Tiistai, Joulukuu 19, 2023, 09:28

8 vuotta sitten otin riskin, ja perustin kädentaitopajan Huhtasuon alueelle. Aloitin työtoiminnan ihan nollasta. Huhtamedian kanssa vuokrasimme työtilan, jossa alussa oli kaksi huonetta ja pieni keittiö. Ensiksi teimme pienen remontin, ja sitten omalla rahalla ostimme siihen huonekalut, erilaiset työvälineet ja materiaalit. Osa työvallineistä, kuin ompelukone, saumuri ja osa materiaalista kuin kankaita, villoja, puikkoja, saksia, ja muissta välineistä oli minun.

Kun pajalle tuli enemmän asiakkaita, ja osa heistä halusi oppia kutoa mattoja ostimme ensimmäiset kangaspuut ja työvallineet, jotka kuulu kudontaan. Myöhemmin lisäksi ostimme pystykangaspuut, pöytäkangapuut ja myöskin luomapuut, että voimme itse valmistaa loimia.

Olen valmistunut artesaaniksi Petäjäden opistosta. Pidän ja osaan paljon käsitöitä, ja aina mielelläni kokeillen jotakin uutta. Olen oppinut netistä paljon neulomisesta ja virkaamisesta. Pajan asiakkaiden kanssa kokeilimme erilaisia käsityön menetelmiä, ja valmistimme tuotteita; neulomalla - lasten vaatteita, sukkia, lasten tossut, lapaset, käsineet, pipot, erilaisia huivia. Virkkaamalla valmistimme lasten mekot, hatut, huivit, naisten laukut ja puhelin kotelot. Ompelimme tyynyt, laukut, pöytaliinoja, kaitaliinoja ja koristelimme niitä erilaisilla kirjontapistoilla. Kutomalla valmistimme mattoja, ja myöskin teimme kauniita taideseinävaatteita.

Opettamalla asiakkaita oppin itse paljon käsityöstä ja ei vaan kasityöstä. Ihmisten kanssa työskentely ei ole helppoa työtä. Työnkuvaani kuuluu asiakkaiden oppiminen ja myöskin kaikkien asioiden organisointi. Pajan asiakkaat ovat suurin piirtein naisia eri maista ja eri uskonoista jotka omassa maassa eivät käyneet koulua. Sovimme suomen kielen opettajan kanssa järjestää asiakkaile oppituntia Huhtasuon keskustassa.

Pajan työpäiville kuulu myöskin suomalainen kultuuri, ja siihen tutustuminen. Järjestimme askkaille retkiä eri kaupunkehin tutustumaan museoissa suomalaiseen n ja myöskin kävimme luonto retkillä, metsässä poimimme marjoja ja sieniä. Meillä oli hyviä ja joskus vaikeita hetkiä, muttan enemmän hyviä ja mukavia vuosia. Yhdessä teimme työtä, oppimme toinen toisilta erilaisia taitoja, hymyilimme ja tuimme toisiamme vaikeissa tilanteissa. Kaupunki päättänyt lopettaa pajan toiminta ja pajan asiakkaille, jotka melkein kaikki asuivat Huhtasuon alueella siirtää kaupungin johonkin toimipisteeseen. Toivon kaikille pajan asiakkaille tsemppiä uudessa paikassa.

Marina Nyholm

Haluaisin kiitätää kaikkia Huhtasuolaisia minun pakinan lukemista, joita kirjoitin monta vuotta Huhtasuolainen lehteen ja toivon kaikille Hyvää Joulua ja Rauhallista uutta Vuotta!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
Copyright (c) 2022, All Rights Reserved.