Tiistai, Joulukuu 19, 2023, 09:28 | Ei kommentteja »

8 vuotta sitten otin riskin, ja perustin kädentaitopajan Huhtasuon alueelle. Aloitin työtoiminnan ihan nollasta. Huhtamedian kanssa vuokrasimme työtilan, jossa alussa oli kaksi huonetta ja pieni keittiö. Ensiksi teimme pienen remontin, ja sitten omalla rahalla ostimme siihen huonekalut, erilaiset työvälineet ja materiaalit. Osa työvallineistä, kuin ompelukone, saumuri ja osa materiaalista kuin kankaita, villoja, puikkoja, saksia, ja muissta välineistä oli minun.

Kun pajalle tuli enemmän asiakkaita, ja osa heistä halusi oppia kutoa mattoja ostimme ensimmäiset kangaspuut ja työvallineet, jotka kuulu kudontaan. Myöhemmin lisäksi ostimme pystykangaspuut, pöytäkangapuut ja myöskin luomapuut, että voimme itse valmistaa loimia.

Olen valmistunut artesaaniksi Petäjäden opistosta. Pidän ja osaan paljon käsitöitä, ja aina mielelläni kokeillen jotakin uutta. Olen oppinut netistä paljon neulomisesta ja virkaamisesta. Pajan asiakkaiden kanssa kokeilimme erilaisia käsityön menetelmiä, ja valmistimme tuotteita; neulomalla - lasten vaatteita, sukkia, lasten tossut, lapaset, käsineet, pipot, erilaisia huivia. Virkkaamalla valmistimme lasten mekot, hatut, huivit, naisten laukut ja puhelin kotelot. Ompelimme tyynyt, laukut, pöytaliinoja, kaitaliinoja ja koristelimme niitä erilaisilla kirjontapistoilla. Kutomalla valmistimme mattoja, ja myöskin teimme kauniita taideseinävaatteita.

Opettamalla asiakkaita oppin itse paljon käsityöstä ja ei vaan kasityöstä. Ihmisten kanssa työskentely ei ole helppoa työtä. Työnkuvaani kuuluu asiakkaiden oppiminen ja myöskin kaikkien asioiden organisointi. Pajan asiakkaat ovat suurin piirtein naisia eri maista ja eri uskonoista jotka omassa maassa eivät käyneet koulua. Sovimme suomen kielen opettajan kanssa järjestää asiakkaile oppituntia Huhtasuon keskustassa.

Pajan työpäiville kuulu myöskin suomalainen kultuuri, ja siihen tutustuminen. Järjestimme askkaille retkiä eri kaupunkehin tutustumaan museoissa suomalaiseen n ja myöskin kävimme luonto retkillä, metsässä poimimme marjoja ja sieniä. Meillä oli hyviä ja joskus vaikeita hetkiä, muttan enemmän hyviä ja mukavia vuosia. Yhdessä teimme työtä, oppimme toinen toisilta erilaisia taitoja, hymyilimme ja tuimme toisiamme vaikeissa tilanteissa. Kaupunki päättänyt lopettaa pajan toiminta ja pajan asiakkaille, jotka melkein kaikki asuivat Huhtasuon alueella siirtää kaupungin johonkin toimipisteeseen. Toivon kaikille pajan asiakkaille tsemppiä uudessa paikassa.

Marina Nyholm

Haluaisin kiitätää kaikkia Huhtasuolaisia minun pakinan lukemista, joita kirjoitin monta vuotta Huhtasuolainen lehteen ja toivon kaikille Hyvää Joulua ja Rauhallista uutta Vuotta!


Perjantai, Marraskuu 10, 2023, 08:41 | Ei kommentteja »

Kun olin nuori en pitänyt paljon käsityöstä, vaikka äitini ja mummelli olivat todella hyvät käsityöläiset. Ätini on hyvin ja ammatillisesti osannut leikata ja ommella vaatteita ja kutoa. Minulla ja siskoilla oli äidin tai mummon nätiisti neulotut puserot, sukat ja käsineet, sekä myssyt. Mutta lapsena minä en halunnut oppia ädiltä käsitöitä, pidin enemmän vapaa aikana lukemisesta ja piirtämisestä. Koulussa tietenkin olen vähän oppinut ommella koneella ja kutomisesta.


Myöhemmin kun olen naimisissa, niin oppinunut enemmän käsityöstä. Ompelin lapselle joulu pukuja, korjasin vaatteita. Myöskin ompelin tytären nukeille vaatteita ja tein niille pahvilatikosta huonekalut. Tästä lähtien aloitin arvostamaan työtä, joka tein omilla käsillä. Artesaani koulutuksessa opin paljon käsityöstä, ja käsityöhön liittyvistä asioista: sunnitella tuotteita, käyttää erilaisia materialia, millä tavalla voi valmistaa laadukkaita tuotteita ja myöskin olen oppinut tykkäämään käsityöstä. Koulutuksen jälkeen olen myöskin keräillyt myöskin netistä erilaisia ohjeita ja kokeilin niitä valmistavalla erilaisia tuotteita eri tekniikoilla.


Nykyisin olen toiminut ohjaajana käsityöpajassa melkein 9 vuotta. Toimin suurin piirtein asiakaiden naisten kanssa, joka ovat kotoisin eri maista. Heillä kaikilla erilaiset taidot. Jotkut asiakkaat osaavat todella hyvin käsityötä, toiset aloittavat ihan alusta.Yritän opettaa heitä pikku hiljaa, oman vauhdin mukaan perusasioita, miten käyteään puikkoja, ja millä tavalla tehdään silmukkat, millä tavalla voi kutoa kangaspuilla. Myöskin olen opettanut asiakaita rakastamaan, ja olemaan ylpeä omasta työstä.


Tuntuu mukavalta kun minun asiakas joka alusta ei osannut tehdä mitään käsityöitä, myöhemmin valmistaa hyvät ja ladukkaat tuotteet.
Käsin tekeminen aina tuo ihmisille paljon hyvää mieltä, ei vaan pelkkä tuoteiden tekeminen. Käsityö on parantaa muistia, rentouttaa ja tuo ihmiselle itsetyytyväisyyttä.

Marina Nyholm

Hyvää syksyn jatkoa kaikille Huhtasuolasille!


Keskiviikko, Elokuu 30, 2023, 07:25 | Ei kommentteja »

Tämä oli erilainen kesä kuin edelliset.

Kesää odotellessa haaveilin lomasta ja lämpimistä päivistä. Haluaisin makailla rannalla mitään ajattelematta auringon alla. Mutta kesän alussa oli viileät päivät ja melkein koko kesä sää oli omituinen. Totta kai on ollut mukavan lämpimiä ja aurinkoisia päiviä, mutta valitettavasti suurin osa kesästä usein vesisadetta, ja ukkosmyrskyjä. Pihalla on kasvanut nurmikko mutta sen vaikea ajaa ruoholeikurilla, koska se koko ajan pysähtyi ja juuttui ruohoon. Tämä johtui siitä, että nurmikko oli liian märkää.

Onneksi elokuussa ilma parani, ja tuli enemmän aurinkoisia päiviä.

Yleensä joka vuosi miehen kanssa lomaillemme ulkomailla. Tykkäämme paljon Espanjasta, mutta tänä vuonna suunnittelimme matkaa Israeliin. Mukava katsoa myöskin muita maita. Ajattelimme vierailla ikuisessa ja vanhassa Jerusalemin kaupungissa ja ja nähdä muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

.Valitettavasti sairauden takia me peruttaan matkan. Lomailtiin kotona, ja ihan mukavasti vietimme aikaa. Kävimme lenkillä koiran kanssa, kalastimme järvellä, ja joskus ajoimme Jyväskylän satamaan syömään tai juomaan kahvia jäätelön kanssa.

Kotona katselimme elokuvia ja luimme lempi kirjoja. Oli tosi mukava loma.

Mutta ja lomalla joskus tapahtuu ikävat asiat. Mini Manin kaupan parkkipaikalla autolleni tapahtuu vahinko ja auto sai naarmuja. Onneksi autolla on vakuutus ja vaurioita on korjatu.

Loman jälkeen mukava tulla takaisin töihin. Pajan väestä suurin osa on ottanut keväällä vilelypalstat Kuokalasta. Siellä he kasvattavat perunaa, ja papuja. Kesän lopussa ahkerat naiset ovat saaneet hyvät sadot. Minäkin sain maistiaisia perunoista, ja pavuista maistuu todella herkulliselta.

Toivoin, että syksyyn tulee kaunis ruska, ja ulkona ei paljon sada vettä.

 


Marina Nyholm

 


Mukava syksyn odotusta kaikille Huhtasuolaisille!


Keskiviikko, Heinäkuu 5, 2023, 08:10 | Ei kommentteja »

Tänä vuonna alkukevät oli todella kylmä. Toukokuun lopussa kun maa vähän on kuivanut aloitan sivota pihaa, ja myöskin terassin. Pihalta poistin vanhat ja kuivat lehdet, leikkasin oksat ja istutin kukkapenkkiin uudet kauniit kukat. Odotin innolla lämpöä kesän ilmasta ja auringosta. Joka päivä kävin lenkillä, ja samalla tiellä lähimetsässä poimin vähän korvasieniä. En löytänyt kovin paljon, mutta niistä voin valmistaa muutaman kerran sienikastikkeen.

Kesäkuun alusta ilma oli yllättävän kylmä ja sateinen. En muistanut, että kesäkuussa yhtäkkiä satanut lunta ja yöllä tuli pakkanen. Minun pihalla melkein kaikki kukat paleltunut kuolleiksi. Onneksi illala ehdin poistaa huonekukat terasilta ja ne eivät paleltuneet.

Suomalainen kesä on todella kaunis mutta valitettavasti lyhyt. Haaveilen, että tänä kesänä ehdin vielä nautia kuumasta ilmasta ja auringosta. Kesä minulle aina tuo mukavan olon, ja hyvän mielen. Kesällä miehen kanssa usein kalastamme Alvajärvellä tai Palokkajärvellä. Kala ei ole tärkeä meille. Enemmän tykkäämme nauttia raikkaasta ilmasta, sekä kauniista suomalaisesta luonnosta. Myöskin kesällä tykkääme käydä ulkona syömässä, tai satamassa nauttia kahvista ja jäätelöstä.

Kesään liittyy mukavia ja ihania asioita, kuten matkustamista, lepoa ja rentoutua mökillä ja nauttia yöttömistä öistä ja upeista maisemista. Ehdoton kesään liittyvä asia on kylpeminen uudella tuoreella vastalla, joka tuoksuu todellakin kesälle.

Harrastan valokuvausta ja kun kävin lenkillä otin erilaisia kuvia luonnosta, joita talven aikana katselen puhelimessa tai tietokoneella ja muistan, miten luonto on kaunis.

Marina Nyholm

Toivotaan kaikille Huhtasuolaisille ihanasta ja auringosta kesää!


Keskiviikko, Toukokuu 3, 2023, 08:03 | Ei kommentteja »

Ihmisten elämä voi muuttua hetkessä. Muutama viikko sitten mieheni koiran kanssa lähti lenkille. Ulkona oli todella liukas keli ja hän kaatui tiellä omassa pihassa. Kun hän yritti nousta ylös maasta tuntui että vasemmassa jalassa on kova kipu. Hän ihan shokissa yrittänyt kävellä hiljaa takaisin kotiin ja soitti minulle. Työpäiväni oli melkein loppu ja tulin kotiin heti. Miehen jalka oli turvonnut, ja kivut olivat niin kovat. Lähdimme samalla tiellä päivystykseen Palokan terveysasemalle.

Lääkäri katsoi röntgen kuvat ja totesi, että nilkka on murtunut ja lähetetti miehen sairaala Novaan. Novassa taas päivystyksen jalkeen oli tehty röntgenin kuvat ilman kipsiä, ja sitten kipsin kanssa. Lääkäri ei ollut varma pitäisikö leikata nilkka, koska jalka oli pahasti turvonnut ja turvotuksen alle alkoi kehittyä mustelmat. Hän sanoi että katsotaan jalka viikon päästä ja sitten päättää tarvitseeko leikkauksen vai ei.

Viikon jälkeen Novassa mieheni oli tehty uudet röntgenin kuvat. Kun kirurgi katsoi niitä ja päätti että jalkaa ei tarvitse leikata ja kipsi riittää. Kun ihminen sairairastuu hän tuntee helposti itsensä avuttomaksi. Ei riitä kun jalka kipeä, vielä täytyy oppia käyttämään kainalosauvoja. Yksinkertaiset asiat, kuten wc:ssä käyminen, suihkussa peseytyminen, syöminen, kahvin keittäminen muuttuvat vaikeasti ja tarvitaan toisen ihmisen apua.

Minullekin oli myös vaikeaa aika. Ennen teimme mieheni kaiken yhdessä. Kotityöt ja muut asioita me jaamme puoliksi. Nyt tarvitse auttaa miehelle ja työpäivän jalkeen, ja joutuu yksin hoitamaan kodin, kaupat, ruoan laittamisen ja koiran hoittamisen. Perhe tarkoittaa että kaikki tekevät työt yhdessä ja autettavat, ja tukevat toisiaan.

Toivon, että kahden viikon kuluttua kun kipsi poistetaan jalka paranee pian.

Marina Nyholm


Copyright (c) 2022, All Rights Reserved.