on 10 henkilöä. Kaupunginteatteri on jo perunut kevään esityksensä.

 

Yläkoulut eivät Jyväskylässä ole siirtyneet etäopetukseen ja alle 18-vuotiaiden harrastustoimintaa on jatkettu omissa harrastusryhmissä. Näin ollen exit-suunnitelmassa ei oteta kantaa näihin. Myöskään ravintoloita koskeva sääntely ei ole kaupungin toimivallassa vaan ravintoloiden toiminnan jatkosta säädetään lailla.

 

Maskien käyttöä koskevista suosituksista on tullut paljon kysymyksiä kouluille. Myös kaupungin henkilöstö on pohtinut maskien käytön velvoittavuutta työpaikoilla.

 

- Ennen kuin laumasuoja on rokotusten avulla saavutettu kattavasti, suojainten käyttöä koskeva suositus tulee varmasti jatkumaan. Näin ollen henkinen varaus kannattaa jo tehdä sen suhteen, että maskien käyttöä koskevat suositukset tullaan purkamaan vasta rokotusten etenemisen myötä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä totesi kokouksessa.

 

Kaupunki jatkaa omaa henkilöstöään koskevia turvallisuusmääräyksiä

 

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa pidetään voimassa maskien käyttöä ja ruokataukoja koskeva ohjeistus 5.9.2021 saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakas- ja potilastyötä tekeviä työntekijöitä koskee maskinkäyttöpakko työpaikalla ollessa. Sosiaali- ja terveyspalveluissa edellytetään lisäksi, että taukotiloissa kaikkien läsnäolijoiden välillä pitää olla vähintään 2 metrin turvaväli. Työyksikön lähiesimies päättää taukotilojen enimmäishenkilömäärästä. Maskien käyttöpakko on toistaiseksi voimassa myös varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

 

Kaupunki pitää oman henkilökuntansa osalta voimassa laajan etätyösuosituksen 31.8.2021 saakka kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Ennen uuden valtuustokauden aloitusta pohditaan myös päätöksenteon kokousjärjestelyt tulevan syksyn osalta.

 

Omaa henkilöstöään koskevilla toimenpiteillä kaupunki turvaa sen, että rokotuksia ehditään antamaan laajasti työikäisellekin väestölle ja varmistamaan palveluiden toimivuus, kunnes rokotuskattavuus saadaan laajenemaan työikäisten keskuudessa. 

 

Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät ajantasaisena osoitteesta: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat     

 

Lisätietoja:

- Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302

- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

- Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205

Jyväskylän ikääntyneiden palveluiden asiakasraati etänä 22. huhtikuuta
 

Jyväskylän ikääntyneiden palveluissa on toiminut asiakasraati vuodesta 2012 alkaen. Raati toimii suorana vaikuttamiskanavana kuntalaisille. Asiakasraati on ikääntyneiden asioista kiinnostuneista kuntalaisista koottu epämuodollinen kehittämis- ja keskusteluryhmä.  Jyväskylän kaupunki toivoo löytävänsä raatiin lisää ikäihmisten asioista ja niiden kehittämisestä kiinnostuneita ja innostuneita ihmisiä. Koronarajoitusten vuoksi asiakasraati ei voi tällä hetkellä kokoontua kasvotusten.

Seuraava tapaaminen toteutetaan 22. huhtikuuta klo 14-16 etätapahtumana
Zoom-sovelluksella.

Etätapahtuma on avoin kaikille. Kokoontumiseen voi osallistua yhteensä 300 henkilöä.

Asiakasraati kokoontuu normaalisti 2-4 kertaa vuodessa. Raadissa keskustellaan ikäihmisiä koskettavista toiminnoista ja palveluista sekä niiden kehittämisideoista. Asiakasraadilta nousevat ajatukset kootaan ikääntyneiden palveluiden johtoryhmälle ja niistä tiedotetaan tarvittaessa myös muita palvelualueita. 

Ikääntyneiden palvelujen asiakasraadin tapaamiset tullaan järjestämään myös jatkossa kaikille avoimina tilaisuuksina.

Lisätietoa antavat:  
-palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala p. 050 311 8927/ anna-liisa.heiskala@jyvaskyla.fi  
 -koordinaattori Outi Savonen p. 050 597 8954/outi.savonen@jyvaskyla.fi  (Zoom- etätapahtumaan liittyen)

Sairaala Novan taidetta Jyväskylän taidemuseossa

 

Jyväskylän taidemuseo tuo nähtäville 27.3. alkaen uuteen Sairaala Novaan toteutettua luontoteemaista taidetta. Näyttelyssä on esillä painotekniikoin toteutettujen teosten originaaleja seitsemältä taiteilijalta, muotoilija Petri Vainion valaisininstallaation prototyyppejä sekä muotoilija Emma Hagmanin sairaalalle suunnittelemien kankaiden kuoseja.

 

– Taiteen merkitys on sairaalassa ihmisten hoitaminen ja terveyden edistäminen. Sairaala Novan taidehankintojen johtoteemaksi nostettiin luonto, erityisesti keskisuomalaiset kansallispuistot.

Koska luontoa ei voi tuoda sisään, sitä tulkittiin sairaalassa sekä sisustuksen että taiteen kautta.

Ensisijaisesti tilojen tuli olla selkeät niin, että potilas löytää avunantajat helposti. Toiseksi kiinnitettiin huomiota henkilökunnan jaksamiseen. Inhimillisyyttä ja viihtyisyyttä, intimiteettisuojaa ja turvallisuutta on korostettu väri- ja materiaalivalinnoilla. Myös taiteen valintakriteereissä nämä seikat nousivat esiin, kertoo sairaalan taidekoordinaattorina toiminut näyttelyn kuraattori Teija Isohauta.

 

Sairaala Novan on suunnitellut JKMM arkkitehdit, pääsuunnittelijana Teemu Kurkela. Nova otettiin käyttöön 19.1.2021. Tulevaisuudessa sairaala tulee sijoittamaan taiteeseen varattua osuutta osallistavaan taiteeseen. Se tarkoittaa eri alojen taideprojektien toteuttamista yhteistyössä potilaiden ja henkilökunnan kanssa. Pilottiprojektina näyttelyssä on esillä interaktiivinen installaatio Pascal, joka toteutettiin lasten psykiatrian osastolla taiteilijoiden Dawn Prescotin ja Tuukka Pesosen ohjauksessa.

 

Uutta taidetta sairaalaan on hankittu kaikkiaan 15:ltä taiteilijalta:

Julkisivu: Tiina Pyykkinen

Aulakäytävä: Pasi Karjula ja Jussi Heikkilä

Ravintolan valopiha: Petri Vainio

Hiljaisen tilan valopiha: Nora Tapper

Leikkaussalikäytävä ja odotus sekä sädehoidon tilat: Jaana Kautto

Vuodeosastojen ovet ja seinäpaneelit: Kati Immonen, Naoji Ishiyama, Aino-Kaarina Pajari,

Johanna Pisto, Anna Ruth ja Yuichiro Sato

Kuntoutuksen ruokailu/neuvottelutila: Sanna Kannisto

Psykiatrian vuodeosastot: Johanna Mäkitalo

 

Tämän lisäksi Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin kokoelmasta on puhdistettu ja siirretty uuteen sairaalaan lähes 500 teosta.

 

Lisätietoja:

Teija Isohauta, Novan taidekoordinaattori 2016–2020.

puh. 0400 928 160, teija.isohauta@periferiadesign.fi

 

Teija Lammi, Intendentti, näyttelyt, Jyväskylän taidemuseo

puh. 050 462 2695, teija.lammi@jyvaskyla.fi

Päiväretki Huhtakarpalon laavulle
 
 
 

Oli lauantai aamu. Päivä oli pilvinen ja pientä pakkasta ilmassa. Olin sopinut työkaverini kanssa, että lähdemme Huhtakarpalon laavulle paistamaan makkaraa ja viettämään päivää.


Juttelin messengerissä ystäväni kanssa ja kerroin hänelle päiväni suunnitelmasta. Hän halusi lähteä myös mukaan. Kysyin työkaveriltani ja hänelle sopi, koska hänen perheensä oli myös tulossa mukaan.


Aamukahvin jälkeen aloin pakkaamaan reppua valmiiksi. Otin mukaani kaksi pakettia makkaraa, vichyä, mukeja, papereita, ketsuppia, majoneesia sekä puukon.


Lähdin kotoa matkaan. Odotin ystävääni frisbeegolf radan vieressä. Ystävä saapui ja jatkoimme matkaa kangasvuoren luontopolkua pitkin kohti laavua. Olimme kulkeneet jonkin matkaa ja pysähdyimme ihastelemaan talvista metsää, kunnes takaa kuului tuttu ääni "työkaverihan sieltä huhuili". Jatkoimme yhdessä kohti laavua. Pääsimme laavulle ja väkeähän sielä oli, mutta joukkoon mahduimme.


Työkaverini oli ottanut kahvit mukaan ja ehdotti, että mentäisiin juomaan kahvit laiturille samalla otimme muutamia kuvia talvisesta maisemasta. Olimme juoneet kuumat kahvit ja menimme laavuun paistamaan makkarat muiden seuraksi. Aluksi tunnelma oli ujo ja hiljainen, mutta kyllä se siitä puheeksi muodostui. Muutama ihminen ihmetteli, kun söin makkaraa majoneesin kanssa? Työkaverini lapsetkin innostuivat maistamaan makkaraa majoneesin kanssa. Aurinko rupesi laskemaan iltaa kohden ja pieni joukkomme lähti polkua pitkin tyytyväisinä, kotia kohti makkaraa mahan täydeltä.
Korpilahden yhtenäiskoulun esiopetuksesta 14 henkilöä karanteeniin

 
Korpilahden yhtenäiskoulun esiopetuksen puolelta asetettiin tänään karanteeniin 14 henkilöä. Mahdollinen altistuminen on tapahtunut 10.2. Karanteenit kestävät 14 vuorokautta altistumisesta. Terveydenhuolto on tavoittanut kaikki karanteeniin määrättyjen huoltajat. Kaikki mahdollisesti altistuneet ohjataan koronatestiin. Eskariin voi palata terveenä karanteenin jälkeen 25.2.

 

Muut kuin karanteeniin määrätyt lapset voivat tulla terveenä eskariin ja kouluun huomenna. 

 

Karanteeni koskee vain niitä henkilöitä, jotka ovat voineet terveydenhuoltoviranomaisen arvion mukaan altistua koronavirukselle. Terveydenhuolto on antanut ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. Jos henkilö pysyy karanteeniajan terveenä, on karanteeni 14 vuorokautta viimeisestä mahdollisesta altistumisajankohdasta.  

 

Karanteeni on varotoimenpide, jolla estetään mahdollisten tartuntojen leviäminen  
  

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin asettaminen on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan ja mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.    

  

Jyväskylän kaupungin koronakaranteeniohje on verkossa osoitteessa: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/karanteeni . Ohje on myös käännetty usealle kielelle, mm. englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi.   

   

Jyväskylän kaupungin koronasivu: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Coronavirus information in other languages: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/muutkielet 

 

Lisätietoja:   

Jyväskylän kaupunki,

- varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, p. 014 266 3269
- tartuntatautivastuulääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

Innovaatiosopimus Bilbaon Athletic Clubin ja Jyväskylän välille

 
 

Strateginen innovaatioyhteistyö Bilbaon Athletic Clubin ja Jyväskylän välille parantamaan urheilijoiden fyysistä suorituskykyä ja luomaan uusia mahdollisuuksia liikunnan ja hyvinvoinnin ekosysteemiin

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ovat allekirjoittaneet innovaatiosopimuksen, jonka tavoitteena on tiedon jakaminen ja projektiaihioiden tunnistaminen liikunnan, hyvinvoinnin ja niitä läpäisevien teknologioiden alueella.

Yhteistyö perustuu kehityshankkeiden ja tutkimuksen edistämiseen, joiden tavoitteena on urheilijoiden fyysisen suorituskyvyn optimointi. Yksi selkeä yhteinen kehitys- ja tutkimuskohde on jalkapallon pelaajien loukkaantumisriskitekijöiden tunnistamisessa.

Tavoitteena on tutkimuksen kautta luoda keinoja vähentää jalkapalloon liittyviä urheiluvammoja. Lisäksi uuden teknologian avulla kehitetään urheilusuorituksia ja vammojen ehkäisyä.

– Tämä sopimus tuo uusia mahdollisuuksia tiedekunnan liikuntabiologiseen urheilututkimukseen ja urheiluvammojen ehkäisyyn liittyvään jalkapallotutkimukseen. Lisäksi yhteistyö vahvistaa tiedekunnan uudistamaa valmentajakoulutusta, sanoo tiedekunnan dekaani, professori Ari Heinonen.

Sopimuksen myötä Athletic Club pääsee osaksi Hippoksen ja liikunnan, hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen HHub-ekosysteemiä luoden uusia kansainvälisiä yhteyksiä Jyväskylälle ja HHubille.

– Tavoitteenamme on lisätä suomalaisen osaamisen menestystä maailmalla. Nyt laadittu innovaatiosopimus on ainutlaatuinen ja avoin mahdollisuus monipuoliselle tutkimus-, valmennus- ja kaupalliselle yhteistyölle Bilbaon kanssa. Tarkoitus on tulevaisuudessa kutsua mukaan myös uusia kumppaneita Suomesta ja Euroopasta, kommentoi Nina Rautiainen HHub-ekosysteemin ja kasvuliiketoiminnan projektipäällikkö Business Jyväskylästä, Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksiköstä.


Lisätietoja:

Ari Heinonen, dekaani, professori, liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, p. 040 805 3551 ari.o.heinonen[at]jyu.fi
Nina Rautiainen, projektipäällikkö, Hippos ja HHub, Innovaatiot ja kasvuliiketoiminta, Business Jyväskylä, Jyväskylän kaupunki p. 050 4137 028, nina.rautiainen[at]jyvaskyla.fi
Aitor Jiménez Villar, Berrikuntza Zuzendaria, Chief Innovation Officer, Athletic Club, Bilbao +34 650 195 198, a.jimenez[at]athletic-club.eus

Jyväskylän seutu kutsuu asukkaat vaikuttamaan jätehuollon kehittämiseen
 

Miten jätteen määrä saadaan kääntymään laskuun? Mikä motivoi asukkaita lajittelemaan biojätteet? Muun muassa näihin kysymyksiin Jyväskylän seudun jätelautakunta haluaa kuulla  kuntalaisten näkemyksiä. Kuntalaiskyselyllä kartoitetaan asukkaille tärkeitä valintoja, jotka kannustavat jätteiden lajitteluun.

Kysely on avoinna 21.2. saakka osoitteessa www.jyvaskylanseutu.fi/jatehuolto. Jokainen vastaus on arvokas.

Jätepoliittinen ohjelma näyttää suunnan

Jyväskylän seudun jätelautakunta on käynnistänyt jätepoliittisen ohjelman laadinnan, johon myös kuntalaiset pääsevät nyt vaikuttamaan. Tavoitteena on luoda Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan seudulle yhteinen visio, tavoitteet ja toimenpiteet, jotka luovat pohjaa pitkäjänteiselle jätehuollon suunnittelulle. Jätepoliittinen ohjelma toimii suunnannäyttäjänä aina vuoteen 2030 saakka.

Kierrätys kasvuun

Yhdyskuntajätteen kierrätykselle on asetettu kunnianhimoisia valtakunnallisia tavoitteita. Kierrätysastetta tulisi Jyväskylän seudulla nostaa 46 prosentista vähintään 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Jätepoliittisessa ohjelmassa on tarkoitus asettaa tavoitteita, joiden avulla päästään kierrätystavoitteisiin.

Lisätietoja: palvelupäällikkö Kari Ström, p. 05060943, kari.strom[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemilla siirretään henkilöstöä koronatöihin – kiireettömissä asioissa ei anneta hoitajien vastaanottoaikoja tälle viikolle

 
Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten avosairaanhoidon hoitajien kiireetön vastaanottotoiminta ajetaan alas täksi viikoksi koronatilanteen pahenemisen vuoksi. Alasajo ei koske mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitajien vastaanottoja.

 

Terveysasemilla siirretään hoitajia erilaisiin koronapandemiaan liittyviin tehtäviin, kuten tartuntojen jäljitystiimiin, koronanäytteenottoon ja infektiovastaanottoon. Tarvittaessa terveysasemien aukioloaikoja supistetaan.

 

Henkilöstösiirtojen vuoksi sairaanhoitajien vastaanotoille ei anneta aikoja kiireettömissä asioissa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi terveystarkastukset ja pitkäaikaissairauksien määräaikaistarkastukset.

 

Kiireelliseksi hoidon tarve arvioidaan silloin, kun hoitotoimenpiteet tai tarkempi arviointi on aloitettava samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Terveydenhuollon ammattilaiset tekevät hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnin aina yhteyttä otettaessa. Avosairaanhoidon kriittiset tehtävät ovat kiireellinen vastaanotto- ja hoitotyö, puhelinpalvelu ja lääkäreiden suorittamien toimenpiteiden avustaminen. Nämä toiminnot jatkuvat vielä toistaiseksi kaikilla terveysasemilla.

 

Terveysasemilla pyritään siihen, että lääkärit pärjäisivät mahdollisimman pienellä hoitajaresurssilla. Lääkärityön alasajoon ei ole toistaiseksi tarvetta. Tilannetta ja mahdollisia lisätoimenpiteiden tarpeita arvioidaan päivittäin ja viikoittain.

 

Neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastaanottoaikoja perutaan ja siirretään

 

Neuvoloiden sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon henkilöstöä on siirtynyt koronajäljitys- ja rokotustoimintaan. Tämän vuoksi lasten- ja äitiysneuvolan terveystarkastuksia joudutaan perumaan ja siirtämään seuraavan kahden viikon ajan. Alle puolitoistavuotiaiden lasten- ja äitiysneuvolan asiakkaiden osalta käynnit toteutetaan, mutta siirtoja voi tulla niihinkin.

 

2–6-vuotiaiden terveystarkastuksia siirrettäessä otetaan käyttöön neuvoloiden jonokirjat, mutta uusi käyntiaika annetaan mahdollisimman pian.

 

Neuvoloiden keskitetty puhelinneuvonta palvelee maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–14 numerossa 014 2660141, ja sinne voi myös jättää soittopyynnön.

 

Koululaisten terveystarkastuksia on peruttu seuraavan kahden viikon ajalta. Aiemmin sovitut viides- ja kahdeksasluokkalaisten laajojen terveystarkastusten ajanvaraukset terveydenhoitajalle ja lääkärille pyritään mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan.

 

Karanteeniin tai eristykseen määrättyjen oppilaiden tarkastusaika siirtyy myöhempään ajankohtaan. Kouluterveydenhuollon keskitetty puhelinneuvonta palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–14 numerossa 050 599 6776.

 

Opiskelijoiden terveystarkastuksia joudutaan perumaan eikä uusia kiireettömiä aikoja voida antaa seuraavan kahden viikon aikana. Kiireelliset asiat hoidetaan sovitusti ja opiskeluterveydenhuollon puhelinpalvelu numerossa 014 266 2260 toimii ennallaan.

 

 

Lisätietoja:

- avosairaanhoidon palvelupäällikkö Anu Mutka, p. 050 311 8507

- perheiden ennaltaehkäisevien palvelujen palvelujohtaja Päivi Kalilainen, p. 050 370 0245

- neuvoloiden osastonhoitajat: Hannele Virenius, p. 014 266 2198, Niina Romo, p. 014 266 2220 ja Sonja Pääkkönen, p. 014 336 5400

- kouluterveydenhuollon osastonhoitajat: Päivi Ikkala, p. 040 555 3208, Terhi Seppälä, p. 050 467 4544

- opiskeluterveydenhuollon osastonhoitaja: Katja Viisanen, p. 014 266 2197

- tietoa koronaviruksesta Jyväskylässä: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Jyväskylän nuorisotilat suljetaan viikoksi koronatilanteen vuoksi – poikkeusolojen johtoryhmä jatkaa tilanteen seurantaa

 
Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi kaupungin koronatilannetta läpi. Viime viikolla tilanne eskaloitui nopeasti ja tartuntojen määrä lähti voimakkaaseen nousuun. Yhteensä tartuntoja todettiin jyväskyläläisillä lopulta 228. Tartuntamäärä laski hieman eilen ilmoitetusta, sillä eilisen luvuissa oli mukana myös joitain Jyväskylässä positiivisen näytteen antaneilta muilta paikkakunnalta kotoisin olevia henkilöitä. Tänä aamuna positiivisia tuloksia on saatu 11.

 

Ilmaantuvuusluku viimeiseltä 14 vuorokaudelta oli lopulta 186,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden osuus otetuista testeistä oli koko viikon osalta 6,9%. Laboratoriotuloksia mahdollisesta muuntoviruksesta ei ole vielä Jyväskylässä saatu.

 

Kaupunki totesi eilen 31.1.2021 olevansa koronan leviämisvaiheessa. Leviämisvaiheesta johtuen kaupunki päätti ottaa käyttöön uusia rajoituksia ja siirsi yläkoulut etäopetukseen ajalle 1.2.-7.2., keskeytti alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastuksen kaupungin omissa tiloissa 1.2.-14.2. sekä sulki kaupungin museot ja kirjastot ajalla 1.2.-14.2.

 

Tänään kaupungin johtoryhmässä linjattiin, että myös nuorisopalveluiden tiloja (nuorisotilat, Ohjaamo, Nuorten taidetyöpaja) suljetaan yläkoulujen tavoin viikoksi ajalla 1.2.–7.2.2021.

 

Kaupungille on tullut paljon kyselyitä siitä, miksi myös alakoululaisten harrastustoiminta keskeytettiin, vaikka lapsilla oli ollut vain yksittäisiä tartuntoja. Syynä on epidemiatilanteen nopea heikkeneminen kaupungin alueella. Valtakunnallisen koronastrategian mukaisesti kaupungin tehtävänä on tällöin arvioida kokonaistilannetta ja rajoittaa kontakteja eri ikäryhmissä, jotta voidaan estää tartuntojen leviäminen yhä laajempaan joukkoon.

 

Kaupunki ymmärtää, että tilanne tuntuu epäreilulta, mutta perustelee päätöstä sillä, että tartuntatilanne on nyt saatava hallintaan kaikin käytössä olevin keinoin. Kouluista asetettiin viikonloppuna yli 400 lasta ja nuorta karanteeniin. Taustalla oli myös liikuntaharrastuksissa saatuja tartuntoja.

 

- Kun eri puolilla kaupunkia tulee tartuntoja eri ikäryhmissä isoina määrinä, on riski siitä, että ne siirtyvät liikuntaharrastusten kautta nopeasti yhä laajempiin lapsiryhmiin. Pahimmillaan harrastuksissa saadut tartunnat useaan kouluun tai päiväkotiryhmään ja siitä meillä on Jyväskylässä näyttöä. Siksi rajoitamme etupainotteisesti kontakteja kaikissa ikäryhmissä riippumatta siitä, onko siellä vielä ollut laajasti tautia vai ei. Tilanne on yksinkertaisesti saatava hallintaan ja se onnistuu vain kontakteja rajoittamalla, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä tarkensi.

 

Kaupungin liikuntapalvelut tiedottavat tarkemmin siitä lasten ja nuorten harjoittelutoiminnasta, jota kaupungin tiloissa voidaan jatkaa.

 

Poikkeusolojen johtoryhmä koolla jälleen perjantaina – arvioinnissa yläkouluikäisten etäopetuksen jatko

 

Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran perjantaina 5.2. kello 10-11 käymään läpi koronatilannetta ja arvioi samalla tarpeen jatkaa yläkoulujen etäopetusta. Mikäli tautitilanne rauhoittuu viikon aikana, yläkoulut siirtyvät jälleen lähiopetukseen ensi viikon alussa.

 

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat     

 

Lisätietoja:

- Poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

- sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 4422302

- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987

Loppuviikosta tulossa talvikunnossapidollisesti tähän mennessä kuluvan talven haastavin
 

Huomiselle torstaille sääennuste lupaa Jyväskylään 15 cm uutta lunta. Viikonloppuna keli lauhtuu aiheuttaen äkillistä liukkautta.

 

Lähipäivien sääennusteet pitävät Jyväskylän kaupungin kunnossapidon erittäin kiireisenä. Suurimman haasteen tuo sään vaihtuminen suuresta lumimäärästä äkilliseen liukkauteen.

Torstaista perjantain aamuyöhön asti kestävä lumisade tuo lunta Jyväskylän seudulle noin 15 cm. Perjantaille on siis tiedossa paljon lumitöitä.

Lauantaina vastaisena yönä on todennäköisesti seuraavan lumisateen vuoro, josta näillä näkymin saadaan vielä 5 cm lisää uutta lunta. Hyvin haasteelliseksi sää muuttunee lauantain aikana, kun ennusteet näyttävät lämpötilan menevän plussalle ja pysyvän plussalla sunnuntai-iltaan saakka, kunnes pakkanen taas kiristyy.

Kunnossapito on valmistautunut muuttuviin olosuhteisiin

Jyväskylän kaupungin kunnossapito on valmistautunut torstain ja perjantain lumisateisiin sekä viikonlopun liukkaudentorjuntaan. Väylien auraus on priorisoitu siten, että ensin aurataan vilkkaimmin liikennöidyt ajo- ja kevyen liikenteen väylät. Näin varmistetaan muun muassa joukkoliikenteen ja muun työmatka- ja arkiliikenteen sujuminen. Asuinalueiden liikennettä yhteen kokoavat kokoojakadut ja kevyen liikenteen väylät aurataan vilkkaimpien väylien jälkeen. Asuntokadut aurataan viimeisenä.

Suurimman haasteen kunnossapidolle tuo se, kun lämpötila siirtyy väliaikaisesti plussan puolelle rankan lumisateen jälkeen.

”Lämpenemisen myötä myös liukkaus lisääntyy, joten tarkkaavaisuutta vaaditaan silloin niin jalankulku- ja pyöräliikenteessä kuin ajoneuvoliikenteessäkin. Pakkanen kiristyy ennusteiden mukaan sunnuntai-illan aikana. On hyvin todennäköistä, että siinä yhteydessä muodostuu polannetta eri puolille väylästöä, arvioi kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren Jyväskylän kaupungilta.

Kunnossapidon henkilöstö tekee aktiivisesti aurausta, liukkaudentorjuntaa, polanteen poistoa, lumenajoa ja muita jälkitöitä kelin kehittymisen mukaan.

Liukkaudentorjunnasta huolimatta ulkoilijoiden on syytä varautua liukkauteen hyvin varustein. Nastakengät ja muut liukuesteet on viimeistään nyt syytä kaivaa esiin. Äkillisestä liukkaudesta varoittavat tekstiviestit voi tilata ilmaiseksi kännykkään. Lisätieto ja tilausohjeet kaupungin verkkosivuilla: www.jyvaskyla.fi/liikenne/jalankulku-ja-pyoraily/liukkausvaroitus-tekstiviestilla.

Ethän kolaa pihasi lumia kaupungin katualueelle

Kaupungin kunnossapito muistuttaa, että kiinteistön omistajan on säilytettävä kiinteistönsä lumet oman tonttinsa puolella. Lumia ei saa kolata kadulle odottamaan auran tuloa, sillä se häiritsee muuta liikennettä. Lisäksi asuinkatujen varsilla olevat kaupungin viherkaistat on tarkoitettu kadun lumien säilytykseen.

”Jos kadun kaikki kiinteistöt kolaavat lumensa tähän lumitilaan, ei ajoväylältä aurattaville lumille jää säilytystilaa. Tästä johtuen lumia voidaan joutua säilyttämään osaksi ajoradalla, jolloin väylä kapenee. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa myös ylimääräisiin lumenajoihin eri puolilta kaupunkia, joka taas nostaa kunnossapidon kustannuksia ja tulee veronmaksajille kalliiksi”, Tillgren taustoittaa.

Lisätietoa talvikunnossapidosta ja aurausjärjestyksestä: https://www.jyvaskyla.fi/liikenne/katualueen-hoito-ja-kunnossapito/katujen-talvihoito

 

Lisätiedot: kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren, p. 014 266 8045, timo.tillgren[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän Viitaniemen koulusta 46 oppilasta karanteeniin 


Viitaniemen yläkoulusta on asetettu 46 oppilasta karanteeniin mahdollisen koronavirukselle altistumisen takia. Altistuminen on tapahtunut maanantaina 11.1.2021 . Karanteeni on tässä tapauksessa poikkeuksellisesti 11 päivää, jotta kaikki karanteeniin asetetut ehditään testata ja tulokset saada ennen karanteenin päättymistä. Karanteeniin määrätyt voivat palata kouluun terveenä jälleen maanantaina 25.1.

 

Terveydenhuolto on tavoittanut kaikki karanteeniin määrättävien oppilaiden huoltajat. Kaikki altistuneet ohjataan koronatestiin. Karanteenissa olevien oppilaiden opetus jatkuu etäopetuksena.  

 

Karanteeni koskee vain niitä, jotka ovat voineet terveydenhuoltoviranomaisen arvion mukaan altistua koronavirukselle. Terveydenhuolto on antanut perheille ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. 

 

Viitaniemen koulun toiminta jatkuu muuten normaalisti. Muut kuin karanteeniin määrätyt terveet oppilaat voivat tulla keskiviikkona kouluun tavalliseen tapaan. 

 

Karanteeni on varotoimenpide, jolla estetään mahdollisten tartuntojen leviäminen 

 

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin asettaminen on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan ja mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.   

 

Jyväskylän kaupungin koronakaranteeniohje on verkossa osoitteessa: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/karanteeni.

Ohje löytyy sivulta myös käännettynä usealle kielelle, mm. englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi.  

  

Jyväskylän kaupungin koronasivu: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona.
Coronavirus information in other languages: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/muutkielet

 

Lisätietoja:  

Jyväskylän kaupunki,

- tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

- perusopetuksen palvelujohtaja Tuija Rasinen, p. 014 266 4984

Jyväskylän kaupunki jatkaa koronarokotuksia rokotusjärjestyksen mukaisesti

 
Jyväskylän kaupunki aloitti koronarokotukset 4.1.2021 kaupunginsairaalan infektio-osaston ja terveysasemien infektiovastaanottojen henkilöstöstä. Kaupunki jatkaa rokotuksia valtioneuvoston 22.12.2020 antamassa asetuksessa määritellyn rokotusjärjestyksen mukaisesti.

 

Koronarokotetta tarjotaan Suomessa kaikille 16 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Koska rokotteita on aluksi tarjolla rajoitetusti, niitä tarjotaan ensiksi vain niille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille, jotka osallistuvat covid-19-taudin diagnostiikkaan ja siihen sairastuneiden hoitoon, sekä sosiaalihuollon ikäihmisten asumispalvelujen ja laitoshoidon asukkaille ja henkilöstölle.

 

Sen jälkeen rokotetta tarjotaan ikääntyneille ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Muulle väestölle rokotetta tarjotaan tämän jälkeen.

 

Pian vuorossa hoitolaitosten asiakkaiden ja henkilöstön rokotukset

 

Jyväskylän kaupunki vastaa yhteistoiminta-alueensa eli Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestön rokottamisesta. Tällä alueella ikääntyneiden, vammaispalveluiden ja aikuissosiaalityön hoitolaitosten, palveluasumisyksiköiden ja kotihoidon asiakkaiden rokotukset käynnistyvät ensi viikolla samanaikaisesti kyseisten palvelujen henkilöstön rokotusten kanssa. Asiakkaat rokotetaan hoitolaitoksissa ja asumisyksiköissä paikan päällä tammi-helmikuun aikana.

 

Muihin riskiryhmiin kuuluvien rokottaminen käynnistyy näillä näkymin aikaisintaan helmikuun lopulla. Aikataulu nopeutuu, jos rokotetta saadaan käyttöön enemmän kuin tällä hetkellä.

 

Rokotusjärjestykseen voidaan tehdä tarkennuksia erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osalta sitten, kun rokotteita saadaan enemmän. Tilanteen salliessa sote-henkilöstön rokotuksia voidaan asteittain laajentaa muihin riskiryhmien potilaita hoitaviin, suuren altistusriskin työssään kohtaaviin ja terveydenhuollon kantokyvyn kannalta oleellisiin henkilöstöryhmiin.

 

Tavoitteena on, että rokotetta pystytään tarjoamaan kaikille halukkaille maaliskuun loppupuolelta alkaen. Aikataulu riippuu ensisijaisesti rokotteiden myyntiluvista ja saatavuudesta. Alustavan arvion mukaan koko Jyväskylän väestö on rokotettu kesän loppuun mennessä.

 

Väestön rokotuksiin ei lähetetä henkilökohtaisia kutsuja, vaan rokotusten etenemisestä tiedotetaan väestölle muun muassa Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten verkkosivuilla ja alueen lehdissä. Rokotukset annetaan ajanvarauksella samalla tavoin kuin kuluvan kauden kausi-influenssarokotukset.

 

Rokotustietoa verkossa

 

Rokotuksista on koostettu tietoa kaupungin verkkosivuille osoitteeseen https://www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/rokotukset/koronavirusrokotukset-jyvaskylan-hankasalmen-ja-uuraisten-vaestolle.

 

Jyväskylän kaupungin vastuulla olevia rokotuksia koordinoi rokotusryhmä, jonka puheenjohtajana on ylilääkäri Johanna Tuukkanen ja jossa on edustus sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialan palvelualueilta ja työterveyshuollosta.

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa rokotejakelusta sairaanhoitopiirin alueella. Jakelua koordinoi sairaanhoitopiirin asettama rokotenyrkki, jonka puheenjohtajana toimii johtajaylilääkäri Juha Paloneva. 

 

 

Lisätietoja:

- ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205, johanna.tuukkanen[at]jyvaskyla.fi

- tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486, ilkka.kasma[at]jyvaskyla.fi

- sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302, kati.kallimo[at]jyvaskyla.fi

- Rokotteet ja koronavirus (THL): https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus
 
Aikuisten influenssarokotukset jatkuvat ajanvarauksella Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemilla 29.1. asti

 
Aikuisten influenssarokotusten järjestelmällinen ajanvaraus Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemilla lopetetaan 29.1., sillä influenssarokotteiden kysyntä on hyvin vähäistä. Samalla aletaan valmistautua tulossa olevaan väestön koronarokottamiseen.

 

Jos yksittäisiä influenssarokoteaikoja 29.1. jälkeenkin kysytään, rokotuksen saa, sillä rokotteita on terveysasemilla edelleen hyvin. Rokotteita annetaan myös vastaanottokäyntien yhteydessä kevääseen asti, kuten aiempinakin vuosina.

 

Ajan influenssarokotukseen voi varata soittamalla omalle terveysasemalleen. Terveysasemien puhelinnumerot löytyvät osoitteesta www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat. Rokotettavaksi voi päätyä mille vain Jyväskylän terveysasemalle, mistä vapaa rokotusaika löytyy.

 

Influenssarokotteen saa, jos kuuluu THL:n määrittämään riskiryhmään korkean ikänsä (yli 65 vuotta) tai sairautensa vuoksi tai jos kuuluu riskiryhmään kuuluvan henkilön lähipiiriin eli asuu vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa samassa taloudessa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä hänen kanssaan samassa tilassa.

 

Influenssarokotteiden kysyntä on ollut tänä talvena poikkeuksellisen suurta todennäköisesti koronavirusepidemian vuoksi. Tähän mennessä Jyväskylässä on annettu yhteensä noin 32 000 influenssarokotetta.

 

 

Lisätietoja:

- ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205, johanna.tuukkanen[at]jyvaskyla.fi

- www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/rokotukset

Jyväskylän nuorisovaltuusto jakaa 17 000 euroa nuorten ideoimiin tapahtumiin ja projekteihin

 
Jyväskylän nuorisovaltuusto jakaa vuosittain 17 000 euroa hankerahaa nuorten ideoimiin tapahtumiin, toimintoihin ja projekteihin. Hakuaika on tänä vuonna tiistaihin 9.2.2021 saakka.

Hankehakemus jätetään sähköisenä lomakkeena nuorisovaltuuston verkkosivujen kautta: https://www.jyvaskyla.fi/nuorisovaltuusto/hae-nuvan-hankerahaa

Hankkeet esitellään nuorisovaltuuston Huippukokouksessa torstaina 25.2.2021 klo 9-15. Hankkeet esitellään etäyhteyden välityksellä. Nuorisovaltuuston jäsenet ovat yhteydessä kaikkiin hakijoihin hakuajan päätyttyä.

Hankerahaa voidaan hakea vaikkapa tapahtumien järjestämiseen ja harrastustoiminnan tukemiseen

Nuorisovaltuuston hankeraha on tarkoitettu yläkoulujen, lukioiden, ammatillisten oppilaitosten, nuorisotilojen, järjestöjen hankeryhmille ja nuorten omaehtoisille ryhmille. Rahalla halutaan tukea mahdollisimman monia nuorten itsensä ideoimia tapahtumia, toimintoja ja projekteja. Rahoitusta voidaan hakea esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen tai harrastustoiminnan tukemiseen.

Hankkeet tulee toteuttaa Jyväskylän kaupungin hankintasopimuspaikoista. Hankintapaikkojen löytämisessä auttaa nuorisopalveluiden palveluesimies Satu Paasonen, p. 014 266 7524.

 

Lisätietoja:

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Åsa-Sofia Viittanen, asa-sofia.viittanen(at)jyvaskyla.fi
Nuorisovaltuuston tiedottaja Luukas Vuolle, luukas.vuolle(at)jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupungin nuorisotyön strategista toimintasuunnitelmaa kehitetään nuorille suunnatun kyselyn avulla

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut valmistelee strategista toimintasuunnitelmaa eli Nuorisoplääniä omien palveluidensa kehittämistä varten. Toiminnan kehittämiseksi halutaan kuulla nuorten mielipiteitä ja kehittämisehdotuksia. 

Kysely sisältää kysymyksiä Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden omasta toiminnasta sekä siitä, onko toiminta kiinnostavaa tai tärkeää. Nuorisopalvelut toivoo ideoita ja toiveita toiminnan sisältöön, ehdotuksia siitä minkä ikäisille toimintaa tulisi järjestää sekä mielipiteitä tiedon löydettävyydestä ja saavutettavuudesta. Kyselyyn voidaan vastata joko suomeksi tai englanniksi.

Anonyymin kyselyn vastauksista ei voida tunnistaa ketään. Kyselyn lopuksi vastaaja voi halutessaan leffalippujen arvontaan vastaajien kesken. Yhteystiedot kerätään erillisellä lomakkeella eikä niitä voida yhdistää vastauksiin.

Kysely on avoinna 14.2.2021 saakka osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/E018C9BF703846BA

Jyväskylän kaupungin nuorisotyössä nuorten toiveet ovat tärkeitä

Nuorisopalvelut tarjoaa erilaisia palveluita nuorten vapaa-ajalle ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen, yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tärkeää kaikissa järjestetyissä toiminnoissa ja palveluissa ovat nuoret ja nuorten omat toiveet. 

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut järjestää nuorisotyötä Jyväskylän eri asuinalueilla, joissa sijaitsee kymmenen nuorisotilaa tai muuta nuorten tilaa. Nuorisotyötä tehdään myös liikkuvasti, verkossa ja kouluilla.

Nuorten taidetyöpaja tarjoaa työkokeilua, toimintaa ja ohjausta nuorille, jotka ovat ilman töitä tai opiskelupaikkaa. Nuorten tieto- ja neuvontatyö tukee ja neuvoo Jyväskylän nuoria pääsääntöisesti verkossa.  Ohjaamo Jyväskylä on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelupiste, josta saa ohjausta ja neuvontaa työllistymiseen, koulutukseen, hyvinvointiin ja muihin arjen asioihin. Etsivä nuorisotyö auttaa 15–29-vuotiaita nuoria selkiyttämään elämäntilannetta ja tulevaisuudensuunnitelmia.

Nuorisopalvelujen erityisnuorisotyöntekijöitä toimii esimerkiksi moniammatillisessa Ankkuri-ryhmässä ja Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa nuorten kohtaamispaikka Bostarissa.

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen verkkosivut:

www.jyvaskyla.fi/nuoriso

Lisätietoja:

Jorma Nieminen
kehittämisasiantuntija
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
p. 050 311 8975
jorma.nieminen(at)jyvaskyla.fi

Pauliina Lahtinen
koordinaattori
Maakunnallisen nuorisotyön koordinointihanke
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
p.  050 4620813
pauliina.lahtinen(at)jyvaskyla.fi

Jyväskylä Sinfonian alkuvuoden konsertteja toteutetaan verkkolähetyksinä sekä siirretään myöhemmäksi

 
 
Tammi- ja helmikuun ohjelmisto järjestetään niin, että yleisö pääsee konsertteihin helposti kotoa käsin. Verkkoon siirtyminen tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden jokaiselle päästä nauttimaan Jyväskylä Sinfonian laajasta ohjelmistosta.


 
 
Jyväskylä kaupungintalolle 27.-28.1. suunnitellut Through time – England and France -kamarikonsertit siirtyvät huhtikuun konsertiksi Jyväskylän kaupungintalolle keskiviikoksi 21.4. klo 19.


Keskiviikon 3.2. -konsertit Jyväskylän teatteritalolla muuttuvat konserttitallenteeksi. Jyväskylä Sinfonia äänittää samalla viikolla vierailevan viulusolistin Júlia Puskerin kanssa Tanguyn toisen viulukonserton Mikkelin konserttitalo Mikaelissa. Pusker & Tanguy -konsertti taltioidaan levytyksen yhteydessä ja se esitetään yleisölle keskiviikkona 10.2. Jyväskylä Sinfonian YouTube -kanavalla klo 19.


Perjantaille 12.2. kaavailtu Miljoonasade & Jyväskylä Sinfonia -konsertit Paviljongissa siirtyvät toukokuun loppuun. Helmikuun 12. päivä julkaistavaa yhteistä levyä päästään juhlimaan lauantaina 29.5. Paviljonkiin kahden konsertin merkeissä klo 17.30. ja klo 20. 


Kaikkein odotetuimmat, pianisti Olli Mustosen tähdittämät Olli, Con Brio! -konsertit 17.2. Jyväskylän teatteritalolla vaihtuvat suoraksi verkkolähetykseksi klo 19 Jyväskylä Sinfonian YouTube-kanavalla.


Helmikuun viimeinen konsertti 24.2. Tzigane & Rummukainen joudutaan valitettavasti kokonaan perumaan kevään ohjelmistosta.


Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 14.1. määräyksen siitä, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärä tulee Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella rajata 8.2.2021 asti 10 henkilöön. Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä päätettiin 15.1., että mm. Jyväskylä Sinfonian yleisötilaisuuksien taukoa jatketaan helmikuun loppuun asti.


Jyväskylä Sinfonian harjoittelutoiminta jatkuu tänä aikana normaalisti turvallisuusohjeet huomioiden. Huhti- ja toukokuun konserttien lippujen myynti aloitetaan myöhemmin keväällä.


Seuraava Jyväskylä Sinfonian verkkolähetys nähdään tämän viikon keskiviikkona 20.1., kun Laulava Fresko -konsertin suoraa lähetystä voi seurata maksutta Jyväskylä Sinfonian YouTube-kanavalla klo 19.

 

Konsertteihin lipun ostaneet voivat hakea lippurahojen palautusta netissä


Kamarikonsertteihin sekä Miljoonasade & Jyväskylä Sinfonia -konsertteihin jo ostetut liput käyvät sellaisenaan toiseen ajankohtaan siirtyneeseen konserttiin, eikä vaadi lipunostajalta erillisiä toimenpiteitä.


Asiakkaat voivat vaihtaa lippunsa joko maaliskuun konsertteihin Jyväskylän teatteritalon lippumyymälässä tai hakea lippurahojen palautusta netissä. Lipun palautus onnistuu vain Lippu.fi verkkokaupan lomakkeella 14.3.2021 mennessä. Linkki lomakkeeseen löytyy osoitteesta web.lippu.fi/palautus. Lipun ostaneihin otetaan yhteyttä.

Orkesterin toimintaa voi myös tukea jättämällä lippuhyvityksen hakematta. 

Pahoittelemme peruuntumisista aiheutuvaa harmia.

Lisätietoja ja ohjeet lippupalautuksiin sekä vaihtoihin.

 

Lisätiedot: 
viestintä- ja markkinointikoordinaattori Suvi Lindell-Mäkelä
p. 014 266 4167 / 0400 640 109
suvi.lindell-makela [at] jyvaskyla.fi 

Vuoden 2020 jyväskyläläinen liikuntateko julkaistaan 28.1.

 

Vuosi 2020 oli monin tavoin poikkeuksellinen liikunnan ja urheilun saralla koronatilanteen seurauksena. Seurat, yhdistykset, kuntien liikuntatoimet ja muut liikunnan parissa toimivat tahot joutuivat hankalaan paikkaan ja venymään ennen näkemättömällä tavalla palveluiden ja toimintojen järjestämisessä. Poikkeusolot eivät kuitenkaan vähentäneet onnistumisia, vaan päinvastoin ajoi useat toimijat tilanteeseen nähden erinomaisiin innovaatioihin ja palveluihin.

 

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut kysyi kuntalaisilta marras-joulukuun vaihteessa ehdotuksia vuoden 2020 jyväskyläläiseksi liikuntateoksi. Vastauksia saatiin yhteensä huimat 422 kappaletta, joka kertoo liikuntapääkaupungin monipuolisesta palvelutarjonnasta. Liikuntatekovalinnassa nostetaan esiin kaupungissa merkittävästi liikunta-aktiivisuutta lisäävä toimija tai toiminta. Palkittava voi olla valmentaja, ohjaaja, kuntoliikkuja, urheiluseura tai muu toimija/toiminta.

 

Kyselyssä kymmenen eniten ääniä saanutta toimijaa tai toimintaa olivat: Jyväskylän Lohi ja ilmiömäinen kausi miesten pesäpallon suomensarjassa, Jyväskylän Valo ja harrastepesäpallo, Laajavuoren ensilumenlatu, Crossfit Jyväskylä ja kannustava treeni-ilmapiiri, Voimala Vaajakoski ja yrittäjä Nina Välikankaan järjestämät live- ja ulkotreenit koronatilanteessa, Kirittärien SM-kulta, Hippoksen uusi koripallokenttä, JPS:n SM-pronssi, Jyväskylä Night Challenge suunnistustapahtumat sekä Laajis Oy:n Laajavuoreen marraskuussa avaama säilölumirinne ja parkki.

 

Näistä vaihtoehdoista yksi palkitaan vuoden 2020 jyväskyläläisenä liikuntatekona. Tänä vuonna Keski-Suomen urheilugaala on jouduttu perumaan koronatilanteen vuoksi, joten Keski-Suomen Liikunta ry tiedottaa palkittavista torstaina 28.1.

 

Lisätietoja

Liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal
p. 014 266 4308, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi

 

Aluejohtaja Petri Lehtoranta, Keski-Suomen Liikunta ry
p. 050 533 3858, petri.lehtoranta[a]kesli.fi

Pihlajalinna vastaa Jyväskylän Huhtasuon terveysaseman toiminnasta 1.12.2020 alkaen
 

Jyväskylän Huhtasuon terveysaseman palveluntuottajaksi vaihtuu Pihlajalinna joulukuun alussa. Tämä ei aiheuta muutoksia terveysaseman toiminnassa, vaan palvelut ja puhelinnumerot säilyvät ennallaan. Jatkossa Pihlajalinna vastaa Huhtasuon terveysaseman kiireettömästä ja kiireellisestä hoidosta. Muista terveysaseman palveluista, esimerkiksi neuvolasta, suun terveydenhuollosta, fysioterapiasta, sosiaaliohjauksesta sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista vastaa jatkossakin Jyväskylän kaupunki.

”Tavoitteenamme on tuoda laadukasta vastaanottotoimintaa Huhtasuolle lähi- ja etävastaanottoja hyödyntäen. Muokkaamme käytänteitä yhdistäen nykyisen hyvän hoitajatiimimallin uusiin toimintatapoihin, kuten etäpalveluihin, jolloin vastaanottotoiminnan saatavuus ja saavutettavuus paranevat Huhtasuolla”, Pihlajalinnan Keski-Suomen aluejohtaja Sanna Poikonen kertoo.

Pihlajalinna on suomalainen pörssiyhtiö, joka on lähes kokonaan suomalaisomistuksessa ja maksaa kaikki veronsa Suomeen. Pihlajalinnan tehtävä on auttaa suomalaisia elämään parempaa elämää ja rakentaa palveluita, jotka keskittyvät ihmisten terveenä pysymiseen. Konsernin arvoja ovat eettisyys, energisyys ja ennakkoluulottomuus.

Terveysasema on avoinna maanantaista perjantaihin 8−16. Ajanvarauksen puhelinnumero on 014 266 0121. Huhtasuon terveysaseman verkkosivut aukeavat tällä viikolla osoitteeseen terveysasema.pihlajalinna.fi/huhtasuo

Lisätiedot:
aluejohtaja Sanna Poikonen
sanna.poikonen@pihlajalinna.fi
040 090 2500

Copyright (c) 2021, All Rights Reserved.