Jauhelihakeitto


Ulkona on pieni pakkanen ja silloin lämmin jauhelihakeitto maistuu varmasti! Tässä tulee salainen resepti.


Tarvitset:
- 1 Sipuli
- 1 pkt jauhelihaa ( Käy mikä vain jauheliha )
- 7 - 8 kpl isoja perunoita
- 3 kpl lihaliemikuutioita
- 1 pss Keittojuurespussi ( pakaste. Sulata hiukan ennen keittoon lisäämistä. )
- 2 kynttä valkosipulia.
- 4 kpl laakerinlehtiä
- 10 kpl maustepippuria ( kokonainen )
- 1 tl Suolaa
- Mausteita oman maun mukaan! ( n. 1 - 2 tl ) Tässä minun käyttämäni mausteet:

rosmariini, rakuuna, basilika, valkosipulinen yrttimauste, tinjami, ruohosipuli, mustapippuri, valkopippuri, paprikamauste, persilja, provencale yrttiseos.

 

Näin valmistat
Laita kattilaan puolet kylmää vettä. Kuori perunat, huuhtele, viipaloi ja laita ne kattilaan. Tyhjennä keittojuurespussi kattilaan. Tiputa lihaliehikuutiot, laakerinlehdet, suola ja kokonaiset pippurit kattilaan. Lisää kaikki mausteet kattilaan ja sekoita. Laita kattila liedelle ja liesi päälle ( 6 aste aluksi. Kun soppa kiehuu pienennä lieden astetta 3 ) Kuori sipuli ja pilko pieneksi silpuksi. Lisää silputtu sipuli paistinpannulle jauhelihan kanssa ja ruskista. Kun jauheliha on paistunut, lisää se keittoon ja sekoita. Keitä keittoa n. 35min. Maista keittoa välillä, että maku on sopiva. Kun perunat on pehmeitä on keitto valmis. Jäähdytä keittoa hiukan syömäkelpoiseksi.

Riituskan kanafilee kastike riisillä

Tämä on salainen resepti, mutta nyt paljastan teille sen.

Tarvitset seuraavat raaka - aineet.


*Jasminriisiä ( oman maun mukaan laitat kattilaan. )

* Kananfileitä ( itse olen käyttänyt atrian kananfileitä. Paketissa n. 3 kpl. )

* Valion ruokakerma kolme juustoa 2,5 dl.

* Valion arki ruokakerma 2 dl

* 1 kpl Makea suippopaprika.

* Oman maun mukaan juustoraastetta.

* 1 / 2 tl curry maustetta.

* Ripaus suolaa.

* 1 / 2 tl mustapippuri maustetta.

* 1 / 2 tl valkopippuri maustetta.

* 1 / 2 tl paprika maustetta.

* 1 / 2 tl broileri maustetta.

* 1 /2 tl chili maustetta.

* 1 kynsi valkosipulia pilkottuna.

* 1 / 2 tl sipulijauhetta.

* 2 kpl kanaliemikuutioita.



Valmistus


Laita riisit kiehumaan kattilaan, missä on vettä. Keitä 10 - 20 minuuttia sekoittaen välillä. Anna riisien turvota kattilassa vielä hetken keittämisen jälkeen ja kaada loppuvesi pois, jos vettä jää. Laita uuni päälle 225 astetta.

Laita pannu lämpiämään hellalle. Kaada hiukan vettä pannulle, etteivät kananfileet pala niin helposti ja lisää voinokare tai öljyä lisäksi.

Paista / keitä kananfileitä noin 5 minuuttia kääntäen ja samalla voit laittaa kaikki mausteet joukkoon, sekä kanaliemikuutiot.

Pilko valkosipulin kynsi ja laita pannuun.

Kaada kermat pannuun, sekä juustoraaste ja kääntele / sekoittele kastiketta 1 - 3 min. (Voit halutessasi kaataa vielä kylmää vettä, jos näyttää siltä, että kastiketta tulee liian vähän.

Pese ja pilko suippopaprika kuutioiksi tai siivuiksi.

Etsi uunin kestävä vuoka ja laita kanafileet sinne,sekä kaada kastike päälle ja suippopaprikapalat ja sekoittele.

Anna hautua uunissa 30 minuuttia ja ota uunista pois. Tarjoile salaatinkera.


Teksti : Riikka Metsoila


Kermainen makkarakastike


Makkarakastikkeeseen sopii parhaiten keitetyt perunat, mutta halutessasi voit käyttää muitakin lisukkeita.
 

Tarvitset seuraavat raaka - aineet.

~ Perunoita ( n. 8 - 10. Riippuu tietysti syöjämäärästä.)

~ HK sininen lenkki 1 pkt.

~ Ruokalusikallinen voita.

~ 2 Ruokalusikallista jauhoja.

~ 1 mukillinen kylmää vettä.

~ 1 pkt Valion ruokakerma kolme juustoa 2,5 dl.

~ 1 pkt. Valion ruokakerma 2 dl.

~ 2 kpl lihaliemikuutioita.
 


Oman maun mukaan ripottele seuraavat mausteet kastikkeeseen.

Mustapippurijauhe, sipulijauhe, pirkan tacomauste, paprikajauhe, valkopippurijauhe.





Valmistusohje:

Laita kattilaan kylmää vettä. Kuori ja pese perunat. leikkaa perunat puoliksi ja laita kattilaan. Perunoiden pitää, olla vedenpinnan alla. Kokeile välillä haarukalla, onko perunat pehmeitä. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat pehmeitä.

Ota makkaroista kuori pois, pilko ne paloiksi ja laita pannulle. Laita voita pannulle ja ruskista hiukan makkaroita. ripottele jauhoja makkaroiden päälle samalla sekoittaen, ettei jauho pala ja kaada vettä ja sekoita nopeasti. Kaada kermat ja sekoita. Laita kastikkeeseen 2 lihaliemikuutiota, mausteet ja sekoita. 10 - 15 min hämmennä ja sekoittele kastiketta. Valmista!


Suomen paras pannukakku


Pannukakku tunnetaan ympäri maailman. Se maistuu kaikille lämpöisenä, sekä kylmänä hillojen kera.


Tässä ohje suomen parhaimpaan pannukakkuun.



Tarvitse seuraavat raaka – aineet

4 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

8 dl maitoa

2 kananmunaa

100g sulatettua margariinia




Kuinka tämä kaikki tapahtuu?

Laita uuni päälle ( 200 – 225 °C. )

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

Lisää sen jälkeen maito, kananmunat ja sulatettu sekä jäähtynyt margariini kulhoon, jossa kuivat aineet ovat. Parhaiten sekoittamiseen käy vispilä, mutta ohjeen kirjoittaja käyttää sähkövatkainta.

Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja paista 200 – 225 asteessa noin ½ tuntia.

Kun pannukakun pinta alkaa olemaan kullanruskea, niin pannukakku on valmis.

Anna hetki jäähtyä ja tarjoile viileän mansikkahillon kera.




Teksti & kuva : Riikka Metsoila

Omena – kanelitorttu
n. 10 annosta
 
Pohja:
2 1/2dl vehnäjauhoja
1/2dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1dl juoksevaa margariinia
1 kpl kananmuna
 
Täyte:
3 – 4 (500g) hapahkoa omenaa
3/4dl sokeria
1tl kanelia
 
Pinnalle:
1rs (200g) vanilja tai maustamatonta tuorejuustoa
1dl omenatäysmehua
1kpl kananmuna
1/4dl sokeria
1tl vanilliinisokeria mantelilastuja
 
Valmistaminen ( 30 – 60 min )
Kuori omenat ja leikkaa ne lohkoiksi. Mittaa kaikki pohjan ainekset kulhoon ja sekoita puuhaarukalla tai käsin tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina piirasvuokaan (halkaisija 26cm)
 
Asettele omenat limittäin pohjataikinan päälle piirasvuokaan. Ripottele päälle sokeri – kaneliseos.
 
Sekoita tuorejuusto, mehu, muna ja sokerit. Kaada seos vuokaan. Ripottele päälle mantelilastuja. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.
Makaroonilaatikko - mikä se on?

Makaronilaatikko on makaronista valmistettu, uunissa kypsennettävä ruokalaji. Suomessa lisukkeeksi käytetään ketsuppia. Makaronilaatikkoon lisätään munamaitoa joka hyytyy uunissa kiinteäksi. Makaroonilaatikko on suomen suosituimpia kotiruokia. Makaroonilaatikon voi tehdä lihasta tai kasviksista, mutta minä teen sen jauhelihasta ja tässä siihen ohje:


Raaka-aineet:

1Kpl Sipuli
400g Jauhelihaa
Mustapippurirouhetta (oman maun mukaan)
Suolaa (oman maun mukaan)
Paprikajauhetta (oman maun mukaan)
400g makaroonia
2kpl lihaliemikuutiota
Vettä (Makaroonin keittämiseen)

 

Munamaito:
1L Maitoa
2Kpl Munia
Suolaa (Oman maun mukaan)
Mustapippurirouhetta (oman maun mukaan)
2ooG Juustoraastetta

 

OHJEET:

Keitä makaroonit kypsiksi väljässä lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä.
Kuullota sipulit ja ruskista jauheliha. Mausta makusi mukaan.
Sekoita jauheliha ja makaroonit keskenään ja lisää joukkoon osa juustoraasteesta.
Kaada uunivuokaan ja kaada munamaitoseos päälle. Ripottele päälle juustoraaste ja paista uunissa 200 asteessa n. 40Min.
Copyright (c) 2021, All Rights Reserved.